Урок з образотворчого мистецтва "Просторова композиція. Тематична арт-інсталяція" 7 клас

Про матеріал
План-конспект відкритого уроку з образотворчого мистецтва для дітей з порушеннями зору
Перегляд файлу

Урок з образотворчого мистецтва    7 клас

Тема: Просторова композиція.  Тематична арт - інсталяція.

Мета: формувати компетенцію учнів стосовно  форми сучасного  мистецтва - інсталяції;формуватипрактичні навички  у створенні просторових  тематичних композицій. Закріплювати поняття глибини простору, плановості.Розвивати: аналітико-синтетичну діяльність учнів відповідно до зорової  патології, окомір, дрібну моторику рук, креативне  мислення, творчу  уяву, художню пам'ять, кольоросприймання.Виховувати:  допитливість, потребу в нових знаннях, зацікавленість у власному результаті роботи. Коригувати: зорове, слухове, дотиковесприймання.

Візуальний ряд:відеопрезентація з теми

Обладнання та матеріали:ІКТ,матеріали для тематичних інсталяцій,

                                                  музичний супровід, тематичні картки

Тип уроку: комбінований урок

ХІД    УРОКУ

І. Організаційний момент.

ІІ. Мотивація  навчально - пізнавальної  діяльності.

1.Слово вчителя

(слайд 1)

Наш світ змінюється настільки швидко, що ми не встигаємо збагнути, а ще й потрібно  засвоїти новітні технології, що стрімко завойовують простір.

 

(слайд 2)

Вчені та винахідникина найближчий час обіцяють  розвиток  таких  мейнстрімних технологій…

 

(слайд 3)

Але ж ми добре пам’ятаємо прислів’я: «Без минулого нема майбутнього»

 

(слайд 4)

Так і у мистецтві… 20 тисяч років розвитку мистецтва: це багато чи мало? Для нас – забагато, а для історії – одна мить…  Образотворче мистецтво, починаючи з  наскельного  живопису (розписів  із зображенням бізонів  на стінах печери Альтаміри– Іспанія  періоду палеоліту) і до сьогоденняперебуває у творчому пошуку, оновлюючись та змінюючись. Тенденції сучасного мистецтва демонструють появу нових засобів мистецької виразності та способів мистецького самовираження. Сучасне мистецтво  все частіше стає не просто об’єктом споглядання, а й середовищем, в якому глядач безпосередньо залучається до самого дійства. Сучасна публіка вже не хоче просто спостерігати – глядач потребує сильніших емоційних вражень і відчуттів.Змінилося світосприйняття , матеріали, технічний прогрес, ІКТ, вплинули  на винахід нових сучасних художніх технік та форм.

 

ІІІ. Повідомлення теми і мети уроку.      (слайд  5)

Слово вчителя: Оскільки ми з вами завжди цікавимося новими тенденціями образотворчого мистецтва, тож не могли обійти один з найсучасніших напрямків мистецтва – це просторові композиції (інсталяції). Створюватимемо  тематичні просторові композиції (інсталяції).

ІV. Сприймання нового матеріалу.

  1. Перегляд  відеопрезентації

Порівняємо та визначимося  з площинним зображенням та просторовим (інсталяцією)               (слайд 6, 7, 8, )

  • Інсталяція «Космос»  на Співочому полі    м.Київ
  • Новорічна інсталяція   бібліотека
  • Американка  Анжела  Поззі   інсталяція зі сміття   «Викинуто на берег»  з пластикових пляшок, рибальських сіток і різних пластмасових уламків.

(слайд 9)

Термін "інсталяція" походить від англійського дієслова "toinstall" (встановлювати) , її не "малюють", не "пишуть", а саме встановлюють, складають, формують з окремих частин.

(слайд 10)   Американка  Анжела  Поззісерія  інсталяцій  зі сміття   «Викинуто на берег»

(слайд 11)  Інсталяція з квітів, присвячена засновникам Києва (Кий, Щек, Хорив,      сестра Либідь)   Співоче поле   м. Киів

(слайд 12)Інсталяція"Україна.Війна." 2015рік. Присвячена 70- річчю Перемоги.Вона символізує фронт, який двічі пройшов територією України і являє собою мапу, уквітчану червоними маками  (колючий дріт, арматуру, рейки та деревину)

(слайд 13 – 14)  Інсталяція «Любов». Її створив одеський художник Олександр Мілов. Найпопулярніший світовий  фестиваль BurningMan - вперше з’явилася робота з України(пустеля Невада).Скульптура представляє собою чоловіка та жінку, що сидять спинами один до одного, та перебувають у стані напруження та конфлікту. Всередині них світяться дві дитини — хлопчик та дівчинка, які тягнуться один до одної. У довжину конструкція сягає майже 18 метрів, її висота — близько 8 метрів, а вага — 4 тонни.

 (слайд 15 - 16) Інсталяція «Конкурс Євробачення»

(слайд 17) Інсталяція «Я люблю Чернігів»

 

 

(слайд 18)    БОНУСНІ ПИТАННЯ

-Яка найбільша інсталяція у світі?

-Яка найбільша інсталяція в Україні?

-Яка інсталяція є на території нашого центру?

(слайд  19)  В  Японії на острові Нагашіма найбільша у світі світлова інсталяція"Зимове  світло".Кілька десятків тисяч вогнів освітлюють стометровий тунель.

(слайд 20) Інсталяція відкритої Книги Заповідей внесена до Національного реєстру рекордів України. А вночі цей незвичний арт-об’єкт підсвічується.

(слайд 21) Новий національний рекорд України – в Одесі зафіксували найбільшу пряникову інсталяцію, розміром вона у 18 кв.м.  У центрі композиції – велика шоколадна ялинка. Довкола – пряникові вулиці з будинками, деревами та сніговиками. Виготовляли  протягом трьох тижнів.

А сьогодні і ми з вами спробуємо встановити  свій шкільний рекорд: на найбільшу кількість інсталяцій у математичному кабінеті…

V. Коригування набутих компетенцій.

  1. Встановлення поетапності виконання роботи. 
  2.  Практична діяльність учнів.

Вчитель призначає помічників-консультантів,  стимулює творчу активність учнів, надає індивідуальну допомогу та додаткові завдання, звертає увагу на зорове навантаження учнів, поставу.

VІ. Підсумок уроку.

1. Перегляд, аналіз  просторових тематичних арт - інсталяцій.

2.  Сенкан

VІІ. Домашнє  завдання.  Каліграму доробити  (дизайнерський шрифт)

 Графічні матеріали (логотип фірми)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

КЗ «Чернігівський навчально-реабілітаційний центр» Чернігівської обласної ради

 

 

 

Відкритий  урок  на  тему:

 

 

«Просторова композиція.

Тематична

арт-інсталяція»

 

 

 

 

Вчитель образотворчого мистецтва

Сила Л. В.

 

 

 

 

 

 

Чернігів, 2018

docx
Додано
14 березня 2019
Переглядів
2073
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку