Виховна година "Здорова дитина - здорова нація!"

Про матеріал

Виховна година "Здорова дитина - здорова нація". Містить у собі вступну бесіду, яка пояснює чому потрібно бути здоровим та як то важливо у даний час. Також виховна година містить цікаві, корисні завдання для дітей.

Перегляд файлу

Тема. Здорова дитина – здорова нація.

Мета: Розширити поняття про те, що від здоров’я дітей залежить здоров’я нації, а значить благополуччя і добробут всієї України, її майбутнє. Розвивати бажання вести активний спосіб життя, берегти і зміцнювати здоров’я. Виховувати хороші звички, які допоможуть зміцнити здоров’я, прищеплювати інтерес до занять фізкультурою і спортом.

Обладнання: сонечко, картинки, відео-ролик

Хід заняття

І. Організаційна частина

1.Привітання.

ІІ. Основна частина

1.Людина – живий організм. Вона росте і розвивається, у  неї змінюється маса тіла ,зріст, розміри всіх органів. Кожна людина має свій колір тіла, волосся, частоту пульсу. Кожна людина на Землі повинна народжуватися здоровою, жити в злагоді та любові в сім’ї, родині, підтримувати та оберігати здоров’я близьких і рідних.

2. Повідомлення теми заняття

- Діти, зараз ми з вами дізнаємось тему нашого заняття. На дошці у нас записані числа, кожне із чисел це номер букви у алфавіті. Вам потрібно пригадати алфавіт і так ми зможемо дізнатись тему нашого заняття.

10,6,19,21,3,1      6,11,23,11,18,1  -  10,6,19,21,3,1     18,1,27,12,33

  • Так, темою нашого заняття буде « Здорова дитина – здорова нація.»

3. Бесіда

Народна мудрість говорить, що без здоров’я немає щастя. І найбільше в світі багатство – це здоров’я. І це правда. Як це розумієте ви, діти?

Здоров’я - всьому голова. Коли людина здорова, то вона дружна, весела, красива, сильна, витривала, смілива. Тому що вона чудово почувається і може наполегливо працювати і навчатись, може робити те, що їй до душі, займатись улюбленою справою. А коли щось болить, то сили немає, радості також, бо мозок  одна думка – позбутися болю. Отже доброго всім здоров’я ! Будьте здорові – будьте щасливі й радісні. Тож і сьогодні, говоритимемо про здоров’я, адже «Здорові діти – здорова нація». Як ви розумієте цей вислів?

Що є найбільшою цінністю у житті людини? 

Від чого залежить наше здоров’я?

Від спадковості – 20%.

Від медицини – 10%.

Від екології – 20%.

Від способу життя – 50%.

- Чи можете ви сказати про себе: «Я здоровий»?

 - Продовжимо бесіду вправою «Мікрофон». Свої відповіді починайте зі слів: «Я здоровий, тому що…».

4. Я хочу щоб ви уважно подивились на Сонечко що прикріплене на дошці і сказали, чого йому не вистачає?( Промінчиків) У мене на столі знаходяться промінчики. Ви по черзі підходите і вибираєте будь який промінчик. Ваше завдання вибрати тільки корисні звички, які сприяють збереженню здоров’я і роблять наше життя гарним і щасливим.

 

Корисні звички: - раціональне харчування;

- оптимальний руховий режим;

- загартування організму;

- особиста гігієна;

- позитивні емоції;

- інтелектуальний розвиток;

- етичний і духовний розвиток;

- формування та розвиток вольового початку.

 

Шкідливі звички : Куріння, алкоголізм, вживання наркотиків, неповага до старших, битися з товаришами, гризти нігті, гратися з електроприладами, бути злим і роздратованим, гратися з сірниками, ходити по залізничним коліям, купатися у заборонених місцях, бути жадібним і заздрісним, перебігати дорогу під час руху авто.

 

5. Відео ролик про шкідливі звички.

- Діти. Що ви зрозуміли з переглянутого?

- Чи потрібно палити, вживати алкоголь?

6. Робота з прислівями

-Дітки, на дошці у нас записані прислівя, вам потрібно зєднати початок прислівя із його закінченням.

Бережи одяг, доки новий, а здоров’я — доки молодий.

Без здоров’я немає щастя.

В здоровому тілі — здоровий дух.

Бережіть здоров’я — його в крамниці не купиш.

Без здоров’я немає щастя.

7. Обговорення ситуації:

- уявіть собі, що ви заблукали в густому лісі. І ось перед вами три дороги. Кожна може вивести з лісу за певних умов.

1. Першою дорогою підеш – велике багатство знайдеш, та здоров‘я втратиш.

2. Другою дорогою підеш – половину багатства знайдеш і половину здоров‘я втратиш.

3. Третьою дорогою підеш – нічого не знайдеш, але здоров‘я збережеш.

Поясніть своє рішення.

( учні висловлюють свою думку).

8.А зараз про те, що треба робити, щоб вести здоровий спосіб життя.

Здоровий спосіб життя.

Якщо ви вирішили змінити своє життя, то почніть з самого головного – навчіться вести здоровий спосіб життя. Це непроста, але вдячна справа. Тепер ми по кроках будемо іти до здорового способу життя.(учні виходять і зачитують по порядку кроки до здорового способу життя).

Крок 1.

Здоровий спосіб життя не можна почати, не проаналізувавши свої звички і уподобання. Потрібно вирішити, що ви хочете змінити в собі, від чого відмовитися, а до чого привчитися. Причому деяким людям потрібно поетапно впроваджувати зміни, а декому кардинально, в один день. Зробіть план, за яким почнете діяти.

 

Крок 2.

Харчуйтеся здоровою їжею. Намагайтеся повністю виключити «бутербродний спосіб життя» і фастфудову їжу. По можливості пийте тільки чисту воду. Якщо ви маєте зайву вагу, то варто підібрати для себе дієту, при якій скоротилася б кількість споживаних калорій, але ви не відчували б себе постійно голодним.

 

Крок 3.

Інтенсивна ходьба не менше 40 хв. В день. Неодмінно доведеться вибрати для себе певні фізичні навантаження. Який же здоровий спосіб життя без спорту! Але якщо спорт не став для вас щоденним супутником життя, то почніть з чого-небудь нескладного. Плавайте, робіть вранці зарядку, багато ходіть.

 

Крок 4.

З шкідливими звичками покінчено. Як банально це не звучить, але здоровий спосіб життя несумісний з курінням, наркотиками і надмірним вживанням алкоголю. Оберіть для себе прийнятний метод відмовитися від шкідливих звичок. І пам‘ятайте, що немає нічого неможливого для цілеспрямованої людини.

 

Крок 5.

Здоровий сон необхідний кожному. Сон – важлива частина нашого життя. Тільки в стані здорового нормального сну правильно відновлюються сили нашого організму. Середньостатичній людині на сон необхідно не менше 8 годин на добу, а деяким людям і більше. Позбавляючи себе декількох годин сну, ми змушуємо наш організм використовувати резервну енергію, яка «приберігається» для екстремальних ситуацій. Витрачаючи її в повсякденному житті ми виявимося слабкими і не готовими впоратися з ситуацією, коли це дійсно буде необхідно.

 

Крок 6.

Прогулянка на свіжому повітрі.

Частіше бувайте на свіжому повітрі, за містом. Віддайте перевагу прогулянці по місту замість посиденьок у клубі. А у вихідні дні робіть прогулянки на велосипеді або на лижах, в залежності від пори року.

9. Запам’ятай ці основні правила здорового способу життя :

- спи не менше 9 годин,

- харчуйся завжди в один і той же час,

- вчасно приходь у школу, ніколи не запізнюйся,

- перед виконанням домашніх завдань обов’язково відпочинь,

- виконуй домашні завдання в один і той же час,

- перед сном погуляй на свіжому повітрі,

- лягай спати в один і той же час.

ІІІ. Заключна частина

Що ви зрозуміли з нашого виховного заняття?

Що ви запамятали?

Що вам сподобалось?

 

docx
Додано
26 листопада 2018
Переглядів
5668
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку