Виховна година "День Миру"

Про матеріал
Ознайомити учнів з ідеєю Дня миру; розповісти про символ миру; розвивати зв’язне мовлення, логічне та креативне мислення; формувати спільноту; виховувати дружелюбність та пацифізм.
Перегляд файлу

 

 

Сценарій виховної години

До Міжнародного Дня Миру

            ( для 3-4 х класів )

 

 

Хай живе загальний мир у всьому світі». | Хмельницька ...

 

Мета:  ознайомити учнів з ідеєю Дня миру; розповісти про символ миру; розвивати зв’язне мовлення, логічне та креативне мислення; формувати спільноту; виховувати дружелюбність та пацифізм.

Матеріали: ілюстративний та роздатковий матеріал, відеоматеріали, папір, ножиці, клей.

Хід заходу:

Вчитель:   21 вересня – світ відзначає Міжнародний День Миру. Для дуже багатьох  людей у сучасному світі мир – це не більш ніж казкова мрія. Люди живуть у кайданах: мається на увазі в атмосфері страху.

Вчитель:   Раніше для нас, українців, мир – це була повсякденна реальність. На вулицях нашої неньки – України було спокійно, всі діти ходили до школи, посміхалися. Але відбулися різкі зміни, підкралося горе… На Україну напав ворог. І нам, українцям, як ніколи, потрібно усіма силами боротися за мир щоб нам завжди світило тепле, ясне сонечко, щоб небо було завжди чисте та голубе, щоб завжди були посмішки на обличчях у людей.

Вчитель:   От і сьогоднішній день у нас присвячений цій темі. Скільки пісень, оповідань, віршів складено про дружбу, дитинство і про таке прекрасне слово МИР.

  1. Мир на землі – це затишок і тиша,
    Це сміх дитячий і душі політ ,
    Коли поет чарівні вірші пише 
    Про незвичайний, дивовижний світ .
  2. Мир на землі – це росяні світанки , 
    Краса і творчість, пісня у гаях .
    Мир на землі- це вечори і ранки 
    Із радістю і щастям у серцях.
  3. Мир на землі – це дім і мама, й тато,
    Й любові стільки- просто через край!
    Це та земля, де щастя є багато 
    І в кожній хаті – хліба коровай.
  4. Це та земля, де сміх і пісня лине,
    А діти йдуть до школи знов і знов.
    Й ніколи у боях ніхто не гине
    Бо там господар – щастя і любов.

Вчитель. Добрий день! Сьогодні ми зібралися, щоб відзначити міжнародний День миру! Міжнародний день миру відзначається з 1968 року. Проголосив його папа римський Павло VI. Можливо, саме тому, що свято було «створене» священником, основною думкою цього дня є теза: «Пробач і ти отримаєш мир».

Вчитель. Символом міжнародної солідарності всіх людей світу є дзвін миру. Його було відлито з тих монет, які пожертвували діти всіх континентів. На дзвоні зроблено напис, який проголошує приблизно таке: «Хай буде всезагальний мир в усьому світі».

Вчитель. Щороку цього важливого дня – Міжнародного дня миру – люди в усьому світі збираються, щоб знову й знову підтвердити цю думку, вшанувати пам'ять жертв непорозумінь і конфліктів, а також заявити про власну готовність присвятити себе якнайшвидшому втіленню в життя давньої мрії людства.

-          А мета ця – побудова більш безпечного та більш справедливого світу.

Вчитель. Останнім часом з’явилася нова традиція святкування Міжнародного дня миру. Генеральна Асамблея постановила щорічно святкувати цей день 21 вересня як «день глобального припинення вогню й насильства». У зв’язку із цим було закликано всі країни та всіх людей припинити військові дії на цілу добу. Що дав цей захід?

-          Цілих 24 години безпечної перерви отримали ті люди, які надають життєво необхідну швидку допомогу тим, хто її потребує. Протягом цього періоду посередники отримали можливість для того, щоб дійти згоди, заключити перемир’я. А найголовніше – це шанс для тих, хто бере безпосередню участь у збройних (і не тільки) конфліктах, щоб вони могли ще раз замислитися про доцільність продовження насильства.

-          Здавалося б, що таке 24 години? Не такий уже й великий термін, але його цілком достатньо для того, щоб уряд кожної країни почув голос свого народу. Деякі народи прагнуть покласти край конфліктам, репресіям і нетерпимості. І якби вони могли скористатися основними правами та свободами, то обов’язково заявили би про це. Інші народи мріють позбутися злиднів, перестати жити у відчаї.  Якби не щоденна турбота про хліб насущний та про забезпечення житлом своїх родин, і вони б могли голосніше заявити про свої прагнення.

-          Отже, уряди різних країн повинні усвідомити глобальне значення Міжнародного дня миру, а ми для початку маємо навчатися жити в мирі одне з одним.

-         А чи знаєте ви, що символізує емблема миру? 
 

-         http://www.clipartbest.com/cliparts/di7/obr/di7obr8xT.pngВчитель. Відповідь на це питання дає біблійна легенда.

Я розповім її Вам. Після всесвітнього потопу Ной випустив голуба, аби довідатися, чи спала вода на землі. Голуб повернувшись, приніс оливкову гілочку як свідчення благодатних умов для проживання . З того часу почали вважати зображення голуба з оливковою гілочкою символом миру, добра та благополуччя. 

Вчитель. Тому сьогодні у всіх вас є така емблема.

 

І символ миру — білосніжна пташка.

 

Обмін інформацією

Розгадайте ребус

G:\Закази\Матеріали НУШ\Ранкові зустрічі\День миру\img5.jpg

Мир.

Саме про мир ми сьогодні поговоримо.

G:\Закази\Матеріали НУШ\Ранкові зустрічі\День миру\773___1.jpgG:\Закази\Матеріали НУШ\Ранкові зустрічі\День миру\069-2.jpg

Мир – це ставлення людей, їхні стосунки між собою.

У сучасному світі мир – це найбільша цінність та мрія. Адже  нестабільність, страх та насилля – не просто лякають та знищують, а й не дають можливості розвиватися країнам, державам, народам…

Саме тому  існує цей день – Міжнародний день миру (International Day of Peace). 

Міжнародний день миру відзначають у всьому світі із 1982 року за ініціативою Генеральної Асамблеї ООН як день всесвітньої відмови від насильства і вогню.

До 2001 року цей день відзначали кожен третій вівторок вересня, у день відкриття чергової сесії ООН. Проте в резолюції від 7 вересня 2001 року Генеральна Асамблея ООН прийняла постанову, за якою з 2002 року святкування «Міжнародного дня миру» має проходити кожен рік в одну і ту ж дату – 21 вересня.

У цей день ООН закликає всі країни зупинити військові дії і хоча б на 24 години припинити проливати кров. Тільки мирні переговори та вирішення наявних проблем шляхом діалогу і компромісних рішень можуть дати дійсно відчутні результати і користь для всього людства.

Перегляд відеоматеріалів

https://www.youtube.com/watch?v=6cKzTrk1m9I

https://www.youtube.com/watch?v=-kBC6i__T9Y

ІІІ. Групове заняття

Із давніх-давен символом миру вважався голуб.

У країнах Сходу цей птах – священний, добрий вісник богів. Існує легенда про те, як голубки богині кохання Венери звили кубло в шоломі бога війни Марса. У свою чергу, Марс, щоб не руйнувати пташину оселю, відмовився від військових дій, які могли б принести великі людські втрати.

Давні слов’яни вірили, що в голуба перетворюється душа людини, яка померла.

Християни вважали, що цей птах є символом Святого Духа, що голуб приносить у дім щастя, лад і спокій. У кожній хаті обов’язковим був тотем  оберіг, вирізаний із деревини. Його вішали над обіднім столом, який стояв у передньому, червоному кутку горниці. Увечері, коли родина збиралася за столом біля самовару, птах починав крутитися навколо себе, зазираючи, таким чином, у всі кутки хати, перевіряючи чи всюди лад.

Найбільшу популярність вислів «голуб миру» отримав після закінчення Другої світової війни. У квітні 1949 року в Парижі та Празі одночасно проходив перший Всесвітній конгрес прихильників миру під гаслом: «Захист миру – справа всіх народів миру». Засіданню необхідною стала емблема, завдяки якій слово «мир» стане зрозумілим кожній людині на планеті. За допомогою звернулися до геніального іспанця, великого Пабло Пікассо. Емблема була намальована: це був білий голуб, який ніс у дзьобі оливкова гілку. Голуб – прагнення до польоту, свободи, миру. Білий колір – символ чистоти, чесноти, радості. Оливкова гілка – символ перемоги, миру та примирення.

Давайте ми також виготовимо голубів.

Практична частина

Діти вирізають голубів з паперу і пишуть на них свої очікування від навчального дня.

G:\Закази\Матеріали НУШ\Ранкові зустрічі\День миру\Почему-голубь-символ-мира.jpg

 

ІV. Щоденні новини

Робота з календарем погоди та щоденною інформацією.

Мої вітання, любі діти!

Сьогодні  понеділок, 23 вересня 2019 р.

Погода ______________

У нашому класі ___________ учнів

Сьогодні свій день народження святкує _________________ !

 

Список використаних джерел

  1. https://uk.wikipedia.org/wiki/Символи_миру
  2. https://pon.org.ua/novyny/5082-21-veresnya-mzhnarodniy-den-miru.html

 

 

 

docx
Додано
3 листопада 2023
Переглядів
164
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку