Відеоурок "ГРИЗУНИ, ЯКИХ МИ ЛЮБИМО".

Про матеріал
Ознайомити гуртківців з морфологічними та біологічними особливостями гризунів живого куточка Засвоїти основні правила їх утримання, годівлі та правильного догляду Виховувати любов до домашніх тварин, бажання доглядати за ними Розвивати почуття відповідальності за кожне живе створіння
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ГРИЗУНИ, ЯКИХ МИ ЛЮБИМО

Номер слайду 2

мета Ознайомити гуртківців з морфологічними та біологічними особливостями гризунів живого куточка Засвоїти основні правила їх утримання, годівлі та правильного догляду Виховувати любов до домашніх тварин, бажання доглядати за ними Розвивати почуття відповідальності за кожне живе створіння

Номер слайду 3

Ряд гризуни - це найчисленніший ряд ссавців, поширених у всіх частинах світу. Налічується близько 2000 видів, з них в Україні близько 40.

Номер слайду 4

Найчастіше у домашніх умовах утримують хом’ячків, морських свинок, шиншил, кроликів, пацюків, тушканчиків, піщанок, чи дегу.

Номер слайду 5

Характерна особливість гризунів: - наявність верхніх і нижніх різців, зовнішня поверхня, яких – тверда емаль, а решта – більш пухкий дентин, що забезпечує різну швидкість стирання і надає постійної гостроти ріжучому краю; - органи травлення пристосовані до перетравлення грубої рослинної їжі; - більшість гризунів відзначається швидким статевим визріванням і високою плодючістю.

Номер слайду 6

ХОМ’ЯЧКИ Хом’ячки – добре приручаються і живуть у домашніх умовах. Найчастіше розводять сирійського та джунгарського хом’ячків. Клітку з хом’ячком треба тримати в тихому закутку. Ці звірки мостять собі м’які кубельця зі стружок, паперу або ганчір’я. Вони люблять ховатися у нірках, тож у клітці має бути хатинка. Джунгарський Сирійський

Номер слайду 7

Випускати цих звіряток у кімнату не рекомендується: надто великий ризик, що вони загубляться, або потраплять комусь під ноги. Цікаво спостерігати за тваринкою. Наївшись, він набиває крупою, насінням або морквою защічні мішки й несе у гніздо. Так робить свої запаси й користується ними у розвантажувальні дні.

Номер слайду 8

Хом’ячок живе близько двох років. Самка може щомісяця приводити до 14 дитинчат. Вона й опікується потомством. Самець дитинчатами не цікавиться. Вагітність хом’ячихи триває 16 днів. Хом’ячата народжуються голими та сліпими. Матуся їх вилизує, годує молоком і повертає в кубельце, якщо вони розповзаються. Через два тижні у дитинчат розплющуються очі, а з тритижневого віку вони стають самостійними. З цього часу самка їх не визнає та намагається вигнати з клітки.

Номер слайду 9

МОРСЬКІ СВИНКИ Цих гризунів завезли з Південної Америки моряки, тому їх назвали «морськими». Ні до моря, ні до свиней вони відношення не мають. Зі славною льохою морських свинок ріднить лише одне – ці створіння теж хрюкають. І води вони побоюються всупереч своїй назві. Вірніше було б назвати свинок заморськими.

Номер слайду 10

Невибагливі гризуни живуть до 10 років. Як і всі домашні тварини мають свої недоліки і переваги. Переваги Доброзичливість. Денна активність. Довга тривалість життя. Чудово привчаються до рук. Недоліки Від своєї ненажерливості здатні до ожиріння

Номер слайду 11

ПОРОДИ МОРСЬКИХ СВИНОК Розетта Виведено декілька порід морських свинок. Вони розрізняються переважно довжиною й забарвленням шерсті.

Номер слайду 12

Розетта

Номер слайду 13

Жорсткошерста Рекс

Номер слайду 14

Перуанська

Номер слайду 15

Короткошерста

Номер слайду 16

У морської свинки має бути простора клітка із м’якою підстилкою, годівницею і напувалкою зі свіжою водою. Звірок має постійно сточувати кігті об камінь або об землю. Носити морську свинку треба, як дитину, пригортаючи до грудей.

Номер слайду 17

Морська свинка народжує малюків 5 разів на рік. Уперше дитинчата можуть з’явитися у тримісячної самочки. Самочка приводить двійко-п’ятеро малюків, від народження волохатих і зрячих. Спритна малеча відразу починає бігати. Матуся годує їх молоком, проте дитинчата з перших днів можуть гризти траву і овочі.

Номер слайду 18

Шиншила Батьківщина цих гризунів – гори Перу. Їх розводять заради хутра, але часто утримують і як домашніх улюбленців.

Номер слайду 19

Шиншила може прожити до 20 років. Це дуже непосидюча тваринка, тому її клітка має бути широкою та високою. Вдень шиншила переважно спить, а порядкує вночі.

Номер слайду 20

Вона любить овочі і фрукти, зелень, зокрема листя конюшини і кульбаби, хоча не проти поласувати й арахісом, який треба давати звірку в шкарлупі.

Номер слайду 21

Шиншилі обов’язково треба ставити лоток із чистим піском. Тваринка чистить свою розкішну шовковисту шерсть, купаючись в піску.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Розведення Самець повинен бути молодшим від самки на декілька місяців. Вагітність триває 105-115 днів. У посліді зазвичай буває двоє цілком сформованих дитинчат. У два місяці їх відсаджують від батьків.

Номер слайду 24

Кролик Виведено приблизно 150 порід кроликів. Найбільші важать 7 кг. Звичайно, в квартирі краще тримати маленьку тваринку. Карликові кролики важать 1-2 кг і живуть до 7 років. В ангорських кроликів дуже довге й м’яке хутро.

Номер слайду 25

Кролики люблять моркву, капусту, інші овочі та навіть фрукти. Ще вони потребують сухарів, щоб точити зуби, які в цих гризунів ростуть усе життя. У клітці завжди мають бути сіно та свіжа вода. Кігті у кролика ростуть швидко, адже у природі він риє ними нору. Кролику, що живе у квартирі, кігті треба стригти.

Номер слайду 26

Тримісячна самочка уже може виношувати кроленят. Кролиця виношує кроленят близько місяця. Малюки народжуються голими, сліпими й глухими. Два місяці вони смокчуть материнське молоко та сплять. Відлучати кроленят від кролиці можна лише тоді, коли вони почнуть гризти твердий корм.

Номер слайду 27

Що ти знаєш про гризунів? Чи можна підіймати кролика за вуха? Чи добре бачать новонароджені кролики? Чи люблять хом’ячки бігати? Чи носять хом’ячки запаси корму за щоками? Чи має морська свинка сточувати зуби й кігті? Які улюблені ласощі шиншил? Для чого потрібна шиншилі ванночка з піском? Через який час після народження морські свинки можуть бігати?

Номер слайду 28

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

ppt
Додано
23 жовтня 2019
Переглядів
976
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку