Виховна година "Безпека з вогнем"

Про матеріал

Безпека - запорука життя та здоров'я. Людина опиняється в екстримальних ситуаціях з різних причин, але частіше все це відбувається з власної вини - як результат відсутності досвіду безпечної поведінки в природному та соціальному середовищі або зневага до норм, правил безпеки, непередбачливість або легковажності.

Тож виховна робота, запорука збереження життя. В небезпечних ситуаціях треба знати, треба бажати, треба вміти, треба діяти.

Перегляд файлу

Безпека з вогнем

Усі ми живемо в різних домівках. В місті є багатоповерхові будинки, в селі - окреме житло. Велике лихо для кожної домівки - це пожежа. Вана може за декілька хвилин знищити усе в оселі. Як ти гадаєш, від чого може виникнути пожежа?

  Іноді пожежу вдається зупинити дуже просто. Наприклад, накрити палаючий предмет якою-небудь тканиною. Вогонь не може горіти без доступу повітря.

Не завжди можна загасити пожежу самому. Як діяти в таких випадках? У пожежі є завжди супутній дим. Якщо ти почув запах диму, перевір, чи не горить проводка або електропристрій. Негайно подзвони в пожежну охорону по телефону 101. Спробуй якнайшвидше вийти з палаючого будинку чи квартири. Дій сміливо та швидко, не ховайся у шафі або під ліжком. Якщо дим тягнеться з під'їзду, негайно приймай заходи безпеки. Закрий двері, закрий щілини мокрою тканиною та чекай пожежників.

У разі загорання, задимлення приміщення потрібно дотримуватися такого порядку дій:

  • Сповісти сусідів та інших людей, які знаходяться в приміщенні.
  • Телефонувати за номером 101 та обов'язково назвати адресу пожежі й своє прізвище.
  • Залишити приміщення.

У дуже задимленому приміщенні необхідно відчинити вікна й двері, пам'ятаючи, про те,що ця дія значно прискорить силу горіння. Зменшити задимленість може розпилення потоку води, яка знижує температуру в приміщенні, осоджує тверді частки з повітря та сприяє гасінню пожежі.

     Для ефективного забезпечення життя під час пожежі необхідно:

  • накинути на себе шматок тканини, добре змочений водою;
  • прикрити органи дихання зволоженою пов'язкою;
  • взяти з собою запасну зволожену тканину;
  • ніколи не можна бігти наздогад та баритися на виході;
  • пам'ятайте людське життя важливіше будь-якого майна, тому рятувати в першу чергу необхідно людей;
  • знати засоби гасіння пожежі та враховувати те, що " в першу чергу для гасіння пожежі достатньо чашки води, в другу - три відра, в третю - не вистачить і тонни";
  • пам'ятай, що не можна складати горючі та легкозаймисті матеріали в підвалі, на горищі, на балконі;
  • не допускати попадання води в розетку й електропобутові прилади, тому що може відбутися замикання та пожежа;
  • дотримуватися особливої обережності при користуванні свічками, не встановлювати їх на новорічних ялинках;

Деякі поради дітям для запобігання пожежі:

* не кидайте палючі сірники, спочатку погасіть їх;

*забирайте сірники у малюків, не дозволяйте їм грати з ними;

*якщо в домі загориться бензин, гас або будь-яка олія, то їх не можна гасити водою, необхідно накинути на вогонь щільну тканину, ковдру, старе пальто або засипати піском чи землею. Це пов'язано з тим, що гас і бензин легші за воду. Тому, попадаючи на поверхню цих рідин, вода опускається на низ і не гасить полум'я,що горить зверху;

*перед розведенням вогнищ підготуйте для цього місце, щоб вогонь не перекинувся на предмети, що знаходяться поруч. Місце для розведення багаття необхідно обкопати. Ширина обкопаної смуги повинна бути не менше 0,5 м;

*недогоріле вогнище ретельно залийте водою чи засипте землею;

docx
Додано
10 серпня 2018
Переглядів
686
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку