Презентація:"Вчимося думати логічно".

Про матеріал

Презентація сприяє розвиткові розумових здібностей учнів, формує активність, самостійність, пізнавальний інтерес до математики, волю, характер.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вчимося думати логічно додаток до курсу «Логічними стежинками математики» Презентацію підготувала вчитель математики Голотюк Галина Володимирівна Турійський ліцей

Номер слайду 2

Зміст презентації 1.Судоку 2. Хрестики-нулики 3.Морський бій 4.Магічні квадрати

Номер слайду 3

Мета проведення логічних ігор  сприяти розвиткові розумових здібностей учнів, підвищувати якість знань, формувати активність, самостійність, пізнавальний інтерес до математики, волю, характер.

Номер слайду 4

Судоку        Судоку (Sudoku англ., іноді Су Доку,яп. 数独  ) - заснована на логіці гра, головоломка-пазл з числами.        У перекладі з японської мови «су» означає слово «число», «доку» має безліч різних перекладів, але в цілому означає щось одне, одиничне, цілісне. Оригінальну назва головоломки по японськи дуже важко вимовити, і тому англійці скоротили назву до «су-доку».        Рішення головоломки вимагає терпіння і здатності до логічного мислення. За деякими даними рішення головоломок судоку поліпшує пам'ять, логіку мислення, а також перешкоджає розвитку і навіть лікує захворювання пов'язані з головним мозком (такі, як хвороба Альцгеймера). Тому, учені рекомендують щодня вирішувати кросворди судоку.

Номер слайду 5

Історія Судоку        Праобраз сучасного судоку, так звані «магічні квадрати» знали ще в стародавньому Китаї. У Європі згадується щось подібне в XVIII столітті, коли сліпий швейцарський математик Леонард Ейлер (Leonhard Euler) з'ясував, що в матриці розміром 9 Ч 9 кожен ряд і кожну колонку можна заповнити цифрами від 1 до 9 в певному порядку і без повторення.        Вперше судоку в сучасному вигляді з'явився в одному з американських журналів кросвордів в 1979 році. Автором головоломки був громадянин США, 74 річний архітектор на пенсії Howard Garns. Видавець - журнал «Математичні головоломки й логічні задачі» дав пазлам ім'я «Number Place». Але справжню популярність головоломка завоювала в 2005 році, коли японський журнал Ніколіч став регулярно друкувати її на своїх сторінках.        У 2004 Судоку почали друкувати англійські газети, звідки судокуманія нахлинула на Європу і Австралію. Нарешті, в 2005 ця головоломка тріумфально повернулася в США, завершивши свій «кругосвітній тур». В даний час видається безліч спеціалізованих журналів, збірників, книг і інструкцій по їх вирішенню, багато газет друкують Судоку разом з кросвордами і завданнями по шахах.

Номер слайду 6

Правила Судоку        Правила судоку дуже прості. Ігрове поле складається з квадрата, розміром 9 Ч 9, розділеного на менші квадрати (регіони) зі стороною 3 Ч 3 клітинки. Таким чином, все поле налічує 81 комірку. У деяких з них вже на початку гри розташовані числа (від 1 до 9). В залежності від того, скільки осередків вже заповнено, судоку можна віднести до легких або складних.        Мета головоломки - необхідно заповнити вільні комірки цифрами від 1 до 9 так, щоб в кожному рядку, в кожному стовпці і в кожному малому квадраті 3 Ч 3, кожна цифра зустрічалася лише один раз. Правильна головоломка має одне рішення.

Номер слайду 7

9 фактів і помилок про судоку 1.Судоку не китайська і не японська головоломка. У сучасному вигляді вона вперше була опублікована в США. 2. Судоку стала хітом у 2005 році, вона була визнана найбільш швидкозростаючою за популярністю головоломкою. Зрівнятися з нею може тільки кубик Рубіка. 3. Судоку може мати тільки одне єдине рішення. Переваги декількох рішень - це «казка» власників неякісного генератора судоку. 4. Рішення судоку повинні знаходитися логічно, а не перебором або вгадуванням. 5. Судоку семантично незалежна головоломка, тобто не прив'язана до алфавіту, тому доступна для людини будь-якої національності. Замість цифр можна використовувати будь-якi дев'ять різних символів. 6. Судоку не вимагає спеціальних знань або словникового запасу, щоб відгадувати цю головоломку достатньо вміти логічно мислити і візуально відрізняти дев'ять різних символів. Тому ця головоломка доступна для людей різного віку і рівня освіти. 7. За розрахунками Бертхама Фельгенхауера судоку має 6 670 903 752 021 072 936 960 різних комбінацій. 8. Перший світовий чемпіонат з судоку пройшов в Італії в місті Лука в 2006 році. Першим переможцем стала Яна Тілова з Чехії. 9. Судоку розвиває пам'ять, логічне мислення, допомагає з концентрацією і бореться зі слабоумством. Корисна в будь-якому віці для розвитку розумових здібностей і підтримання їх у відмінному стані. Психологи стверджують, що судоку дозволяє вилікувати депресію.

Номер слайду 8

Випробуй свої сили

Номер слайду 9

Хрестики-нулики Ця гра, мабуть відома кожному, вона настільки проста, що у варіанті поля 3 на 3, ви можете гратися із зовсім малою дитиною. Для старших – поле збільшується, на скільки ви з дитиною домовитеся.

Номер слайду 10

Правила гри "Хрестики-нулики" Гра відбувається на прямокутному полі 3х3, розбитому на 9 клітин. Гравець та опонет ходять по черзі, шляхом проставляння своєї позначки у відповідну клітину. Опонент завжди грає хрестиками. Гравець завжди грає нуликами. Задача гравців - побудувати рядок із 3-х своїх позначок по горизонталі, вертикалі або діагоналі. Хто першим це зробить - той і переможе. Якщо побудувати рядок не вдалося нікому із гравців - оголошується нічия.

Номер слайду 11

Морський бій Правила гри У вашому розпорядженні 2 поля розміром 10 на 10 клітин. Кожне поле має свої координати: ліва сторона нумерується від 1 до 10, а верх - від А до И. На першому полі ви розставляєте свої кораблі. А на другому - будете відзначати ваші постріли по флотилії суперника. Стандартна флотилія складається з одного чотирипалубного крейсера (4 клітинки), двох трипалубних (3 клітинки), трьох двопалубних (2 клітинки), і чотирьох однопалубних (1 клітинка). Кораблі розставляються таким чином, щоб вони не стикалися один з одним ні бортами, ні кутами. Після розміщення починається гра. Гравці по черзі стріляють по кораблях противника, називаючи ті або інші координати (А5, Б7, Е10 і т.д.). На ігрових полях відзначаються постріли вашого суперника і ваші власні. Якщо попадання відбувається у частину корабля, то говорять: «Поранив!», якщо попадання знищило корабель, то кажуть: «Потопив!» і продовжує гравець, що попав. Якщо ж гравець «стріляє» у пусту клітинку, то кажуть: «Мимо!» і продовжує інший гравець. Мета гри - потопити всі кораблі противника раніше, ніж противник зможе потопити ваші!

Номер слайду 12

Номер слайду 13

МАГІЧНІ КВАДРАТИ Магічні квадрати — це  квадратні таблиці натуральних чисел з однаковою кількістю рядків і стовпців, які мають одну й ту ж саму суму чисел у всіх рядках,  стовпцях і діагоналях. Зі збільшенням розмірів квадрата (кількості клітинок) швидко зростає   кількість можливих магічних квадратів  такого  розміру. Кількість різних магічних  квадратів розміром 4x4 дорівнює 880, а розміром 5x5 — наближається  до чверті     мільйона. 

Номер слайду 14

ЧОМУ КВАДРАТИ    МАГІЧНІ?   Назву магічних (чарівних, таємничих) квадрати одержали від арабів, які  вбачали в   таких числових властивостях і сполуках дещо неземне та  містичне   і вважали  такі  квадрати талісманами.  Історія виникнення магічних квадратів сягає  сивої давнини. Найбільш ранні  відомості про такі  квадрати містять  китайські книги, написані у  IV-V ст. до н. е. Найвідомішим із стародавніх  магічних квадратів є  Лошу (2200 р. до н. е):  таблиця  з дев'яти клітинок, заповнена числами  від 1 до 9. Сьогодні його  можна побачити    на амулетах, які носять у Східній Азії та Індії . Наступні   за часом відомості  про магічні квадрати дійшли до нас    із   Індії та Візантії.  Способами складання магічних квадратів займалися   відомі  математики  А. Різе, М. Штіфель( ХVI ст.),  А. Кірхер,Баше де Мезеріак  (XVII ст) та інші   У Європі зображення  магічного квадрата вперше  з'явилося в гравюрі «Меланхолія»відомого  німецького   художника Альбрехта Дюрера. З давніх часів і дотепер дослідження магічних  квадратів  процвітало як своєрідний   культ і досить часто було овіяно містичним    туманом.  

Номер слайду 15

ЧИ ВІРИТЕ ВИ, ЩО... не існує магічних квадратів розміром 2x2? існує безліч магічних квадратів розміром 3x3? властивостями магічних квадратів цікавився Бенджамін Франклін — один із    авторів Декларації незалежності США? числа 15 і 14, які стоять у нижньому рядку магічного квадрата, зoбраженого на  гравюрі Дюрера, означають дату 1514 — рік створення цієї  гравюри?  французький трактат про магічні квадрати, який вийшов у світ 1838  року, складається з трьох великих за обсягом томів?

Номер слайду 16

Спробуй числа дописати, “чарівні” зроби квадрати: У рядках, стовпцях, навскіс будуть суми рівні скрізь!

Номер слайду 17

Випробуй свої сили

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Молодці!

ppt
Пов’язані теми
Математика, Презентації
Додано
19 лютого 2023
Переглядів
334
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку