Виховна бесіда «День матері – дата та традиції свята»

Про матеріал

У виховній бесіди детально розглянуто історію становлення свята в Україні та традиції святкування в світі і Україні

Перегляд файлу

Виховний захід «День матері – дата та традиції свята»
Не забудьте привітати цього дня свою маму 

 

У цей день заведено поздоровляти матерів і приділяти їм особливу увагу.

Щороку навесні в Україні відзначається день матері – одне з головних родинних свят, присвячене найріднішій жінці в житті кожної людини. Так, у США День матері отримав офіційний статус ще в 1914 році.

Історія свята в Україні

День матері серед української громади вперше влаштував Союз українок Канади в 1928 році. Наступного року свято відзначили у Львові. Ініціатором стала редактор тижневика "Жіноча доля" Олена Кисілевська. У тому ж році Союз українок ініціював впровадження свята День матері на Тернопільщині. Але через 10 років радянська влада заборонила це свято.

В незалежній Україні День матері було встановлено указом президента України в 1999 році. Цей день – чудовий привід приділити увагу матерям, висловити їм теплі почуття і підкреслити їх величезну роль в будь-якій сім'ї.

 

Традиції святкування в світі і Україні

День матері не у всіх країнах відзначається саме у другу неділю травня. Розрізняються і традиції святкування. Наприклад, в США і Австралії в День матері до одягу прикріплюють квітка гвоздики. До того ж, колір квітки важливий: гвоздику будь-якого кольору, крім білого, носить той, чия мати жива, а біла квітка - той, чия мати померла.

У Мексиці на День матері в церквах на католицьких месах обов'язково виконують особливу пісню: "Las mañanitas", після чого влаштовують святкові обіди. В Австрії у другу неділю травня в усіх ресторанах з'являється спеціальне меню для мам.

Історія свята така: у 1908 році молода американка Анна Джервіс з Філадельфії виступила з ініціативою вшановування матерів у пам’ять про свою матір, яка передчасно померла. Анна писала листи до державних установ, законодавчих органів, видатних осіб із пропозицією один день у році присвятити вшануванню матерів. Її старання увінчалися успіхом - в 1910 році штат Вірджинія перший визнав День Матері як офіційне свято. Хоча по суті це - свято вічності: з покоління в покоління для кожного мама - найголовніша людина для своїх дітей.

Безумовно, День матері - це одне з самих зворушливих свят, тому що кожен з нас з дитинства і до своїх останніх днів несе в своїй душі єдиний і неповторний образ - образ своєї мами, яка все зрозуміє, простить, завжди пожаліє і буде самовіддано любити незважаючи ні на що.

Щастя й краса материнства в усі століття оспівувалися кращими художниками і поетами. І невипадково - від того, наскільки шанована в державі жінка, яка виховує дітей, можна визначити ступінь культури й благополуччя суспільства. Щасливі діти ростуть в дружній родині й під опікою щасливої матері. В цей день ми від усієї душі вітаємо дорогих мам з їх святом. Хай світлом і добром відгукуються в душах дітей ваші нескінченні турботи, терпіння, любов і відданість.

Коли день матері

В Україні День матері відзначається у другу неділю травня. Цього року воно припадає на 10 травня відповідно до Указу Президента України від 10 травня 1999 року № 489/99. Міжнародний день матері сьогодні відзначається більш ніж у 40 країнах світу, хоча дата свята в різних країнах відрізняється. У більшості випадків, День матері відзначають навесні, в період з березня по травень. У багатьох країнах світу відзначають День матері 13 травня. Примітно, що День матері у Росії відзначають в іншу пору року, в останню неділю листопада. Цього року воно припадає на 29 листопада.

День матері – традиції

У цей день заведено поздоровляти матерів і приділяти їм особливу увагу. У США і країнах західної Європи існує практика прикраси одягу квіткою червоної гвоздики, якщо мама жива, і білої, якщо її вже немає. Багато також намагаються в цей день відвідати своїх батьків, навіть якщо вони живуть далеко.  Якщо можливості привітати маму особисто немає, на допомогу прийде інтернет. Теплі слова та електронна листівка в месенджері ніколи не будуть зайвими.

docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Виховна робота
Додано
8 травня 2020
Переглядів
3796
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку