Виховний захід "Хліб - батечко, земля - матінка".

Про матеріал
Хліб батечко, а земля-матінка Мета: Розповісти дітям про шанобливе ставлення до хліба, провести майстер-клас по випіканню піци, розповісти дітям про шлях хліба до столу, заслухати технологію виготовлення хліба, торта, провести виставку-показ страв із хліба. Привчати дітей берегти хліб, шанувати рідну святиню, яка дісталася у спадок.
Перегляд файлу

Хліб батечко, а земля-матінка

Мета: Розповісти дітям про шанобливе ставлення до хліба, провести майстер-клас по випіканню піци, розповісти дітям про шлях хліба до столу, заслухати технологію виготовлення хліба, торта, провести виставку-показ страв із хліба. Привчати дітей берегти хліб, шанувати рідну святиню, яка дісталася у спадок.

Обладнання: мультимедійна презентація, хліб різного ґатунку і сорту, ілюстрація млина, а поряд польові квіти, на столі коровай на рушникові.

                                                   Хід свята

Відгадайте загадку:

Із золотого – біле

Із білого – рум’яне   (хліб)

Учитель:  Мова сьогодні піде про хліб. Бувальщину про хліб розповість бабуся одного із учнів класу

Бабуся:   Не кидайсь хлібом, він - святий

В суворості ласкавій, бувало, каже

Дід старий малечі кучерявій.

Хліб-усьому голова. Ці слова лунають поміж людей багато років і вже стали звичними і буденними. Але до хліба не можна ставитися по-буденному. Це святиня людська. І скільки не проходить років і тисячоліть,а він залишається святим і величним завжди.

Кожен із вас вивчиться і піде працювати в тій чи іншій галузі, заробляючи «свій хліб». Який він буде? Можливо, легкий, а може і ні. Зараз кожна людина тяжко працює для того, щоб отримати заробітну плату. На сьогодні ви ще учні і ваш обов’язок перед батьками і перед державою за батьківський хліб.

Діти виконують пісню «Хліб на рушнику».

Бабуся: Вас навчають вдома берегти і шанувати хліб, також працю і людей праці.

Мама: З давніх часів і у всіх народів найбільшою святістю був хліб. Завжди батьки привчали дітей берегти хліб. Ще з молоком матері засвоювали правила бережливого ставлення до святая святих. Людей, які прийшли з чистим серцем, доброю місією чи хорошою новиною, на нашій землі завжди зустрічали хлібом-сіллю. Короваєм благословляли молодят, без хлібини не можна було зайти в новий дім, народжувалася дитина-теж ішли з хлібом…

«Хліб-усьому голова»  - так кажуть у нас. Людина вирощує хліб. А хліб вирощує людину. Виховує і перевіряє її на зрілість і мужність. І це вічне, як світ. Хліб не можна замінити нічим. В нього вкладено багато клопіткої праці людей різних професій. Хлібина проходить довгий шлях з лану до наших домівок. Спочатку селекціонери виводять здорове та якісне зерно. Потім готують землю та засівають його на неосяжних просторах. Доглядають. Зерно проростає. Незабаром заколоситься нива золотим кольором. Тоді до роботи приступає комбайнер, який за допомогою комбайна збере дорогоцінне зерно. Потім верткий млин змеле його на борошно. У хлібопекарнях з нього спечуть смачний хліб, булки, коровай. Які потрібно ще продукти крім борошна для випічки хліба?

Діти: Вода, сіль, дріжджі, олія.

Мама: А чи знаєте ви від чого залежить колір хліба?

Діти: Від сорту зерна. Із пшениці-білий, із жита - чорний.

ТЕХНОЛОГІЯ ПРИГОТУВАННЯ ХЛІБА:

1.Замішування опари, просіювання борошна, розчинення масла, дріжджів, розчинення солі, підготовка заквасок. Усе це вистоює 1,5-2 години.

2. Замішування тіста, його бродіння.

3. Формування хлібобулочних виробів.

4. Вистоювання, щоб тісто збільшилося в обємі.

5. Випікання.

6. Охолодження.

7. Нарізання, пакування, підготовка до транспортування.

Хліб містить у собі поживні речовини, які необхідні людині. У хлібі є білки, вуглеводи, вітаміни групи В, солі кальцію, заліза, фосфату.

Хліб-це багатство нашої країни. Його треба шанувати і берегти. Адже так приємно бачити на столі високу, запашну паляницю. В хорошій родині хліб ніколи не буде черствіти. Тож бережіть хліб – мірило нашої вихованості, опори нашої духовності. Коли черствіє хліб, то і черствіють душі. Не даймо ж зачерствіти душам!

Діти виконують пісню «Буде коровай».

Учитель: Відгадайте загадки:

В землю кидалось,

На повітрі гулялось,

В печі гартувалось,

Запахом своїм усіх привертало.(Хліб).

Що у полі половіє, коли вітер віє? (Жито).

Б’ють мене ціпами,

Ріжуть мене ножами;

За те мене отак гублять,

Бо всі мене дуже люблять. (Хліб).

Діти розповідають прислів’я про хліб.

  • Хліб усьому голова.
  • Без трудів не їстимеш пирогів.
  • Плуг та борозна самі не багаті, весь світ годують.
  • Сій овес у кожусі, а жито - в брилі.
  • Сій вчасно, вродить рясно.

Бабуся: У старших класах ми стали розуміти значно більше про велич хліба. Яка вона є, праця хлібороба? Це важка праця. Недоспані ночі, напружені дні, висушене сонцем обличчя і мокра від поту сорочка. Теплий хліб, виплеканий теплими руками – таїть у собі тепло серця. Які ж пахощі природи, роботящих рук переплелися в ньому?! Господарка завжди одягала святкове вбрання і чисту хустку, збираючись пекти хліб.

Учитель: «У хаті завжди свято, як є хлібина на столі» - говорила мені бабуся.

Дитина:  Пахне хліб, як тепло пахне хліб!

Любов’ю трударів і радістю земною,

І сонцем, що всміхається весною,

І щастям наших неповторних діб –

Духмяно пахне хліб!

Бабуся: Важливе місце займає хліб у обрядах. Почесних і шанованих гостей зустрічали хлібом – сіллю. Хліб на рушнику – ось показник прихильності.

Учень:  Якщо друг із будь – якого краю –

В мій будинок завіта з путі,

За народним звичаєм стрічаю,

Як з давен ведеться у житті.

Бабуся: Хліб – частина історії і її майбутнього. Раніше люди говорили про хліб «як про живу істоту»: «Хліб – годувальник», «Хліб – батечко, а Земля – матінка».

Виставка-показ білого хліба. Кожна родина представляє свій виріб.

Дякую вам, бабусю! Ми гарно збагнули про наш хліб - український. Це пшеничний, житній, пампушки, вареники, булочки. А який хліб випікали у інших країнах?

Піцца, макарони - Італія.

Круасан, батон, багет - Франція.

Маца - Ізраїль.

Лаваш - Азія, Кавказ.

Мамалига - Молдова.

Пляцик - Польща.

Дорогенькі дітки, я нагадаю вам таку пам’ятку про хліб:

  • Ким би ти не був, ти ніколи не зможеш обійтися без хліба.
  • Живи так, щоб твій хліб був завжди справедливий і чесний, стався до нього так, щоб і для твоїх дітей і правнуків він назавжди лишився прекрасним дивом, витвором рук людських.

Майстер – клас по випіканню піци.

Перегляд фільму «Хліб – батечко, а Земля – матінка».

Бабуся: Запам’ятай і скажи всім: у хлібі душа твоєї землі, долі багатьох людей, їхня невтомна праця.

  • Не топчи хліба, не кидай недоїденим, не гордуй ним. Пам’ятай: за хліб платять життям. Шматок хліба, поділений навпіл, робить людей друзями.
  • Головним твоїм годувальником є завжди твій народ. Намагайся віддячити йому за хліб усім добрим, на яке тільки здатен.
  • Про людину можна судити по тому, як вона цінує хліб: тільки сильний духом вдячний за хліб. Будьмо ж вдячними!
  • В народі ходить вислів: «Хліб-годувальник  - всьому голова». І коли вам кажуть, що є хліб легкий, то знайте – це неправда. Є гіркий – прошений, є солодкий – зароблений, є чорний – позичений, є білий – дарований, є сольоний – горьований. А легкого хліба немає.

Пісня-гра «Коровай!»

Діти стоять колом. Одна дитина з прикрашеним короваєм в середині.

Ведуча. Як на наше свято ми спекли коровай.(Діти ходять по колу).

Ось такої довжини! (Сходяться).

Ось такої ширини! (Розходяться).

Ось такої низини! (Присідають).

Ось такої висоти! (Руки вгору).

Діти звертаються до дитини з короваєм.

Зоряно,ти часу не гай-кого хочеш вибирай.

Дитина (з короваєм)

Я люблю,звичайно,всіх!

Але Віру більш за всіх!

Всі разом виконують пісню «І в вас, і в нас хай буде гаразд»

docx
Додано
26 червня 2020
Переглядів
1324
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку