«Виготовлення об’ємної листівки до Дня Святого Миколая»

Про матеріал
У майстер-класі дано короткий опис історії та традицій Свята Миколая, розписана поетапна технологія виготовлення об'ємної листівки з зображенням та прикрашанням ялинки.
Перегляд файлу

Виховний захід «Майстер-клас виготовлення об’ємної листівки до Дня Святого Миколая»

 

Мета: Ознайомити вихованців з історією та традиціями Дня Святого Миколая, розвивати національну культуру, творчі здібності, виховувати доброту, милосердя, почуття прекрасного, дотримання правил безпечної праці.

 

Устаткування: зразки прикрашених листівок.

Інструменти та матеріали: листи кольорового картону, гофровані паперові  заготовки для виготовлення   листівок, ножиці, клей, стрази, фольга, штучні сніжинки.

Хід роботи

 Організаційний момент.

1.Привітання до вихованців. Повідомлення теми заходу.

Вихователь.

 Доброго дня, любі діти! Я рада вас привітати на нашому виховному заході, на якому ви навчитесь власноруч виготовляти об’ємну листівку з зображенням ялинки. Україна дуже багата на свята і усі ви знаєте, що 19 грудня - День Святого Миколая.

Вихованець 1.

На стіні висять сніжинки,

Сяє вогником ялинка,

Сяє кулька кольорова

І пампушечка цукрова.

А на дворі сипле сніг,

Замітає сто доріг,

 Але ту не замете,

Де Святий Микола йде!

Для слухняних діточок

Принесе він див мішок,

Обійде усі хати,

То ж чекай на нього й ти!

2. Історія та традиції Дня Святого Миколая.

Вихователь.

А зараз ви дізнаєтесь про історію та традиції Дня Святого Миколая.  Народився Святий Миколай у місті Потарі, південно-західній області Малої Азії у багатій родині. Батьки виховували Миколая у християнському дусі, його дядько був єпископом, ось тому він і обрав духовний сан, спочатку був читцем у церкві, а згодом став єпископом.  Ще з дитячих років Миколай піклувався про хворих людей, допомагав убогим та нужденним, він удень та вночі молився за простих людей. А коли померли його батьки, Миколай роздав усе майно бідним людям. Більш за усіх, Святий Миколай дуже любив дітей та завжди допомагав сиротам. Є таке повір’я, що слухняним дітям в ніч на 19 грудня Святий Миколай приносить солодощі та подарунки, а неслухам – різки, тому від дітей він вимагає бути ввічливими, добродійними та милосердними. Окрім того Миколай допомагає скривдженим та несправедливо засудженим, мандрівникам, рибалкам та мореплавцям, адже він неодноразово оберігав їх від лиха та бурі. Ще в українських традиціях День Святого Миколая вважається особливим для наречених.

До Дня Святого Миколая усі віряни готуються заздалегідь – печуть смачні солодощі, готують дітям подарунки, запалюють свічки, запрошують гостей та чекають Святого Миколая. Ось і ми з вами сьогодні виготовимо святкові листівки, щоб ви  подарувати їх своїм близьким та рідним.

3. Основна частина. Технологія виготовлення листівки.

А зараз ми з вами навчимося робити об’ємну листівку з зображенням  ялинки, під час виконання якої ви повинні бути охайними та обов’язково дотримуватися правил безпеки та санітарно-гігієнічних вимог. А тепер дивіться уважно, я покажу вам послідовність виготовлення об’ємної листівки. Я підготувала з кольорового паперу гофровані  заготовки для листівок, на яких з обох боків наклеєні смужки двостороннього скотчу, тож починаємо з того, що беремо лист картону, складаємо його навпіл. Далі будемо формувати нашу ялинку, яка складається з п’яти гофрованих заготовок, на яких з обох боків приклеєний двосторонній  скотч, отже далі беремо найбільшу заготовку довжиною 7 сантиметрів, знімаємо з одного боку двосторонній скотч та приклеюємо не доходячи 2-3 міліметри до сгину листівки з лівої сторони, потім знімаємо з другого боку скотч, притримуємо однією рукою гофровану  заготовку а іншою рукою накриваємо її правою стороною листівки, тобто закриваємо листівку, далі листівку відкриваємо і ми наклеїли перший ряд нашої ялинки, ось що в нас вийшло.

E:\ЛИЦЕЙ\Свято Миколая 2019\IMG_20200122_183429.jpgE:\ЛИЦЕЙ\Свято Миколая 2019\IMG_20200122_183226.jpg

Далі беремо гофровану заготовку довжиною 5 сантиметрів і зробимо другий ряд ялики, для цього відступаємо від першого ряду приблизно 1 сантиметр і таким чином як робили перший ряд, наклеюємо другий ряд ялинки, ось що в нас вийшло.

 

 

 

 

 

Таким чином будемо наклеювати третій ряд нашої ялинки, тож беремо заготовку довжиною 4 сантиметри, не забуваємо відступити від попереднього ряду 1 сантиметр і ось що в нас вийшло.

E:\ЛИЦЕЙ\Свято Миколая 2019\IMG_20200122_184403.jpg

Далі беремо заготовку довжиною 3 сантиметри, відступаємо 1 сантиметр від попереднього ряду та приклеюємо її таким чином, як і попередні.

І так, нам залишилось наклеїти останній ряд ялинки, отже беремо останню смужку гофрованої заготівки розміром 2 сантиметри та приклеюємо її.

А тепер нам залишилось прикрасити нашу ялинку фольгою, стразами та штучними сніжинками, що ми зараз і зробимо. Беремо клей та приклеюємо наші прикраси до ялинки.

 

Ось і готова наша святкова ялинка, вона має дуже прекрасний вигляд і тепер у вас є дуже гарний святковий подарунок для своїх близьких.

    4. Підсумок заходу.

 

Вихованець 2.

 

Від хати до хати біленьким сніжком

Ходить Святий Миколай із мішком,

Приносить дарунки на втіху,

Радості море і щирого сміху!

Хай осінить він своєю любов’ю,

Мудрості дасть, і сили, й здоров’я,

Ласкою серденько хай зігріває

І всі заповітні мрії здійсняє!

 

Вихователь

Ви всі гарно попрацювали та дійсно зробили шедеври, листівки вийшли яскраві та різноманітні, що додає святкового настрою і головне те, що ви зробили їх власноруч та зарядили своїм теплом та любов’ю.

Інтерактивна вправа « Мікрофон»

 

  • Що нового  та цікавого ви дізнались з цього заходу?
  • Чи сподобалось вам виготовляти об’ємну листівку?
  • Чи зможете ви тепер виготовити самі таку листівку та навчити своїх молодших братиків та сестричок зробити таку поробку?

(Відповіді вихованців)

 

Вітаю усіх вас з Днем Святого Миколая та бажаю творчих  успіхів і  натхнення!

Звучить мелодія пісні «Святий Миколай» Лесі Соболівської.

 

docx
Додав(-ла)
Дущенко Галина
Пов’язані теми
Технології, Майстер-класи
НУШ
Додано
7 березня 2020
Переглядів
2467
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку