Виховний захід присвячений Дню Європи

Про матеріал

Мета: розширити знання учнів про Європу та Євросоюз; сформувати розуміння єдиного Європейського простору (економічного, географічного, культурного, політичного) та ролі в ньому України; розвивати громадянську позицію, причетність до європейських цінностей; формувати усвідомлення власної ролі й значення в житті суспільства, розширювати знання учнів про європейські країни, традиції, звичаї, культуру.

Перегляд файлу

Виховний захід присвячений Дню Європи

Мета: розширити знання учнів про Європу та Євросоюз; сформувати розуміння єдиного Європейського простору (економічного, географічного, культурного, політичного) та ролі в ньому України;  розвивати громадянську позицію, причетність до європейських цінностей; формувати усвідомлення власної ролі й значення в житті суспільства, розширювати знання учнів про європейські країни, традиції, звичаї, культуру.

Хід заходу

Ведуча. Європейський вибір України зумовлений її геополітичним положенням та спільною історією розвитку європейської культури. Україна бажає стати повноправним мешканцем давньоєвропейського дому, справедливо вважає, що має на це право. І своєю історією, географічним розташуванням і тим внеском, який наш народ зробив у континентальну справу впродовж багатьох віків свого існування та боротьби.

Сьогодні питання інтеграції України до Європи є дуже актуальним для нашого суспільства. Тому спробуємо детальніше дізнатися про Європу.

Ведуча. Ця частина світу знаходиться на заході материка Євразія. Свою назву Європа одержала ще у IV—V ст. до н. є. Вона була введена грецькими істориками та географами Гекатеєм і Геродотом, котрі нібито використали ім'я героїні одного з давньогрецьких міфів.

Ведуча. Європою давні греки називали міфічну дочку фінікійського царя Агенора. Цар богів Зевс палко покохав її. Перекинувшись на могутнього білого бика, він підійшов до царівни. Вражена красою лагідної тварини, Європа вирішила покататися. Коли вона залізла на спину бика, він раптом кинувся до моря і поплив. Налякані служниці нічого не могли вдіяти, вони тільки голосно кричали і плакали. А Зевс з царівною на спині доплив до острова Крит. Там Європа стала дружиною бога і царицею, а з часом її ім’ям почали називати частину світу.

Ведуча. Загальна площа Європи складає близько 10 млн км2. Кількість населення у Європі дорівнює понад 730 млн чоловік. Це число складає велика кількість націй, народів та етнічних груп, які дуже відрізняються одне від одного за національним характером та звичаями.

Ведуча. У Європі розташовано 47 країн. Кожна з них має свою історію. Всі вони виникли в різні часи, пережили багато поневірянь, мали інші кордони або входили до території інших держав. Так сталося через історичні події, що носили загальноєвропейський характер, тобто впливали на долю не окремих країн, а всіх державних утворень, що колись існували або знаходяться на теренах сучасної Європи зараз.

Ведуча.  Європейським Союзом називають спілку країн, котрі об'єдналися на добровільних засадах з метою європейської інтеграції. Коло цих країн постійно розширюється. На 2016 рік членами ЄС є 28 країн.

Ведуча. Зараз ЄС поширює свій вплив на економіку, промисловість, громадські права та зовнішню політику країн-учасниць. Він має на меті введення європейського громадянства, забезпечення свободи, безпеки та законності, сприяння економічному і соціальному прогресу, зміцнення ролі Європи в світі.

Ведуча. Офіційний девіз Європейського Союзу – In varietate concordia (Єдність у різноманітті). Прийнятий у 2000 році. Девіз є узагальненням філософії створення, розвитку та існування ЄС: спільними зусиллями європейські народи прагнуть до миру та процвітання, не дивлячись на різну культуру, мову, традиції.

Ведуча. Європейський гімн – це гімн не лише Євросоюзу, а й усієї Європи. Гімном ЄС є  9-та симфонія Бетховена «Ода радості». Без слів, універсальною мовою музики, гімн виражає ідеали свободи, миру та солідарності, на яких тримається Європа.

Ведуча. Після активних обговорень було прийнято нинішній варіант прапора – коло з 12 золотих зірочок на синьому фоні як символ єдності і солідарності народів Європи. Кількість зірочок є незмінною і не має нічого спільного до кількості країн-членів організації. В різних традиціях число 12 є символічним числом означає абсолютну досконалість. Це також і кількість місяців у році, і кількість цифр на циферблаті годинника.

 Ведуча. Головною інституцією ЄС є Рада Європейського Союзу — такий собі наддержавний уряд. Вона складається з міністрів держав-членів, які відповідають за той напрямок роботи, який обговорюється на певному засіданні. Головуючий Ради змінюється кожні шість місяців.

Ведуча. У рамках ЄС працює Європейський Парламент. Вибори до нього, починаючи з 1979 p., проводяться кожні 5 років. Його пленарні засідання відбуваються у Страсбурзі, 20 його комітетів засідають у Брюсселі, а секретаріат перебуває у Люксембурзі.

Ведуча. Ще однією інституцією ЄС є Європейська комісія. її президент призначається за спільною угодою урядів держав-учасниць.

Ведуча. Крім цього, Європейський Союз має свій суд (Європейський суд) і банк (Європейський банк). Офіційними мовами в ньому вважаються мови усіх держав-учасниць. А нещодавно відбулася ще одна дуже важлива подія. 28 лютого 2002 р. більшість країн ЄС виключили з обігу свої національні купюри. Замість них була введена загальноєвропейська валюта євро. Цікаво, що банкноти абсолютно єдині для всіх країн, а от монети з одного боку однакові, а з іншого — індивідуальні для кожної країни.

Ведуча. Схоже на те, що поступово вся Європа зіллється в одну велику конфедеративну державу з єдиними органами управління.

Ведуча. Сьогодні весь світ дивиться на нашу країну, сподіваючись, що високі стандарти духу реалізуються в конкретні справи, які піднімуть вагу та значення її у світі.

Ведуча. Шановні друзі, ми раді вас вітати у цьому залі та пропонуємо вам взяти участь в інтелектуальному змаганні, яке вимагатиме від вас показати свої знання про особливості перебування в Євросоюзі, історію створення Євросоюзу та наскільки добре ви знаєте культуру  європейських країн.

Ведуча. Пропоную розділитися на 2 команди методом жеребкування та обрати капітанів команд та назви.

 

Хід змагання

Тур 1. Розминка. (1 бал за кожну правильну відповідь)

- Як розшифровується абревіатура ЄС? (Європейський союз)

- Яка єдина грошова одиниця введена в Європейському Союзі? (Євро)

- На якому материку знаходиться Європа? (Євразія)

- В якій країні знаходиться географічнтй центр Європи? (Україна)

-         Скільки країн є членами ЄС? (28)

-          Що є гімном ЄС? (9-та симфонія Бетховена «Ода радості»)

-          Скільки зірочок розташовано на прапорі Європейського Союзу? (12)

 

Тур 2. Геогафічне лото. Учні отримують 2 набори карток – один з назвами країн, інший – з столицями. Їм необхідно розкласти картки у відповідності один з одним – країна та її столиця. (1 бал за правильно складену пару)

Країни:

1. Австрія – Відень.

2. Данія – Копенгаген.

3. Греція – Афіни.

4. Італія Рим.

5. Швеція – Стокгольм.

6. Франція – Париж.

7. Німеччина – Берлін.

8. Україна – Київ.

 

Тур 3. Кулінарний.

Завдання :  учні повинні відгадати як називаються нижчезазначені національні страви.

- Це традиційна українська страва, хоча виготовляють її і інші (німці, поляки, чехи, румуни). В Україні зазвичай цю страву готують на Пасху та Різдво. Необхідними компонентами цієї страви є м ясо, часник та перець. Сама страва продовгувата, витягнута за формою і дуже смачна. (Домашня ковбаса)

- Вони бувають різні за розмірами та формою. У перепілки вони маленькі та в цяточку, а у страуса – великі та міцні. У різних країнах їх традиційно смажать, варять, а у нас вони фаршировані. (Яйця)

- Цей кулінарний витвір має прямокутну форму. Страва названа на честь відомого французького полководця. Ця страва дуже солодка та смачна. (Торт Наполеон)

- Для виготовлення цього традиційного українського напою беруть фрукти і ягоди,  заливають водою, варять, додають мед чи цукор. Цей напій обов’язково готують до Різдва (Узвар)

 

Тур 4. «Третій зайвий». Всі ви дуже добре знаєте народну гру «Третій зайвий». До речі, вона в різних державах Європи називається по - різному, але її зміст схожий.

Я зачитую групу слів з певної теми. Серед них третя назва зайва, тому що вона не стосується Європи. Вам потрібно назвати зайве слово.

1. Назвати, яка річка не зустрічається в Європі. ( Амазонка, Дніпро, Дунай)

2. Столиця якої держави зайва? ( Київ, Пекін, Варшава)

3. Чи всі казкові герої створені європейськими казкарями? (Карлсон, Дюймовочка, Алі - баба)

4. Який з танців відноситься не до європейських? (Вальс, Ча – ча – ча, Гопак)

5. Гори, яких не знайдете в Європі. ( Кордильєри, Карпати, Альпи)

6. Хто з акторів не є європейцем? (Колін Фьорт, Барбара Брильська, Річард Роксбург)

Тур 5. «Казковий».

Ваше завдання знайти відповідність між назвою казки, її автором та країною походження.

       1. «Снігова королева» Г. Х. Андерсен, Данія.

       2. «Бременські музики»  брати Грім, Німеччина.

       3. «Кіт в Чоботтях», Шарль Перро, Франція.

       4. «Пригоди Чиполліно», Джані Родарі, Італія.

       5. «Пригоди Нільса з дикими гусьми», Сельма Лагерльоф, Швеція.

 

Тур 6. «Прапори».

Завдання: Визначити прапор відповідно до країни.

                                 

                    №1                                                                                № 2

 

                                  

                   №3              № 4

 

                                   

                  №5                                                                                          №6

 

 

                                

 

                  №7                                                                                          №8

 

                             
Країни:

1. Великобританія

2. Польща

3. Росія

4. Італія

5. Німеччина

6. Румунія

7. Франція

Завдання: Визначити прапор відповідно до країни.

Правильні відповіді: 1 – Росія, 2 – Німеччина, 3 – Україна, 4 – Франція, 5 – Польща, 6 – Румунія, 7 – Великобританія, 8 – Італія.

 

Тур 7. «Далі, далі, далі…».

Завдання: учні відповідають на питання, за що їм нараховуються бали. У підсумку визначається переможець.

Питання для І команди

1. Яка найбільш типова страва італійської кухні? (піца, спагетті)

2. Що у Венеції заміняє вулиці? (канали з водою)

3. Про якого лицаря-невдаху розповів світу іспанський письменник Сервантес? (Дон Кіхот)

4. На цій горі, що знаходиться в Греції, за легендою жили давньогрецькі боги? (Олімп)

5. Столицею якої держави є Рим? (Італія)

6. Як звали кота, що вмів зникати по частинах, у відомій казці «Аліса в країні чудес» англійського письменника Льюіса Керола? (Чеширський кіт)

7. Це найвідоміший годинник Лондона? (Біг Бен)

8. Каїна, де відбувалися дії трагедії Шекспіра «Гамлет»

9. Цей голівудський актор та губернатор штату Каліфорнія родом із Австрії? (Арнольд Шварценегер)

10. Якого древньогрецького героя прославили 12 подвигів? (Геракл)

11. Що традиційно викидають з вікон на новий рік в Італії? (старі речі)

12. Над цією берлінською будівлею у травні 1945 року підняли радянський прапор? (Рейхстаг)

13. Найвідоміший датський казкар? (Г.К. Андерсен)

14. Яка найвідоміша та найвища споруда Парижу? (Ейфелева вежа)

15. Як прізвище англійця, що відкрив Австралію? (Кук)

Питання для ІІ команди

  1. Як називається найбільший французький музей (Лувр)
  2. Що довгі роки поділяло Берлін на дві частини? (Берлінський мур)
  3. Яка шведська письменниця написала вигадала Карлсона? (Астрід Лінгрен)
  4. Ця невелика країна повністю знаходиться на території Риму? (Ватикан)
  5. Хто з князів віддав у дружини французькому королеві свою доньку Анну? Цього князя ще називають тестам всієї Європи. (Ярослав Мудрий)
  6. На які дві географічні групи поділяються бальні танці? (Європейська та Латиноамериканська)
  7. Залишки цього амфітеатру можна побачити в Римі? (Колізей)
  8. Друга світова війна почалася з нападу Німеччини на цю країну? (Польща)
  9. Найвища точка Європи? (Монблан)
  10.  Місто Лондон знаходиться на цьому острові? (Великобританія)
  11. Столиця європейської держави, через яку протікає річка Вісла. (Варшава)
  12.  Національний поет, який жив у першій половині ХІХ ст. і активно виступав за незалежність Польщі. (Адам Міцкевич)
  13.  Центральноєвропейська країна з найбільшою українською діаспорою. (Польща)
  14. У якій країні говорять: «Одягом потрібно насолоджуватися 4 періоди – коли одяг ще новий; коли одяг зовні зношується, його вивертають навиворіт; коли одяг латають; коли одяг здають до музею або використовують для інших потреб.» (всесвітньовідомої столиці гумору та сатири Габрово в Болгарії)
  15.  А яка столиця гумору та сатири в нашій країні? (Одеса)

 

Підводяться підсумки конкурсів: визначається команда-переможець і активні учасники-учні.

Викладач.  Наш народ з його культурною спадщиною, гуманістичною ментальністю достойний зайняти в Європі гідне місце, адже ми – єдина європейська родина. Дякуємо всім!

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ременяк Антоніна Миколаївна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    4.0
doc
Додано
29 липня 2018
Переглядів
769
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку