Виховний захід "Соборність України - основа держави"

Про матеріал

Сценарій та презентація до виховного заходу. День Соборності – це нагадування про те, що сила нашої держави – в єдності українських земель.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Соборність. України– основа державності

Номер слайду 2

Номер слайду 3

День Соборності – це нагадування про те, що сила нашої держави – в єдності українських земель. Соборність України - основа державності!

Номер слайду 4

Поняття “соборність” з’явилось у нашому лексиконі порівняно недавно. Це загальна ознака будь-якої нації, – неодмінна умова її розвитку й процвітання. Вона означає, по-перше, об’єднання в одне державне ціле всіх земель, які заселяє конкретна нація на суцільній території. Це – один з найзаповітніших ідеалів багатьох народів світу. По-друге, соборність не обмежується лише ідеєю збирання етнічних земель у рамках національної держави, а передбачає також духовну єдність всього населення країни, єдність усіх її громадян, незалежно від їхньої національності. Нарешті, соборність невіддільна від досягнення реальної державності, забезпечення справжнього суверенітету і незалежності народу, побудови процвітаючої демократичної національної держави.

Номер слайду 5

Для українського народу, віками позбавленого своєї власної державності та розірваного на частини між сусідніми країнами, дана проблема завжди була особливо болючою і неймовірно складною.

Номер слайду 6

Ідея єдності українських земель – соборності України – сягає у глибину віків та бере свій початок від об’єднання давньоруських земель навколо князівського престолу в Києві. Протягом віків практичним втіленням ідеї соборності займались українські гетьмани Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Петро Дорошенко, Пилип Орлик. У ХVIIІ - початку ХХ ст., коли українські землі були поділені між сусідніми державами: Польщею, Росією, Румунією, Австро-Угорщиною, ця ідея знайшла своє відображення у працях кращих вітчизняних мислителів, оскільки для боротьби за свої національні інтереси Україні була вкрай важливою територіальна єдність.

Номер слайду 7

1 грудня 1918 р. у Фастові був підписаний “Передвступний договір” про об’єднання УНР і ЗУНР, у якому було заявлено про непохитний намір в найкоротший строк створити єдину державу. 3 січня 1919 року Національна Рада УНР у місті Станіславі (Івано-Франківськ) схвалила закон про об’єднання Західноукраїнської Народної Республіки з Наддніпрянською Українською Народною Республікою в Народну Республіку.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Промовляв голова Директорії Володимир Винниченко, а професор Федір Швець виголосив текст Універсалу Соборності. Після цього відбувся військовий парад галицького легіону Січових Стрільців, якими командував полковник Євген Коновалець. Текст універсалу. Віднині на всіх українських землях, розділених віками, Галичині, Буковині, Закарпатській Русі й Наддніпрянщині буде єдина велика Україна. Мрії, задля запровадження яких найкращі сини України боролися і вмирали, стали дійсністю.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Проголошення злуки було призначено на 12:00 годину 22 січня 1919 року на Софійсьбкій площі в Києві. Проголошення Акту Злуки українських земель на Софійській площі в Києві. 22 січня 1919 р. Знято з дзвіниці Софійського собору, на горизонті видно ще не зруйнований більшовиками Михайлівський Золотоверхий

Номер слайду 13

22 січня було проголошено всенародним і державним святом. Київ був прикрашений національними синьо-жовтими прапорами, гербами. О 9:00 годині ранку в усіх церквах відправляли богослужіння. Урочисте проголошення Акту Злуки УНР і ЗУНР на Софійській площі в Києві. 22 січня 1919 р.

Номер слайду 14

Акт Злуки став могутнім виявом волі українців до етнічної й територіальної єдності, свідченням їх самоідентифікації, становлення політичної нації. Вперше за 600 років він став реальним кроком до об’єднання українських земель, що вплинув на подальші національно-політичні процеси в Україні.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

22 січня 1990 року сотні тисяч українців узялися за руки, утворивши “живий ланцюг” від Києва до Львова, на згадку про проголошення Акту Соборності.

Номер слайду 17

Ми віримо, що територіальна цілісність України, скріплена кров’ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною. Ми свідомі того, що лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти величної мети – розбудови економічно й духовно багатої, вільної й демократичної України, забезпечення добробуту нинішніх і наступних поколінь українців. Ми переконані, що відзначення Дня Соборності, вшанування творців Акту Злуки – це не тільки суспільна потреба, а й моральний імператив берегти світлу пам’ять незліченних жертв, протягом віків принесених українським народом на вівтар незалежності, соборності, державності.

Номер слайду 18

Я – Західна Україна!Горджуся й радію, Що рідною мовою я володію,Шевченковим словом умію писати,Слова мелодійні у вірші складати. Бо я з України,Бо я – українка!

Номер слайду 19

Я – Східна Вкраїна!Де все мені в радість: Ліси і садки,Озера й річки,І глибокі ставки,Лани неосяжні,І гори, й долини. Цвіт білосніжний. У лузі калини. В душі моїй солодко. Грає сопілка,Бо я з України,Бо я – українка!

Номер слайду 20

Одна Батьківщина, і двох не буваєМісця, де родилися, не забувають

Номер слайду 21

Собор, соборність, Україна –Які то рідні нам слова. Бо нація – одна-єдинаІ Батьківщина лиш одна.

Номер слайду 22

Полину думкою на захід –Лісів і гір карпатський край. Там слово миле українське. Бринить, мов дивний водограй. 

Номер слайду 23

Лечу я подумки на південь –Ланів безмежних сторона,Морських просторів даль чарівна –До себе вабить так вона.

Номер слайду 24

Я бачу Київ старовинний,Могутній сивий наш Дніпро –Гаряче серце України,В мені луна биття його.

Номер слайду 25

Я хочу жити в Україні,Що є для нас усіх одна. Щаслива кожна тут родина –Блаженна, мила сторона.

Номер слайду 26

Нехай ніхто не половинить,Твоїх земель не розтина,Бо ти єдина, Україно,Бо ти на всіх у нас одна.

Номер слайду 27

Одна від Заходу й до Сходу. Володарка земель і вод – Ніхто не ділить хай народу,Бо не поділиться народ. 

Номер слайду 28

І козаки, й стрільці січовіЗа тебе гинули в боях. У небесах сузір`я Лева. Нам світить на Чумацький Шлях.

Номер слайду 29

Стражденна чаєчко-небого,Єдині два твої крила. Виходим, нене, у дорогу,Аби ти вільною була.

Номер слайду 30

Нехай ніхто не половинить,Твоїх земель не розтина,Бо ти єдина, Україно,Бо ти на всіх у нас одна.

Номер слайду 31

Перегляд файлу

Відділ освіти Бердянського виконавчого комітету

Бердянської міської ради

 

 

Соборність України - основа державності

 

 

F:\День соборності\День соборності України\DSC00283.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготували вчителі вищої категорії:

                                                            Тунда Тетяна Антонівна,

                                                            Рак Ірина Василівна

 

 

 

                                         м. Бердянськ, 2019

 

Соборність України - основа державності

1.Ведучий: Доброго дня, шановні гості! Сьогодні ми запрошуємо вас на щире слово та мудру бесіду, на святкування Дня Соборності!

2.Ведучий:День Соборності – це нагадування про те, що сила нашої держави – в єдності українських земель.

3.Ведучий: Поняття “соборність” з’явилось у нашому  лексиконі порівняно недавно. Це загальна, органічна ознака будь-якої нації, – неодмінна умова її розвитку й процвітання. Вона означає, по-перше, об’єднання в одне державне ціле всіх земель, які заселяє конкретна нація на суцільній території. Це – один з найзаповітніших ідеалів багатьох народів світу.

F:\День соборності\День соборності України\DSC00287.JPG4.Ведучий: По-друге, соборність не обмежується лише ідеєю збирання етнічних земель у рамках національної держави, а передбачає також духовну єдність усього населення країни, єдність усіх її громадян, незалежно від їхньої національності.

 

 

 

 

1.Ведучий: Нарешті, соборність невіддільна від досягнення реальної державності, забезпечення справжнього суверенітету і незалежності народу, побудови процвітаючої демократичної національної держави.

2.Ведучий: Для українського народу, віками позбавленого своєї власної державності та розірваного на частини між сусідніми країнами, дана проблема завжди була особливо болючою і неймовірно складною.

3.Ведучий: Ідея єдності українських земель – соборності України – сягає у глибину віків та бере свій початок від об’єднання давньоруських земель навколо князівського престолу в Києві..

4.Ведучий:Протягом віків практичним втіленням ідеї соборності займались українські гетьмани Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Петро Дорошенко, Пилип Орлик. У ХVIIІ - початку ХХ ст., коли українські землі були поділені між сусідніми державами: Польщею, Росією, Румунією, Австро-Угорщиною, ця ідея знайшла своє відображення у працях кращих вітчизняних мислителів, оскільки для боротьби за свої національні інтереси Україні була вкрай важливою територіальна єдність.

1.Ведучий: 1грудня 1918 р. у Фастові був підписаний “Передвступний договір” про об’єднання Української Народної Республіки і  Західноукраїнської Народної Республіки), у якому було заявлено про непохитний намір в найкоротший строк створити єдину державу. 3 січня

F:\День соборності\День соборності України\DSC00292.JPG

 

1919 року Національна Рада УНР у місті Станіславі (Івано-Франківськ) схвалила закон про об’єднання двох республік в  Народну Республіку.

2.Ведучий: Віднині на всіх українських землях, розділених віками, Галичині, Буковині, Закарпатській Русі й Наддніпрянщині буде єдина велика Україна. Мрії, задля запровадження яких найкращі сини України боролися і вмирали, стали дійсністю.

3.Ведучий: Промовляв голова Директорії Володимир Винниченко, а професор Федір Швець виголосив текст Універсалу Соборності. Після цього відбувся військовий парад галицького легіону Січових Стрільців, якими командував полковник Євген Коновалець.

4.Ведучий: Проголошення злуки було призначено на 12:00 годину 22 січня 1919 року на Софійській площі в Києві. Ці кадри знято з дзвіниці Софійського собору, на горизонті видно ще не зруйнований більшовиками Михайлівський Золотоверхий

F:\День соборності\День соборності України\DSC00300.JPG

 

1. Ведучий:22січня було проголошено всенародним і державним святом. Київ був прикрашений національними синьо-жовтими прапорами, гербами. О 9:00 годині ранку в усіх церквах відправляли богослужіння.

2.Ведучий: Акт Злуки став могутнім виявом волі українців до етнічної й територіальної єдності, свідченням їх самоідентифікації, становлення політичної нації. Вперше за 600 років він став реальним кроком до об’єднання українських земель, що вплинув на подальші національно-політичні процеси в Україні.

3.Ведучий: 22 січня 1990 року сотні тисяч українців узялися за руки, утворивши “живий ланцюг” від Києва до Львова, на згадку про проголошення Акту Соборності.

4.Ведучий: Ми віримо, що територіальна цілісність України, скріплена кров’ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною. Ми свідомі того, що лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти величної мети – розбудови економічно й духовно багатої, вільної й демократичної України, забезпечення добробуту нинішніх і наступних поколінь українців. Ми переконані, що відзначення Дня Соборності, вшанування творців Акту Злуки – це не тільки суспільна потреба, а й моральна необхідність берегти світлу пам’ять незліченних жертв, протягом віків принесених українським народом на вівтар незалежності, соборності, державності.

 Пісня «Україна»

 

F:\День соборності\День соборності України\DSC00289.JPG

 

 

 

 

 

 

 

Ведучий 1

Я – Західна Україна!

Горджуся й радію,

Що рідною мовою я володію,

Шевченковим словом умію писати,

Слова мелодійні у вірші складати.

Бо я з України,

Бо я – українка!

 

Ведучий 2

Я – Східна Вкраїна!

Де все мені в радість:

Ліси і садки,

Озера й річки,

І глибокі ставки,

Лани неосяжні,

І гори, й долини

Цвіт білосніжний

У лузі калини.

В душі моїй солодко

Грає сопілка,

Бо я з України,

Бо я – українка!

 

Одна Батьківщина, і двох не буває,

Місця, де родилися, не забувають.

 

Пісня «Як у нас на Україні»

Ведучі

Собор, соборність, Україна –

Які то рідні нам слова.

Бо нація – одна-єдина

І Батьківщина лиш одна.

 

Полину думкою на захід –

Лісів і гір карпатський край.

Там слово миле українське

Бринить, мов дивний водограй.

 

Лечу я подумки на південь –

Ланів безмежних сторона,

Морських просторів даль чарівна –

До себе вабить так вона.

 

Я бачу Київ старовинний,

Могутній сивий наш Дніпро –

Гаряче серце України,

В мені луна биття його.

 

Я хочу жити в Україні,

Що є для нас усіх одна.

Щаслива кожна тут родина –

Блаженна, мила сторона.

 

Нехай ніхто не половинить,

Твоїх земель не розтина,

Бо ти єдина, Україно,

Бо ти на всіх у нас одна.

 

Одна від Заходу й до Сходу

Володарка земель і вод –

Ніхто не ділить хай народу,

Бо не поділиться народ.

 

І козаки, й стрільці січові

За тебе гинули в боях.

У небесах сузір`я Лева

Нам світить на Чумацький Шлях.

 

Стражденна чаєчко-небого,

Єдині два твої крила.

Виходим, нене, у дорогу,

Аби ти вільною була.

 

Нехай ніхто не половинить,

Твоїх земель не розтина,

Бо ти єдина, Україно,

Бо ти на всіх у нас одна.

Пісня «На світі є одна країна»

F:\День соборності\День соборності України\DSC00294.JPG

Пісня «Побажання»

zip
Додано
5 лютого 2019
Переглядів
1736
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку