Узагальнення і систематизація вивченого з теми дієслово

Про матеріал
Презентація до уроку з української мови "Узагальнення та систематизація знань з теми дієслово"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Узагальнення й систематизація вивченого з теми «Дієслово»

Номер слайду 2

Як ваш настрій? Упевнена, що хороший! Ви молодчинки! А знаєте чому? Тому що ми з вами завершили вивчення Самостійної частини мови – Дієслова. На цьому уроці спробуємо все узагальнити та систематизувати, щоб у повсякденному мовленні ви правильно вживали дієслова, грамотно писали й успішно склали підсумковий тест та ЗНО.

Номер слайду 3

ДІЄСЛОВО - цесамостійна змінна частина мови, яка означає дію або стан особи чи предмета й відповідає на запитання що робити? що зробити? що роблю? що зробила? Що буде робити? НАПРИКЛАД: читати, написати, малюю, виконала, буду планувати.

Номер слайду 4

Морфологічні ознаки - вид (доконаний,недоконаний)- спосіб (дійсний, умовний, наказовий)- час (теперішній, минулий, майбутній)- особа (перша – я, ми: друга – ти, ви: третя – він, вона, воно, вони)у теперішньому й майбутньому часах.- рід (чоловічій, жіночій, середній) у минулому часі- число (однина, множина)Синтаксична роль. У реченні дієслово найчастіше є присудком. НАПРИКЛАД: Учні розмірковують над завданням.

Номер слайду 5

Інфінітив, або неозначена форма дієслова, - це початкова формадієслова, яка означає дію, але не виражає способу, часу, особи, числа, роду, відповідає на запитання що робити? що зробити? та закінчується на суфікси – ти, - ть. НАПРИКЛАД: фотографувати, міркувати, стрибати, фотографувать, міркувать, стрибать.

Номер слайду 6

У дієслова є 5 форм, як і пальців на руціФорми дієслова

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Часи дієслів

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Способи дієслова

Номер слайду 13

Не з дієсловами

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Правопис – ться, - шся в дієсловах

Номер слайду 16

1. Творче конструювання До цих слів  потрібно дібрати якнайбільше дієслів     Дощ  - ..     Листя – ..    Двері  -…     Пшениця – …2. Скласти міні-твір на тему «Мій сьогоднішній день» який складатиметься тільки з дієслів (індивідуальна робота)Приклад:      Мій сьогоднішній день. Задзвенів. Прокинулася. Умилася. Почистила. Розбудила. Погодувала. Поснідала. Допомогла зібратися. Одяглася. Взулася. Вийшла. Пішла. Прийшла. Проводжу. Стою. Посміхаюся.

Номер слайду 17

pptx
Додано
6 грудня 2023
Переглядів
179
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку