Виховна година "Можливо я колись прощу..."

Про матеріал
Матеріал містить розробку виховного заходу і презентацію до нього , присвячений пам*яті ліквідаторів на ЧАЕС "Можливо я колись прощу..."
Перегляд файлу

Черная стена фон - 62 фото для презентаций и картинок на рабочий стол 

 Виховний захід,

привячений пам’яті

ліквідаторів на ЧАЕС

 

 

«Можливо я колись прощу…»

 

 

14 грудня

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мета: сформувати знання здобувачiв освiти про аварію на ЧАЕС та її наслідки;упроваджувати елементи екологічного виховання; розвивати почуття вдячності та вшанування подвигу ліквідаторів;  виховувати любов до Батьківщини, почуття гордості за її людей тf бажання бути їй корисним.

 

Обладнання: проектор, мультимедійне обладнання, свічка, література про Чорнобильську трагедію,роздруковані фото героїв-ліквідаторів.

Перебіг заходу

 

Слайд 1

 

Учитель: Чимало горя трапилося на українських землях в різні часи. Мільйони життів українців забрали війни, Голодомор,репресії, а в 1986 році – аварія на Чорнобильській атомній електростанції. Ця трагедія стала однією з найбільших чорних сторінок українського народу…. Тисячі загиблих…. Висока радіація…… Тисячі скалічених сімей.

 

(перегляд Відео №1)

 

Слайд 2

       14 грудня вважається Днем пам'яті в Україні – пам’яті про мужність самовідданих ліквідаторів на Чорнобильській атомній електростанції. Часто цей день називають день Ліквідатора. Трагедія ця трапилася в далекому 1986 році, але лише з 2006 року,відповідно до Указу Президента України «Про День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС» від 10 листопада 2006 року, у день закінчення будівництва саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС, ми вшановуємо учасників ліквідації наслідків жахливої аварії.

 

Слайд 3

   І дякувати всім, що в Україні є такий день, в який ми можемо згадати героїв-ліквідаторів ЧАЕС. Ми звикли згадувати героїв українців Другої світової війни, воїнів інтернаціоналістів які брали участь у війні в Афганістані, уже вісім років шануємо героїв Незалежної України які приймають участь у війні на Донбасі та героїв Небесної сотні. Всі вони боронили і боронять кордони України від загарбників, в цих війнах чітко сформований ворог, який має фізичне тіло, в його руках зброя, загарбницькі настрої на нашу рідну Землю. А герої-ліквідатори ЧАЕС зустрілися з іншим ворогом, невидимим, більш підступним та небезпечним. Його не можливо перемогти в збройному двобої, рушниця і кинжал безсилі проти нього. Вони боролися з Атомом, неправильне використання якого призвело до найбільшої техногенної катастрофи в Світі. Ці люди - герої, вони виконали наказ, без роздумів кинулися в «обійми» радіації, усіма силами намагалися своїми грудьми відвернути трагедію. 

Тож, давайте сьогодні згадаємо героїв ліквідаторів Чорнобильської АЕС, вшануємо пам’ять загиблих. А також зазирнемо в історичні факти, хронологію цієї жахливої трагедії.

 

Слайд 5

Учитель: А що Вам відомо про Радіацію? Атомні електростанції? ЧАЕС?

( діти висловлюють свої думки)

 

Учитель: Ми спробуємо сьогодні також відповісти на ці питання. Тому що від Вас залежить наше майбутнє, від ваших отриманих знань, умінь, рішень. Саме від неправильних рішень керівництва держави та знань науковців цієї станції ми отримали такі жахливі наслідки.

 

Слайд 6

Учитель: Людство навчилося працювати з атомом і використали його в виготовлені електроенергії. І він справді спроможний створювати дива, генерувати надпотужну енергію. Але 26 квітня 1986 року атом продемонстрував свою темну сторону. «Мирний атом» виявився вже й не таким «мирним» і безпечним

ЧАЕС — зупинена атомна електростанція біля міста Прип'яті в Київській області, що діяла з 1977 по 2000 роки. Будівництво станції було розпочато 1970 року, перший блок запущено 1977 року. АЕС розташована на відстані 2 км від міста Прип'ять, збудованого паралельно зі станцією передусім для її працівників. Назва пов'язана з містом Чорнобилем, тодішнім районним центром цієї місцевості. Станом на початок 1986 року ЧАЕС була найпотужнішою атомною електростанцією європейської частини СРСР.

26 квітня 1986 року при проведенні проєктних випробувань сталася аварія, що повністю зруйнувала четвертий реактор станції і спричинила значне забруднення навколишньої території радіоактивними речовинами. Під час експерименту на 4-му реакторі Чорнобильської атомної електростанції сталися два вибухи. В атмосферу Землі вирвалась хмара радіоактивного пилу. Вітер поніс на північний захід небезпечні радіоактивні ізотопи, які осідали на землю, проникали у воду. За даними вчених радіаційний пил повністі обійшов нашу поверхню планету навкруги.

Внаслідок цієї катастрофи було повністю евакуйовано населення Прип'яті, Чорнобиля та всіх інших населених пунктів у радіусі 30 км навколо станції, а сама аварія є однією з найбільших техногенних катастроф в історії людства.

 

Слайд 7

(Розповідає вірш під сумну мелодію)

Учень:

Зона

Земля за колючим дротом,

земля позбавлена волі.

У плинних древлянських широтах

сосни вклякають поволі.

Не вберегли ми рідну землю,

ще й у горі залишили потім.

Тож чи я відчахну від душі

й відокремлю просвітлену кров'ю і потом?

Чи простиш нам, земле пречиста,

Що тебе прирекли на засуд?

Плин літописів, тьма літочислень -

Все це викреслено із часу.

Ти чия, моя земле, чия ти?

І чиї милосердні очі

із досвітніх глибин зірчатих

надивитись на тебе хочуть?

Поки знов ця земля зцілиться,

проминуть віки, не народи.

Мушу ждати. Незнані побачивши лиця,

затамую востаннє свій подих.

Ліси й села за дротом,

і тяжко зітхає глина.

Перед Поліссям, стражденним народом -

стаю на коліна.

 

Слайд 8

Учитель: Нажаль приховування даних подій тодішньої радянської влади ще більше поглибили проблему. Лише 2-го травня радянське керівництво ухвалило рішення про евакуацію населення з 30-и кілометрової зони навколо Чорнобильської атомної станції – на 6-й день після аварії. Перше офіційне місцеве повідомлення про аварію на Чорнобильській АЕС з'явилося лише через 36 годин – опівдні 27 квітня на прип'ятському радіо оголосили про “тимчасову евакуацію” мешканців Прип'яті – найближчого до ЧАЕС міста з населенням близько 50 тисяч. О 13:50 жителі зібралися біля під'їздів будинків, а від 14-ї почали прибувати автобуси. О 16:30 евакуацію населення з міста закінчили. Вивезли 44,5 тис осіб. У Прип’яті залишилося 5 тис, які були залучені до невідкладних робіт. До 6 травня евакуювали понад 115 тисяч людей із 30-кілометрової зони навколо ЧАЕС. Від радіації ця територія постраждала найбільше. Пізніше її назвали Чорнобильською зоною відчуження, до якої увійшли північ Поліського та Іванківського району Київської області (там розташована електростанція, міста Чорнобиль і Прип'ять), а також частина Житомирської області аж до кордону з Білоруссю. Сотні невеликих селищ, що опинилися в епіцентрі забруднення, зрівняли з землею бульдозерами.

 

Учитель: До вашої уваги відеоматеріал «4 хвилини історії ЧАЕС»(перегляд відео №2)

 

Слайд 9

Учитель:  Після вибуху на ЧАЕС велике значення мала робота ліквідаторів. Ними були люди різних професій. На ліквідаційні роботи відразу кинули військовослужбовців. Першими на місце катастрофи прибули кілька десятків солдат і офіцерів полку Цивільної оборони Київського військового округу із приладами радіаційної розвідки й армійським комплектом дезактивації техніки, мобільний загін хімічних військ та окрема рота радіаційної та хімічної розвідки.

 

Слайд 10

Учитель:  Майже одразу до місця аварії, прибули пожежники.

Слайд 11

 Першими до ЧАЕС приїхала бригада під командуванням лейтенанта Володимира Правика, який помер 11 травня від гострої променевої хвороби, отриманої перш за все внаслідок попадання радіоактивних речовин в дихальні шляхи, бо пожежники тоді працювали без ізолювальних протигазів. Їх не попередили про небезпеку радіоактивного диму і уламків, вони не знали, що ця аварія є чимось більшим, ніж звичайна пожежа. Саме ці люди зупинили ще одну потенційну катастрофу – водневий вибух.

 

   Учень:

Ті, що згоріли в огні

В перші хвилини двобою,

Землю прикрили собою

Як наші батьки на війні.

Не залишили пости,

Мужньо стояли на герці.

Пам`ятник вознести

Їм треба у кожному серці


 Учитель:  Ліквідатори тих подій розповідають страшні речі, від яких холоне серце.

 

Слайд 12

Слайд 13

 Учитель:  Влітку залучили військових запасу та вільнонайманих. За неповними даними, участь у ліквідації наслідків брали 600 тисяч осіб. Через опромінення багато з них захворіли.

 

(Розповідає вірш під сумну мелодію)

Учень:

Весна в розмаї. Двадцять шосте квітня.
Тривожна ніч. Здригнулася земля.
Невинно  вишні  чарували цвітом,
А вибух все навколо спопеляв.
Дзвінок в пожежній. Швидко мчать машини.
В четвертім вибух і прорвало дах.
Відважні хлопці мужньо, безупинно
У пекло йшли, забувши біль і страх.
Вогненний стовп у небі - гриб кривавий.
Смертельні хмари сколихнули світ.
Вкриває дим будинки, сквери, трави.
Біда навколо... То горить графіт.
Смертельні ізотопи в хмарах диму
Розносить вітер на поля, міста.
Уран і стронцій (ізотоп незримий),
Посіють на усій планеті жах.
Вогонь потрібно погасити прудко,
Бо поруч три реактори стоять.
Водневий вибух може бути швидко.
У Прип’яті прокинулись, не сплять.
Прийшли на допомогу всі охочі,
Не відчуваючи, не знаючи біди.
Вогонь гасили довго: дні і ночі.
На все життя залишились сліди.
До лиха не були вони готові:
Студенти, водії  та шахтарі,
Робітники і льотчики, й військові,
Медсестри, санітари, лікарі.
Лопатами граніт радіаційний
Скидали хлопці... Мужній наш солдат!
Німий потенціал інформаційний,
Бо в Києві - колони і парад.
Ще довго полум’я в Чорнобилі гасили.
Мов бомба атомна зірвалась в мирні дні.
Забрав Чорнобиль і здоров’я, й сили,
І наслідки трагедії сумні.
На все життя хвороб невиліковних...
Захворюваність  — рак і діабет..
Забруднені навколишні водойми,
Поля заражені, ліси — це не секрет.
Я вдячна людям тим, що врятували
Усю планету в найскрутніший час.
Ми перед ними всі заборгували.
Скажу сьогодні просто, без прикрас.

Слайд 14

Учитель: Наслідки аварії. Україна і ввесь світ отримали серйозні наслідки від викиду радіації на ЧАЕС. Сумарна активність радіоізотопів, викинутих у повітря після аварії в Чорнобилі, була в 30–40 разів більшою, ніж у Хіросімі. Основні наслідки:     

Опромінилися майже 8,5 мільйони людей. Що назавжди змінило їх стан здоров’я.Наприклад, організація Ґрінпіс і міжнародна організація «Лікарі проти ядерної війни» стверджують, що через аварію лише серед ліквідаторів, померли десятки тисяч осіб, За даними організації Союз «Чорнобиль», з 600 000 ліквідаторів 10 % померло, а 165 000 отримали інвалідність.

Понад 10 млн. людей проживає на забруднених територіях

Від радіації забруднене навколишнє середовища на сотні років

Загублено тисячі гектарів земельних угідь

Втрачена вся інфраструктура та підприємства в 30 кілометровій зоні.І це лише малий список наслідків трагедії.

 

Слайд 15

Слайд 16

Учитель: Звісно Україну підтримало Світове співтовариство, Міжнародні партнери, організації. Адже ця трагедія мала наслідки і для інших держав. Вона негативно відобразилася на здоров’ї населення та екології багатьох держав. Радіація з атомного енергоблоку випромінювала та продовжує це робити. Всі разом вони надавали допомогу, робились важливі кроки по локалізації цієї трагедії.

Слайд 17

Учитель: Довкола 4-го блоку був побудований бетонний «саркофаг» (об'єкт «Укриття»). Будівництво саркофага завершили наприкінці листопада 1986 року. Але на цьому заходи по запобіганню випромінювання не закінчилися.

7 вересня 2007 року було оголошено що нове аркоподібне сталеве укриття (конфайнмент) буде збудоване поверх старого саркофагу над четвертим енергоблоком ЧАЕС. Проектна ширина арки 190 м, і довжина — 200 м. Реалізація проєкту конфайнменту, що фінансується Європейським банком реконструкції і розвитку, здійснювалася французьким консорціумом Новарка, який включає компанії Bouygues та Vinci. Проєкт оцінювався у $1.4 мільярдів і мав завершитись до 2015 року. Крім будівництва саркофагу у Зоні відчуження планується будівництво Централізованого сховища ядерного палива українських АЕС..

29 листопада 2016 року новий конфаймент було встановлено, він став найбільшою на цей час рухомою спорудою в світі. За рік після його встановлення, незважаючи на продовження будівництва, рівень радіації поблизу арки знизився в 10 разів. 10 липня 2019 року конфайнмент було введено в експлуатацію. Проєктний термін його експлуатації складає 100 років.

 

Учитель: Пропоную вам зараз переглянути ,як відбувався процес будівництва нового саркофагу над ЧАЕС. Цей проект став прикладом співпраці країн в сфері безпеки.(перегляд відео №3)

 

Слайд 18

Учитель: Але звісно це все вже історія. А пам’ять про ліквідаторів вічна. Сьогодні  ми згадуємо та шануємо  героїчний подвиг ліквідаторів аварії на ЧАЕС. … На жаль, все менше залишається учасників тих подій, але пам'ять про них живе в душах людей.

 

Слайд 19

 Учитель:Дуже важливо для України, для світу, для ліквідаторів та для постраждалих від Чорнобильської катастрофи пам’ятати цю сумну дату в нашій історії. І кожен мусить зробити висновки із цієї трагедії, щоб таке більше ніколи не повторилося.

 

Слайд 20

Учитель:Вічна пам’ять та низький уклін усім покійним, які постраждали від цієї техногенної трагедії! Вічна слава героям!

( Хвилина мовчання. Метроном)

 

Учитель: І хочеться наприкінці нашого заходу подарувати рядки вірша нашим ліквідаторам

Слайд 21

Якщо вже вижив — то живи!
Не проживай — живи на повну.
І кожен божий день наповнюй
Смарагдом свіжої трави,
Медами спілої черешні,
Коханням милої нарешті —
Хоч і до втрати голови!
Але ніколи не пливи
Безвольно вниз за течією...
 

Слайд 22

Учитель: Дякуємо за увагу нашим учасникам заходу, а ліквідаторам ЧАЕС велика вдячність від усього світу!

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виховний захід на тему : « Пам'ятай Чорнобиль »

Виховний захід на тему : « Пам'ятай Чорнобиль »

Виховний захід на тему : « Пам'ятай Чорнобиль »

docx
Додано
9 лютого 2022
Переглядів
321
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку