Виховна година "Ціна Перемоги"

Про матеріал
Виховна година до дня вигнання з України фашистських загарбників. Архівний файл містить текстовий файл та презентацію, що доповнює текст.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Визволення України тривало з 1942 по 1944 рік. Перемоги чередувалися з поразками, але ми очистили рідну землю від ворога.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Чорна піхота. Страшно уявити, скільки людей знищив Жуков…

Номер слайду 10

Так виглядав Київ після звільнення.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Перегляд файлу

Ціна Перемоги

 (ДО ДНЯ ВИГНАННЯ З УКРАЇНИ ФАШИСТСЬКИХ ЗАГАРБНИКІВ)

Розробив викладач Шаповалов О.В.

 

Мета: поглибити знання учнів з історії Другої світової війни.

 Виховати любов і повагу до історії країн, ветеранів і учасників війни. 

Формувати у дітей почуття гідності, доброти, милосердя.  

 

Ведуча: Артилерійській грім все наближався, 

           Топтався ворог по чужій землі,

           Як чорний демон грізно просувався, Все руйнував, топив життя в крові.

Вслухались юність і воєнні кроки,

Вдивлялись пильно й не могли сприйнять. В політ збирались енергійні роки, Та не дала війна крило піднять.

Яскраве світло майбуття яснілось,

Та раптом збідніли обрії ясні, Війна, як привид в життя вселилось І корективи вправила свої.

Ведучий:Однією із жахливих сторінок ХХ століття є Друга світова війна 19391945 рр., яка торкнулася і нашої країни. Саме під час цієї війни розпочалось довге і криваве протистояння наших співвітчизників за визволення нашої держави.

Ведуча: Тяжкий шлях визволення України тривав з 1942 до 1944 рр., попри гіркоту поразок ми вирвали перемогу у ворога звільнивши нашу державу. Саме цим подіям і присвячений наш вечір пам’яті.

Ведучий:Присвячений тим, хто поліг у горнилі боїв, хто кров’ю своєю скропив землю, тим, хто пройшов крізь бої, лихо, голоді холод, хто вижив у цій смертельній війні – всім, хто не повернувся.

Ведуча: Жива людська пам’ять… не старіє з роками, а тьмяніє. Вона стукає у наші серця дзвонами Хатині, попелом концтаборів, солдатськими обелісками. І поки існуватиме рід, існуватиме і пам’ять, бо без неї немає майбутнього.

Ведучий: майже 80 роківвіддаляє нас від буремних подій, які відбувалися при звільненні України.

Ведуча: 80 років для історії – це небагато, а для людини – все життя. Народна мудрість свідчить: «Герої живуть доти, поки про них пам’ятають».

Ведучий: Наше головне завдання – зберегти в пам’яті прийдешніх поколінь подвиг українського народу в роки 2 світової війни.

Ведуча: А також знайти правду про недолугі накази військових генералів, які призводили до неймовірних втрат.

Ведучий: Отож подумки повертаємося в буремний 1943рік.

Ведуча: Київ потрібно було звільнити будь-якою ціною до Жовтневих свят. У наказі, який підписав Й. Сталін 3 листопада 1943 о 20 годині 30 хвилин, ішлося про те, що звільнити Київ від фашистів потрібно не пізніш як 5-6 листопада. Не виконати наказ було неможливо. 

Ведучий: «Вирішуючи цю задачу, треба піти на жертви, маючи на увазі, що ці жертви будуть у багато разів більші, якщо ця операція затягнеться». 

Ведуча:Те, що життя українців, та і взагалі людей, для Сталіна нічого не означало - відомий факт. Фронтами гуляв злочинний міф про «измєнниковукраинцев», що автоматично робив винними всіх чоловіків, які мали нещастя залишитися на окупованих територіях.

Ведучий: Тож життя новобранців ставало розмінною монетою для швидкого просування вперед. І це при тому, що армію в Україні командувала стовідсотково українці – К. Москаленко(40-ва), П. Рибалко (3-тя танкова), нарешті, сам командувач фронту Микола Ватутін був етнічним українцем з Воронежчини…

Ведуча: Виконуючи наказ Сталіна, восени 43-го року радянські війська підійшли до Дніпра. Війська 1-го Українського фронту захопили 9 плацдармів. Два з них – Букринські і Лютізький - стали основними при визволенні міста. Початковий задум головнокомандувача фронтом Миколи Ватутіна був такий: звільнити Київ з Букринського плацдарму.

Ведучий: Але, тільки-но перші танки переправились через Дніпро і зайшли на Букрин, стало зрозуміло, що ця місцевість, де були пісок і круті яри, зовсім не підходить для військової техніки. 

 У зв’язку з новими обставинами радянське командування прийняло інше рішення: провести перегрупування військ з Букрина на Лютіж, але зробити це в секретному режимі. Щоб виконати це завдання, потрібно було зробити 200кілометровий марш з південного плацдарму на північний. Танкам необхідно було перепливти Дніпро і Десну за одну ніч.

Ведуча:  На всіх етапах битви за Дніпро війська першого українського фронту несли величезні втрати. Тоді від Миколи Ватутіна надійшла пропозиція набирати молодь з найближчих сіл. Його підтримав Георгій Жуков, який мав статус заступника Верховного головокомандувача, що давало йому величезні повноваження.

Ведучий: За час звільнення України від німецьких окупантів і сіл призвали в армію 900 тисяч  непідготовлених і ненавчених бійців. Вони власною кров’ю повинні були змити

ганьбу перебування на окупованій території.

Ведуча: саме про них у народі говорили «піджачники», «чорно свитники» або «чорна піхота».

Ведучий:  Перед початком форсування Дніпра в селі Требухів пройшло засідання Військової ради штабу фронту. Спогади про нього збереглися завдяки офіцеру з особливих доручень командувача Першим Українським фронтом Миколу Ватутіна Юрію Коваленко. 

Коли на цьому засіданні вирішувалося питання, у що одягнути і чим озброїти 300 тисяч мобілізованих новобранців, як їх хоч трохи підготувати, навчити заряджати гвинтівку, майбутній «маршал Перемоги» Георгій Жуков заявив: «Как во что? У чому прийшли, в тому і воювати будуть! Автоматичною зброєю цих людей не озброювати!

Ведуча: Тоді заступник командувача Першим українським фронтом по тилу генерал Кулешов повідомив, що на складах є в наявності лише 100 тисяч трьохлінійок, генерал Костянтин Рокоссовський запропонував відправити москву кур’єра, щоб описати Ставці Верховного головокомандувача ситуацію і попросити допомоги з озброєнням і формою. 

Ведучий:І тут Жуков не витримав і заявив: «Навіть ми, друзі, тут голови морочимо. Нах… обмундировували і озброювати цих хохлів? Всі вони зрадники! Чим більше в Дніпрі потопимо, тим менше доведеться в Сибір після війни засилати».

Ведуча: У відповідь Рокоссовський сказав, що «Це – геноцид», і дав вказівку повідомити про подібні плани в Генштаб.

Ведучий: Згадуючи про засідання військової ради в Требухові, Юрій Коваленко розповідав, що, коли постало питання про можливість взяття Києва військами Черняхівського, Жуков заявив: «Героєм Києва має бути росіянин, а не якийсь красавчик-хохол! Героя за Київ отримає не Черняхівський, а Ватутін! Тому слід негайно дати команду Черняхівському збити запал наступу ». 

Відео

Ведуча: Перемога будь-якою ціною Читець:

Давно я чув, що з просторів небесних

Нам світять зорями в нічній імлі

Безсмертні душі праведників чесних –  Отих людей, що вмерли на землі.

Коли вмирає воїн в дні суворі, Душа у нього, кажуть, не вгаса, Та всі якби перетворились в зорі, -  То їх би не вмістили небеса?

Горить мій гнів на супостатів злих, -  Майстрів наруги, кривди і огиди, І зараз я звертаюсь до живих, -  Ви чуєте? Прошу вас, добрі люди

Хто в Бога вірує, хто духом не згас, За тих, що впали на крутих дорогах, Будь ласка помоліться у церквах,

В костьолах, мечетях, в синагогах.

Страшний погром усіх нас перетряс.

Ми знаєм горе і чиєсь,і власне

Отож, в душі із кожного із нас  Хай свічка пам’яті горить, не згасне.

Бібліотекар: 

Уже згодом після війни першими спробували привернути увагу суспільства до цієї проблеми тогочасні письменники. У листопаді 1943 року Юрій Яновський у статті «Шлях війни» вперше вжив словосполучення «чорна піхота». Через 23 роки вийшла у світ невеличка повість Міщенка «Батальйон необмундированих», у якій розповідалося про мобілізованих чоловіків, які загинули восени 1943 року. У 1968 році Олесь Гончар торкнувся цієї теми в романі «Собор». Не обійшли стороною у своїх роботах цю проблему Захарченко, Дімаров, Дмитренко, Астафьєв, Климов,

Ось як, описав цей процес у своїй автобіографічній «Пісні переможця» Григорій Климов: «Коли Червона Армія почала виганяти німців з України, то «домосідів» швиденько збирали, – цим займалися навіть не військкомати, а самі командири передових частин, – сунули їм знову гвинтівки в руки і, навіть не переодягнувши в шинелі, в чому були – у першу лінію бою! Їх так і називали – «піджачники». Береги Дніпра, як весняними квітами, рябіли трупами в різноколірному цивільному одязі».

Найбільше щойно призваних у лави Червоної армії загинуло під час форсування Дніпра, коли людям, окрім німців приходилося боротися із водневою круговертю. Головний удар по ворогу в ставці було вирішено нанести силами 1го Українського фронту з Букринського плацдарму, де дуже високий і крутий правий берег Дніпра, який до того ж був добре укріплений німецькими військами. Саме цей неприступний плацдарм прийшлося штурмувати необстріляним і беззбройним воякам.

Тодішні мобілізації і штурми досить яскраво змальовує відомий український письменник-фронтовик Анатолій Дімаров: «Ніяких медкомісій не було. На фронт забирали калік і хворих. Я вже у 20 років був інвалідом, сліпий і глухий від контузії, все одно взяли. І погнали нас на німецькі кулемети знаєте з чим? З половинками цеглинок! То другий геноцид проти українців був. Ми були не обмундировані, не озброєні. Нас гнали цілий день по морозі лютому, й пригнали в містечко, зруйноване дощенту. Видали ті половинки цеглин, показали велетенську водойму, скуту кригою, і сказали чекати сигналу – ракети. А коли вона злетить, дружно висипати на кригу й бігти на ворога, який засів на протилежному боці за міцною огорожею, й... вибивати його звідти напівцеглинами. А він хай думає, що то... гранати. Назад повернути ніхто не міг, бо нам показали добре обладнані шанці, у яких через кожні три кроки сиділи смершівці з націленими нам у спину кулеметами. Мене врятувало лише те, що я вже порох нюхав і біг не в першому ряду, а у п`ятому. Ми добігли за метрів сто від тієї огорожі, німці нас підпустили. Ви уявляєте, голий лід, нема де сховатися! І як сипонули з кулеметів кинджальним вогнем! Хлопці переді мною падали, як підкошені, я теж впав і лежав, а солдат переді мною аж крутився від куль, що у нього потрапляли. Весь час на мене наповзав... Потім німці почали стріляти з мінометів, чули про такі міни, які називали «квакушки»? Падає, б`ється об лід, не вибухає, а підскакує вгору метрів на 4-5, тоді вибухає й осколки ідуть вниз. Як мене тими осколками не вбило?.. А потім вибух – і чорна яма, в яку я провалився. Мене санітари так і підібрали: з намертво затиснутою цеглиною у руках».

Ще страшнішу картину описує його колега Віктор Астафьєв – очевидець форсування Дніпра: «Найстрашнішими виявились кулемети. Легкі для перенесення скорострільні емкашки зі стрічкою на п`ятсот патронів. Усі вони були заздалегідь пристріляні й тепер, неначе з вузьких шийок брандспойтів, поливали берег, острів , річку, у якій кипіло місиво з людей. Старі й молоді, свідомі і не свідомі, добровольці й мобілізовані військкоматами, штрафники і гвардійці, росіяни і не росіяни – усі вони кричали одні і ті ж слова: «Мамо! Боженку! Боже!» і «Караул!», «Допоможіть!»... А кулемети сікли та сікли, поливали різнокольоровими смертельними цівками. Хапаючись одне за одного поранені й ті, кого ще не зачепили кулі, в`язками йшли під воду, річка горбилася бульбашками здригалася від людських судом, пінилася червоними бурунами».

 

Ведуча Після визволення Києва почалося звільнення районів правобережної України і Криму. Протягом майже цілого року Радянська армія займала ці території.

 

Ведучий: останній населений пункт України, село Лавочне Дрогобицької області зайняли 8 жовтня 1944 року. Офіційним днем вигнання військ Німеччини і її союзників вважали 14 жовтня 1944 року, коли відбулося урочисте засідання у Києві. 28 жовтня1944 року повністю очистили від гітлерівців Карпатську Україну.

Ведуча: Україна втратила п'яту частину населення:

Учень 1: близько 3млн. чол. На фронтах, і 5,5млн. у зоні окупації. Міста обезлюдніли і лежали в руїнах. Понад 10млн. жителів України залишились без даху над головою і жили в непристосованих приміщеннях та землянках.

Учень 2: Було зруйновано і спалено 714 міст й селищ, понад 28тис. сіл, 800тис. чол. втратив Київ, майже по 200тис. - Одеса і Харків, 100тис. – Рівне.

Учень 3: Промисловість і с/г перебували в стані повної розрухи. Було знищено 16 150 підприємств, 27 910 колгоспів, 872 радгоспи,2 300 МТС.

Учень 4: На примусові роботи до Німеччини було вивезено 2,4млн чол.. В Україні було організовано понад 230 таборів, де загинуло 1 366 тис. військовополонених. За опір окупантами разом усіма жителями було спалено близько 230 сіл.

Учень 5: З України вивозили все, що можна було забрати: устаткування заводів і фабрик,, яке не вдалося вчасно евакуювати, сировину і матеріали, худобу, продукти. В ешелони вантажили полтавський чорнозем, викопали й забрали до Німеччини понад 1 млн. фруктових дерев.

Учень 6: З музеїв вивезли понад 40 тис. найцінніших творів мистецтва, історичних реліквій.

Бібліотекар: Хотілося б продовжити словами зі щоденника Олександра Довженка: «Я був учора на параді Перемоги… Перед Мавзолеєм стяло військо і народ. Маршал Жуков прочитав урочисту й грізну промову перемоги. Коли згадав він про тих, що впали в боях у величезних незнаних в історії кількостях, я зняв з голови вбрання. Оглянувшись, я підмітив, шапки більше ніхто не зняв. Тридцять, якщо не сорок, мільйонів жертв і героїв ніби провалилися в землю, або й зовсім не жили, про них згадати, як про поняття… перед величчю їх пам’яті перед кров’ю і муками не стала площа на коліна, не замислилась, не зітхнула, не зняла шапки.

Варто замислитись над цією трагедією і не святкувати, а в жалобі згадати всіх хто поліг за Україну, поставити свічки в церквах і відвідати молебні по загиблим адже значна їх частина й досі не похована за християнськими звичаями, а знайшла вічний спокій на різних пагорбах та водах Дніпра.

Ведуча: Кажуть, що війна не закінчилась, доки не похований останній солдат. Відео-вірш «Воля або смерть!»Читець:

 Перед трагічною хвилиною мовчання 

Словами говорити неможливо

Оця хвилина більше нам розкаже,  Ніж тисячу, чи мільйони слів.

Солдатів подвиг про який сьогодні  Дізнались ви, не вимовить словами.

Читець 2: 

А тільки серцем можна це сказать,

Але воно, на жаль, не має мови, Лиш має біль.

Ведучий: Прошу хвилиною мовчання, вшанувати пам’ять про загиблих солдатів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zip
Додано
12 січня 2023
Переглядів
331
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку