Виховна година для учнів початкових класів на тему "Масляна"

Про матеріал
Презентація до проведення виховної години для учнів початкової школи до Масляного тижня.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

. Масляна

Номер слайду 2

Масляна, або ж Масниця, Сиропусний тиждень чи Колодій — це останній тиждень перед Великим постом.

Номер слайду 3

У народі це свято асоціюється з смачними печеними млинцями та веселими гуляннями. Мета таких гамірних масових заходів полягала в тому, щоб розбудити весну від сну і прогнати геть зиму. Масниця – це перехід від Зими до Весни.

Номер слайду 4

Масляна є одним з найстаріших свят слов’янських народів. Справжня забава, яка зберегла свої традиції в наші дні з язичницької культури. Це смачне і неймовірно ситне свято триває цілий тиждень, який передує настанню Великого посту.

Номер слайду 5

Назва свята «Масляна» пов’язана з тим, що в тиждень перед Великим постом з раціону харчування виключалися м’ясні продукти, а ось молочні ще вживати було можна, як і традиційні складові для приготування млинців: молоко, яйця, масло, сметана.

Номер слайду 6

Понеділок – зустріч  До цього дня добудовувалися гори, гойдалки, балагани. Ті, хто багатший, починали пекти млинці. Перший млинець віддавався убогим на помин покійних. У перший день цього святкового тижня — «зустрічний» понеділок — селяни робили із соломи опудало Масляної, одягали на нього старий жіночий одяг,садовили на кіл і з веселими піснями возили селом.

Номер слайду 7

Вівторок – загравання З ранку молоді люди запрошувалися кататися з гір, поїсти млинців. Звали рідних і знайомих: «У нас гірки готові та млинці випечені – просимо приходити». Молодим дозволялося навіть цілуватися прилюдно, повеселилися, пообнімалися, звичайно, під невсипущим батьківським оком.

Номер слайду 8

Середа – ласуни У цей день зять приходив «до тещі на млинці». Окрім зятя теща запрошувала і інших гостей. У цей день зяті до тещ приходять на млинці.

Номер слайду 9

Широкий Четвер З цього дня Масляна розгорталася на всю широчінь. Народ вдавався до всіляких потіх: крижані гори, балагани, гойдалки, катання на конях, карнавали, галасливі гулянки.

Номер слайду 10

Широкий Четвер Головна дія цього дня - узяття сніжного містечка. Хлопці і дівчата ділилися на дві команди. Дівчата захищали фортецю, а хлопці її штурмували. Причому в центрі фортеці стояв стовп – центр світобудови, на ньому - колесо-символ Сонця.

Номер слайду 11

П’ятниця – вечірки тещ Зяті запрошували в гості своїх тещ, пригощали їх млинцями. Кажуть, “у тещі зятьок – улюблений синочок”. У п’ятницю вже закривалися контори та магазини, припинялася робота в майстернях, навіть діти звільнялися від навчання. Щоправда, ці дні ні офіційними, ні церковними святами не вважалися.

Номер слайду 12

Субота – зовичні посиденьки Молоді невістки запрошували в гості до себе зовиць. Невістка мала подарувати золовкам подарунки. Під час катання на санях влаштовувалися оглядини синків і доньок для того, щоб одружити їх після Великодня.

Номер слайду 13

Прощена неділя В останній день Масляної спалюють солом’яне опудало – символ зими. Проводжають зиму до наступного року. Всі просять один в одного прощення, звільняючись відгріхів перед Великим постом. Кланяються в ноги. А у відповідь чують знайоме: «Бог простить».

Номер слайду 14

Яка участь дітей в святі масляни? В перший день святкування Масляни діти виходили на вулицю будувати сніжні гірки. Коли вони вже збудовані, діти збігають з них і кричать : «Приїхала Масляна! Приїхала Масляна!». Зустріч закінчується кулачним боєм. В цей день зранку готувалисолом'яну ляльку Морену, а потім на саночках вивозили її на гору з голосінням зустрічі.

Номер слайду 15

Яка участь дітей в святі масляни? Дітей будь-якого віку залучали до випічки млинців. Старші діти допомагали замішувати тісто. А меншим доручали класти на готові млинці начинку і згортати їх трикутником або рулетиком.

Номер слайду 16

Ігри та забави для дітей. Хоровод «Сонечко»Хлопці стають у коло, тримаючись за руки, один з них стає в центрі, зображуючи Сонце. Діти водять хоровод і співають веселі пісеньки. У певний момент дитина, що зображає Сонце в центрі кола, кричить: «Горю!», а інші малюки кидаютьсяхтозна-куди. Той, кого першим зловило Сонечко, стає на його місце.

Номер слайду 17

Ігри та забави для дітей. Дітям дуже подобається гра «Золоті ворота». Для неї двоє гравців встають в центр, тримаючись за руки і піднявши їх вгору так, щоб вийшли ворота. Дітлахи стають «паровозиком» один за одним і проходять через ворота. У якийсь момент ворота «закриваються», тобто дорослі опускають руки і ловлять когось із дітей. Той, кого зловили, теж стає воротами і «паровозик» зменшується. Гра йде до тих пір, поки ворота не зловлять всіх.

Номер слайду 18

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1.  Irina
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
4 лютого
Переглядів
134
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку