Виховна година "Учись себе перемагати"

Про матеріал

Тема: Учись себе перемагати

Мета: вчити учнів виробляти силу волі, старанність, розвивати наполегливість; виховувати самодисципліну, любов до праці.

Перегляд файлу

Учись себе перемагати
Мета: вчити учнів виробляти силу волі, старанність, розвивати наполегливість; виховувати самодисципліну, любов до праці.
Хід заняття
Доброго дня діти. Подивіться на ці зображення. Це люди, які попри свої невдачі досягли успіху в житті і стали відомими на весь світ.
Нікі Вуйчич-  у хлопчика були відсутні кінцівки — обидві руки й обидві ноги (частково була одна стопа з двома пальцями, що дозволило хлопчику в подальшому навчитися ходити, плавати, кататися на скейті, грати на комп'ютері і писати).
Стівен Кінг-йому відмовили в різних видавництвах 30 разів в публікації його першої книги, але його дружина допомогла тому повірити в себе і віднесла його книгу до іншого видавництва, де її опублікували,і зараз Стівен Кінг дуже відомий на весь світ.
Майкл Джордан-йому відмовляли у відборі до збірної збаскетболу через його низький зріст, але він наполегливо тренувався і довів тренеру збірної, що зріст не є серйозною перешкодою для спортивної кар’єри.

-Скажіть, що зв’язує всіх цих людей? (Подолання негараздів і невдач протягом всього життя і шлях до успіху в житті.) Ці люди змогли перемогти свої невдачі і

досягли успіху. Отже, тема нашого заняття «Учись себе перемагати».
-Діти, як ви вважаєте, що значить вислів «Учись себе перемагати»? А я зроблю узагальнення. Себе перемагати – це означає дотримуватися порядку, коли вам цього навіть не дуже хочеться. Вчасно сісти за уроки, коли вам дуже хочеться пограти з друзями. Виконати доручення тата чи мами, коли вас чекає цікава гра на комп’ютері. Є багато такого, що ви ніколи б не робили, але треба це зробити.

-Всі ми, дорослі і діти, живемо в людському суспільстві і залежні від нього. У кожному суспільстві є свої порядки, але ніде не люблять лінивих, нероб, лайдаків і лежнів. Вони не приносять користі, а кожна людина повинна бути корисною тому суспільству, в якому вона живе. Такий порядок у людей. Уявіть собі, що люди, котрі виконували певну роботу, враз не прийшли, бо їм не захотілося. Що ж буде?(Відповідь). Погасне світло в будинках, не прийдуть у дім тепло і вода, не буде в магазинах продуктів та одягу, зупиниться транспорт. Як далі жити?

Отже, все залежить від людей, всі разом працюють один для одного і для всього суспільства.

Погляньте на це зображення. Хто на ньому зображений? А яку користь ми отримуємо від літніх людей? Вони допомагають по господарству, у вихованні онуків, переборюють біль, коли дуже стомлюються, але не припиняють роботи. А хто зображений тут? А що ми можемо сказати про немовлят? Вони дають позитивний настрій, коли посміхаються,вони настоюють на своєму і коли вони хочуть зробить хоча б якусь «шкоду», то вони йдуть прямо до поставленої цілі, не дивлячись на біль у збитих колінах, коли вони падають.
А щоб змогти досягти успіху у перемогти невдачі треба мати силу волі. Діти, а хто знає, що таке сила волі? Сила волі - це здатність людини до самоконтролю в складних життєвих ситуаціях. Зараз ви складете прислів’я і ми всі разом проаналізуємо їх.

Діло майстра величає.

Хто рано підводиться, за тим і діло водиться.

Доброму коневі — не довгі версти.

Добре тому ковалеві, що на обидві руки кує!

Зароблена копійка краща за крадений карбованець.

Коли почав орати, то у сопілку не грати!

Не взявшись за сокиру, хати не зробиш.

Не дивись на чоловіка, а на його діло.

Не кайся рано встати, а кайся довго спати.

За один раз не зітнеш дерева враз.

Не одяг красить людину, а добрі діла.

Воля дає силу слабким.

 Лежачий камінь мохом обростає.

 Їсть за вовка, а робить за комара.

У лінивого піч до спини пристала.

 Хто лінивий, той і сонливий.

 Як спати до дня, то присниться бридня.

 Лінивому все ніколи.

 За спання не купиш коня.

-Так діти молодці, ви добре попрацювали. А ще треба навчитися розпочату справу доводити до кінця. Це дуже важливо. Як кажуть у народі: «Хороший початок — половина діла, а хороший кінець — ділу вінець». Що почав, те треба закінчити, і тоді побачиш результат своєї праці, навчишся бути організованим. Коли ж кинув розпочату справу, то до неї дуже важко потім повернутися, а то й зовсім неможливо. Коли ти почав одну справу і залишив, потім другу і знову залишив, а тоді ще й третю, то з такої дитини виростає неорганізована людина, яка й потім ніколи нічого в житті не доведе до пуття, бо таку вже вона в собі виробила звичку. А всі звички виробляються в дитинстві і

йдуть з людиною у доросле життя. Тому так важливо виробляти в собі добрі звички і дотримуватися порядку.

Мультик

Організована людина має на все час, вона всім допоможе, з такою людиною і спілкуватися приємно, бо з нею є про що поговорити. Тому і ви

ніколи не лінуйтеся, виробляйте у собі силу волі, добрі звички, доводьте розпочату справу до її завершення, вчіться вчитися, а для цього вмійте себе перемагати. Це досить нелегко, але хто сказав, що ви цього не зумієте зробити? Навіть коли вам не дуже хочеться сідати за книжку — зберіть свою волю в кулак і сядьте за стіл, щоб підготувати уроки, напишіть вправу, вивчіть правила, і ви побачите на наступному уроці, як це приємно бути обізнаним, організованим. До вас всі ставитимуться з повагою. Звичайно, спочатку буде важко, але згодом ви звикнете і буде набагато легше. Головне — не лінуватися! Легко — не робити нічого, проте з лінню важко жити.

Діти, наша виховна година підійшла до кінця. До побачення!

 

docx
Додано
12 грудня 2018
Переглядів
2482
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку