Виховний захід до Дня Соборності України

Про матеріал

22 січня відзначаємо День Соборності України. Виховний захід розроблений для учнів початкових класів з метою поглибити знання учнів про історичне минуле нашої держави; формувати національну свідомість школярів, виховувати патріотів рідної землі, розвивати пізнавальні інтереси.

Перегляд файлу

День Соборності України

Мета: поглибити знання учнів про історичне минуле нашої держави; формувати національну свідомість школярів, виховувати патріотів рідної держави; розвивати пізнавальні інтереси.

Хід заходу

             День 22 січня 1919 року ввійшов до української історії як велике державне свято - День Соборності України. Саме тоді на Софійській площі на багатолюдному зібранні було урочисто проголошено про злуку Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. Володимиром Винниченком був підписаний Акт злуки українських земель.

         В цьому Акті проголошувалося: “Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західно-Українська Народна Республіка /Галичина, Буковина і Угорська Україна/ і Наддніпрянська Велика Україна.

Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України».

«Соборний» означає об’єднаний. Зараз Україна справді є об’єднаною, але тільки формально: кордонами, Конституцією, системою влади, і врешті-решт – переліком державних свят. Але реальне об’єднання – це процес, це шлях, яким хочуть іти ті, хто зараз живе в країні Україна і хоче жити тут надалі.

22 січня 1919 року на Софіївському майдані в Києві урочисто оголосили універсал про об'єднання УНР і ЗУНР у соборну України представники Української Народної Республіки Михайло Грушевський, Симон Петлюра, Володимир Винниченко та Західно-Української Народної республіки – генерали Тарнавський, Курманович та Микитка у присутності багатотисячного люду підписали Акт злуки.

«Віднині зливаються в одно віками відділені одна від одної частини України — Галичина, Буковина, Закарпаття і придніпрянська Україна — в одну Велику Україну. Сповнилися відвічні мрії, для яких жили й за які вмирали найкращі сини України. Віднині є тільки одна незалежна Українська Народна Республіка. Віднині український народ, звільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об’єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної незалежної Української Держави на добро і щастя українського народу», — пролунало 22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві.

  Перегляд відео

    А зараз ми з’ясуємо,  краще  “разом”, чи “окремо”, “самому”. Спробуємо з’ясувати це на прикладах!

Перший з них – конкурс “перетягування канату”. Попросіть вийти до канату спершу одного учня і нехай він перетягує канат. Звичайно він цього зробити не зможе. Отже навіть для цієї нехитрої справи потрібно принаймні двоє. Нехай вийде другий учень і розпочнеться конкурс. Неважливо хто виграє – головне показати ще одну істину – чим більше тим краще! Отже після того, як двоє закінчать конкурс, попросіть приєднатися до конкурсу весь клас. Цим прикладом ви дасте діткам фізично відчути перевагу більшості і згуртованості.

3.        Візьміть два однакових по об’єму відра. Одне наповніть водою та поставте в один куток класу, а інше, порожнє, в протилежний куток. Дайте одному учневі одну чашечку і попросіть якомога швидше заповнити порожнє відро водою, зачерпуючи воду з повного відра. За командою засікайте час. Звичайно після 1єї-2ох хвилин зупиніть бідолашного. Після цього почніть конкурс з початку, але іншим чином. Нехай той учень, що вже набігався :) , стоїть біля порожнього відра. До повного ж – вибудуйте ланцюг з інших учнів. Поставте потрібну кількість чашок біля повного відра і за командою почніть конкурс. Але тепер чашку наповнюватиме учень біля повного відра і передаватиме чашки по ланцюжку з дітей до того, хто стоїть біля порожнього. Чекати поки до останнього дійде одна чашка не потрібно. Нехай чашки наповнюються постійно і постійно передаються. Як вийде одна чи дві хвилини зупиніть дітей. Дайте подивитись скільки води їм разом вдалося набрати за той самий час, що робив один. :)

4.        На останок цікавий конкурс-фокус. Він покаже, що разом можна створювати навіть дива! Для цього потрібно 4 стільці і 4 учні. Поставте стільці квадратом (так, щоб спинки стільців були ззовні). Нехай учні сядуть на стільці так, щоб спинка стільця у кожного була праворуч. Тримаючи ніжки разом, нехай учні ляжуть – вийде так, що голова кожного лежатиме на колінах іншого. Потім попросіть, щоб учні тримали ноги зігнутими (такими, як зараз, коли знаходяться на стільці) і прибирайте стільці по одному. Фокус полягає в тому, що прибравши всі стільці, дітки не впадуть, а триматимуться у такому ж положенні без стільців! Якщо ви зрозумієте принцип – можна зробити таке коло з усіх дітей класу. Головне, щоб голова одного лежала на колінах того, що позаду. І так по колу. Проста фізика і фокус водночас!!! А головне і це покаже діткам, що соборність – це те, чим дійсно варто пишатися і дорожити.

 

Декламування вірші про Україну


КРАЇНА МОЯ — УКРАЇНА
Мої нескінченні дороги 
Сплелися, мов доля моя, 
Я знову вернув до порога, 
Де батьківська рідна земля.

Країно моя — Україно, 
Ще пращурів пам'ять жива, 


Знайома тут кожна стежина, 
І сонце мене зігріва.

Хай пісня твоя, Україно, 
Злітає, як птах у блакить, 
А мова твоя солов'їна 
У кожній оселі звучить.

                 Ф. Пантов


Моя Україна — широкі простори,

Поля і левади, долини і гори,

Молитва і пісня, і слово натхнення,

Наш труд і талант,

Україно, — для тебе.

 

Одна Батьківщина, і двох не буває, 
Місця, де родилися, завжди святі. 
Хто рідну оселю свою забуває, 
Той долі не знайде в житті.

Чи можна забути ту пісню,що мати

Співала малому, коли засинав?

Чи можна забути ту стежку до хати,

 що босим колись протоптав?
У рідному краї і серце співає, 
Лелеки здалека нам весни несуть. 
У рідному краї і небо безкрає, 

І ріки-потоки, мов струни, течуть.
     Тут мамина пісня лунає і нині, 
    Її підхопили поля і гаї. 
    Її вечорами по всій Україні 
    Співають в садах солов'ї.
І я припадаю до неї устами, 
І серцем вбираю, мов спраглий води. 
Без рідної мови, без пісні, 
Без мами збідніє, збідніє земля назавжди.
                                               М. Бакая

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
14 грудня 2018
Переглядів
731
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку