Виховна бесіда"Як святкують Різдво в різних країнах Європи"

Про матеріал
Виховна бесіда. Тема: "Як святкують Різдво в різних країнах Європи? " НУШ. Діти ознайомляться з традиціями різних країн Європи. Також України.
Перегляд файлу

Виховна бесіда « Як святкують Різдво в країнах  Європи»

Мета : Розширити знання дітей про святкування Різдва в різних країнах світу.

            Розвивати творчу уяву дітей. Виховувати в учнів почуття прекрасного,

            повагу до      звичаїв та традицій інших народів.

 

Обладнання. Малюнки, презентація.

 

Форма проведення. Бесіда.

 

1 слайд  Вітаю! Всім гарного настрою бажаю!

2 слайд  Дітки, відгадайте будь ласка ребус, та дізнаєтесь тему нашої виховної   бесіди.

3 слайд  Правильно. Отже тема

4 слайд  Як святкують Різдво в країнах Європим

 

5 слайд     Ох, Різдво – найчарівніше свято!  

                    Стільки дивного світла в нім є.

                    Казки щирої, щастя багато.

                    Найпрекрасніше свято моє.

                                            Світле, гарне і радісне свято,

             Бо Христос народився в цей день.

 Тому радість у світі крилата,

Ціле море чарівних пісень.

Це колядки душевні і щирі,   

Люди їх переспівують знов,

Щоб жили всі у щасті і мирі.

Мали Віру, Надію, Любов.

                                 То ж і ми подружилися з нею,

Бо колядка і щира й проста.

І співають колядки душею,

Славлять люди Ісуса Христа.

 

 Учитель. Свято Різдва – це свято чеснот, джерело наших радостей, перемоги душі над тілом, початок усіх земних свят. Кожна церква підносить до Бога щиру молитву, палку любов у цей неповторний щасливий час, час Різдва Христового.

В цілім світі Різдво зустрічають,

Але різні традиції є.

Та ялинку усі наряджають,

Хоч і тут кожен має своє.

Учитель. Давайте розпочнем мандрівку Європою. Мандрівники нашого класу, підготували нам розповідь про те, як святкують Різдво в різних країна Європи. Зараз ми дізнаємось , як святкують Різдво в у Польщі.

 

6 , 7 , 8  слайд     Польща

 Різдво у поляків дуже цікаве. Зустрічають його 24 грудня і святкують два дні – 25 і 26 грудня  .Головним атрибутом свята є ялинка, прикрашена скляними іграшками. На ялинку поляки ще вішають багато яблук, горіхів, цукерок. Це, зазвичай, робота дітей. А господині трудяться на кухні, адже треба приготувати найсмачніші страви. 24 грудня на столі у них лише пісні страви. Головна страва – запечений короп. Це обов’язково. За стіл сідають з першою зіркою. Стіл встановлюється тільки біля ялинки. На стіл кладуть сіно, щоб нагадати, що Ісус народився на сіні, і застеляють білою лляною скатертиною. Першою на стіл обов’язково ставлять свічку, яку запалять під час вечері.

 

Учитель. А тепер помандруємо до Чехії.

 

9, 10 , 11  слайд     Чехія.

В Чехії на нас чекає  чарівна ялинка, а на дітей під ялинкою – веселі подарунки від маленького Ісусика. На кожній площі, в кожному костелі і в кожному будинку встановлені Вефлеємські вертепи. У Чехії знаходиться єдиний у світі музей віфлеємських вертепів у місті Карлштейн. Один з найбільших вертепів налічує 1753 фігурки.24 грудня вулиці порожніють, бо усі збираються вдома. А з появою першої зірки на небі малим дітям роздають подарунки з-під ялинки і всі сідають за стіл. А головною стравою на святковому столі у чехів є короп. А під кожну тарілочку кладуть лусочку коропа, а ще монетку.Це треба носити в гаманці цілий рік на щастя. А страв на їхньому столі має бути тільки 9.

 

 

Учитель. Цікаво проходить Різдво у кожній країні. А як у Німеччині воно проходить.

 

12 , 13 , 14   слайд     Німеччина. 

В Німеччині Різдво - дуже цікаве. Особливо для дітей – це казкове свято. Період з 1 по 24 грудня називають Адвента. Усі готуються до свята. Дітям дарують календарі-адвенти з віконцями. Діти повинні щодня відкривати одне віконце і забрати сюрприз – сувенір, цукерку, іграшку.

В перший тиждень Адвенти виготовляють віночки з ялинових чи соснових гілочок, прикрашають їх традиційно темно-червоними стрічками. У вінку ставлять 4 свічки, на кожен тиждень одну. Кожного тижня запалюють по свічці.

Цікавими є веселі різдвяні ярмарки, де можна купити все, що завгодно.   Весь період Адвенти діти проводять концерти аж до Різдва. Саме з Німеччини прийшов до нас звичай прикрашати ялинку. У них ялинку прикрашають всією сімєю. Ставлять біля ялинки маленьке ліжечко, у яке пізніше кладуть святе дитятко. У сімях у цей вечір традиційно читають біблійні історії про народження Христа. Дітей до ялинки запрошують лише у Святвечір і не раніше, як після того, коли сходили до церкви. Діти беруть подарунки, тішаться, веселяться.

 

Учитель. Наша мандрівка Європою продовжується і ми зараз послухаємо, як святкує Австрія Різдво.

 

15 , 16 , 17  слайд     Австрія. 

    В Австрії  ярмарки працюють одразу в кількох районах міста з ранку і до пізньої ночі. Продаються там сувеніри та подарунки ручної роботи й традиційні смаколики, наприклад, штоллен – різдвяний кекс. Солодощами – шоколадками, марципанами, білочками та голубами з тіста – заведено прикрашати ялинки.  Щоб дітлахам легше було дочекатися Різдва, батьки купують для них адвент-календарі у вигляді будиночків чи паровозиків з 24-ма віконцями: щодня треба відкривати одне віконце, за яким у комірці лежить цукерка або маленька іграшка.

 

Як святкують Різдво в Україні

Кожен знає, та в казку ходім.

Бо Різдво в українській родині,

Наче диво заходить у дім.

 Учитель. Ніч перед Різдвом… Це мир і спокій кожної родини, це чарівна казка старовини, це та вечорова зоря, яка ще довго буде світити нам у майбутньому. Це голос предків, що знову й знову оживає і відроджується в наших душах. Святий вечір – це основна частина святкування Різдва Христового.

18 , 19 , 20  слайд   Україна. 

   В Україні відзначають Різдво Христове 25 грудня або 7 січня . На Різдво обов'язково потрібно готувати кутю - блюдо з вареної пшениці, змішаної з маком і медом, волоськими горіхами, родзинками. Таку кашу потрібно брати з собою і йти в гості до хрещених батьків, а потім, після повернення додому, можна пригостити нею старших родичів - бабусь і дідусів.

Деякі віруючі переодягаються в костюми і влаштовують вертеп . На Різдво можна і потрібно ходити до церкви, ставити свічки за здоров'я і молитися святим про здоров'я і допомоги в справах. Також обов'язково потрібно приймати у себе гостей і самим ходити до друзів і родичів.

21  слайд   Перегляньте відео. Як святкують Різдво в країнах Європи.

22  слайд   Учитель.    Дітки, зараз за допомогою сканера перейдіть до дошки Джамборд. У кого немає сканера,  в чаті є посилання, за яким Ви можете перейти.

  1. Давайте на стікерах напишемо , що таке Різдво. Я вже написала Свято, Родина. Тепер кожен напишіть, з чим у Вас асоціюється Різдво .
  2. Тепер перейдіть на другий фрейм, ми бачимо приказки та прислів’я пов’язані з Різдвом. Треба знайти і з’єднати частини прислів’їв і приказок.
  3. На третьому фреймі Вам треба написати свої побажання і озвучити їх.

Учитель. Зараз дітки привітають наших гостей піснею.

22  слайд  Пісня 

Учитель.  Дітки в класрумі прикріплено інтерактивне завдання, зайдіть за посиланням та виконйте його, результат обов’язково сфотографуйте та надішліть в класрум.

 Всім дякую за увагу! Бажаю всім щасливого Різдва, Перемоги, Мирного неба над Україною!

 

 

docx
Додано
6 квітня
Переглядів
25
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку