Виховний захід «МАТЕМАТИКА І ЗДОРОВ’Я»

Про матеріал
Виховний захід "Математика і здоров'я" призначений для учнів середніх і старших класів. Математика невичерпна і багатогранна, її особливості різнобічні і захоплюючі. З математикою ми стикаємося щодня, за загальним визнанням, вона є царицею всіх наук. Вона вирішує проблеми хімії, фізики, астрономії, економіки, соціології та багатьох інших наук. Особливо зараз математика проникла у всі галузі знань і потрібна в будь-якій професії. До чого тут здоров'я? -Запитайте ви. До того, що зацікавити учнів таким пристроєм як людина за допомогою розв'язання математичних завдань. Захід розроблено у формі змагання між двома командами, що отримують нестандартні завдання, для розв’язання яких їм треба застосувати свої знання, вміння міркувати, зіставляти, знаходити вихід із складних ситуацій.
Перегляд файлу

«МАТЕМАТИКА І ЗДОРОВ’Я»

1 слайд Муз. 1

Вчитель: 

Щоб захід цікаво розпочати,

загадку вам треба відгадати:

Наук цариця недосяжна,

Могутня, щедра і прекрасна,

Блискуче розум розвиває,

Мислити правильно навчає,

Неперевершена її краса,

Чудова логіка струнка.

Ну, друзі, хто ж вона така?

Звичайно ……(математика)  

Ви дивуєтеся, що я вчитель біології, а говорю про математику, та зараз наші учасники складуть нам назву заходу і ви все зрозумієте. Тож прошу учасників команд зайняти свої місця.

Учасникам команд треба  лопнуть кульки в яких будуть букви , з них скласти назву заходу.

2 слайд

Муз. 2.

3 слайд «Математика та здоров'я»

Математика невичерпна і багатогранна, її особливості різнобічні і захоплюючі. З математикою ми стикаємося щодня, за загальним визнанням, вона є царицею всіх наук. Вона вирішує проблеми хімії, фізики, астрономії, економіки, соціології та багатьох інших наук. Особливо зараз математика проникла у всі галузі знань і потрібна в будь-якій професії. Це математики навчають обчислювальні машини вимірювати розміри атома, проектувати будинки, проводити медичні обстеження, складати вірші та музик. Медицина тривалий час розвивалася "паралельно" з математикою, залишаючись практично неформалізованою наукою, тим самим підтверджуючи, що "медицина – це мистецтво".

До чого тут здоров'я? -Запитайте ви. До того, що зацікавити вас таким пристроєм  як людина я спробую за допомогою розв'язання математичних завдань.  І ви сьогодні підтвердите, що любите математику і вмієте застосовувати свої знання  в нестандартних ситуаціях. Сьогодні ви зможете показати не тільки знання з математики, але й уміння міркувати, зіставляти, знаходити вихід із складних ситуацій.

Нехай під час змагання пануватимуть кмітливість, наполегливість, впевненість, довіра та повага один до одного. Усі ці складові допоможуть отримати вам перемогу. Хай щастить!

Муз.3.

Людське тіло можна порівняти з величезним будинком, що складається з мільярдів «цеглинок» - клітин. Клітини утворюють тканини. Тканини об'єднуються до органів. Злагоджена робота всіх органів – щастя для людини.

Коли людина почуває себе щасливою? Звичайно коли вона здорова і перше наше завдання командам називається

  1. слайд «Краса має бути розумною»

5 слайд У французької актриси Політ, що жила на початку 20 століття, обхват талії становив 33 см. Обхват талії найбільш важкого з американця Альберта Джексона, що нині живе, склав 891% від обхвату талії актриси. Як ви гадаєте скільки см талія цього чоловіка?   Коли ми зробимо розрахунки то одержимо 294см, тобто майже 3м

Щоб добре виглядати людина повинна гарно відпочити. 

Повноцінний сон – важливе джерело ваших сил.

Тож нове завдання для команд «Сон – найкращі ліки від втоми»

6 слайд Школяр повинен спати щонайменше 10 годин на добу. Відомо, що підлітку Вові 12 років. Він лягає спати о 23 годині, а прокидається о 7 годині ранку. Скільки годин Вова втратить сну за 6 років?

А зараз поки команди розвязують задачу, я пропоную вболівальникам дати відповіді на запитання і додати своїй команді додаткові бали.

  1. На руках 10 пальців. Скільки пальців на 10 руках? (50)
  2. У батьків 6 синів. Кожен має сестру. Скільки всього дітей у сім’ї (7)
  3. Каталися 2 синів на триколісних велосипедах, а батько на двоколісному. Скільки всього було колес? (8)
  4. Скільки років дванадцятирічній дівчинці було 4 роки назад? (8)
  5. У кого є ручки, але не має ніжок?(двері, вікна, чашки)
  6. У кого є ребра, але немає хребта?(куб, призма, піраміда)
  7. У кого немає ні кулаків, ні біцебсів, а будь-якого силача з ніг звалить?(сон)
  8. Перший отримав свою назву завдяки своїм розмірам, другий – через здатність надавати додаткову інформацію, третій прославився своїм місцем розташування, четвертий воліє виступати інкогніто. Як називають пятого?(мізинець)
  9. За 70 років життя людина випиває 50т води, зїдає : білків – понад 2,5 тонни, жирів понад 2 тонни, вуглеводів 10 тонн. А чого вона зїдає 200-300кг?(кухонної солі)

А тепер відповідь  команд.

ВІДПОВІДЬ: Вова спить 8 год, втрачає 2 години щодоби. 2х365х6=4380год

Пам'ятайте!

Повноцінний сон відіграє найважливішу роль у відновленні життєвих сил. Якщо людина міцно і глибоко спить, вона може вдень вирішувати складні завдання, напружено працювати.

Але людина не зможе довго працювати не поповнивши свій організм енергією. І наступне наше завдання буде називатися 

 7 слайд Математика здорове харчування

Їжа - паливо, без якого організм не може функціонувати.

  Але харчування має бути раціональним, включати всі необхідні харчові речовини і виконувати вимоги режиму.

- 8 слайд Сіль грає важливу роль в життєдіяльності організму. У тілі людини, що важить 70 кг, міститься 140 г солі. Скільки солі міститься у людини вагою 35 кг?

ВІДПОВІДЬ:70г.

-9 слайд Щоб приготувати корисний для здоров'я коктейль, треба змішати 200 г молока, 120 г малини, 60 г полуниці, 150 г чорниці і 30 г меду. Скільки всього грамів ягід потрібно покласти в коктейль?

ВІДПОВІДЬ:330г

А зараз ми проведемо конкурс для вболівальників. 4. Муз конкурс

 Зараз нам треба 4 чоловіка, по 2 за кожну команду. Вам необхідно закритими очима порахувати кількість цілих горіхів у пакеті.

Ми всі знаємо, що наше харчування не буде повноцінним без вітамінів. Отже наступна група задач 

  1.    слайд «Математика і вітаміни»

Деякі хвороби розвиваються через нестачу поживних речовин - вітамінів. Тільки в 1880 році було відкрито причину захворювань у людей. Доведено, що в натуральних продуктах харчування, створених природою, існують якісь раніше невідомі речовини, необхідні для життя будь-якого організму. Ці речовини назвали вітамінами. Вони беруть участь у всіх фізіологічних процесах як найважливіші регулятори життєдіяльності. Вітаміни роблять сильний вплив на ріст, розвиток, обмін речовин.

11 слайд -В 100г  телячої  печінки міститься 8 мг  заліза. Скільки  заліза містить така ж маса квасолі , якщо вона  становить 75% від його кількості в  печінці?

ВІДПОВІДЬ: 75х8:100=6мг

А зараз слово нашому журі:

Величезний потік інформації та захоплюючий світ ігор непомітно краде години та дні у дитинства. Здоров'я організму страждає. Людина проводить мало часу на свіжому повітрі, забуває вчасно поїсти, виконати обов'язки по дому.

 Екрани гаджетів випромінюють яскраве світіння, що впливає на мозок і порушує структуру сну. В результаті у людини збільшується ризик безсоння. А нестача сну призводить до порушення уваги, пам'яті та до психічних розладів. Постійне навантаження на очі, перенапруга нервової системи призводять до виснаження організму. Граючий не робить важкої фізичної роботи, а після гри він почувається дуже втомленим, погано спить, стає агресивним, озлобленим, нервовим, у нього погіршується зір. Ослаблення зору відбувається через тривале зорове навантаження, при якому розвивається стомлюваність усіх м'язів ока. Особливо це шкідливо для дітей та підлітків.

Тому наступне наше завдання носять назву

12 слайд «Гаджети»

Гучна розмова має високий рівень шуму. Працювати у шумі шкідливо. За допомогою слуху ми взаємодіємо із навколишнім середовищем.   Працюючи в інтенсивному шумі в людей знижується увага, збільшується кількість помилок і навіть погіршується зір.

Сильний шум може навіть вбити. Постійно слухаючи музику через навушники, людина поступово глухне і підвищує рівень гучності непомітно сама собі. Це дуже шкідливо.

- 13 слайд Японські лікарі провели дослідження та з'ясували, що з кожних 45 студентів, які мають розлад слуху, 30 людей регулярно слухають музику через навушники. З'ясуйте, який відсоток тих, хто втратив слух, активно прагнули цього?

ВІДПОВІДЬ: 66,6%

  1. Муз релакс 1

14 слайд Релаксація «Воскова фігура»

Сядьте у зручній позі. Заплющте очі і не відкривайте поки я нескажу.  Дихайте спокійно, глибоко. Ви прийшли на виставку воскових фігур, повільно рухаєтесь від одного експонату до іншого.  Зупиніться біля одного з них. Це — ваша копія, а точніше, це ви.   Дуже цікаво на якийсь час стати восковою фігурою.

Ваші ноги торкаються підлоги. Підлога дуже тепла, вона стає дедалі теплішою. Ваші ступні відчувають тепло, і віск починає танути... Ви навіть бачите, як краплини воску стікають з ваших ніг...

Вам приємно. Тепло підіймається вище, і поступово починає танути все тіло...

Останні краплини падають із пальців рук. Ви відчуваєте приємне розслаблення, спокій, упевненість у собі.

6.муз релакс 2

Але що це?

Ноги. Ваші ноги у воді. Вона дедалі прибуває. Прохолодна, від неї йде свіжість і бадьорість. Вона підіймається дедалі вище. З кожним видихом відчуваємо, як вона піднімається знизу вгору — від ніг до голови.

Ваше тіло занурюється у воду. Ви легко відштовхуєтесь і пливете до берега.

З кожним рухом відчуваєте приплив сил і заряд бадьорості. Це цілюще відчуття свіжості.

Почнаємо зворотний відлік від 10 до 0. Коли я закінчу рахувати, ви допливете до берега. ось берег — виходьте і відкривайте очі. А тепер поверніть голову направо і посміхніться своєму сусідові справа, а тепер поверніться на ліво – і посміхніться сусідові зліва.

Науковці стверджують, що сміх є найкращими ліками від усіх хвороб. Він зміцнює здоров’я, адже стимулює роботу серцевого м’яза нарівні з фізичними вправами. Одна хвилина сміху на добу прирівнюється до 15 хвилин занять на велотренажері або 25 хвилин катання на роликах. Сміх допомагає впоратися зі стресом та емоційним напруженням. Почуття гумору та позитивний погляд на життя зміцнюють імунну систему. Сміх також корисний і для легень, оскільки під час сміху робиться глибокий і тривалий вдих. Отже, «сміхові» вправи збагачують організм киснем.

 15 слайд Сміх та здоров’я

Антон Павлович Чехов – класик світової літератури. Лікар за фахом. Його твори перекладені понад 100 мовами. У 1882 році у журналі «Будильник» було надруковано «Задачі божевільного математика» з підписом Антоша Чехонте. Пропоную вам кілька задач із цього збірника.

Оцінювання: за жартівливу відповідь на кожне запитання нараховується один бал.

  1.   16 слайд За мною гналися 30 собак, з яких 7 білих, 8 сірих, а інші чорні. Питається, за яку ногу вкусили мене собаки – за праву чи ліву?
  2. 17 слайд Під Новий рік з маскараду з театру вийшли подихати свіжим повітрям 200 чоловік. У цей час на вулиці розпочалася бійка. Якщо учасників бійки було двісті, то скільки було п'яних, злегка п'яних і тих, хто вважали, але не знайшли можливості «почесати кулаки»?
  3. 18 слайд Купили 20 цибиків чаю. У кожному цибику було по 5 пудів, кожний пуд мав 40 фунтів. Із коней, які везли чай, двоє здохли в дорозі, один з візників захворів, і 18 фунтів розсипалось. Фунт чаю коштує 96 золотників. Питається, яка різниця між огірковим розсолом і здивуванням?

19 слайд У мужика Петра було 5 гусей, 6 качок і 10 курей. На свої іменини він зарізав одного гусака і двох курей. Запитується, що в нього залишилося, коли відомо,              що під час обіду до нього заходила одна особа? (Звичайно, «залишилося одне лиш пір’я»).

І знову конкурс для уболівальників. Нам треба 8 чоловік, по 4 від кожної команди. Конкурс називається «Я не зібюся». Зараз ви рахувати порядку і замість чисел, що діляться на 3 і закінчуються 3 ви повинні замість числа сказати «Я здоровий!», хто помиляється той виходить, а хто залишиться той виграв. 

7 муз.Ми не дарма провели цей конкурс, бо зараз ми будемо говорити про шкідливі звички.             

  20 слайд «Математика і шкідливі звички»

8. Відео  «Проти куріння»

21 слайд В Україні щорічно помирає 500 000 чоловіків середнього віку. 42% з них помирають через хвороби, пов'язані з курінням.

Горе може увійти до сім'ї будь-якого курця.

Викурюючи 1 пачку сигарет, курець забиває свої легені за рік 1 літром нікотинової смоли.

-         75% тих, хто почав курити, стають залежними від куріння людьми.

90% раку легень спостерігається у курців, 

-         до 95% хворих на рак помирають протягом 5 років.

-         20 випалених в день цигарок рівносильні трьомстам флюорографіям протягом року

За інформацією Всесвітньої Організації Охорони Здоров'я, В Україні курять понад 3 мільйони підлітків: 2,5 мільйона юнаків та 0,5 мільйона дівчат.

  1. Відео Мультурок.

 Деякі хвороби наздоганяють людину незалежно від її способу життя. Проте найчастіше людина сама завдає шкоди своєму здоров'ю. Одна з цих причин – куріння. В останні десятиліття середній вік початківців курити значно знизився, а серед них дуже помітно зросла кількість, жінок - незаперечний факт. Сьогодні як ніколи постала проблема збереження здоров'я підростаючого покоління.

-22 слайд Денна норма прийому вітаміну С 500 мг. Одна викурена сигарета руйнує1/20  вітаміну С, Скільки вітаміну С краде у себе курець, якщо він викурює 10 сигарет за день?

ВІДПОВІДЬ:500:20х10=250мг=0,25г вітаміну С

-23 слайд Тютюнокурець за один день викурює одну пачку цигарок. У кожній пачці 20 сигарет, а в кожній сигареті 12мг смоли. Скільки грам смоли осідає у легенях курця за один місяць?

 ВІДПОВІДЬ: 20х12=240мг, 240х30=7200мг= 7,2г.

  •                 24 слайд Сьогодні вчені стверджують, що від наслідків куріння на планеті кожні 13 секунд помирає людина. Скільки людей від наслідків куріння помирає за один урок?

ВІДПОВІДЬ: 45х60:13=…….чоловік

  1. Відео  «Проти куріння»

25 слайд Та нажаль  куріння не єдина проблема нашого суспільства. На даний час люди почали вживати енергетичні напої, особливо багато їх вживає молодь. До вашої уваги це відео

  1. Відео Енергетичні напої

26 слайд Зараз я попрошу журі поки ми проведемо конкурс підрахувати результати команд.

27 слайд «Математика і знання свого тіла»

І нарешті ми приділимо увагу нашому організмові. Мені завжди було цікаво, із чого складається організм людини. У цьому мені допомогли математичні завдання, які знайшла в інтернеті

-28 слайд Довжина травного тракту людини становить1/100 км. Скільки це метрів?

ВІДПОВІДЬ: 1КМ=1000М  1000:100=10М

-29 слайд У людини 600 м'язів. Коли людина посміхається, у неї працює всіх1/100 м'язів. Скільки різних м'язів працює, коли  сміється людини?(6)

Погане знання математики батьками негативно впливає на здоров'я дитини. Згідно з результатами дослідження, представленого наприкінці квітня на щорічному з'їзді американських педіатрів, що пройшов у Бостоні, ті, хто помиляється у чотирьох діях арифметики, як правило, робить це і при дозуванні дитячих ліків.

Погане знання батьками математики позначається на здоров'ї їхніх дітей.

Особливо це стосується таких препаратів як мікстури, краплі або сиропи. У цьому випадку від батька потрібно розібратися, скільки ліків потрібно відміряти і не заплутатися у співвідношенні мілілітрів, чайних, столових ложок або крапель.

Крім того, необхідно також бути точним при використанні мірних стаканчиків, піпеток, шприців, які мають різне маркування і наповнюваність.

У дослідженні брали участь 289 батьків, дітям яких, вік яких не перевищував восьми років, було призначено курс препаратів у рідкому вигляді. З'ясувалося, що батьки, чий рівень математичних знань не перевищував третього класу американської школи (приблизно перший клас української школи), уп'ятеро частіше давали своїм дітям ліки у неправильному дозуванні, ніж математично просунуті мами чи тата.

І ще запитання для вболівальників

  1. Дід, бабка, онучка, собачка Жучка, кішка, мишка тягли-тягли і витягли ріпку. Скільки очей побачило ріпку? (12)
  2. До школи йшло 4 хлопчики, а на зустріч їм – 5. Скільки дітей йшло до школи? (4)
  3. Семеро чекали на восьмого 14 хвилин. Скільки хвилин чекав кожен

      окремо ? (14 хв.)

  1. Скільки людей тягнуло ріпку?             (3)
  2. Лікарі призначили хворому 5 уколів, по уколу через кожну годину. Скільки часу  потрібно, щоб зробити всі уколи?  (4)
  3. Два батьки і два сини з'їли 3 апельсини. По скільки з'їв кожен з них? (по одній)
  4. Два батька і два сини впіймали 3 карасі, кожен по одному. Як це може бути?               (дід, син, внук)
  5. У кого є язик, але немає рота? (у дзвона, черевика у полумя)
  6. У кого є зуби, але не має ні мови ні рота?(пилка, гребінець)
  1.    слайд І останнє наше завдання на сьогодні. Треба розв’язати приклади та скласти вислів

а) 1,27 + 3,42; б) 5,39+4,2; в) 12,26+7,43;  г) 8,127 + 4,532; д) 517,126+4,43; е) 17,02-6,3;  є) 12,7 + 3,42; ж) 53,9+0,42; з) 1,226+74,3.

12. муз

Здо-9,59

Дух-75,526

Під-22,17

Рово-19,69

За-342,18

Здоро-16,12

Вий-54,32

Лі-10,72

У-4,69

Му-12,659

Ті-251,556

Коло-11,098

 

Який результат вийшов у команд. Зараз усі разом прочитаємо що у вас вийшло. Три- чотири  «У здоровому тілі – здоровий дух».

А зараз а  журі підводить підсумки, а  я пропоную вам таке задання:

Хто вміє добре рахувати усно. Треба 4 чоловіка.

Загадайте число помножте це число на 2 і додайте до нього число 6. Розділіть одержане число на 2 та відніміть  задумане число. А зараз я вгадаю задумане число….це

  1.    слайд  А зараз для оголошення результатів конкурсу слово надається журі 13. муз

Я впевнено можу сказати, що математика взаємопов'язана з нашим здоров'ям і без неї практично неможливо підтримувати хороше здоров'я. Щоб життя було повним, насиченим, цікавим не лежіть на дивані і не просиджуйте біля комп'ютера, телевізора. Є багато цікавого навколо нас. Знайдіть захоплення до душі. Дякую за увагу.

1

 

doc
Пов’язані теми
Біологія, Позакласні заходи
Додано
12 лютого
Переглядів
159
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку