Урок: " Заповіді Божі"

Про матеріал
У цьому конспекті уроку християнської етики міститься структура уроку, а саме: організаційний етап; вступ; навчальний етап; засвоєння знань... .Біблійна розповідь про отримання Декалогу Мойсеєм.Також міститься ключовий вірш, вікторина, фізкультхвилинка та узагальнення знань учнями.
Перегляд файлу

 

 

Тема. Заповіді Божі - життєвий дороговказ.

Мета.  Мета: дізнатися про норми морального життя людини, розкрити зміст Божих Заповідей і їх дотримання в житті людини; пояснити слова та вислови «Заповіді Божі», «Мойсей», «гора Синай», «милосердя»; плекати почуття любові, милосердя, доброти, щирості до свого ближнього.

 Біблі                                   

Біблійна історія.Заповіді Божі(Вих. 20:17)                                                      

Клю

 Еп                   Епіграф: «Хто береже заповідь, той береже себе самого...» (Прип. 19: 16)

На                    Ілюстрована Біблія для дітей.                             

Хід уроку

І. Вступна частина.

1. Християнське вітання.

2. Молитва. Царю небесний

ІІ. Організаційний етап

2.Вправа «Круглий стіл».

Кожному із нас часто доводилось бути пасажиром якогось транспорту. Проїжджаючи шляхами, ми часто зустрічаємо дорожні знаки. А для чого нам потрібні ці знаки? (Щоб вказати напрямок, куди їхати до якогось міста чи села, скільки кілометрів, яка тут дорога і т.д.)

•Знаки потрібні тільки для водіїв?

•На які дорожні знаки найчастіше звертають увагу пасажири?

•Крім дорожніх знаків, ми з вами маємо ще й правила дорожнього руху. Чом

 потрібно знати ці правила? Що вони регулюють?

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності. 

Робота над  ключовим Біблійним віршем (Мт. !9-20)

2. Словникова робота.

Заповідь – це основа християнської моралі, доброго людського життя на землі і запорука щастя на Небі.

3. Розповідь учителя.

Молоді і старі, багаті і бідні, здорові і немічні – усі прагнуть щастя, життя вічного. Шлях до нього вказують нам Заповіді.

Історія людства доводить, що часто людина, а то й цілі народи віддалялися від Божого Закону. Тому через Мойсея Бог проголосив Свою Волю, даючи вибраному народові, написаних на двох кам’яних скрижалях (таблицях).

Вони залишилися непорушними і в Новому Заповіті. Христос їх не скасував, лише доповнив і розтлумачив. Людина в житті повинна дотримуватися Десяти Заповідей Божих.

4. Ознайомлення з Заповідями Божими, записаними на плакаті, їх пояснення вчителем, розкриття значення у повсякденному житті, підсумковий коментар

- «Нехай не буде в тебе інших богів, крім Мене!» – навчає визнавати одного правдивого Бога і забороняє поклонятися божкам-ідолам.

- «Не взивай намарно Імені Господа, Бога твого» – забороняє взивати Ім’я Господнє без належних на це причин і потреб.

- «Пам’ятай день святий святкувати» – нагадує про необхідність присвятити один день у тижні для Бога і не використовувати його на щось інше, забороняє в цей день працювати, щоб мати час на молитву.

- «Шануй батька твого та матір твою, щоб тобі було добре і щоб ти довго прожив на землі» – єдина Заповідь, на виконання якої обіцяється винагорода, вказує на авторитет батьків у родині.

- «Не убий» – закликає шанувати життя – своє і ближніх, бо воно походить від Бога і Йому належить.

- «Не чужо лож» - стоїть на сторожі чистоти і святості тіла, душі, які є символом поєднання Господа Бога зі Своїм вибраним народом і Христа з Церквою.

- «Не кради» – охороняє власність, бо тільки Господь є власником усіх речей, які Він дає Своїм творінням у користування, тому, хто насильно відбирає чужу власність, чинить несправедливо.

- «Не свідчи неправдиво на ближнього твого» – охороняє правдивість, тому неправдиві свідчення є гріхом, віддаленням від Бога, Який є Сама Правда.

- «Не пожадай жінки ближнього твого» – наголошує на чистоті серця як необхідній умові щастя у подружньому житті.

- «Не пожадай того, що є власністю ближнього твого» – застерігає людину від зазіхання на чужу власність.

• Божі Заповіді – запорука доброго життя на землі і щастя на Небі. Божі Заповіді – дорога до вічного життя. Хто дотримується їх, той любить Бога. Хто береже Божі Заповіді, той буде добрим батьком і матір’ю, сином і дочкою, той цінитиме й охоронятиме своє життя і життя ближніх, плекатиме чистоту свого серця, отримає Божу Ласку.

V. Засвоєння нових знань.

1. Розповідь учителя.

Біблія — це перш за все історична книга де описана достовірна правда. Головне завдання історика це пізнавати правду і доносити її людям. Тому наші історики розкажуть нам, як саме Бог дав Мойсею і всьому ізраїльському народу 10 Божих заповідей (діти переглядають слайди і слухають читання з Біблії).

Бути актором  це є не легка професія, але в той час популярна, яку теж можна використати на добро, показуючи людям моральні фільми і вистави. Тому діти підготували театральне представлення.

1) про багатого юнака.( Євангелії від Матвія 19,20)

2) Сценку про норми морального життя, як мати виховує свою дитину ;

3) Сценка про сон хлопчика «Післаний, щоб принести плоди»;

Сьогодні життя перенасичене різноманітною рекламою, часом і не доброю, в більшості все для тіла, і майже нічого для душі, тому людина відчуває дисгармонію, спрагу за Богом, бо не поставила на I місце Бога. Тому наші рекламні агенти підготували для нас свого роду християнську рекламу, щоб люди задумувались над християнськими цінностями, і над своїм життям, а чи я виконую заповіді?

          VІ. ЗАКРІПЛЕННЯ:

         Фізкультхвилинка: Де шукати маю Бога…

1. Кожній команді дане окреме завдання, даючи відповідь на запитання, яке стосується однієї з заповідей, написавши ті добрі слова, якими ми б могли виконати цю заповідь. Капітан команди представляє свою команду.

  2. слайди

А тепер дізнаємося, як ви зрозуміли ці заповіді. Дивлячись на екран-малюнок, спробуємо подумати і сказати, якої це стосується заповіді.

3. Вікторина «Як я знаю заповіді?»

Читання та обговорення вірша Уляни Кравченко «Що треба любити?»

  • Які Заповіді Божі перегукуються з поезією? Назвіть їх.
  • Скільки Заповідей

VІІ. Узагальнення та систематизація набутих компетентностей.

Підсумкова бесіда.

  • Скільки Заповідей було на скрижалях, вручених Мойсею?
  • Як Ісус Христос збагатив Заповіді Божі?
  • Як виконуємо Заповіді Божі у своєму житті?

VІІІ. Домашнє завдання: вивчити 10 Божих Заповідей.

 

docx
Пов’язані теми
Етика, 3 клас, Розробки уроків
Додано
25 березня 2021
Переглядів
6658
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку