Виховна година Про захисників України. Воїни АТО. 4 клас.

Про матеріал
Мета: виховувати в учнів почуття патріотизму, національної гідності, любові до рідного краю, почуття вдячності воїнам АТО за захист Вітчизни; розвивати в учнів бажання брати участь у допомозі і підтримці захисників Вітчизни; формувати активну громадянську позицію щодо єдиної, цілісної Української держави та захисту її кордонів.
Перегляд файлу

Тема. Про захисників України. Воїни АТО.

Мета: виховувати в учнів почуття патріотизму, національної гідності, любові до рідного краю, почуття вдячності воїнам АТО за захист Вітчизни; розвивати в учнів бажання брати участь у допомозі і підтримці захисників Вітчизни; формувати активну громадянську позицію щодо єдиної, цілісної Української держави та захисту її кордонів.

Обладнання: презентація, прапорці, листівки «Голубки миру».

 

                                                Хід заняття

I. Вступна частина

Доброго дня  учні, согодні  виховне заняття проведу з вами я.

Мене звати Олеся Миколаївна. Тема нашого заняття :  « Про захисників України. Воїни АТО.» Оскільки наша тема є патріотичною то пропоную вам розпочати наше заняття , проспівавши куплет Гімну України!

Ще не вмерла України, ні слава, ні воля,

Ще нам, браття українці, усміхнеться доля.

Згинуть наші вороженьки, як роса на сонці,

Запануєм і ми, браття, у своїй сторонці.

 

Душу й тіло ми положим за нашу свободу,

І покажем, що ми, браття, козацького роду.

Багато людей чули про такі поняття, як «патріот» і «патріотизм».

- Учні, а ви знаєте хто такий патріот?

- Патріот-це людина яка захищає свою державу, шанує традиції своєї країни, любить свій народ.

Патріот- це людина яка любить свій народ і свою Батьківщину незважаючи ні на що,яка відчуває любов до духовних, культурних і матеріальних цінностей своєї Батьківщини, бажає зберегти її культурні надбання.  Захищає інтереси своєї громади, і народу в цілому.

Слово «патріот» походить від слова «патріотизм». Поняття патріотизму відомо світу з давніх часів.У буквальному сенсі «патріотизм» означав «Батьківщина» і приписувався до якого-небудь міста, де народилась людина.

- На вашу думку, який повинен бути обов'язок у громадянина перед державою?

- У громадянина перед державою обов’язком є захищати територію своєї держави; знати державну мову, символи; берегти традиції і культуру.

В Конституції України за ст.65 головним  обов'язком є: захищати Вітчизну,  територію України, її незалежність; шанувати   державні символи; відбувати військову службу відповідно до закону.

- Як ви вважаєте, які риси притаманні патріоту?

- Патріоту притаманні такі риси як: мужність, сила, рішучість ,відданість, віра, наполегливість.

- А тепер давайте з вами пограємо в гру. Гра називається «Захисник»

 

 Гра « Захисник»

Учням зачитується слова, які характеризують риси людини-патріота і які не притаманні йому. Якщо,  дане слово притаманне людині-патріоту то учні піднімають голубий прапорець, якщо ні — жовтий.

Відносяться -повага до батьків, повага до свого роду, повага до традицій ; працьовитість; відповідальність, готовність працювати для розквіту Батьківщини, захищати Батьківщину; повага до Конституції, законів Української держави; знання державної мови.

 Не відносяться — злість; байдужість; зневага ; підступність; брехня; вбивство.

-В нашій країні започаткувалась традиція відзначати день Захисника України, та вшановувати пам’ять воїнів які боролись за незалежність держави.

-Хто знає коли  відзначають день Захисника України?

- День Захисника України відзначають 14-го жовтня.

-Також, хочу зазначити,  що 14-го жовтня відзначається день святої Покрови Пресвятої Богородиці, і водночас  день Українського козацтва.

III. Основна частина

- Учні, а чи знаєте ви ,що таке АТО?

- АТО-це певна операція під час якої воїни захищають нашу державу,не дають змогу проникнути ворогам на територію країни, запобігають вчиненню  певних злочинів.

АТО -це антитерористична операція, яка спрямована на запобігання або припинення терористичних актів чи злочинів, які вчиняються з терористичною метою.

-А хто такі воїни АТО?

- Воїни АТО це люди які захищають нашу країну, віддають свої життя за збереження ношої держави, борються з ворогами які проникають на територію нашої держави.

Воїни АТО- це віддані Україні люди , які запобігають проникненню ворогів на територію України, та запобігають винекнинню злочинів.

- А зараз учні, я вам розповім легенду, ви уважно слухайте і в кінці ми зробимо з вами висновок з даної легенди.

Легенда

Збереглася давня легенда ще козацьких часів:коли на країну нападали вороги зі сходу і заходу, півдня і півночі, коли в нерівних боях полягали кращі захистники народу, на велику раду зібралися старі вожді, наймудріші книжники, сліпі кобзарі.”що чинити далі? - з болем і розпачем запитували они.- Розбиті наші останні полки, захоплені ворогами останні фортеці... ” І тоді піднялися най древніші із кобзарів:

-Не правда , - сказали вони,- останній полк ніколи не може бути розгромлений, остання фортеця ніколи не здається! Бо це те , що в душі кожного: наша дума, наша пісня, прадавні звичаї і традиції. Їх можна віддати лише добровільно- але ми не відамо, бо ми народ одвічний , потужний і життєдайний. Биті, знекровлені палені й топтані, ми знову піднімемося із руїн, із попелу, і знову воскреснемо, розквітнемо, забуяємо!..

- Отже, який ми можемо зробити висновок з даної легенди?

- З даної легенди ми можемо зробити такий висновок:  ми можемо порівняти наших воїнів із козаками, тому що, як би їм не було важко, які б перепони не зустрічались на їхній дорозі вони завжди йдуть до останнього незважаючи нінащо; вони ніколи не здаються і не втрачають віри на краще.

- Так, молодці. А зараз давайте трішки відпочинемо і проведемо фізкультхвилинку.

 

 

Фізкультхвилинка

 

Забавлялись зайченята, (встають, руки піднімають вгору)

Виглядаючи маму і тата. (руки на поясі, повертаються праворуч-ліворуч)

Ось так лапку до лапки. (плескають в долоні)

Ось так шапку до шапки. (руки піднімають до голови)

Ось так — вусом потрусили.(хитають головою)

Так — так — так! (стрибають на місці).

 

-В звязку з подіями , які на даний час переживає наша країна, багато наших воїнів віддали свої життя захищаючи нашу честь та гідність. Для того , щоб ви знали своїх  героїв , я хочу показати вам їх фото, включаючи тих бійців, які родом з нашого міста Мукачева.(показ фото)

- А тепер учні, за відважність і героїзм наших захисників вшануймо разом їх хвилиною мовчання.

-Не зважаючи на всі ті сумні ситуації, які трапились в нашій країні ми повинні пам'ятати і про тих героїв , воїнів, які досі захищають нас . Для цього я пропоную вам зіграти в гру.

Гра «Побажання»

-На ваших столах ви бачите голубку. Дана голубка є символом миру. Для того , щоб підтримати наших героїв, ми напишемо їм свої побажання на голубці, і відправимо їм.

 

 

IV. Підсумок заняття

-Що ви дізналися на даному занятті ?

- На даному занятті ми дізнались хто такий патріот, познайомились з воїнами які захищають нашу державу, дізнались що таке АТО.

-Хто такий патріот?

- Патріот- це людина яка любить свій народ і свою Батьківщину; береже, шанує культуру і традиції своєї країни; захищає інтереси своєї громади і народу в цілому.

-Коли відзначають день Захисника України?

- День Захисника України відзначають 14-го жовтня.

- Яким повен бути захисник?

- Захисник повинен бути сміливим, сильним, відважним, рішучим.

-І на кінець , хочу вам побажати  ,щоб ви ніколи не здавались, які б перепони не зустрічались у вашому житті і щоб ваш вогник віри на краще ніколи не згасав. Слава Україні! Героям Слава!

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
21 серпня 2020
Переглядів
894
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку