Усний твір-роздум «Добро і зло в повісті, у сучасному світі та в людині» ("Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських").

Про матеріал
Мета: удосконалити вміння школярів складати усні твори на запропоновану тему, що охоплює знання учнями змісту вже вивчених програмових творів художньої літератури, зокрема повісті-казки Марини Павленко «Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських»; розвивати творчі здібності, спостережливість, логічне мислення, уміння зіставляти, узагальнювати, робити власні висновки, обґрунтування, мотивувати свої судження; прищеплювати любов до сучасної української літератури; виховувати почуття товариськості, відповідальності за свої вчинки, спонукати до творення та примноження добра.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РМ № 3 (у). Усний твір-роздум «Добро і зло в повісті, у сучасному світі та в людині»

Номер слайду 2

Мета: удосконалити вміння школярів складати усні твори на запропоновану тему, що охоплює знання учнями змісту вже вивчених програмових творів художньої літератури, зокрема повісті-казки Марини Павленко «Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських»; розвивати творчі здібності, спостережливість, логічне мислення, уміння зіставляти, узагальнювати, робити власні висновки, обґрунтування, мотивувати свої судження; прищеплювати любов до сучасної української літератури; виховувати почуття товариськості, відповідальності за свої вчинки, спонукати до творення та примноження добра. Семикласники!

Номер слайду 3

Ніщо не пропадає в світі даром – ні хороше, ні погане. Все враховується і все коли-небудь відгукнеться. Еффенді Капієв

Номер слайду 4

Усе наше життя складається з вчинків. Вони бувають добрі та погані. Люди бувають різні, тому й поводяться по-різному, і вчинки в них різні. Одні люди добрі, вони допомагають іншим. Але є й такі люди, які живуть лише заради особистих благ, для них незрозумілими є слова добро, людяність, співчуття, щирість, вони черстві до чужого горя. Про ці дві групи людей та їхні вчинки ми і поговоримо сьогодні. Тому розпочинаємо нашу роботу над складною та «вічною» проблемою добра та зла.

Номер слайду 5

Висловлювання відомих людей

Номер слайду 6

Прислів’я та приказки— Яка совість, така й честь. — Безчестя гірше смерті.— Бережи честь з молоду, а здоров'я під старість. — Добро стратити – наживеш, честь втратити – пропадеш. — Від своєї совісті не втечеш. — Водою, що хочеш, лиш сумління не сполощеш. — Очі — міра, душа — віра, совість — порука. — Руки білі, а сумління чорне. — Хто чисте сумління має, той спокійно спати лягає. — Сором казати, а гріх утаїти. — Сором — не дим, очей не виїсть. — Хоч ганьба очі не виїсть, але не дає між людьми показатися. — Чужим добром не розбагатієш, Чужим коштом не нагрієшся. — Не пхай свою ложку в чужу миску.

Номер слайду 7

Спостерігаємо й аналізуємо— Не лізь нікому з постолами в душу. — Кривими дорогами ходиш, добра не жди. — За твоє добро — кулак тобі в ребро. — Не бери, де не поклав. — Не плюй у колодязь, бо прийдеться ще з нього води напитися. — Нічого, що руки чорні, аби душа була чиста. — Слово дорожче грошей. — Хто кривдить людей, той кривдить своїх дітей.

Номер слайду 8

«Визнач акценти»

Номер слайду 9

Робота над пам’яткою «Як скласти твір-роздум?»Для того, щоб написати твір-роздум ви повинні:1) повно й вичерпно ствердити або спростувати у своєму творі-роздумі думку, сформульовану в умові завдання;2) додержуватися будови тексту-роздуму (теза, аргументи, висновок); 3) чітко викласти тезу, яку треба довести;4) навести переконливі докази, які якнайкраще будуть аргументувати ваші міркування(докази повинні бути переконливими, і в роботі їх має бути не менше як два);5) проілюструвати свої думки посиланнями на приклади з художньої літератури (обов’язково слід зазначити назву твору, проблему, порушену письменником, назвати художні образи, через які автор розкриває проблему, за можливості навести цитату з тексту), історичні факти або випадки з життя. 6) сформулювати висновок, що випливає з аргументів;7) писати конкретно, уникати просторого викладу міркувань, не підкріплених фактичним матеріалом.

Номер слайду 10

Слова та словосполучення, які варто використовувати у творі-роздумі:

Номер слайду 11

«Вільний мікрофон»

Номер слайду 12

«Добро і зло в повісті, у сучасному світі та в людині» за повістю «Русалонька із 7–В, або Прокляття роду Кулаківських»Складіть твір за темою

pptx
Додано
28 лютого 2023
Переглядів
4300
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку