Урок звитяги до Дня захисника України

Про матеріал
МЕТОДИЧНО-ІНФОРМАЦІЙНИЙ МАТЕРІАЛ 14 жовтня Україна вшановує захисників. Щорічне державне свято встановлено Указом Президента України “Про День захисника України” від 14 жовтня 2014 року № 806 на відзначення мужності та героїзму тих, хто охороняє незалежність і територіальну цілісність України, примножує військові традиції і звитяги Українського народу.
Перегляд файлу

 

Урок звитяги до Дня захисника України

Концепція уроку - образ захисника України.

 

Структура Уроку звитяги:

  1. Вступ
  2. Візуалізація
  3. Історичні події/постаті
  4. Заключна частина уроку
  5. Додаток до заключення - коротка розповідь про героя України сучасної війни (живий).

 

 

 

 

 

МЕТОДИЧНО-ІНФОРМАЦІЙНИЙ МАТЕРІАЛ

14 жовтня Україна вшановує захисників. Щорічне державне свято встановлено Указом Президента України “Про День захисника України” від 14 жовтня 2014 року № 806 на відзначення мужності та героїзму тих, хто охороняє незалежність і територіальну цілісність України, примножує військові традиції і звитяги Українського народу.

Для посилення суспільної уваги до захисників рідної землі, зміцнення патріотичного духу рекомендуємо до Дня захисника України провести в загальноосвітніх навчальних закладах Урок звитяги, присвятивши його поширенню знань про українське воїнство, яке в різні часи обороняли і боронять нашу землю.

Традиції захисників нероздільно пов’язані з розвитком війська від часів Русі, Великого Князівства Литовського, Гетьманщини, Української революції 1917–1921 років, Другої світової війни. Найкращі звичаї минулого успадкували бійці сучасних Збройних сил України, які сьогодні відстоюють суверенітет у війні з російським агресором. Їх також належить удостоїти цього дня увагою та пошаною.

 

І

Вступ

Пропонуємо інформаційні матеріали до змістового наповнення Уроку звитяги за класами навчання. Під час уроку доцільно врахувати такі ключові зауваги.

14 жовтня в Україні на державному рівні відзначається День захисника України, який нероздільно пов’язаний із розвитком української нації та її військових традицій.

14 жовтня – символічний для українців день. Це – давнє традиційне свято Покрови Пресвятої Богородиці. Його відзначали козаки, за що воно отримало другу назву – Козацька Покрова. Українське військо 1917–1921 років зберігало козацькі військові традиції в назвах військових частин, структурі, прапорах, одностроях тощо.

14 жовтня 1942 року вважається днем створення Української повстанської армії.

З початком сучасної російсько-українській війни майже чотириста тисяч українців взяли зброю до рук у лавах Збройних Сил, Національної гвардії, правоохоронних органів і добровольчих формувань, щоб зупинити агресію Російської Федерації та відстояти незалежність України.

Наразі Українська армія активно модернізується, позбувається радянської спадщини та відновлює українські військові традиції. Наше військо стає однією з найбоєздатніших армій Європи, маючи за плечима більше 5 років досвіду боїв російсько-української війни. За цей час ми провели низку важливих реформ, аби війська професіоналізувалося та набуло інституційної значущості в країни.

Українська армія береже бойові традиції предків та імена героїв, від воїнів-русичів і козаків до січових стрільців і вояків УПА. Тому у війську з’явилися назви легендарних українських полководців та уславлених підрозділів минулого: 24-та окрема механізована бригада (ОМБр) імені Короля Данила, 72-га ОМБр імені Чорних запорожців, 93-тя ОМБр “Холодний Яр”, 30-та ОМБр імені князя Костянтина Острозького, 55-та окрема артилерійська бригада (ОАБр) “Запорізька Січ”, 26-та ОАБр імені генерал-хорунжого Романа Дашкевича, 58-ма окрема мотопіхотна бригада імені гетьмана Івана Виговського, 7-ма бригада тактичної авіації (БрТА) імені Петра Франка, 299-та БрТА імені генерал-лейтенанта Василя Нікіфорова, Військовий інститут телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут.

Тяглість поколінь знайшла відображення і в елементах одностроїв – польовий кашкет - “мазепинка”, нарукавний тризуб. Гасло “Слава Україні” – “Героям слава” стало офіційним вітанням українського війська.

Поряд із чоловіками на захист Батьківщини ставали жінки. До прикладу, нам відомі імена Христини Сушко та Харитини Пекарчук, які воювали в Армії УНР. У Легіоні Січових стрільців була Жіноча чота – її співорганізаторкою була розвідниця Ольга Басараб. Сотні жіночих імен можна знайти серед героїв Другої світової, бійців УПА. В сучасній українській армії кожен десятий боєць – жінка. Вони пліч-о-пліч із чоловіками служать на передовій, освоїли спеціальності снайпера, кулеметника, розвідника, механіка, інструктора, медика. За останні 10 років кількість жінок в українському війську зросла у 15 разів.

 

ІІ

Плакати “Воїн” https://mega.nz/folder/Y4JBFCrS#QCEeH4W0lELQ1dsAOwFFgg

Постери: https://mega.nz/folder/c8xnXLAC#KlFy6s_jy80Y38aSOuN1Yg

До цього проєкту ще є брошура з інформацією про воїнів всіх періодів.

Також з цією інформацією постери на виставці, яка за посиланням: https://mega.nz/folder/NQ1xiawZ#HVZmIZsSTds4XhL1YQbegQ

 

ІІІ

Інформаційно-методичні матеріали рекомендуємі для 5 класу:  https://drive.google.com/drive/folders/1NwcJFIMdxnZ8aMzNllVXQ6yo-0FVrnBg?usp=sharing

 

Інформаційно-методичні матеріали рекомендуємі для 6-9 класу: https://docs.google.com/document/d/1YcHHVTHHOha1g9QgWembCaRJ_nGiydEQM7gXXkvTh9M/edit?usp=sharing

 

Інформаційно-методичні матеріали рекомендуємі для 10-11 класу: https://docs.google.com/document/d/1yTTYKijqtHwZm826Fp7uMWZIyAlwcygexFbXjfh3pdc/edit?usp=sharing

 

 

ІV

Заключна частина

У заключній частині “Уроку звитяги” рекомендуємо наголосити учням такі тези:

відзначення Дня захисника України на свято Покрови Пресвятої Богородиці — це гідне визнання героїчної слави українців усіх поколінь і епох та всенародне вшанування подвигу сучасних оборонців рідної землі;

історія національного державотворення — це героїчний літопис боротьби за волю українського народу, за право жити у власній незалежній державі. Кожна його сторінка наповнена звитягами різних поколінь захисників рідної землі, які сформували особливий характер та образ сучасних захисників України;

сьогоднішні захисники України своїм героїзмом, високою відповідальністю, рішучістю і незламним бойовим духом довели всьому світові, що українці — це непереможна нація, яка здатна зі зброєю в руках захищати свою свободу та незалежність;

патріотизм, мужність і стійкість, бойове братерство — це провідні риси нинішніх захисників України, які щоденно проявляються під час відбиття російської агресії на Сході нашої держави;

доблесть та відвага кожного із сучасних захисників України у майбутньому стане правдивим документом епохи боротьби за свободу та незалежність України, вагомим здобутком утвердження єдності українського суспільства, національної гідності та самоповаги.

 

V

Інформаційно-методичні матеріали про живих Героїв України:

https://docs.google.com/document/d/1uYhl7i6HpESj7jwTXzANVfGYQujRoOgHOWL1qgPKAtk/edit?usp=sharing

Увага! Закликаємо освітян не ототожнювати День захисника України з колишнім 23 лютого (Днем захисника батьківщини, а ще раніше – Днем радянської армії) та утриматися від привітань з нагоди «чоловічого дня». День захисника України – це свято людей, які зробили вибір присвятити життя захисту країни, незалежно від статі.

З огляду на гібридний характер війни на сході нашої держави під захисниками України ми розуміємо не лише військовослужбовців, а й усіх громадян, які сумлінною професійною і громадською діяльністю забезпечують економічний, гуманітарний, освітній й інформаційний захист держави. Наприклад, волонтери. Нерідко ціною власного життя вони допомагають армії, доставляючи до місця призначення технічне оснащення, харчі, теплі речі, амуніцію, ліки. Вражає масштаб їхньої діяльності на допомогу пораненим воїнам АТО, сім’ям учасників АТО, родинам вимушених переселенців з Криму та територій охоплених війною. Ці люди стали мирними воїнами і надійними захисниками Батьківщини, а їхня діяльність – зразком самовідданості та патріотизму. 

Тож у День захисника України пропонуємо вшанувати героїв різних епох нашої історії, згадати загиблих вояків і подякувати сучасним захисникам України.

docx
Додано
16 грудня 2023
Переглядів
239
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку