Виховний захід " 19 лютого – Міжнародний день захисту морських ссавців "

Про матеріал
День захисту морських ссавців — це привернення уваги громадськості, представників влади і всього людства до питань захисту цього унікального виду тварин і взагалі всіх морських ссавців, яких до тепер на нашій планеті збереглися всього 119 видів.
Перегляд файлу

Виховний захід " 19 лютого – Міжнародний день захисту морських ссавців "

 

https://ecolog-ua.com/sites/default/files/styles/article/public/5savci.jpg?itok=0PUEelRv

15 цікавих фактів про косаток ᐈ faktypro.com.uaВчені розгадали чому морські ссавці більші за земних - Урядовий Кур'єр -  газета центральних органів влади України онлайн

 

МЕТА ПОДІЇ: метою цього дня є нагадати нам про виклики, з якими стикаються наші океани та їх жителі в усьому світу та підвищити усвідомленість все більшої потреби у захисті цих величних ссавців.

 

ІСТОРІЯ ЗАСНУВАННЯ ВСЕСВІТНЬОГО ДНЯ ЗАХИСТУ МОРСЬКИХ ССАВЦІВ (ДЕНЬ КИТІВ)

Всесвітній день захисту морських ссавців (або захисту китів) був заснований 19 лютого 1986 року, коли Міжнародна Китобійна Комісія заборонила промислове полювання на китів та продаж китового м’яса по всьому світу.  Цей мораторій діє і до нині, і означає, що у всьому світі полювання на китів, а також торгівля китовим м’ясом, заборонені. Сьогодні промисел китів дозволений виключно для задоволення потреб корінного населення (так званий «аборигенний промисел») та вилучення китів у наукових цілях за спеціальними дозволами урядів-членів МКК. 

Саме тому цей день відзначають як день захисту китів та інших морських ссавців. Всесвітній день морських савців відзначається кожного року 19 лютого. До морських ссавців відносять: (тюлені, морські леви, морські котики, моржі), китоподібних (кити, дельфіни, морські свині), сирен (дюгонь, ламантини), але й морських видр і білих ведмедів. Від наявності усіх цих видів тварин залежать рівновага морських екосистем, кількість риби, і навіть зміна клімату, що неодмінно впливає на людину. Однак, саме через діяльність людини багато з цих видів стали рідкісними та перебувають під загрозою зникнення: морські ссавці потерпають від вилову, браконьєрства, потрапляння у риболовні сіті, судноплавства, забруднення вод.

( Перегляд відео) https://www.youtube.com/watch?v=JXvz15JOdpY

 

ЯК ВІДЗНАЧАЮТЬ ЦЕЙ ДЕНЬ?

Перш за все, День захисту морських ссавців — це привернення уваги громадськості, представників влади і всього людства до питань захисту цього унікального виду тварин і взагалі всіх морських ссавців, яких до тепер на нашій планеті збереглися всього 119 видів. У багатьох країнах існують клуби та товариства любителів цих тварин, створюються морські заповідники, де їх життю нічого не загрожує. Щороку в цей день природоохоронні організації організовують акції на захист китів та інших морських ссавців. Часто екологи об’єднуються і присвячують цей день захисту одного унікального виду, якому загрожує небезпека зникнення.

 

Цікаві факти про китів (відео)

https://www.youtube.com/watch?v=VohMn4i1UKg

 

ПОЛЮВАННЯ НА КИТІВ

Мораторій на китовий промисел забороняє будь-яке полювання на китів та торгівлю їх м’ясом у всьому світі. Вони встановлюються з дозволу урядів-членів Міжнародної китової комісії, до якої входять понад 80-ть країн. Незважаючи на те, що дана заборона діє і сьогодні, винищення тварин продовжується. Такі країни як Японія, Ісландія та Норвегія, де китобійні традиції дуже міцні, продовжують цим займатися в рамках строго визначених квот. Корінні народи Гренландії, Аляски та Чукотки також продовжують полювання на китів. Крім офіційного промислу у багатьох частинах світу процвітає браконьєрство. Також багато ссавців гине внаслідок екологічних катастроф, зокрема розливів нафти з танкерів та бурових платформ.

/Files/images/1_novini/sunlit_dolphin_pals_1A.jpgЕксперти розповіли, скільки дельфінів мешкає у Чорному морі – відео

Актуальність теми:

В Україні це свято можна назвати днем захисту дельфінів, адже вони є єдиними представниками морських ссавців, які живуть у наших солоних водах.
Проблема зникнення морських ссавців є актуальною і для України. На сьогодні у морських водах України є три види морських ссавців – дельфін афаліна, Дельфін білобокий, або звичайний та морська свиня. Через загрозу зникнення усі 3 види морських ссавців занесені до Червоної книги України і підлягають особливій охороні, а їхній вилов і використання у комерційних цілях заборонено законом. Крім того, на узбережжі Криму (м. Тарханкут), о. Зміїний та у дельті Дунаю зустрічався тюлень-монах, який, на сьогодні, вважається зниклим видом.

5 цікавих фактів про дельфінів.

Дельфіни, грайливі та розумні морські ссавці, захоплюють як морських біологів, так і шанувальників океану

Крім своїх грайливих витівок, дельфіни володіють захоплюючим набором характеристик і поведінки, які роблять їх справді надзвичайними істотами. (Детальніше про дільфінів дивись в цій статті цікаві факти про дельфінів)

Факт 1: Різноманітністьдельфінів

Дельфіни – це різноманітна група, яка налічує приблизно 90 різних видів, щонаселяють різні океанічні регіони. Від культової афаліни до гладкої косатки, також відомої як косатка, ці істоти пристосувалися до різноманітних середовищ існування – відтропічних морів до крижаних вод Арктики.

Факт 2: Інтелект і соціальна поведінка

Одним із найбільш інтригуючих аспектів дельфінів є їхній високий рівень інтелекту та складні соціальні взаємодії. Вони виявляють самосвідомість, здатність вирішувати проблеми та навіть емпатію. Дельфіни живуть у соціальних групах і демонструють міцні зв’язки з членами своїх стад, демонструючи командну роботу та співпрацю.

Факт 3: Навички спілкування

Дельфіни демонструють складну систему спілкування, що включає клацання, свист і рухитіла. Ці звуки використовуються для ехолокації, що дозволяє їм орієнтуватися та знаходити здобич. Дивовижно те, що вони можуть імітувати певні шаблони свистка, по суті призначаючи «імена» один одному, підкреслюючи їхні розширені мовні можливості.

Факт 4: Здібності до ехолокації

Ехолокація – чудовий навик дельфінів. Випускаючи високочастотні клацання, дельфіни можуть інтерпретувати відлуння, що відбиваються від об’єктів, що їх оточують. Це допомагає їм знаходити здобич, уникати перешкод і ефективно орієнтуватися, демонструючи їх виняткову адаптивність у підводному світі.

Факт 5: Зусилля що дозбереження та виклики

Хоча дельфіни зачаровують нас, вони стикаються з численними проблемами у своєму природному середовищі існування, включаючи забруднення, деградацію середовища існування, прилов та зміну клімату. Зусилля, що до збереження є життєвоважливими для захисту цих морських чудес. Організації та окремі люди невпинно працюють над підвищенням обізнаності, ухваленням захисного законодавства та збереженням середовища існування, яке має вирішальне значення для їхнього виживання.

Дельфіни продовжують дивувати нас своїмі нтелектом, соціальними складнощами та пристосованістю до навколишнього середовища. Розуміння та захис тцих чудових створінь означає не лише милування їхньою красою; мова йде про збереження важливої частини нашої морської екосистеми.

 

Інтерактивна вправа «Звуки морських ссавців» https://learningapps.org/display?v=p100xn65a24

 

ДЕЛЬФІНАРІЇ

косатка в дельфінарії

   Якщо впійманий дельфін не гине, то він потрапляє до дельфінаріїв, які є справжніми концтаборами для волелюбних жителів моря. Дельфінарії не можуть забезпечити тваринам природних умов. Морським ссавцям потрібен простір, спілкування з іншими представниками свого виду, а також можливість вільного пересування.

    Дельфіни звикли долати за добу понад 100 км, уявіть, як це для них — жити у басейні. Неприпустимо тримати дельфінів у неволі також тому, що хлорка, що міститься у воді, пошкоджує їхні очі та шкіру. Як наслідок полонені дельфіни живуть у 5-6 разів менше, ніж їхні вільні побратими.

 «Українська природоохоронна група», «Екологія. Право. Людина», UAnimals та багато інших природоохоронних організацій протягом багатьох років домагаються закриття всіх дельфінаріїв в Україні, ініціюючи відповідні законопроєкти, проте поки безрезультатно.

 

НАДМІРНИЙ ВИЛОВ РИБИ

рифи та риби

 

    Необмежена риболовля є найбільшою загрозою для жителів океану. Зростання масштабів промислового рибальства призвело до вилову видів на настільки високих темпах, що вони не здатні підтримувати свою популяцію.

   Надмірний вилов риби становить загрозу біорізноманіттю та виводить екосистеми з рівноваги. Виснаження диких популяцій риби також негативно впливає на океанічних ссавців, таких як дельфіни та морські котики, виживання яких залежить від полювання.

9 квітня 2015 року Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони біорізноманіття» № 323-VIII, згідно з яким забороняється діяльність дельфінаріїв, що не мають природної морської води. Всеукраїнська екологічна ліга спільно з іншими громадськими природоохоронними організаціями багато років домагалися ухвалення цього закону, оскільки більшість дельфінаріїв, які працюють в Україні, утримують дельфінів у невідповідних умовах.
На жаль, незважаючи на ухвалений закон, деякі підприємці продовжують жорстоку експлуатацію цих високорозвинених та граційних тварин.

 

ЗАБРУДНЕННЯ МОРІВ ТА ЙОГО НАСЛІДКИ

забруднення океануC:\Users\User\Desktop\Без названия.jpg

    Чорне море забруднюється багатьма речовинами, в тому числі бактеріями, антибіотиками та органікою з інтенсивного фермерства.

    Останній масштабний скринінг на 40 тисяч речовин у Чорному морі вчені робили у 2019 році. Вони знаходили у воді пестициди, нафтопродукти, різні види пластику, фармацевтичні сполуки — трамадол, ібупрофен, антидепресанти, антибіотики та інше. А війна та бойові дії додали залишки ракетного палива та зброї, військового сміття та інших хімічних речовин, загиблих тварин тощо.

    Небезпечним також є явище евтрофікації (цвітіння) — надходження у водойми органічних речовин. Для розкладу органіки потрібен кисень, тож його рівень у воді зменшується. Це спричиняє загибель живих організмів, які мешкають у морі та дихають киснем.

     Ви можете допомогти захистити морських ссавців, відмовившись спонсорувати бізнес, який завдає шкоди водним екосистемам. Це передусім промислова риболовля та аквакультура, а також тваринництво. Ще ви можете бойкотувати дельфінарії та схожі сфери розваг, де експлуатують тварин.
Щороку екологи та природозахисники 19 лютого спільними зусиллями намагаються донести до людей, суспільства та урядів важливе повідомлення: охорона морських ссавців — це відповідальність кожного та кожної з нас та людства загалом. Саме тому нам необхідно домагатися змін, якщо ми хочемо зберегти багатство океану, яке не вимірюється грошима.

docx
Пов’язані теми
Біологія, Виховна робота
Додано
16 лютого
Переглядів
225
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку