Урок з мистецтва у 7 класі на тему "Дизайн книги. Ілюстрація"

Про матеріал

Розробка уроку допоможе ознайомити учнів із ілюстрацією, роботою художників – ілюстраторів, головними засобами виразності в ілюстраціях; розвивати вміння насолоджуватися спогляданням ілюстрацій, аналізувати їх, активізувати творчу ініціативу учнів; формувати естетичні почуття, смак, творчі здібності; виховувати дбайливе ставлення та любов до книги, повагу до роботи художника - ілюстратора.

Перегляд файлу

Урок з мистецтва у 7 класі "Дизайн книги. Ілюстрація"

Мета:

  • навчальна: ознайомити учнів із ілюстрацією, роботою художників – ілюстраторів, головними засобами виразності в ілюстраціях;
  • розвивальна: розвивати вміння насолоджуватися спогляданням ілюстрацій, аналізувати їх, активізувати творчу ініціативу учнів; формувати естетичні почуття, смак, творчі здібності;
  • виховна: виховувати дбайливе ставлення та любов до книги, повагу до роботи художника - ілюстратора.

Тип уроку: комбінований.

Обладнання: комп’ютер, аудіо- та відеозаписи, мультимедійна презентація, портрети художників-ілюстраторів, роздатковий матеріал, підручник, дитячі зразки робіт.

Методи і прийоми роботи: вербальний (розповідь, коментар), наочний, ретроспективний (як екскурс в історію книгодрукування), пояснювально-ілюстративний, частково-пошуковий.

Види діяльності учнів на уроці: участь у бесіді, пізнавальний, виконання творчого завдання, слухання.

Терміни і поняття: книжкова мініатюра, ілюстрація.

 

Хід уроку

  1. Організація класу.

 

Вітання.

Емоційне налаштування на урок.

- Який у вас настрій? Зобразьте його на обличчі.

- Усміхніться самі до себе, усміхніться до мене, поділіться гарним настроєм з друзями.

Я дуже хотіла б, аби такий настрій був у нас усіх до кінця уроку. Тому зараз ми прочитаємо гасло нашого уроку:

Якщо хочеш, щоб життя тобі посміхнулося,

 спочатку сам посміхнися життю!

 

 

 

 

 

II. Мотивація навчальної діяльності учнів.

-Чи любите ви читати?

-А які книги ви любите читати?

-Я вам покажу декілька книг, розгляньте їх уважно і запам’ятайте (закриваю книги)

-Скажіть, яку з книг ви запам’ятали? Чому? (відповіді)

-То на що ви найбільше звертали увагу?

- При виборі книги ми передусім звертаємо увагу на її оформлення, а вже потім читаємо і визначаємо, наскільки вона цікава.

- Щоб дізнатися, що допомагає зробити книжки цікавими, знов нам допоможе ребус.

Повідомлення теми і мети уроку.

Сьогодні на уроці ми дізнаємося що таке ілюстрація. І навіть спробуємо свої можливості в її створенні.

III. Вивчення нового матеріалу.

Письменник i педагог Василь Сухомлинський вважав, що книжка – це «геніальний витвір людського розуму, чудо з ycix чудес, створених коли-небудь людством». Що б ми не робили, чим би ми не займалися, нам завжди буде потрібен розумний і вірний помічник – книга, адже вона може розповісти чудову казку або цікаву повість.

- Про що ми можемо дізнатися з книг?

(З книжок ми дізнаємося про життя різних народів, про великі відкриття науки та техніки, про зірки та планети, про рослин і тварин.

- Щоб більше дізнатися про мистецтво створення книги, пропоную відкрити підручник на с.136.

Підручник: У давні часи на виготовлення книжки, особливо якщо вона містила малюнки (мініатюри), витрачалися роки.

Відкрийте с.140 «Мистецька скарбничка»

Книжкова мініатюра – живописні зображення, що прикрашали й ілюстрували середньовічні рукописи.

 

Тому винайдення Йоганном Гутенбергом друкарського верстата (ХV ст.) і запровадження друкарства було дуже важливим для людства.

Переглід відео (03:27)

Кожна книга має свою будову і своїх творців.

- Що ж це за люди?

(Робота з підручником на с.136.)

Дизайнер-графік (Головне завдання дизайнера-графіка полягає в досягненні єдності змісту та зовнішнього оформлення книги, а також зручності користування книжкою читачем, залежно від його віку.

Художній редактор (За загальне художнє оформлення книжки, якість кожного розвороту відповідає художній редактор, тому цього фіхівця іноді називають режисером видання)

Художник (Завдання художника – виділити для ілюстрування найхарактерніші епізоди літературного твору й наочно втілити образи літературних героїв, щоб допомогти читачеві глибше, емоційніше сприйняти текст. Художник працює над розробкою обкладинки, ілюстрацій, заставок, кінцівок тощо).

Багатство оздоблення книги залежить від її призначення.

- Які бувають книги за призначенням? (підручники, словники, енциклопедії, художня література).

- Які книги більш ілюстрованні?

- З якою метою у книгах, газетах, журналах використовують фотографії, різноманітні зображення?

Так, зображення, «висвітлює», супроводжує текст літературного твору, газетної статті з метою полегшення для читачів візуалізації змісту. Такі зображення називають ілюстрацією. 

І знову звернемося до с.140 «Мистецька скарбничка»

Ілюстрація – це малюнки до літературних творів, які розкривають і доповнюють їх зміст, допомагають ясніше уявити образи героїв, краще зрозуміти їхню поведінку та вчинки.

Над створенням ілюстрацій працюють художники-ілюстратори. Вони є своєрідними співтворцями (співавторами) книг, але не лише передають своє бачення персонажів, а й надають читачам можливість фантазувати, домислювати.

Ще одна дуже важлива деталь: які б не були ілюстрації і де б не розміщувалися, вони повинні зробити книгу більш цікавою, допомогти читачам повніше і глибше зрозуміти її текст, уявити образи героїв твору.

Найвідомішими художниками у галузі ілюстрації: є у Німеччині – Альбрехт Дюрер, у Росії – Валентин Сєров, а в Україні – Георгій Нарбут.

(На дошці показую портрети художників).

Робота в парах.

У вас на партах лежать листочки з цікавою інформацією. Ваше завдання уважно прочитати та потім розповісти про одного із художників.

Картка 1

Георгій Нарбут

Георгій Нарбут (1886-1920) – український художник, ілюстратор, основоположник української книжкової графіки.

 Народився на хуторі Нарбутівка поблизу Глухова (нині Сумська область), успадкованому від предків-козаків. Бажання малювання пробудилось у Георгія з раннього дитинства, він вирізував різні силуети і наклеював їх на картон. З десяти років хлопчик навчався у Глухівській гімназії, де захопився вивченням історії України, цікавився гербами, копіював шрифти. Жив і працював у Києві, став одним із перших професорів Української академії мистецтв.

 Першим в Україні він вирішив завдання комплексного оформлення книжки. Визначною працею митця стала гафічна серія «Українська абетка».

 Він був також автором проекту українського державного герба й печатки та автором перших українських державних знаків (банкнот і поштових марок) доби Української Народної Республіки.

Картка 2

Владислав Єрко

Владисла́в Є́рко (нар. 1 липня 1962, Київ)  – сучасний український художник-ілюстратор, відомий своєю співпрацею з видавництвом «А-ба-ба-га-ла-ма-га». Член Національної спілки художників України з 1989 року.

 Навчався в Українському поліграфічному інституті імені Івана Федорова, проте не закінчив його через конфлікт з викладачами.

Серед робіт Єрко найбільшим визнанням і популярністю користуються ілюстрації до українського видання серії книг Джоан Роулінг про Гаррі Поттера, до серії романів Карлоса Кастанеди та Пауло Коельо (ілюстрації Єрка до книг Коельо видавництво «Софія» навіть випустило окремим альбомом, пояснюючи це тим, що «при багаторазовому збільшенні в ілюстраціях Єрка проступають все нові й нові деталі»).

 

 «Снігова королева» Ганса Крістіана Андерсена з ілюстраціями Єрка випущена українським видавництвом «А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га»,завоювала Гран-прі на всеукраїнському конкурсі «Книжка року-2000», а в 2005 р. вийшла англійською двома виданнями і стала лідером продажів англійської видавництва «Templar», У США одержала титул «Найкраща дитяча книжка-2006», а також медаль Фонду Андерсена. Пауло Коельо дав «Сніговій королеві» Єрка таку характеристику: «Це найдивовижніша дитяча книжка, яку я бачив за своє життя».

 

 

Підніміть руки ті, хто виконував завдання з позначкою червоного та синього кольору. Про кого йшла мова у вашому тексті.

(На слайді  портрети  та ілюстрації художників).

 

Представником якої країни він є? Що цікавого про нього дізналися?

 

Для створення ілюстрації існує багато технік, зокрема авторських. Найпоширенішими з-поміж них є акварель, гуаш та кольорові олівці. Ілюстрування не має обмежень: художник обирає зручну для себе форму та улюблену ним техніку виконання.

Пропоную переглянути дитячі роботи.

А зараз ми перетворимося на художників-ілюстраторів і створимо власні ілюстрації до літературного твору.

 

 

 

IV.Практична робота.

Додому вам було запропоновано зробити ескіз, намагаючись створити цікаву композицію, відповідно до змісту певного епізоду  улюбленого літературного твору. Сьогодні я пропоную виконати ілюстрацію в кольорі та деталізувати елементи композиції.

V Актуалізація набутих знань.

На сьогоднішньому уроці ми отримали багато нової інформації.

Давайте пригадаємо її за допомогою гри «Незакінчені речення»

  • Зображення, що супроводжує текст літературного твору, газетної статті з метою полегшення для читачів візуалізації змісту…..(ілюстрація)
  • Над створенням ілюстрацій працюють …(художники-ілюстратори).

VI. Підсумки уроку, презентація робіт.


Будучи в ролі художника-ілюстратора, ви створювали образи улюблених героїв.

Хто бажає презентувати свою роботу. (Презентація робіт)

 

Підніміть та покажіть нам свої роботи. Чи всі задоволені сьогодні своєю роботою? Хто незадоволений?

Виставлення оцінок.

Щоб наступного разу ми з вами були готові гарно та позитивно працювати запишемо домашнє завдання.

VIІ. Домашнє завдання: Прочитати с.136-140 підручника, закінчити виконання роботи. За бажанням, разом із батьками підготуйте презентацію улюбленої книжки вашої родини.

Відомий французький філософ Дені Дідро писав: "Люди перестають мислити, коли припиняють читати". Отож, нехай вірним другом для вас завжди залишається книга. Урок закінчено! Дякую за роботу! До побачення!

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 39
Оцінки та відгуки
  1. Leonhart Anna
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Петрова Марія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Д Іван
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Животченко Ира
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Дикань Поліна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Дикань Інна
    Дуже цікаво!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Польща Едуард
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Вікторова Леся
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Уманец Тамара
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Уманец Віктор
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  11. Олександр ю
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  12. Ірина Петрова
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  13. Дмитро Тахіров
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  14. Квітко Світлана Миколаївна
    Дякую, неймовірно цікаво!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  15. Суботіна Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  16.  Vlad_is_Bro
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  17. Пусько Галина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  18. Карпова Яна Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  19. Нефедова Мария
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  20. Яськова Людмила Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  21. 111 Max
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  22. Уманец Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  23. Козлова Юлія Юріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  24. Товстокорый Мирослав
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  25. Товстокорый Максим
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  26. Телиженко Алена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  27. Шкіря Галина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  28. Ладигін Валєра
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  29. Нікітченко Ангеліна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  30. Ткач Сергій
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  31. Кайдалова Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  32. Попов Игорь
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  33. Михайлик Надія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  34. Станиславский Виктор
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  35. Popova Vika
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  36. Robocop Ladybug
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  37. Баландина Елена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  38. Бицуля Света
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  39. Попова Тамила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 36 відгуків
doc
До підручника
Мистецтво (інтегрований курс) 7 клас (Масол Л.М., Гайдамака О.В., Кузьменко Г.В.. Лемешева Н.А.)
Додано
17 лютого 2018
Переглядів
5371
Оцінка розробки
5.0 (39 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку