Виховна година "Україно! Це твої символи"

Про матеріал
Мета: поглибити знання учнів про нашу – Україну, продовжувати ознайомлення учнів з національними символами України, формувати національну свідомість школярів, виховувати патріотів рідної держави, повагу до її символів, розвивати пізнавальні інтереси, виховувати любов до рідного краю, його історичного минулого і сучасності. Обладнання: карта України, вислови про Україну, прислів’я про рідний край; аудіозапис Гімну України, плакати із символікою України, Конституція.
Перегляд файлу

                                Україно! Це твої символи

  Мета: поглибити знання учнів про нашу – Україну, продовжувати ознайомлення учнів з національними символами України, формувати національну свідомість школярів, виховувати патріотів рідної держави, повагу до її символів, розвивати пізнавальні інтереси, виховувати любов до рідного краю, його історичного минулого і сучасності.

Обладнання: карта України, вислови про Україну, прислів’я про рідний край; аудіозапис Гімну України, плакати із символікою України, Конституція.

Епіграф: Свою Україну любіть,

За неї Господа моліть... (Т. Шевченко).

******

Виростай, дитино, й пам’ятай:

 Батьківщина – то найкращий край. (Д. Павличко).

 

                                         План

I ВСТУП

II ОСНОВНА ЧАСТИНА

  1. Держави давня назва - Україна!
  2. Народні символи.
  3. Державні символи України.
  4. Молись, дитино, за Україну.

III ПІДСУМОК

I Вступне слово вчителя.

Україна! Наша рідна земля, наша Батьківщина. Вона для всіх, хто її поважає і любить, вона - колиска найкращих у світі пісень, вона - вічна надія на волю і кращу долю.

Мені над усе більш нічого не треба:

Домівка матусі, волошки в житах,

Вишневий світанок, полив'яне небо,

І сиза роса на траві при шляхах.

Таке все тут миле, доступне і гідне -

Високі тополі і тихе село...

Таке сокровенне, насущне і рідне,

Воно в мою душу навіки вросло.

Коралі калини і мамині очі,

І доля - з лелечого наче крила...

Я більшого щастя на світі не хочу,

Щоб лиш Україна міцніла й цвіла

(В. Вихрущ).

Справді, не треба більшого щастя, щоб лиш Україна розвивалася, зміцнювалася, а ми, її громадяни, робили все для того, щоб вона якнайшвид­ше стала в ряд з передовими країнами світу.

А сьогодні ми з вами заглянемо в її історію, дізнаємося, звідки пішла її назва, ознайомимося з її символами. Адже у нашого народу на землі глибо­ке тисячолітнє коріння. Українці, як і інші народи, пройшли довгий шлях розвитку, що зафіксувався в усіх сферах життя - культурі, мові, побуті. Україна може пишатися своєю древньою величною історією. А коли ж виникла її назва?

II Бесіда з учнями.

Учень 1. Назва «Україна» зустрічається ще в києво-руський час. Першу згадку про Україну зафіксовано в Іпатіївському літописі 1187 року. Вона пов'язана з Переяславським князівством.

Учень 2. Інше джерело в 1189 році називає Україною частину Галицького князівства, розташовану між Південним Бугом і Дністром. Цю назву згадували, описуючи події 1213 року, коли князь Данило Галицький відвоював у поляків ряд населених пунктів. У літописах назва «Ук­раїна вживалася паралельно з термінами «Русь», «Київська Русь», а народ називався «руським», «русинами».

Учениця 1. Назва «Україна» існувала аж до часів Петра І. А пізніше таєм­ним розпорядженням царського уряду в 1863 році було за­боронено вживати назву «Україна», наказувалося називати Малоро­сією, а народ - малоросами. В цей час також вийшов Валуєвський указ про заборону української мови.

Вчитель. Але Україна пройшла всі випробування, лихоліття, сваволю і вис­тояла. Бо, як писав відомий французький вчений Й.Г. Коль у 1841 році, «Немає найменшого сумніву, що колись Україна стане вільною державою. Час цей наближається поволі, але неухильно. Українці є нація з власною мо­вою, культурою, історичною традицією. Україна роздерта поміж сусі­дами. Але матеріал для Української держави готовий: коли не нині, то завтра з'явиться будівничий, що збудує з тих матеріалів велику незалежну Українську державу». І цей час настав. Сьогодні Україна - незалежна, і як інші країни, вона має свої символи. Зараз,  ми поговоримо саме про них.

Україна має  народні символи, розповідь про які підготували учні.

 То які народні символи знаменують нашу країну?

Учениця 2. Звичайно, скажеш одне тільки слово «Україна» - і в уяві обо­в'язково постають тополя в полі, хрущі над вишнями, калина в лузі, верба край долини,чорнобривці в мами на городі,рушник вишитий...

Калина в Україні - символ рідної землі і вічної пам'яті про тих, хто у мужній борні віддав своє життя за щастя і волю народу, тому й садять її на могилах загиблих. В одній з народних пісень говориться: «...Звелів собі насипати високу могилу, звелів собі посадити червону калину. Будуть пташки прилітати калиноньку їсти, будуть мені при­носити з України  вісти.»

Калина – це символ кохання, краси, щастя. Навесні вона вкривається білим цвітом, а восени палахкотить гронами червоних ягід. Калиною уквітчують весільний коровай, оселю; нею лікуються. Про калину складено багато пісень, легенд, приказок. (Прослуховування пісні «Ой у саду калина…».)

Вчитель.  А зараз давайте пригадаємо прислів’я та приказки про калину.

 - Пишна та красива, як червона калина.

 - Стоїть у дворі дівонька, як над ставом калинонька.

- Щоки червоні, як кетяги калинові.

 - Убралася в біле плаття, як калина в білий цвіт.

 - Посади біля хати калину, будеш мати долю щасливу.

- Без верби та калини нема України.

Учениця 3. Верба - прекрасне, горде дерево. Верба не тільки красива, а й корисна. Вона ніби позначка води на землі. Тому й копають криниці під вербою, бо на сухому місці це дерево ніколи не росте.

Верба — також символ, який опоетизований в народній творчості і художній літературі. Близько 500 видів верби росте на нашій пла­неті, а тридцять - на Україні.

Вчитель. Чи  знаєте ви, чим іще корисна верба?

Учениця 4. У Вербну неділю святять вербові гілочки. Дорослі й діти легенько били одне одного освяченими прутиками, приказуючи:

 Не я б’ю – верба б’є.

 За тиждень – Великдень.

 Недалечко – червоне яєчко!

 Спаси і збережи, Матір Божа,

 Під своїм покровом.

На це хльоскання ніхто не ображався, оскільки вважали, що верба дає силу та здоров’я.

Вчитель. Дуже любив Україну славний її син Тарас Григорович Шевченко, який у своїх творах оспівав її красу. 365 разів Кобзар використав слово «калина», а будучи на засланні в Орській фортеці, він посадив гілку верби і викохав її. Для нього вона була уособленням України. А відомий український поет Василь Симоненко писав:

А якщо впадеш ти на чужому полі,

Прийдуть з України верби і тополі,

Стануть над тобою, листям затріпочуть,

Тугою прощання душу залоскочуть.

Учень 3. У нашій народній символіці особливе місце посідає барвінок. Його образ присутній у багатьох ліричних піснях, іграх-веснянках, обря­дах. З давніх – давен  він уособлює молодість, нев'януче кохання, вірність.

Учень 4. У народі говорять: «Дім без рушника, як сім’я без дітей». Рушники – це теж символи українського народу, старовинні обереги дому. Вишитий рушник – неодмінний атрибут багатьох обрядів: з рушником виходили в поле, справляли обжинки; проводжали в далеку дорогу; дівчата подавали рушник на знак згоди при сватанні; молоді ставали на рушник під час шлюбного обряду.

Хліб і рушник - одвічні людські символи. Хліб-сіль на вишитому рушникові були високою ознакою гостинності українського народу.

Вчитель. Скажіть, з якого твору взяті ці рядки?

 Два кольори мої, два кольори.

 Оба на полотні, в душі моїй оба.

 Два кольори мої, два кольори,

 Червоний – то любов, а чорний – то журба.

 («Пісня про рушник», Д. Павличко)

 (Прослуховування пісні «Пісня про рушник»).

Вчитель. А які державні символи  має У країна?

Учень 5. Прапор відомий з античних часів. Древні стяги були у великій шані на Русі ще за часів язичництва. Жодне військо без прапора не вирушало в похід. Прапоронос­цями призначали, як правило, визначних богатирів, які мали за обо­в'язок  постійно тримати прапор над полем бою, пильно охороняти його. Значення прапора під час бою було дуже важливим: якщо він стояв нерухомо - знали: битва проходить успішно, а якщо зникав
з поля зору ратників, то це мало означати не що інше, як поразку.

Державними барвами Української держави є барви синя і жовта.

Синій колір: вода, небо, незабудки, барвінок, волошки,… - символ миру.

Жовтий: пшеничний лан, сонце, зерно, соняшники, … - символ достат­ку.

Вчитель. Державний Прапор України - синьо-жовтий, затверджено Постановою Верховної Ради України від 28 січня 1992 р.    

   У серпні 2004 року Президент підписав указ про встановлення Дня державного прапора України,  який святкується  щорічно 23 серпня.

А хто знає вірші про прапор?

Учениця 5.Прапор нашої Вкраїни

Має колір синьо-жовтий.

І повинен кожен знати,

Як два кольори єднати:

Синє небо – верхня смуга,

Жовте поле – нижня смуга.

Я підношу із любов’ю

Прапор ніжно -кольоровий.

                                Г. Чубач

******

Учень 6. Синій, як море, як день, золотий –

З неба і сонця наш прапор ясний.

Рідний свій прапор високо несім!

Хай він, уславлений, квітне усім!

Гляньте, на ньому волошки цвітуть.

Гляньте, жита в ньому золото ллють.

З жита, з волошок наш прапор ясний.

З неба і сонця, як день весняний.

                                                 О. Олесь

Учениця 6. Про утвердження нашої державності свідчить те, що ми маємо малий герб України - тризуб. Державним гербом Української держави є тризуб золотої бар­ви на синьому тлі.

Поява тризуби на Україні пов'язана з дохристиянським культом Сонця-Вогню. Він графічно передає єдність жіночого і чоловічого начал, що породжує третю силу - синівське начало. Існує багато різних тлумачень цього символу. Але, безперечно, тризуб – знак державної влади. Він зустрічається на монетах князя Володимира, його синів Святослава і Ярослава Мудрого. Він є у гербі Анни Ярославни, королеви Франції. Як державний знак він символізує соборність (єдність) усіх українських земель.

Вчитель. Малий Державний герб – золотий Тризуб (знак княжої держави Володимира Великого) на синьому щиті – затверджено постановою Верховної  Ради “Про державний герб України” від 10 лютого 1992 року.

Вірші про тризуб.

Учениця 7. Наш герб – тризуб. У ньому сила

Отця Небесного і Сина.

Уважно придивись до нього –

На Духа схожий він Святого.

Що голубом злетів з небес

І у людських серцях воскрес.

Тризуб – немов сім’я єдина,

Де тато, мама і дитина

Живуть у мирі і любові

На Україні вольній, новій.

                                 В. Паронова

*******

Учень 7. Наш герб – тризуб,

Це воля, слава й сила;

Наш герб – тризуб.

Недоля нас косила,

Та ми зросли, ми є,

Ми завжди будем,

ро і пісню

Несемо ми людям.

                      Н. Поклад

 

Учениця 8. Пісня – душа народу, національний гімн – найвищий прояв його волелюбних прагнень, духовно патріотичних устремлінь.

Легенда про пісню

         …Якось Господь Бог вирішив наділити своїх дітей талантами. Французи дістали елегантність і красу, німці – дисциплінованість і лад, італійці – хист до музики.

         Обдарувавши всіх, піднявся Господь Бог з престолу і раптом побачив у кутку дівчину.

         Вона була вбрана у вишиту сорочку, на голові багрянів вінок із червоної калини.

       Хто ти? Чого плачеш? – запитав Господь Бог.

       Я – українка. А плачу, бо стогне моя земля від крові і пожеж. Брати на чужині горбатіють, вороги знущаються з сиріт, у своїй хаті немає правди та волі.

       Чому ж ти не підійшла до мене вчасно? Я всі таланти роздав. Як зарадити твоєму лиху?

І Бог подарував найдорожче – пісню. Узяла українка дарунок, міцно притиснула його до серця і понесла пісню в народ.

 Вчитель. Яскравим виявом патріотично-національних почуттів українців єдиної нашої землі стала поява вірша поета і етнографа Павла Чубинського “Ще не вмерла Україна” написаний в середині 60-х років. Музика написана видатним західноукраїнським композитором і диригентом Михайлом Вербицьким. Пісні М. Вербицького на слова П. Чубинського «Ще не вмерла Україна» судилося стати національним гімном України.

Вірш про гімн

Учень 8. Державний Гімн                                 

Слова палкі,

Мелодія врочиста, -

Державний Гімн

Ми знаємо усі.

Для кожного села,

Містечка, міста –

Це клич один

З мільйонів голосів.

Це наша клятва,

Заповідь священна,

Хай чують

Друзі й вороги,

Що Україна вічна,

Незнищенна,

Від неї  лине

Світло навкруги.

                                Н. Поклад

(Звучання гімну «Ще не вмерла України»…)

Вчитель. Україна – правова держава. Вона, як ви знаєте, має свою Конституцію – Основний закон України, тобто правила, за якими живуть громадяни нашої держави. Її ухвалено 28 червня 1996 року Верховною Радою України. Україна – незалежна держава. 24 серпня 1991 року було ухвалено Акт проголошення незалежності України. Україна є суверенною і незалежною, демократичною, соціальною, правовою державою. Це означає, що вона має право самостійно, без втручання інших держав вирішувати всі свої внутрішні та зовнішні справи. А ще Україна – демократична. Це означає, що влада в ній належить народу.

Вчитель. Сьогодні завдання кожного з нас, громадянина України, - знати, поважати символи своєї Вітчизни і не дати нікому поглумитися над ними. Гордитися тим, що маємо свою державу, свою землю, свою мову, свої традиції. І тільки той буде називатися справжнім патріотом, хто своїми вчинками, поведінкою, працею, знаннями і вміннями зміцнюватиме її могутність.

Учень 9.Ось небо блакитне і сонце в зеніті!

 Моя Україна – найкраща у світі!

 Моя Україна – це ліс і озерця,

 Безмежні степи і чарівні джерельця.

Красиві пейзажі і гори високі,

 Маленькі струмочки і ріки глибокі.

 Міста старовинні і замки прекрасні,

 Великі будови і дуже сучасні.

 Сади чарівні, мальовничії села,

 Моя Україна – це пісня весела.

 Це щира, багата, як світ, її мова,

 Крилата, така мелодійна, чудова!

 Її обереги – верба і калина,

 Найкраща у світі – моя Україна.

 Моя Україна – козацька слава!

 Така волелюбна і мирна держава.

 Вона дорога нам, і рідна, і мила,

Бо світ перед нами, як мати, відкрила.

 Вітчизна свята, дорога Україна,

 Для кожного з нас ти у світі – єдина!

III Підсумок

 Вчитель. Молодці! А тепер пограємося

 Ерудит- вікторина

  - Коли звучить Гімн України? (Він звучить щоденно о 6-й і 24-й годині по українському радіо та на урочистих заходах, у свята.)

 - Хто написав текст Гімну України? (Павло Чубинський.)

 - Композитор, який створив музику до Гімну України? (Михайло Вербицький.)

- Що символізує тризуб? (Волю, славу, силу.)

 - Як у християнській релігії пояснюють цей знак? (Бог-отець – Бог-Дух Святий – Бог-Син.)

 - Яке призначення прапора? (Бути попереду, вести людей за собою.)

 - Назвіть кольори нашого прапора. (Синій – небо, жовтий – колосся.)

- Основний закон України ? (Конституція).

 - Як співають і слухають Гімн? (Стоячи).

 - Скільки кольорів має український прапор? (Два).

 - Державний герб України ? (Тризуб).

 - 28 червня 1996 року  це? (День Конституції).

 - Столиця України?  (Київ).

 - Найголовніша пісня України ? (Гімн).

 - 24 серпня 1991 року? (День Незалежності).

 - Державна мова України ? (Українська).

 - Кого українці називають Великим Кобзарем? (Шевченка).

Вчитель. Кожна людина найбільше любить той край, де народилася і живе. Кожен пишається своєю рідною землею, завжди хоче сказати про неї найкраще. Розмову про Україну можна вести без кінця-краю, бо така багата і щедра наша земля, така славна її історія.

Хочу, щоб кожен з вас запам'ятав те, про що ми говорили сьогодні. Любімо свою землю, випрошуймо у Всевишнього ласки і допомоги, вив­чаймо, знаймо і поважаймо її, не даймо нікому скривдити її.

Молись, дитино, за Україну,

Що нам безсмертне життя дає.

А по молитві ставай до чину,

Ставай до праці, дитя моє.

Молитва небо здіймає вгору,

Заводить сонце в душі алмаз,

А праця творить землі опору

Та від скорботи рятує нас.

 

Список використаних джерел

 1. Ігнатова І.С. Символи Батьківщини. – Тернопіль: Астон, 2001.

 2. Мартишок М.В. Витоки державної символіки України // Позакласний час. – 2000. – №22.

 3. Погребенник Ф. Українські пісні-гімни. – Київ, 1992.

 4. Тиктор І.Т., Крип’якевич І. Велика історія України від прадавніх часів. – Київ: Глобус, 1993.

 5. Федорчук Т. Український рушник // Русалка Дністрова. – 1997. - №9.

 

docx
Додано
6 лютого 2019
Переглядів
1568
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку