Виховний захід " Право на життя: аборт і його наслідки"

Про матеріал
Матеріал для позакласної роботи з учнями старшої школи щодо шкоди абортів, історичні факти законодавчих актів з даної теми, цікавий і змістовний дидактичний матеріал.
Перегляд файлу

Право на життя: «Аборт і його наслідки»

 

Мета: 1.Популяризувати ганебність насилля над ще ненародженою дитиною.

2.Виховувати доброзичливе ставлення до жінки. 3.Виховувати гармонійно розвинену фізично здорову національно свідому молодь. 4.Впровадження оздоровчої освіти, та ідеалу «здорового суспільства». 5.Підготовка дітей до самостійного дорослого життя. 6.Моральна підготовка молоді до подружнього життя.

 

Звучить пісня «Аборт». На екрані слайд « Квіти на асфальті», другий слайд назва теми заходу «Аборт і його наслідки»

 

   Добрий день всім, хто завітав до нас на захід. Сьогодні ми з вами спробуємо підняти надзвичайно важливу тему, тему абортів, як узаконеного геноциду проти людства. З

вашого дозволу ми починаємо.

 

Сценка:

У центрі зали стоїть стіл, на столі чашки з чаєм, кошик з фруктами за столом хлопець і дівчина:

Дівчина (дуже щаслива та піднесена) – Коханий, мені треба повідомити тобі надзвичайну новину…..- Я вагітна!!!!!!!

Хлопець (довго думає): - Чому ти радієш? Навіщо нам зараз ця дитина? Нам треба закінчити навчання, знайти роботу, а дискотеки, а друзі? Взагалі ми ще занадто молоді для батьківства.

Дівчина – То, що тоді робити?

Хлопець – Зробиш аборт. Ще встигнемо народити дітей.

Дівчина – Добре ти мене переконав.

 

 Презентація «Щоденник ненародженої дитини», за кадром звучить переклад українською мовою.

Сьогодні почалося моє життя мої батьки цього ще не знають,

Але я вже є, я дівчинка. У мене буде світле волосся і блакитні очі.

Уже все визначено, навіть те, що я буду любити квіти.

Дехто говорить, що я не справжня людина, та я справжня…

Тільки подумайте, десь за рік я буду сміятись, а потім і говорити.

Я знаю, що моїм першим словом буде МАМА.

Сьогодні моє серце почало битися абсолютно саме.

Мої ручки і ніжки починають приймати форму…

Та мені доведеться ще довго чекати, перш ніж ці маленькі ніжки піднімуть мене.

На моїх руках починають формуватися крихітні пальчики.

Я зможу гладити ними мамине волосся.

Тільки сьогодні лікар сказав моїй мамі, що я живу тут під її серцем

Ах, Яка вона, мабуть щаслива – ти щаслива мама?

Мої мама і тато, напевно думають, як мене назвати, та вони навіть не знають,

Що я маленька дівчинка. Цікаво, моя мама чує тихий стукіт мого серця?

Сьогодні

Моя мама Вбила мене………….А я просто хотіла жити!

 

 Уривок з фільму «Мовчазний крик» 10 хв.

 

Звучить уривок з «Реквієм про мрію» Моцарта на його фоні звучить вірш:

 

Марія Богданович «Жертва»

На личике малюсеньком – страданье…

Еще одно безвинное создание

Умерщвлено во чреве кислотой

По приговору матери родной!

Младенец зла не причинял, однако

Был корчиться от боли осужден

Так не казнят и лютого маньяка:

Не столь суров к преступнику закон…

Ты ж, чья душа белей чем горный снег,

Не будешь погребен, как человек!

От этого трагического часа

Ты для убийц не плод, а биомасса…

На личике – ужасное страданье,

Не выразимое посредством слов…

Услышь, весь мир, надгробное рыданье

О жертвах Зла, зарытых без гробов!

 

Учитель. Ми побачили і почули страшні речі, а тапер хотілося б заслухати думку запрошених на наш захід гостей і першими слово мають представники від медицини.

 

Лікар. Ми хочемо пояснити, що таке аборт.

Аборт – це переривання вагітності на терміні до 22 тижнів.

Аборти бувають самовільні (викидні) і штучні (шляхом хірургічного або іншого втручання). В залежності від терміну переривання вагітності штучні аборти поділяють на ранні (переривання вагітності терміном до 12 тижнів) і пізні (терміном більше 12 тижнів).

Аборти до 12 тижнів вагітності виконуються за бажанням жінки. На більш пізньому терміні рішення про аборт на основі заяви вагітної жінки приймає комісія, враховуючі різні показники – медичні (загроза здоровю жінки, тяжкі вади розвитку і нежиттєздатність плоду, тяжка генетична патологія плоду, загроза життю матері) і соціальні (смерть або інвалідність 1 – 2 групи чоловіка, багатодітність, відсутність житла, статус біженця, безробіття, зґвалтування, незаміжжя.

 

Учитель. Якщо жінки йдуть на таку процедуру, то може вона більш безпечна ніж застосування контрацептивів? Адже відомо, що всі вони мають певні протипоказання.

 

 Лікар: Треба добре розуміти, що будь яке переривання вагітності несе загрозу життю жінки, а саме:

   Шкода від переривання вагітності надзвичайна! Організм жінки відчуває справжній шок, так як всі органи і системи налаштувалися на розвиток ембріону, то після його видалення відчувають «розгубленість». Настає дисбаланс гормональної, імунної, нирково – печінкової функцій, порушується артеріальний тиск, жінка стає дратівливою, її турбує безсоння, посилюється втома. Тобто створюються ідеальні умови для проникнення будь – якої інфекції, що може спровокувати запальні процеси, які найчастіше призводять до безпліддя.

   Крім того, сліпе вичищання слизової матки при медичному аборті часто призводить до мікротравм, утворюються рубці, у тяжких випадках – розрив стінки матки. Всі ці зміни порушують нормальне живлення зародка при наступній вагітності. Звідси вади розвитку, передчасні пологи, викидні.

   В розвинених країнах жінки, після аборту, проходять курс психологічної реабілітації. Бо речовини, призначені для розвитку ембріона, після його смерті, все ще виробляються організмом і згубно впливають на нервову систему жінки. Розвивається так званий «синдром переживання вагітності»

 

Учитель. Ми заслухали думку лікарів, а зараз подивимось на статистику абортів в україні ( слайд на дошці). Для порівняння в Польщі, найближчої до нас Європейській країні за ці ж роки зроблено 82 тис. абортів, що в 365 разів менше ніж в Україні. На сьогодні в Україні щоденно переривається 700 вагітностей. Навіть на 22 тижні, коли плід уже не просто життєздатний, а при гарному піклуванні може жити поза організмом матері.

  За кількістю абортів Україна лідер за сумною статистикою, 43% жінок в країні хоча б один раз робили аборт.

    Та наслідки, до яких призводять аборти можуть бути ще страшніші. Це смерть жінки, а саме з таких причин: ( слайд на дошці).

   А зараз подивимося на цю проблему з іншого боку, дізнаємося яке ставлення до абортів було в різні часи історії. Слово надається історикам.

 

     Історики. Виникнення проблеми штучного аборту, а аборт – це проблема! Відомо з давніх часів. Перша інформація про аборт зустрічається в Давньому Китаї більше 4650 років тому.

  Деякі давні лікарі підходили до питання абортів виважено і дозволяли його лише в тих випадках, коли пологи були загрозою життя матері або дитини.

  Клятва Гіппократа забороняє лікарю переривати вагітність – (Я…не вручу ніякій жінці абортивного пессарію). В той же час Аристотель вважав аборт  допустимим. Він писав, що аборти слугують демографічній меті, тобто регулюють народжуваність, і дозволені допоки в зародку не сформувалась «чутливість» і рухова активність.

  Особливо аборти були розповсюдженні в елінську епоху і в Римській імперії. Але відношення до них були протирічні. Жінка або лікар, що провели аборт могли переслідуватися законом.

  Всі релігійні конфесії забороняють аборт не залежно від терміну вагітності, бо вважають, що душа надається дитині одразу після зачаття, тож убиваючі тіло убивають і душу. З часів раннього християнства аборт трактують лише як убивство, позбавлення його благодаті майбутнього хрещення і є одним з найтяжчих гріхів. 

  В 200 році н.е. жінка яка перервала вагітність каралась вигнанням і каторжними роботами в копальнях.

  В середньовічні часи аборт кваліфікували, як тяжкий злочин, аналогічний вбивству родича.

 

   Римське право карало за аборт тільки заміжніх жінок, а на незаміжніх не звертало увагу. Але, коли виникала потреба в поповненні війська, для захоплення нових земель, рабів, тоді карали всіх жінок, і тих хто їм допомагав.

   Під впливом церкви в XVI сторіччі майже в усіх країнах Європи за аборт карали стратою, яку пізніше замінили на каторгу та тюремне заточення.

  Смертна кара за аборт в Росії була введена в 1649 році, а відмінена через 100 років.

  В радянському союзі аборт заборонили в 1936 році, а в 70 роки знову дозволили, бо через кримінальні аборти гинуло багато жінок, тобто заборона абортів не зменшувала їхньої кількості, змінювався тільки підхід до справи.

  В Україні аборт не є забороненим і проводиться легально, більше того з 70 років минулого сторіччя входить в систему планування сімї, і навіть аборт за примусом не карається законом.

 

Учитель. Існує думка про те, що населення Землі дуже велике і буде зростати, так до 2050 року прогнозують народження 9 млн. землянина і аборти можуть помітно скоротити кількість людей. Але за законом гіперболічного росту чисельності населення Землі Хайнца фон Ферстера найбільший приріст спостерігався в 70 роки минулого століття,  зараз же темпи росту помітно скоротилися. І ще існує поняття Депопуляції – систематичного зменшення абсолютної чисельності населення будь – якої країни або території через війни, високу еміграцію, переважання смертності над народжуваністю.

  І взагалі слід згадати, що ми живемо в XXI сторіччі і повинні не вбивати ненароджених дітей, а іншими методами планувати настання бажаної вагітності.

 

   Так як у нас є ще гості, то хотілося б заслухати і їхню думку з приводу питання яке ми розглядаємо. ( Виступ гостей).

 

Звучить Вірш С Хмелевської «Аборт» ( як фон звучить пісня « Мама не надо»

Меня убили маленьким совсем.

Как мама так могла?

Не похоронен, где хоронят всех.

Ведерко у стола.

Меня убили. Я теперь в раю.

У Бога на руке.

Поет Он тихо: «Баюшки – баю».

И гладит по щеке.

 

  Вірш Карін Гур

 

Молодая была, бестолковая…

Ты прости меня, мой Ангелочек

Ты прости меня, непутевую,

Не родившийся мой сыночек.

Не родившийся мой, не сбывшийся,

Ты мне снишься порой ночной

Дорогой ценой заплатившую –

Век земной доживать одной…

 

Показ презентації  «Посмішка дитини», звучить пісня «Не убивай»

 

На дошці слайд «Розмова з Богом»

 

Учитель. Наша зустріч підійшла до завершення. Хочеться вірити, що ви зробите правильні висновки і ніколи не поповните страшної статистики. Дякую всім присутнім і окрема подяка моїм помічникам. А гостям, на згадку, про наш захід ми даруємо буклети.До побачення. Хай вам щастить!

doc
До підручника
Біологія 9 клас (Соболь В. І.)
Додано
4 січня
Переглядів
232
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку