Виховна година "Під синьо-жовтими прапорами України та Євросоюзу"

Про матеріал

Мета години. Допомогти учням зрозуміти важливість європейського об'єднання; сприяти усвідомленню місця України серед країн Європи та приналежності її до європейської сім'ї народів; формувати новий європейський світогляд молоді; розвивати патріотичні почуття.

Додатки: презентація «Україна та Євросоюз», презентація «Цікаві факти про європейські країни», презентація «Погляд у глибину віків».


Перегляд файлу

ТЕМА.  «Під синьо-жовтими прапорами України та Євросоюзу»

         МЕТА. Допомогти учням зрозуміти важливість європейського об'єднання; сприяти усвідомленню місця України серед країн Європи та приналежності її до європейської сім'ї народів; формувати новий європейський світогляд молоді; розвивати патріотичні почуття.

ОБЛАДНАННЯ. Екран, проектор, комп’ютер, презентація «Україна та Євросоюз», презентація «Цікаві факти про європейські країни», презентація «Погляд у глибину віків», ілюстрації прапорів європейських держав, фонограма гімну Європи.                                                             

ХІД ГОДИНИ:

 І ВСТУП.  Оголошення вчителем теми та мети заняття.

Учень. 

Нам разом на Землі цій жити,

 Любить і мріять,  будувать, творить.

Щоб зберегти її ми мусим щось робити,

Ми мусим діяти, не тільки говорить.

 Що можу я – одна – мізерно мало,

Та разом – сила немала.

Від кожного залежить, щоб не стала

Вже завтра гіршою Земля.

Куточків різних на Землі багато.

Європа серед них найкраща нам усім,

Бо саме тут нас народила мати

Європа – наш великий спільний дім!

ІІ «ПІД ПРАПОРАМИ УКРАЇНИ ТА ЄВРОСОЮЗУ».

Вчитель. Європа — це частина світу, площа якої становить понад 10 мільйонів квадратних кілометрів. На її території проживає близько 740 мільйонів осіб, що становить 10% загального населення планети Земля. Україна  прагне називатися європейською державою. На її території знаходиться велика кількість пам'яток давнини, що має всесвітнє значення.  До списку світової культурної спадщини (за версією ЮНЕСКО) належить  Софія Київська, Києво-Печерську лавра та історичний центр міста Львова.

Рольва гра. Інтерв'ю українських журналістів, що презентують ЄС.

*Ім'я -  Європейський Союз. * Дата народження -   09.05.1950 року.

*Прапор - яскраво-синє прямокутне полотнище, на якому зображені 12 золотих зірок, що розташовані по колу  на синьому тлі ( зірки -  символ досконалості, гармонії, завершеності, коло – символ єдності ).

*Гімн Європи - музичне аранжування до «Оді радості» з дев'ятої симфонії Бетховена (Звучить запис гімну Ради Європи).

*Місценародження -  Франція.
*Засновник - міністр закордонних справ Франції  Роберт Шуман.

*Причини об'єднання - не допустити повторення масових вбивств та руйна-ції, що відбувалися під час Другої світової війни.

*Державні мови - англійська та французька.

* Пріоритетні напрямки діяльності:

- права людини: розширення гарантій, що містяться в європейській Конвенції з прав людини, удосконалення правосуддя та законодавства;

- засоби масової інформації: захист свободи слова та інформації і розширення сфери їх застосування;

- соціальні та економічні питання: визначення провідних напрямків, які мають на меті збереження соціальної справедливості в Європі і захист найбільш нужденних членів суспільства;

- освіта: передача демократичних цінностей та підготовка молодих людей до життя в багатовимірній і полікультурній Європі;

- культурна спадщина: сприяти усвідомленню приналежності до європейської культури та удосконаленню політики з охорони культурної спадщини;

- спорт: сприяння політиці «Спорт для всіх» та всебічний розвиток фізичної культури;

- молодь: залучення молоді в європейське співтовариство через Європейський центр молоді та Європейський фонд молоді.

*Склад сім'ї - 384 мільйони чоловік. Спочатку ввійшли Бельгія, Італія, Франція, Люксембург, Німеччина, Нідерланди. У 1973 році сім'я поповнилася Данією, Ірландією, Великою Британією. Із 1981 року ввійшла Греція. Із 2004 року -  25 країн.

*Єдина валюта – євро.

*Юридична основа - основні права й свободи громадянства ЄС затверджені в Соціальній хартії Європи та Європейській конвенції з прав людини.

 Презентація «Україна та Євросоюз».

ІІІ «ПОГЛЯД У ГЛИБИНУ ВІКІВ».

Вчитель. Україна бажає стати повноправним мешканцем європейського  дому, справедливо вважає, що має на це право. І своєю історією, географічним розташуванням і тим внеском, який наш народ  зробив у континентальну справу впродовж багатьох віків свого існування та боротьби.

Захист проекту «Погляд у глибину віків» ( із демонстрацією слайдів).

Коментарі до слайдів:

  1. 1261 рік. Чеський король Оттокар ІІ на прізвисько Залізний Король  одружується із чарівною красунею Кунгутою – донькою відомого і славного у ті часи чернігівського та галицького князя Ростислава Михайловича. Нині чеська еліта пишається віршем «Молитва Кунгути» перед усім культурним світом, а найголовніше – перед своїм чеським народом. Цей факт виводить чехів у число передових і прадавніх культурних народів. І, виявляється, наша  княгиня Кунгута стала першою значною і найдавнішою чеською поетесою українського походження ХІІІ століття.
  2. Князь Ярослав Мудрий (1019—1054) був достойним спадкоємцем свого батька князя Володимира Великого. Він мав союзні відносини з Німеччиною, уклавши у 1016 році союз з цісарем Генріхом ІI проти Болеслава Польського. Багато уваги приділив польським справам, підтримуючи князя Казимира в його намірах зайняти польський престол. Забезпечивши Казимирові престол, Ярослав видав за нього свою сестру Марію-Добронігу, від якої бере початок ціла «плеяда» польських королів.

Ярослав Мудрий зміцнював міжнародні зв’язки Русі за допомогою династійних шлюбів. Сам князь Яро­слав, якого називали «тестем Європи», був одружений на Феодорі — дочці візантійського імператора Костянтина, а також на дочці шведського короля Олафа, Інгігерді. Він підтримував стосунки зі Скандинавією, наймаючи варязькі загони для ведення своїх війн.

  1. Анастасія Ярославна  - донька Ярослава Мудрого - була дружиною короля Угорщини Андраша І.
  2. Дочці князя Ярослава Мудрого Єлизаветі (Еллісів) судилося бути королевою аж двох скандинавських країн. Спершу вона стала дружиною норвезького принца і згодом короля Гаральда ІІІ Суворого, а після його загибелі в Англії , де він змагався за англійський престол, вийшла заміж за данського короля Свена ІІ Естрідсена.
  3. Донька Ярослава Мудрого Анна (Аньєз) взяла шлюб з французьким королем Генріхом І. Згідно з переказами, Анна, на відміну від свого неписьменного чоловіка, була дуже освіченою — володіла багатьма мовами, листувалася латиницею з Папою Римським. Вона привезла з Києва у Францію Євангеліє, на якому присягали під час коронації усі наступні французькі королі. Анна брала участь у правлінні французькою державою ще за життя чоловіка. На деяких державних актах Генріха І є такі приписки: «за згодою дружини моєї» або «в присутності королеви Анни». Після смерті Генріха І Анна Яро­славна залишилася регенткою свого сина Філіпа, який став королем Франції, а другий син Гуґо — родоначальником орлеанської лінії королівського дому. Дочка Анни Ярославни та Генріха І Едігна (Емма) була канонізована католицькою церквою і до сьогодні її вшановують у Німеччині як святу.
  4. Дружиною англійського короля Едварда була дочка князя Ярослава Агата. Дочка Едварда і Агати Маргарита (внучка Ярослава) одружилася з шотландським королем і відіграла значну роль в історії Шотландії. Вона відома своїми релігійними реформами, а також впливом, який мала на культуру шотландського королівства. Маргарита — мати чоти­рьох шотландських королів та однієї королеви Англії. У 1250 році Папа Інокентій IV причислив Маргариту до лику святих.
  5. Княгиня Євпраксія (Адальгейда) – онука Ярослава Мудрого, дружина німецького імператора Генріха ІV, прославилася як лікарка на всю Європу своєю книгою на медичну тему із назвою «Мазі».
  6.  Українські козаки воювали в арміях різних країн Європи, захищаючи їхні народи від загарбників. Наприклад, звитяги молодого Богдана Хмельницького.

Гумористична хвилинка – декламування гуморески Глазового Павла  «Пилип у Римі»

Не доводилось Пилипу бувать далі Криму,

А недавно взяв путівку і махнув  до Риму.

Оглядаючи музеї й різні Колізеї,

Він заґавився й відбився від групи своєї.

- Зайду, -дума, -  в ресторанчик. Ледве сів за столик,

А вже кельнер біля нього, крутиться соколик.

Пилип меню розглядає, кінчик носа чуха,

Не зна ж мови, як то кажуть, ні рила, ні вуха.

І сказав він: - Пардон, гарсон! Фужер коньякесо,

Порціоно біфштексіно, гарнір – картоплесо.

Шугнув кельнер блискавично у сусідні двері.

Приніс м'ясо, і картоплю, і коньяк в фужері.

Зрадів Пилип, як дитина: - Штука непогана!

Не така вже й вона хитра мова італьяна.

Береш слово, яке знаєш, і кінець доточиш:

– І вже тобі несуть випить і їсти, що хочеш.

Кельнер хитро посміхнувся, крутнув головою

І звернувся до Пилипа мовою такою:

- Ві тут єль бі  шото с маком, а нє картоплєси,

Єслі б не біль мой бабушка родом із Одєси.

ІV   «ЄВРОПА ЗНАЙОМА І НЕВІДОМА».

Конкурс - вікторина «Подорож країнами Європи»  (після називання країни на дошці прикріпляється ілюстрація відповідного прапора на карті світу).

  1. Монблан, Паганіні, Рафаель, Марко Поло, Апенніни, мелодійна мова, спагеті ( Італія).
  2. Шопен, Коперник, Міцкевич, Біловезька пуща, Балтійське узбережжя (Польща).
  3. Зальцбург, Гайдн, Шуберт, Альпи, вальс ( Австрія).
  4. « Пеппі - Довга Панчоха», « Північна Венеція», вікінги, ліс, « Вольво»  (Швеція).
  5. Боксити, гуляш, чардаш, Балатон, Дунай ( Угорщина).
  6. Канари, корида, апельсини, Мадрид( Іспанія).
  7. Янтар, Дауґава, Юрмала, Домський собор, Балтійське узбережжя  (Латвія).
  8. Електрохімія, нафта, Північне море, Нансен, Тур Хейєрдал ( Норвегія).
  9. Страсбург, Бальзак, Лазуровий берег, Канни, Сена, Ейфелева вежа, Версаль, Єлисейські поля, Лувр, Тріумфальна арка, собор Паризької Богоматері ( Франція).
  10. Дунай, Фракія, Кирило і Мефодій,  троянди, Варна ( Болгарія).
  11. Лондон, Біг Бен, двоповерхові автобуси, Оксфорд та Кембрідж,  королева Єлизавета (Англія).
  12.  Вишиванка, Кобзар, Софійський собор, Києво-Печерська лавра, вареники (Україна).

Захист презентації «Цікаві факти про європейські країни»

V ПІДСУМКИ.

  • Чи досягли мети заняття?
  • Що нового дізналися?
  • Чим були здивовані?
  • Що найбільше сподобалося?
  • Про що ще хотіли б дізнатися?

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

.

 

 

 

docx
Додано
4 липня 2018
Переглядів
773
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку