Виховний захід на тему: «Свято до Дня Соборності України «Єдина Україна»»

Про матеріал
Виховний захід на тему: «Свято до Дня Соборності України «Єдина Україна»» Тривалість заходу: 45 хвилин. Мета: поглиблення знань учнів про Україну як державу зі своєю історією, культурою, народними звичаями та традиціями; формування почуття належності до українського народу; розвиток соціальної компетентності учнів; розвиток навчальних, творчих здібностей учнів; виховання толерантного ставлення до соціокультурних надбань українців; виховання відповідальності, товариськості, поваги до думки інших. Обладнання: плакат «Україна – єдина країна», державна символіка, літературна виставка, завдання для брейн-рингу з історії України. ПЛАН 1. Вступне слово викладача. 2. Історична довідка про День Соборності України. 3. Історичний брейн-ринг між командами учнів 2-х груп. 4. Підбиття підсумків брейн-рингу. Заключне слово.
Перегляд файлу

Виховний захід на тему:

«Свято до Дня Соборності України «Єдина Україна»»

Тривалість заходу: 45 хвилин.

Мета: поглиблення знань учнів про Україну як державу зі своєю історією, культурою, народними звичаями та традиціями; формування почуття належності до українського народу; розвиток соціальної компетентності учнів; розвиток навчальних, творчих здібностей учнів; виховання толерантного  ставлення до соціокультурних надбань українців; виховання відповідальності, товариськості, поваги до думки інших.

Обладнання: плакат «Україна – єдина країна», державна символіка, літературна виставка, завдання для брейн-рингу з історії України.

ПЛАН

  1. Вступне слово викладача.
  2. Історична довідка про День Соборності України.
  3. Історичний брейн-ринг між командами учнів 2-х груп.
  4. Підбиття підсумків брейн-рингу. Заключне слово.

 

Хід заходу.

  1. Вступне слово викладача.
  2. Учениця:

Український історичний календар 22 січня містить дві знаменні події: проголошенням 1918 року IV Універсалом Української Центральної Ради незалежності Української Народної Республіки та рівно за рік – Універсалом Директорії Української Народної Республіки – об’єднання УНР і ЗУНР в одну суверенну державу. Ці події є одними із найважливіших в історії Української революції 1917 – 1921 років і загалом історії України XX століття.

Соборність означає:

  •   по-перше, об’єднання в одне державне ціле всіх земель, які заселяє конкретна нація на суцільній території;
  •   по-друге – духовне об’єднання всіх жителів держави, згуртованість громадян, незалежно від їхньої національності. Нарешті, соборність невіддільна від державності, суверенітету й реальної незалежності народу – фундаменту для побудови демократичної держави.

Учень:

Перше офіційне відзначення свята Соборності на державному рівні відбулося 22 січня 1939 року в Карпатській Україні в м. Хусті. Таким чином закарпатці нагадали про волю українців, висловлену на з’їзді Всенародних зборів у Хусті 21 січня 1919 року про приєднання Закарпаття до Української Народної Республіки зі столицею в Києві. Це була не просто акція, а найбільша за 20 років перебування краю у складі Чехословаччини демонстрація українців, в якій взяли участь понад 30 тис. осіб, що з’їхались до столиці Карпатської України.

У 71-у річницю Акта злуки (22 січня 1990 року) в Україні відбулася одна з найбільших у Центральній і Східній Європі масових акцій – “живий ланцюг” як символ єдності східних і західних земель України та знак ушанування подій Української революції. Більше мільйона людей, узявшись за руки, створили безперервний ланцюг від Києва до Львова. Акція стала одним зі свідчень того, що українці подолали страх перед комуністичним режимом і готові протистояти політиці комуністичної партії. 28 років тому ця подія стала провісником падіння СРСР і відновлення незалежної України.

 

3. Історичний брейн-ринг між командами учнів.

 

Етап 1 «Історична вікторина»

 

Отже, розпочнемо гру з історичної вікторини, яка проходитиме в вигляді брейн-рингу. Командам на обговорення дається 30 секунд. Перемагає та, яка найшвидше правильно дасть відповідь. За кожну правильну відповідь – 1 бал.

  1. Кого називають батьком української історії?     (М. Грушевський)
  2. Як називається основний закон України?    (Конституція)
  3. Коли було проголошено незалежність України? (24 серпня 1991 року)
  4. Що належить до державних символів України?  (Прапор, Гімн, Герб)
  5. Як називається всенародне опитування з питань загальнодержавного значення? (референдум)
  6. В якому році УНР об’єдналася із ЗУНР?   (1919 р)
  7. Яким державним органом в Україні керував Володимир Винниченко? (Директорія)
  8. Скільки універсалів видала Центральна Рада? (чотири)
  9. Що було проголошено в Першому Універсалі Центральної Ради?  (автономію України)
  10.     Що було проголошено в Четвертому Універсалі Центральної Ради?  (незалежність України)
  11.     Як розшифровується абревіатура УСС ?    (Українські січові стрільці)
  12.     З якого року українці брали участь у Другій світовій війні? (1939р.)
  13.     Як називається законодавчий орган в Україні?   (Верховна Рада)
  14.     Скільки років пройшло з Дня Акта злуки УНР і ЗУНР ? (99 років).

 

Етап 2 ,,Вірю – не вірю”

Необхідно дати відповідь «так» чи «ні». Кожна правильна відповідь – 1 бал.

  1. Центр Слобожанщини – Харків.  (Так)
  2. Карпатський край зветься Гуцульщина.   (так)
  3. Дніпро впадає в Азовське море.     (ні)
  4. Кобзарі грають на скрипках.      (ні)
  5. Свято Івана Купала святкують 15 червня.     (ні, 7 червня)
  6. Автор гімну ,,Ще не вмерла Україна” – Шевченко.   (ні, Павло Чубинський)
  7. Харків був столицею України.     (так)
  8. Головна вулиця Києва - Хрещатик.    (так)
  9. Булава – це відзнака гетьманської влади на українських землях.   (так)
  10.          Головою Української Центральної Ради був Михайло Грушевський.   (так)

 

 Етап 3 – «Географічний»

А тепер перевіримо, наскільки добре ви знаєте географію України. Кожна правильна відповідь – 1 бал.

Питання:

  1. Назва обласного центру, яка складається зі слова – назви однієї з основних зернових культур в Україні та слова, яке означає стан спокою та гармонії, період між війнами. (Жито+мир).
  2. Назва обласного центру України, яка складається з двох слів в перекладі російською мовою: перше слово – назва неотруйних змій, поширених по  вмій території України; друге – тип поселення, в Україні має нараховувати понад 10 000 осіб, більша частина жителів якого зайнята поза сільським господарством. (Уж+город).
  3. Назва історико-географічного регіону  України. Слово складається з двох частин: перша – низинна старовинна історична місцевість міста Києва, стародавній район ремісників і річковиків; друга – назва однієї з нот.
    (Поділ+ля)
  4. Назва обласного центру України, яка складається із слова, що означає вид єдиноборства, поширеного в Японії, в якому два борці виявляють сильнішого на круглому полі. Останню літеру цього слова замінюємо на українську літеру «и». (Сумо-Суми).

 

Етап 4– «Народознавчий»

Чи знаєте ви, як називається наука, що вивчає побут, свята, традиції та звичаї українців? (Народознавство). Правильна відповідь оцінюється в 3 бали.

В Україні багато народних свят. Спробуємо перевірити, чи знаєте ви їх. На дошці написані назви українських народних свят. Ваше завдання – розташувати їх у хронологічній послідовності. Перемагає команда, яка зробить це найшвидше і правильно. 


Варіант написаний на дошці:

Великдень

Покрова

Зелені свята

Різдво

Івана Купала

Водохреща

 

Правильний варіант:

Різдво

Водохреща

Великдень

Зелені свята

Івана Купала

Покрова       


 

 

 

4. Підбиття підсумків брейн-рингу. Заключне слово.


 


 

1

 

doc
Додано
20 січня 2019
Переглядів
7131
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку