Виховна година "Недбале ставлення людини до власного здоров'я"

Про матеріал
Матеріал виховної години поданий у вигляді ток-шоу "Народний суд". Виховна година формує в учнів дбайливе ставлення до власного здоров'я.
Перегляд файлу

 

                                                            

                                         Виховна година:

                                    Ток –шоу «Народний суд»

            Недбале ставлення сучасної людини

                                                          до власного здоров’я

 

 

 

 

 

 

                                                                                                 Підготувала вчитель біології Крачанівської гімназії

                                                                                                              Грицівської ОТГ Шепетівського району

                                                                                                                         Кучерук Тетяна Анатоліївна

 

                                                                             2024 рік

Мета заходу: сформувати соціальну відповідальність в учнів за власне здоров’я.

                                                                       Сценарій заходу

Звучить музика(із телепередачі  «Народний суд»)

На сцені появляється ведучий: Моє шанування! В ефірі народний суд. Темою нашої передачі є «Недбале ставлення людини  до ментального здоров’я».

Відомо, що середня тривалість життя українців становить 50-60 років у чоловіків та 60-65 років у жінок. До грецьке населення Стародавньої Греції   - пелаги  вважали, що померти в 70 років   -  це померти майже в колисці.

Платон стверджував, що пелаги жили 200 років, зберігаючи при цьому життєві сили. Сократ помер у 106 років, Софокл прожив  -130 років. Видатний  фізіолог  Мечников    вважав, що людина може прожити 150-160 років . Сучасні геронтологи більш песимістичні. Реальна тривалість життя - близько  100років. Існує сумна закономірність, чим ближче до наших днів, тим скромніша ця цифра.

Чому сучасна людина помирає у віці  50-60 років ? Що впливає на її короткий вік? Чому вона недбало ставиться до власного здоров’я? Відповіді на ці запитання постараємось дати протягом нашої передачі.

Ведучий: Серце подає позов на сучасну людину за її недбале ставлення до власного здоров’я  .               

Зустрічайте, позивач  «Серце людини»(позивач під музику виходить на сцену).

Позивач  «Серце»: Вітаю студію.

Ведучий: Шановний позивачу? Чому, Ви, вважаєте, що сучасна людина недбало    ставиться до власного здоров’я?

Позивач «Серце»: Стиль життя сучасної людини є малорухливим,  із великим  нервовим  напруженням    із поганою екологією та ще із шкідливими  звичками. Внаслідок цього у людини  виникають  ряд захворювань опорно -рухової, кровоносної, дихальної та травної систем . Вважаю, що людина повинна змінити  свій стиль життя заради продовження свого  існування на Землі.

Ведучий: Дякую, за Вашу думку. Сідайте ,будь ласка. Зустрічайте, відповідач«Сучасна людина» (виходить на сцену під музику). Відповідач вважає, що здоров’я людина отримує від народження. І для того, щоб його  зберегти необов’язково вести тільки здоровий спосіб життя, обмежувати себе у використанні інтернету, смачної їжі, відмовлятись від таких задоволень як паління та алкоголь. А якщо здоров’я стане гіршим, то для його покращення існують лікувальні заклади.

Відповідач: Доброго дня!

Ведучий :Чи задумувались, Ви, над тим що шкідливі звички ,малорухомий спосіб життя, неправильне харчування вкорочують вік сучасної людини?                 

Відповідач: Думаю, що ця думка є хибною. Адже ,відомо багато випадків із історії людства, коли люди проживали 100 і більше років. При цьому вони палили, не займалися спортом, частенько переїдали. Винним себе я не визнаю , хоч у душі розумію, що поведінку мою не можна  вважати зразковою.

Ведучий:  Дякую за свої позиції у справі. Будь ласка, займіть своє місце. Отже, ми послухали думку позивача і відповідача. На чиєму боці правда? А що думає про це народний суд ?Прошу голосувати. Вам роздані картки з надписом  «Позивач» і «Відповідач»» .Якщо ви на боці «Позивача» передайте нашим експертам картку позивача, якщо ви на боці «Відповідача» - відповідно його картку. У нас є результати голосування.(    ) голосів за позивача,  (    ) голосів за відповідача. Ситуація може змінитися  після розгляду справи.

Ведучий: Наразі , зустрічайте, нашого експерта. «Головний мозок людини.» Наш експерт вважає , що людство володіє унікальними знаннями у галузі охорони здоров’я. Застосувавши їх сучасна людина може продовжити тривалість свого життя до 120 років.

Експерт: Доброго дня, студіє!                                                                                       

  Ведучий: Доброго дня, сідайте, будь ласка. Шановний експерте. Чому стан здоров’я сучасної людини за останні   50 років значно погіршився.                      

  Експерт :Ця проблема  є дуже актуальною. Дійсно здоров’я викликає велике занепокоєння. Але такий стан речей є наслідком ряду негативних явищ у суспільстві, а саме:

1)військовий стан; 2)складна екологічна ситуація; 3)недостатній рівень медичного обслуговування; 4)малоактивний спосіб життя; 5) незбалансоване харчування; шкоду завдають шкідливі звички та нервові стреси.

Ведучий: Дякую за корисну інформацію. Щоб краще розібратися у справі   запрошуємо адвокатів. «Тільки активний спосіб життя може мобілізувати резерви людського організму і заставити його працювати на продовження життя сучасної людини». Так вважає  адвокат позивача « Опорно-рухова система людини». Зустрічайте, адвокат позивача(виходить під музику).

Опорно-рухова система: Доброго дня!

Ведучий: Добрий день, прошу Вас, сідайте. Для збереження здоров’я сучасній людині достатньо полежати на канапі з книжкою або відпочити, сидячи біля телевізора чи комп’ютера, а для зняття нервової напруги просто з’їсти смачну їжу.  Так вважає адвокат відповідача « Лінощі».

Адвокат «Лінощі»: Доброго дня, всім в студії.

Ведучий: Добрий день, прошу Вас сідайте. Слово надається  адвокату позивача. Прошу, будь ласка, Ваші запитання до відповідача.

Адвокат: Чи відомо Вам, яке важливе значення у житті людини у житті людини відіграє серце?

Відповідач: Так, я знаю, що серце   - це важливий орган мого тіла. Серце як насос рухає кров по кровоносним судинам, забезпечуючи кожну мою клітину поживними речовинами.

Адвокат позивача: Чому ж, Ви , знаючи про те, що серце виконує таку важливу роль не піклуєтесь про нього? Адже, для кращої роботи серця потрібні помірні фізичні навантаження, раціональне харчування , душевний спокій, відмова від шкідливих звичок. Якщо, Ви , не будете цього дотримуватись, то можете захворіти.

Відповідач: Думаю, що я наразі є молодою людиною  і  хвороби мене не здолають.

Ведучий: Дякую , прошу Вас, зайняти свої місця. У позивача  є свідок – це «Дихальна система». Паління, часті простуди, не дотримання особистої гігієни. Це всі ті фактори, що погіршують стан здоров’я стан сучасної людини. Так вважає свідок позивача «Дихальна система». Зустрічайте , дихальна система (виходить під музику).

Дихальна система: Добрий день.

Ведучий: Чому , Ви ,вважаєте, що паління та часті простуди згубно діють на дихальну систему?

Свідок «Дихальна система»: Кожні  13 секунд у світі помирає одна людина від куріння, за рік це становить 2 500 000 осіб. Кожна сигарета коштує курцю 15 хвилин життя. Запалена сигарета  - це хімічна фабрика, що виробляє 1200 шкідливих речовин. Куріння порівнюють з укусом  отруйної змії із уповільненою дією.

Ведучий: Виникає запитання: Чому люди знаючи про шкідливість тютюну все одно палять? Звідки  таке прагнення  на власному досвіді перевірити правильність твердження про шкідливість куріння?

Свідок «Дихальна система»: Найчастіше буває так, що  людина заради цікавості затягнувшись сигаретним димом , назавжди залишається його рабом. Причинами початку куріння у молоді є прагнення наслідувати  дорослих, бути самостійним, проявляти силу, мужність. Найчастіше починають  курити у компаніях. Через  2-3 хвилини після проникнення нікотину ненадовго підвищується активність мозку, яка через деякий час зникає. Нікотин  - є наркотик, якого організм людини  потребує все більше  і більше. Молодь повинна  сказати «Ні!» палінню , алкоголю і наркоманії.

Ведучий: Дякую. Ми послухали думку свідка. У позивача є ще один свідок. Зустрічайте ,український  боксер, чемпіон світу Олександр Усик ( заходить з боксерськими рукавичками).

Олександр Усик : Вітаю студію.

Ведучий: Доброго дня, Олександре. Запитання свідку  буде ставити адвокат відповідача.

Адвокат « Лінощі»: Олександре, що може бути кращим коли молодь відпочиває, слухає музику, а для настрою  трохи покурить чи вип’є  енергетика.

Олександр Усик : Вважаю, що це хибний шлях отримання адреналіну. Цей шлях схожий на дорогу у прірву.

Адвокат «Лінощі»: Скажіть, будь ласка, а в молодості з друзями, Вам, ніколи не хотілось покурити, випити спиртного і нарешті отримати від цього задоволення.

Олександр Усик: Звичайно, ні ! Краще отримувати адреналін від занять спортом. І характер сформуєте і тіло удосконалите. Бажаю молоді вести  тільки здоровий спосіб життя!

Ведучий: Дякуємо Вам, що завітали на нашу передачу . Успіхів, Вам, у спортивній кар’єрі. А тепер послухаємо свідків відповідача. Адвокат відповідача викликає позивача « Серце».

Адвокат « Лінощі»: Скажіть ,будь ласка, чи є для Вас, важливим те, що просто відпочинок людини на канапі покращує її здоров’я. І цього достатньо для людини.

Позивач «Серце»: Думаю, що Ви помиляєтесь. Так, відпочинок людині потрібний. Але, якщо не тренувати серцеві м’язи постійними фізичними навантаженнями, то це може спричинити тяжкі захворювання серця та інших важливих органів людини.

Адвокат «Лінощі»: У мене більше не має запитань до позивача.

Ведучий: Дякуємо позивачу. Викликаємо свідка відповідача. Зустрічайте,  соліст групи Квест Пістолс.  Нікіта Горюк вважає, що помірне вживання тютюну чи алкоголю, легкі наркотики допомагають йому у творчості, створюють позитивний настрій. Запитання свідку буде ставити , адвокат позивача.

Адвокат «Опорно-рухова система»: Доброго дня Нікіто. Чи дійсно, Вам , допомагають тютюн та алкоголь у музичній кар’єрі?

Свідок «Нікіта Горюк»: Так, від вживання невеликої кількості тютюну та алкоголю я маю гарний настрій. Але останнім часом я помітив, що для більш активної творчої діяльності мій організм потребує уже більше дози тютюну та алкоголю.

Адвокат «Опорно-рухова система»: Ви, розумієте, що  таким чином формуються шкідливі звички. Може варто зупинитись?

Свідок «Нікіта Горюк»: Я поміркую над цим. Можливо варто змінювати свої звички.

Адвокат «Опорно-рухова система»: У мене не має більше запитань до свідка.

Ведучий: Дякуємо, Нікіто, за участь у програмі. Творчих успіхів Вам і  міцного здоров’я! Отже, ми вислухали думки двох сторін. То що ж повинна зробити сучасна людина , щоб продовжити тривалість  життя до 100 років. Відповідь на це запитання ми  попросили дати експерту «Головному мозку людини». Зустрічайте, «Головний мозок людини»

Експерт «Головний мозок» : Думаю ,що сучасна людина кардинально має змінити  ставлення до власного здоров’я.

Вона повинна сказати  «Ні!»:

1)малорухомому способу життя; 2)переїданню та ожирінню; 3)палінню, вживанню алкоголю та наркотиків; 4) постійним негативним стресам; 5)цілодобовому використанню гаджетів.

Сучасна людина має сказати «Так»:

1)активному способу життя та заняття спортом; 2)раціональному харчуванню; 3) позитивним емоціям; 4) вчасній діагностиці хвороб та їх лікування.

Ведучий: Дякую. Це була думка нашого експерта. Наразі подивимось як думає народний суд. Прошу проголосувати ще раз. Вам роздані картки з надписом «Позивач» і «Відповідач». У нас є результати голосування :(   ) голосів за позивача  та  (     ) голосів за відповідача. Ось так міркує наш народний суд. Дякуємо студії за голосування.

І на закінчення хочу нагадати нашим глядачам.

Здоров’я  - це ще не все,  але без здоров’я все інше ніщо.  Пам’ятайте: здоров’я, радість життя, і щастя-  у ваших руках! Будьте здорові! До зустрічі у цій студії!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
31 березня
Переглядів
78
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку