Урок з історії у 6 класі «Релігія та міфологія давнього Єгипту»

Про матеріал
Урок із всесвітньої історії в 6 класі. Включає роздатковий матеріал, ілюстраційний матеріал. Урок був проведений для молодих учителів історії. Може комусь знадобиться. Урок можна доповнити презентацією богів.
Перегляд файлу

Урок з історії у 6 класі

Тема: «Релігія та міфологія давнього Єгипту»
Мета: познайомити учнів із давньоєгипетськими міфами й релігійними уявленнями; розвивати вміння готувати учнівські  повідомлення  і представляти його результати перед класом; розвивати вміння використовувати історичні джерела для пошуку відповідей на поставлене запитання; виховувати повагу до історичного минулого народів.

Компетенції

Очікувані результати

Засоби досягнення

Інформаційна

Використання історичного  тексту, історичних статтів, робота зі схемами, робота з ілюстраціями

Робота з презентацією..

Опрацювання історичних текстів із запитаннями до них, розбір схеми «Складові життя».опрацювання зображень Єитпетських богів.

Уміння вчитися впродовж життя

(саморозвитку)

Встановити в яких богів вірили давні Єгиптяни. Засвоїти Єгипетських богів, вірування єгиптян про потойбічний світ, в культ тварин.

Словникова робота, самостійна робота з історичними текстами в парах, пояснювання термінів, робота з презентацією.

Творча

Презентувати міфи Давнього Єгипту, релігію Єгипту

Виступи учнів

Спілкування державною мовою

(мовленнєва)

 

Засвоєння понять, вживання їх у контексті, уміння висловлювати думку та вислуховувати інших, висловлювати власне ставлення до подій і явищ.

Словникова робота, робота з текстами та запитаннями.

Соціальна та громадянська

Готовність до співпраці під час роботи в парах, групах, повага до думок сусіда, співпраця заради результату.

Бесіди , виступи узагальнення.

Після цього уроку учні зможуть: називати головних давньоєгипетських богів; застосовувати та пояснювати на прикладах поняття та терміни: «жрець», «міф»; «зооморфізм», «мумія»; наводити приклади відбиття в міфах та релігії життя єгиптян; визначати особливості духовного життя в Давньому Єгипті.

Обладнання: підручник, мультимедійна презентація, ілюстрації, історичні тексти схеми.

Тип уроку: комбінований

Структура уроку:

І.Організаційний момент

ІІ. Перевірка домашнього завдання

ІІІ . Мотивація навчальної діяльності учнів

ІV . Вивчення нового матеріалу

 

  1. Давньоєгипетські міфи
  2. Найдавніші культи. Суд Озіріса
  3. 3. Релігія в житті єгиптян.

V.Підсумок уроку

VI.Домашнє завдання

ХІД УРОКУ 

І.Організаційний момент: привітання, перевірка готовності класу і учнів до уроку, організація уваги.

 ІІ. Перевірка домашнього завдання: Бесіда за запитаннями:

  1. Що зробив для Єгипту фараон Тутмос ІІІ ? (- Збільшив територію Єгипту втричі : завоював Палестину і Сірію, Фінікію, досяг ріки Євфрат, приєднав Нумібію та ін., - перетворив Єгипет на могутню світову державу.)
  2. Які реформи провів Аменхотеп IV – Ехнатон? (- провів релігійну реформу, встановив культ бога сонця Атона; - заснував нову столицю Ахетатон; - Що зробив Рамзес ІІ ? (- повернув втрачені території; - будував нові храми; - почав походи проти хетів; - сприяв зміцненню держави, піднесенняю міжнародного авторитету.)
  3. Назвіть етапи історії Давнього Єгипту ?

ІІ пол. IV тис. до н. е.

У долині Нілу існує близько 40 держав. Внаслідок воєн утворилося дві держави: Верхній (долина Нілу) та Нижній Єгипет (дельта Нілу)

III тис. до н. е.

Раннє царство. Об’єднання Єгипту. Столиця — Мемфіс

2900–2270 рр. до н. е.

Час існування давнього царства

2100–1700 рр. до н. е.

Час існування Середнього царства. Єгипет — могутня держава. Столиця — Фіви. Завоювання Єгипту гіксосами

1555–1090 рр. до н. е.

Час існування Нового царства. Підкорення Нубії, Сирії, Палестини

712–525 рр. до н. е.

Час існування Пізнього царства. Єгипет тричі зазнав завоювань: Лівією, Нубією, Ассирією

525 р. до н. е.

Єгипет захопила Персія

332 р. до н. е.

Греко-македонське панування

з 30 р. н. е.

Єгипет — провінція Рим

  1. Цей фараон провів реформу в армії. Щедро нагороджував жерців і тим самим викликав незадоволення знаті, в результаті заколоту був убитий. (Рамзес III)
  2. Цей фараон був наймолодшим правителем. При владі перебував всього вісім років. Помер за загадкових обставин, не доживши до двадцяти років. Скасував всі релігійні реформи Аменхотепа IV, повернув столицю до Фів. (Тутанхамон)

 

 

 

ІІІ . Мотивація навчальної діяльності учнів

У ч и т е л ь. Єгиптяни винайшли геометрію, математику, знали астрономію і в усьому полюбляли точність. Але ніяк не могли навести лад серед власних богів. Скласти уявлення про релігійні вірування стародавніх єгиптян допомагають міфи, перекази про богів, героїв, демонів. Саме розглядом релігійних вірувань, міфів ми з вами сьогодні і будемо займатися.

ІV . Вивчення нового матеріалу

Учитель характеризує релігійні уявлення єгиптян (зооморфізм, політеїзм).

Зооморфізм — представлення богів в образах тварин, а священних тварин — як втілення сутності богів. Є істотним елементом багатьох прадавніх політеїстичних релігій (наприклад, давньоєгипетської) і деяких сучасних релігій (наприклад, індуїзму).

Політеї́зм — багатобожжя, віра в багатьох богів/богинь. Властивий усім первісним релігіям. Протилежне поняття — монотеїзм. Віра у багатьох богів не виключає віри у всемогутнє і всезнаюче верховне божество.

1. Давньоєгипетські міфи.(Вчитель)

Єгиптяни були дивним народом. З одного боку, вони винайшли геометрію, математику, знали астрономію і в усьому полюбляли точність. А з іншого - ніяк не могли навести лад серед власних богів. Мало того, що в кожного міста було своє власне божество, так ще й чимало спільних для всього Єгипту богів - Ра, Озіріс, Ісіда, Тот - у різних місцях відігравали зовсім різні ролі й по-різному один одному підпорядковувалися. Навіть про те, як створювався весь цей світ, єгиптяни думали неоднаково.

Міфологія Давнього Єгипту була дуже складною і заплутаною. Єгипетська держава існувала протягом трьох тисяч років, за цей час кожне місто Єгипту створило свою власну міфологію. Залежно від того, яке місто було столицею, із якого міста походила правляча династія фараонів, офіційно визнавалися головними ті чи інші боги. Так, у Мемфісі найбільше вшановувалася так звана Мемфісська Дев'ятка богів: творець Пта і вісім його дітей, серед яких були бог сонця Атум - око Пта, бог знань Тот - язик Пта, бог родючості Апіс - душа Пта, бог повітря Шу - дихання Пта, богиня вологи Тефнут - слина Пта та інші.

У Геліополі ж уважали, що світ створив Атум. Також він створив першу пару богів - Шу та Тефнут. Їхніми дітьми стали бог землі Геб і богиня неба Нут. Від їхнього союзу народилися Озіріс, Сет, Ісіда, Нефтида. Ці боги складають Геліопольську Дев'ятку.

Повідомлення учнів(Міфи Давнього Єгипту)

Вчитель:А зараз ми з вами розглянемо пантеон Єгипетських богів.

 

Роота з терміном.

Пантеон— група богів, що належать до якоїсь однієї релігії або міфології.

2. Найдавніші культи. Суд Озіріса.( Вчитель)

Єгиптяни вірили, що боги правлять світом і життям людей. У їхній релігії зберігалися залишки тотемних вірувань, шанувалися священні тварини: кішка, сокіл, змія, жук-скарабей тощо, і тому своїх богів вони уявляли у вигляді людей з головами тварин. Так, бога сонця Ра, одного з найшанованіших богів, єгиптяни уявляли людиною з головою сокола. Кожного дня на золотому човні він мандрував небосхилом зі сходу на захід. Амон – спочатку місцевий бог Фів, пізніше його культ поширився на весь Єгипет і жерці ототожнювали його з богом Сонця Ра, називаючи Амон-Ра. Його ім’я включалося в імена фараонів, наприклад, Тутанхамон. У давньоєгипетському мистецтві зображувався у вигляді барана,  людини  з головою барана або людини, прикрашеної пір’ям. Осіріс – бог, який об’єднав у собі функції правителя, бога природи і владики царства мертвих.

      Символом Осіріса був стовп Джеж,. Від нього люди дізналися, як вирощувати злаки й виноград, випікати хліб, виготовляти пиво і вино, будувати міста, лікувати, почитати богів, а також  добувати і обробляти мідну і золоту руди. Анубіс -  давньоєгипетський бог шанування якого було тісно пов’язане з культом мертвих; охоронець могил і мумій, покровитель померлих Анубіс – син Осіріса і Нефтіди. Зображували його у вигляді шакала або у вигляді людини із шакалячою головою, що тримає в руці символ життя “анх”.Гор  (Хор Небосхильний)давньоєгипетський язичницький бог, що уособлював ранкове сонце та слугував одним із символів влади фараона у вигляді символічного зображення сокола. Ісіда (Ізіда) – одне з головних божеств єгипта сестра й дружина бога Осіріса; богиня родючості й материнства.     Зображували Ісіду у вигляді корови з сонячним диском між рогами або в образі жінки з рогами й сонячним диском на голові, а іноді із сином Гором на руках. Нут – в староєгипетській міфології богиня неба, Зображували її у вигляді жінки, що простяглася по усьому горизонту, торкаючись землі кінчиками пальців рук і ніг, часто із Гебом, що лежить під нею. Птах, Пта, Фта – єгипетський бог-творець, що шанувався у Мемфісі. Як бог-творець Птах вважався покровителем ремесел, мистецтва, майстерності та істини. Зображувався у вигляді мумії з відкритою головою, із жезлом, що стояв на ієрогліфі , який означав “правда”. Бога місяця Тота вважали намісником Ра, його зображували з головою птаха ібіса. Бог Нілу Себек мав голову крокодила. Люту богиню війни Сохмет уявляли з головою левиці. Так у Стародавньому Єгипті зароджувався культ тварин. Хнум в єгипетській міфології, бог родючості, що створив світ із глини на своєму гончарному колі.Зображається у вигляді людини із головою барана, що сидить біля гончарного кола, на якому стоїть фігурка людини з глини. Вважалося також, що Хнум створив богів і контролював розливи Нілу. Бастет – богиня радості та любові, заражалася із головою кішки.

Улюбленим і шанованим богом єгиптян був Озіріс — бог природи і всього живого. Він був царем над богами; за міфами, бог зла Сет убив його і розрубав на частини.

Роота в парах

Роота з документом1.(Вбивство Озіріса)

Озіріс був царем Єгипту, молодший брат Сет ,заздрив йому.. На бенкеті Сет запропонував саркофаг в подарунок тому, хто ляже в неї та кому вона підійде за розмірами. Багато хто приміряв скриню, але не було рівних Озірісу за статурою. Йому ж скриня дуже сподобалася, і він вирішив також спробувати. Як тільки бог ліг до скрині, змовники закрили її та залили свинцем, а потім викинули до Нілу. Але скриня не потонула, води віднесли її до країни Бібл. Там дружина Озіріса - Ісіда - відшукала тіло чоловіка і таємно поховала його. Але Сет випадково знайшов поховання і розрубав тіло Озіріса на шматки та розкидав по всьому Єгипту. Але Ісіда знову зібрала всі шматки тіла докупи і за допомогою своєї сестри Нефтіди і бога підземного світу Анубіса оживила чоловіка. Тіло Озіріса проросло колоссям, і життя повернулося до нього. Відтоді щовесни, коли з'являються нові пагони, єгиптяни святкують відродження Озіріса.

За що та як було убито Озіріса?

Хто врятував Озіріса?

Роота з документом2.(Подальша доля Озіріса)

Однак залишатися з живими після своєї смерті Озіріс уже не міг. Він пішов до підземного царства і почав там правити. Щоночі Озіріс зустрічається з Ра, коли човен бога Сонця повертається із заходу насхід. Простий смертний з'являється перед Озірісом тільки одного разу - коли після смерті суворий, але справедливий суд визначає йому гідну міру покарання або пошани в царстві мертвих. Землю ж Озіріс заповів своєму сину, Гору. Однак перед тим, як Гор став царем, йому довелося вести довгу і важку боротьбу з жорстоким і підступним дядьком, Сетом, у якій він урешті переміг. Сета було вигнано, і він став богом пустелі і зла.

Що відбулося з Озірісом коли його врятувала його дружина Ісіда?

Робота з документом3.Суд Озіріса

Долю померлого вирішували 42 судді. Він повинен був визнати себе винним або невинним у гріхах. Перед початком суду померлий промовляв молитву. У ній він перелічував усі гріхи, у яких не був винен. Потім відповідав на запитання бога мудрості Тота. Праведність душі визначали за допомогою ваг. На одну шальку клали серце (у ньому, на думку єгиптян, містилася душа), на другу — пташине перо, що символізувало правосуддя. Ваги тримав Анубіс, а вирок виносив Тот. Якщо серце переважувало, то померлий був грішником, і чудовисько Амту — лев із головою крокодила — з’їдало його. Якщо померлий не мав гріхів, то оживав для подальшого вічного життя в раю — Іару. Поля Іару мало чим відрізнялися від найкращих полів Єгипту. Але люди вірили , що душа може повертатися час від часу в тіло тому потрібно було його правильно зберігати, тому з нього робили мумію, бальзамували.

Як відбувався суд Озіріса?

Як Єгиптяни зберігали тіло до повернення душі?

Робота з схемою складові життя Стародавні єгиптяни вірили в життя після смерті, яке живі повинні забезпечувати збереженням тіла і душі померлого, складеної з кількох частин.

3. Релігія в житті єгиптян.

Самостійна робота з текстом

Текст1.

Дуже важливою рисою давньоєгипетської релігії було обожнювання царської влади. Померлий фараон прирівнювався до Осіріса, який знаходить вічне жиггя. Правлячого фараона вважали живим богом, Гором у плоті, сином Ра. Такі уявлення мали реальну основу: влада фараона була абсолютною, йому підкорявся величезний бюрократичний апарат, йому належали всі землі в державі. Вірили, що влада фараона поширюється навіть на сили природи.

Що єгиптяни думали про фараона?

 

Текст 2

Способи шанування богів в Єгипті не відзначалися великою різнорідністю. Особливо в перші часи зміст богослужіння був простим і невиробленим. Пошана богів обмежувалася тим, що до святиш доставляли харчі й напої. Це відбувалося з деякими церемоніями.

До релігійних церемоній належали також спів і танок. Танцювали звичайно дівчата, потрясаючи спеціальними тарахкавками (т. зв. систрон). При більших святинях у рокові свята відбувалися святкові процесії, під час яких жерці переносили статую бога на ношах, подібних до корабля. Божество було вбране в дорогоцінний одяг і прикрашене золотом, сріблом і самоцвітами. У святинях Осіріса жерці відігравали драматичні картини, що ілюстрували життя.

Яким чином в Єгипті шанували богів?

 

Текст 3

Молитви єгиптян були прості, але не раз повні релігійного почування. Так, наприклад, якийсь звичайний чоловік молиться до божества: «Амон-Ра, я люблю тебе і зачинив тебе у моїм серці. Я не допускаю журби до серця. Що Амон каже, то нехай буде!» Молитва Рамзеса IV до Осіріса виглядає так: «Дай мені здоров'я, життя й довге панування, тривкість усім моїм членам, зір моїм очам, слух моїм вухам і щоденну радість моєму серцеві. Ти повинен дати мені їсти, щоб я наситився, і пити, щоб я напився. Ти повинен мій рід заховати на королівському престолі на віки вічні…»

Як Єгиптяни молилися своїм богам?

 

Текст 4

З часом релігійне життя розвинулося сильніше, число святинь збільшилося, так що служба в них ставала для громадян усе важчою. Мусили були постати спеціальні «доглядачі святинь», «читці» й інші релігійні функціонери.. Кожна святиня мала свою жрецьку колегію, при більших святинях число жерців було дуже велике. За Нової держави колегії різних святинь злучилися в одну Організацію під проводом архіжерця Амона у Фівах. Але найвищим жерцем уважали завжди фараона.

Що відбувалося із збільшенням святинь у Єгипті?

Тукст 5

Дуже важливо було вуста й вуха померлого відчинити за допомогою чародійних замовлянь, щоб" на другому світі він міг говорити й чути. Мумію клали до гробниці в дерев'яній або кам'яній домовині. В найдавніші часи тіло клали на лівий бік. До гробниці давали посуд із харчами й напоями та різні предмети, що їх небіжчик уживав за життя. Найчастіше це було хліборобське знаряддя, бо народ вірив, що позагробове життя є продовженням земного, і кожний хлібороб буде зобов'язаний стати до рільничих робіт.

Як ховали небіжчика в Єгипті?

V.Підсумок уроку.

Кожен учень по черзі розповідає про те, що нового дізнався на уроці та що його найбільше вразило.

VI.Домашнє завдання

Скласти кросфорд з теми

Намалювати суд Осіріса за своїм уявленням

Прочитати параграф підручника №10

 

http://4.bp.blogspot.com/-rGeDDYsqaco/ViVyQk8bcCI/AAAAAAAAAmo/1SuscDfmIXk/s640/%25D0%2591%25D0%25B5%25D0%25B7%25D1%258B%25D0%25BC%25D1%258F%25D0%25BD%25D0%25BD%25D1%258B%25D0%25B92.jpg

 

http://4.bp.blogspot.com/-rGeDDYsqaco/ViVyQk8bcCI/AAAAAAAAAmo/1SuscDfmIXk/s640/%25D0%2591%25D0%25B5%25D0%25B7%25D1%258B%25D0%25BC%25D1%258F%25D0%25BD%25D0%25BD%25D1%258B%25D0%25B92.jpg

 

http://4.bp.blogspot.com/-rGeDDYsqaco/ViVyQk8bcCI/AAAAAAAAAmo/1SuscDfmIXk/s640/%25D0%2591%25D0%25B5%25D0%25B7%25D1%258B%25D0%25BC%25D1%258F%25D0%25BD%25D0%25BD%25D1%258B%25D0%25B92.jpg

 

 

 

http://3.bp.blogspot.com/-gjMW2FZDH1o/ViVxpB9syoI/AAAAAAAAAmY/Cwp7yfG1_x8/s1600/%25D0%2591%25D0%25B5%25D0%25B7%25D1%258B%25D0%25BC%25D1%258F%25D0%25BD%25D0%25BD%25D1%258B%25D0%25B9.jpg

http://3.bp.blogspot.com/-gjMW2FZDH1o/ViVxpB9syoI/AAAAAAAAAmY/Cwp7yfG1_x8/s1600/%25D0%2591%25D0%25B5%25D0%25B7%25D1%258B%25D0%25BC%25D1%258F%25D0%25BD%25D0%25BD%25D1%258B%25D0%25B9.jpg

 

 

 

http://3.bp.blogspot.com/-gjMW2FZDH1o/ViVxpB9syoI/AAAAAAAAAmY/Cwp7yfG1_x8/s1600/%25D0%2591%25D0%25B5%25D0%25B7%25D1%258B%25D0%25BC%25D1%258F%25D0%25BD%25D0%25BD%25D1%258B%25D0%25B9.jpg

 

http://3.bp.blogspot.com/-kQi5Tqf1fwU/ViVyPYUiVDI/AAAAAAAAAmg/olQvSNEoMCw/s640/%25D0%2591%25D0%25B5%25D0%25B7%25D1%258B%25D0%25BC%25D1%258F%25D0%25BD%25D0%25BD%25D1%258B%25D0%25B9.jpg

 

http://3.bp.blogspot.com/-kQi5Tqf1fwU/ViVyPYUiVDI/AAAAAAAAAmg/olQvSNEoMCw/s640/%25D0%2591%25D0%25B5%25D0%25B7%25D1%258B%25D0%25BC%25D1%258F%25D0%25BD%25D0%25BD%25D1%258B%25D0%25B9.jpg

 

http://3.bp.blogspot.com/-kQi5Tqf1fwU/ViVyPYUiVDI/AAAAAAAAAmg/olQvSNEoMCw/s640/%25D0%2591%25D0%25B5%25D0%25B7%25D1%258B%25D0%25BC%25D1%258F%25D0%25BD%25D0%25BD%25D1%258B%25D0%25B9.jpg

     Ха — тіло померлого, яке необхідно не тільки зберегти, а й зробити стійким до розкладу — забальзамувати, перетворивши на мумію.

  • Ба — складова душі, що будучи невидимою, лишалася поряд з тілом. Зображувалася птахом з людською головою і руками;
  • Ка — образ-двійник людини, подібний на її тіло, але непідвладний простору і часу. Тому Ка могла подорожувати між світом богів і гробницею, слухати молитви, приймати жертви. Єгиптяни вірили, що бачені у снах померлі — це їхня Ка. Після смерті Ка відділялася від тіла, завдяки ж молитвам возз'єднувалася з ним, оживляючи, якщо впізнає тіло;
  • Рен — ім'я, яке повинно бути у кожної людини, інакше вона не зможе постати перед богами. Збереження імені, записного в гробниці, було обов'язковим, інакше померлий прирівнювався до предмета. За повір'ям, душа могла отримати нове життя, якщо хоча б єдина людина пам'ятає його чи існує принаймні один його напис;
  • Шу — тінь, яка міститься в усіх речах і тілі та стає видимою при світлі. Уявлялася слугою Анубіса, що завжди супроводжує живих і мертвих;

 

 

docx
Додано
2 лютого 2019
Переглядів
12769
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку