Використання числівників у текстах різних стилів мовлення.Тренувальні вправи

Про матеріал
Використання числівників у текстах різних стилів мовлення.Тренувальні вправи
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Використання числівників у текстах різних стилів мовлення. Тренувальні вправи

Номер слайду 2

Прочитайте тексти різних стилів. Випишіть із них підкреслені речення з числівниками. Цифри записуйте словами. Виконайте морфологічний розбір виділених числівників.

Номер слайду 3

Офіційно-діловий стиль. Розписка Я, учениця 7 - А класу Кам’янського ліцею №4 Колодяжна О. І., отримала від завідуючої шкільною бібліотекою Онисько І. А. в тимчасове користування 3 ( три) підручники з таких предметів : українська мова, географія, математика. Підручники зобов'язуюсь повернути до 28 серпня 2024 року. 30 травня 2023 р. Колодяжна О.

Номер слайду 4

Художній стиль. Хризантема (легенда)Батьківщина хризантем - Японія. Японці обожнюють цю квітку. Вони обрали її символом нації, прикрасили хризантемою державний герб, називають провісницею осені. 1-й з найвищих орденів Японії – Орден хризантеми. Походження країни, за легендою, пов'язане саме з цією квіткою. Говорять, що в прадавні часи у Китаї правив жорстокий імператор, який дізнався, що на сусідньому острові росте рослина, із соку якої можна приготувати еліксир життя.

Номер слайду 5

Та зірвати ту квітку могла людина з чистим серцем та душею, то на острів послали 300 юнаків та дівчат. Але ті не схотіли повернутися до тирана й заснували на острові нову державу - Японію. Цінують цю рослину і в Китаї. Іменем квітки назвали 9 місяць року, а на 9 його день китайці святкують свято хризантем. У 1676 році хризантема потрапила до Європи. У Європі її називають “золотою квіткою”.

Номер слайду 6

Публіцистичний стиль. Сайт «Укрінформ» Стаття «Українське волонтерство – явище унікальне» (2017)У грудні 2014 року на замовлення Організації Об’єднаних Націй компанія Gf. K Ukraine провела загальнонаціональне дослідження стану волонтерства в Україні. Згідно висновків дослідження, українці визнають велику роль волонтерського руху в суспільних процесах: 62% визнають роль волонтерів у політичних змінах останнього року, 85% вважають, що волонтерський рух допомагає зміцненню миру, а 81% схильні вважати волонтерський рух обов’язковою складовою громадянського суспільства. Майже чверть українців (23%) мали досвід волонтерства, із них 9% почали займатись волонтерством протягом останнього року.

Номер слайду 7

Науковий стиль. Військовий одяг наших предків  Захисне спорядження воїни Київської Русі одягали безпосередньо перед боєм. Голову руського воїна оберігав від ударів шолом конічної форми. Він складався з 4 частин і завершувався втулкою для султана. У ХІІ – ХІІІ ст. поширились шоломи куполоподібної форми. Їх назвали шишками. Шоломи доповнювалися наносниками, напівмасками або масками. Тіло воїна захищала кольчуга. На виготовлення однієї кольчуги витрачали 600 м залізного дроту. Дріт розрубувався на 20 тис. кілець. Кільця зварювали між собою. Середня вага кольчуги – 7 кг. Між боями захисне спорядження здебільшого знаходилось в обозі. (З підручн.) 

Номер слайду 8

Розмовний стиль. Діалог. Привіт. Привіт. Ми вже втомилися чекати на тебе. Знаєш же, що 7 одного не ждуть. Вибачте, родаки затримали. То, помчали. Сеанс починається о 20.00, 15 хвилин лишилось.

pptx
Додано
21 квітня
Переглядів
487
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку