Виховна година «Соборна мати Україна, одна для всіх як оберіг!»

Про матеріал
Мета: закріпити знання учнів про Україну, Соборність країни, її символи,традиції, поглибити знання дітей про історичний факт, злуки українського народу його значення. Виховувати повагу до Бутьківщини, до її державних символів, традицій, до історичного минулого нашого народу та сьогодення.
Перегляд файлу

Виховний захід до Дня Соборності України

«Одна єдина Cоборна Україна»

Мета: поглибити знання учня про історію винекнення свята соборності України, його значення, прищеплюваи повагу до минулого Батьківщини; Виховувати національну свідомість та почуття гідності бути громадянином України, любов до рідного краю, його історичного минулого.

Обладнання: Державна символіка, Конституція України, ватман, кольорові маркери.

Епіграф

«Можна все на світі вибирати, сину

Вибрати не можна тільки Батьківщину»

В.Симоненко

 

Хід роботи

Вчитель. Дорогі діти!

На землі великій є одна країна:

Гарна, неповторна, красна, як калина.

І живуть тут люди добрі,працьовиті.

І скажу, до речі, ще й талановиті.

Землю засівають і пісні співають,

На бандурі грають і вірші складають.

Про ліси і гори, і про синє море,

Про людей і квіти...То скажіть же, діти,

Що це за країна?

(Учні відповідають: «Україна»)

Вірно – Україна!

Україна – це наша Батьківщина. Вона має свою мову, культуру, звичаї, традиції, державні символи, свою землю та історію. У тривалій боротьбі за національне визволення, утвердження власної державності наш народ не раз переживав, як гіркі, так і радісні події.

Одна с таких подій нашого минулого- це боротьба українського народу за соборність своїх земель.

Тому сьогодні наша виховна година присвячена Дню Соборності і має назву «Одна єдина Соборна Україна».

Що на вашу думку означає слово «соборна»?

  • об’єднана
  • згуртована
  • нероздільна

Вчитель. Дорогі, діти!22 січня майже 100 років тому бувприйняти дуже важливий документи- Акт Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. У промові, виголошеній того дня на Софіївській площі у Києві, говорилося:

«Однині воєдино зливаються століттям одірвані одна від одної частини України – Західно-Українська Народна Республіка (Галичина, Буковина і Угорська Україна )і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснилися віковічні мрії, якими жили і за які вмирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка».

22 січня 1919року на Софіівській площі біля пам’ятника гетьману БогдануХмельницькому, у присутності десятків тисяч киян, лідери УНР іповноважна делегація Західноукраїнської народної республіки заявили про свій непохитний намір збудувати єдинусоборну Українську державу. З ранього ранку місто набуло святкового вигляду. На будинках державних установ майоріли жовто-ситі прапори. Софіївський майдан прикрашала тріумфальна арка зі старовинними гербами України і Галичини.

В акті злики проголошувалося про об’єднання українських земель в єдину «...нероздільну, самостійну Державу Українську на благо і щастя всього її трудового народу ».

Цей день увійшов до національного календаря,як велике державне свято – День Соборності України і відзначають його щорічно з 1990року.

Перегляд відео документального фільма «Соборність України».

Сьогодні День соборності України, свято рідного краю, свято нашої держави. Ми пишаємося, що ми українці, а наша Вітчизна – українська земля дорога та мила серцю кожного из нас. Щасливі ми, що народилися на такій чудовій, багатій, мальовничій землі – на нашій славній Україні.

Ми живемо в Україні, яка багата своєю історію, надбаннями, краєвидами, мелодійною музикою, милозвучною мовою. Тут жили наші діди та прадіди, тут живуть наші батьки, тут корінь давнього українського роду, що сягає давнини.

Вправа «Асоціативний кущ»

Що ви уявляєте, або ща вам приходить на думку, коли ви чуєте слово Україна.

Україна – державні символи, народні символи, населення, мова, гори, ріки .

Україна – рідний край. Скільки ніжних, лагідних слів, придумали люди, щоб висловлювати свою гарячу любов до рідного краю.

Любіть Україну, як сонце любіть

Як вітер, і трави і води

В годину щасливу і в радості мить,

Любіть у годину негоди!...

Любіть Україну у сні й наяву,

Вишневу свою Україну

Красу її вічно живу і нову

І мову її солов’їну,

Між братніх народів ,

Мов садом рясним

Сіяє вона над віками...

Любіть Україну всім серцем своїм

І всіми своїми ділами!...

- А що означає любити Україну?

Любов до Батьківщини завжди починається з почуття любові до рідного краю, до рідної природи, до тієї землі, на якій ти народився і виріс.

Любити Україну- це знати її мову, традиції, звички, літературу, мистецтво, і звичайно ж історію.

Вправа «Моя Україна в серці єдина»

(На плакаті зображено велике серце, а на ньому прикріплені маленькі сердечка. Виберіть одне серце, і на зворотньому боці напишіть лагідні слова до своєї Вітчинзи- співуча, вишнева, квітуча, трудолюбива, незалежна, велика, могутня, мила, дорога, чудова, мальовнича).

Кожна держава має свої державні символи. Свої державні символи люди повинні шанувати і берегти. Про це записано у Конституції України: «Захист Вітчизни, її незалежності та територіальної цілісності, шанування її державних символів є обов’язком громадян України.

Діти, а ви знаєте, що є державними символами України?

Згідно зі ст.20 Конституції України державними символами України є Прапор України, Державний Герб України і Державний Гімн України.

Мамина пісня, батькова хата, святий хліб, бабусина вишиванка, верба і калина, дивовижна писанка і вірний своєму краю лелека, всі вони- наші давні і добрі обереги- народні символи.

Творча робота дітей «Символи мого народу»

Вчитель. На нашій класній дошці розміщена святкова газета до Дня Соборності України, але вона не завершена. Ми з вами разом повинні закінчити цю роботу.

Довести, що ми є дружніми та єдиними. Таким чином ми з вами долучимося до всеукраїнської акції Одна Єдина Соборна Україно!

(діти вирізають символи, а потім приклеюють на газету).

Підведення підсумків.

1.Що таке держава?

2.Назвіть один із найдавніших знаків, який є Гербом України ( тризуб).

3.Як називаються Гімн України?

4.Хто є автором слів Гімна України?(Павло Чубинський)

5.Коли було прийнято постанову про Державний прапор України?

(28січня 1992року).

6.Коли Україна здобула незалежність?(24 серпня 1991року).

Ось і закінчується наша виховна година. Діти – це майбутнє нашої держави. Любіть рідну землю, шануйте свій народ і свою мову.

Соборність – це єднання, пропонує і нам з вами об’єднатися ланцюжком миру, який приведе до Єдиної, Вільної, Незалежної України

Вірш

Красивий , щедрий, рідний край

І мова наша солов’їна.

Люби, шануй, оберігай

Усе, що зветься Україна!

doc
Пов’язані теми
Історія України, 5 клас, Виховна робота
Інкл
Додано
22 січня 2022
Переглядів
678
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку