ВИКОРИСТАННЯ ІНТЕРАКТИВНИХ КАРТ НА УРОКАХ ГЕОГРАФІЇ

Про матеріал
У публікації тезисно представлений результат роботи над учнівським проектом.На уроках географії учням дев’ятих класів було запропоновано створити базу інтерактивних карт із зазначенням їх практичного використання, а саме дати відповідь на запитання: яку географічну тематику можна розкрити через зазначений ресурс. У подальшому планується розширити завдання і включити відпрацювання навиків самостійного створення інтерактивних карт через інструменти DataWrapper, MapStory, BatchGeo, ArcGIS тощо.
Перегляд файлу

ВИКОРИСТАННЯ ІНТЕРАКТИВНИХ КАРТ НА УРОКАХ ГЕОГРАФІЇ

Макєєва А. І., учитель географії

Учні 9их класів

Сьогодні, в епоху потужного розвитку інформаційних технологій, актуальним і доречним є використання новітніх технічних досягнень у навчальному процесі. Універсальним зручним інструментом для роботи з інформацією на уроках географії виступають інтерактивні карти.

Інтерактивна карта – це карта, яка працює в двосторонньому режимі, тобто людина може задіяти її певні функції і передати певні дані. Варто обов'язково зазначити той факт, що поняття інформативності для інтерактивних карт значно розширюється. Вони містять не тільки відкриту інформацію, яку користувачі бачать з перших секунд користування, а й закриту, яка проявляється тільки після наведення курсору на заданий об'єкт або кліка по ньому. На відміну від звичайної географічної карти, інтерактивна є динамічною системою і зміна одного показника може  привести до загальної зміни карти. 

На уроках географії учням девятих класів було запропоновано створити базу інтерактивних карт із зазначенням їх практичного використання, а саме дати відповідь на запитання: яку географічну тематику можна розкрити через зазначений ресурс. У подальшому планується розширити завдання і включити відпрацювання навиків самостійного створення інтерактивних карт через інструменти  DataWrapper, MapStory, BatchGeo, ArcGIS тощо.

Перелік найцікавіших і корисних інтерактивних карт, що зібрали учні для формування географічних знань, представлені нижче:

http://qrcoder.ru/code/?http%3A%2F%2Fwww.memory.gov.ua%2Fnews%2Finteraktivna-karta-mist-i-sil-yaki-mayut-pereimenuvati&4&01 http://www.memory.gov.ua/news/interaktivna-karta-mist-i-sil-yaki-mayut pereimenuvati - На основі даних моніторингу УІНП. Інтерактивна карта з 877 українських населених пунктів, які мають перейменувати.

Використання: 8клас

Орієнтовний перелік тем: Населення. Розселення. Урбанізація.

2 http://ru.blitzortung.org/live_lightning_maps.php - молнія онлайн.

Використання: 6, 7 класи

Орієнтовний перелік тем: Погода. Несприятливі погодні явища

3. http://minerals-ua.info/mapviewer/goruchi.php  – мінеральні ресурси України

Використання: 8, 9 класи

Орієнтовний перелік тем: Мінеральні ресурс України, паливні корисні копалини, рудні корисні копалини. Видобувна промисловість, Ресурсозабезпеченість

4. https://www.windy.com/ru - вітер онлайн

Використання: 6 клас

Орієнтовний перелік тем: Атмосфера. Погода. Хмари. Хмарність

 

5.https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1Z1dI8hoBZSJNWFx2xr_MMxSxSxY&ll=-3.81666561775622e-14%2C43.89815974999999&z=1. Аеропорти світу. доступ до wi-fi в аеропорту можна отримати клікнувши на літак, позначений на карті.

Використання: 9, 10 класи

Орієнтовний перелік тем: Регіони світу. Сфера послуг (третинний сектор економіки). Транспорт

 

C:\Users\User\Desktop\заправки.gif6.https://www.shell.ua/%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D1%96%D0%BB%D1%96%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BC/shell-station locator.html#iframe=Lz9sb2NhbGU9dWtfVUEjL0A0OS4wMDkwNSwzMC44NDk2MSw2eg  -АЗС SHELL усі заправки на карті України.

Використання: 9 клас

Орієнтовний перелік тем: Паливно-енергетичний комплекс. Нафтопереробка

 

 

 

 

http://qrcoder.ru/code/?https%3A%2F%2Fwww.amplifon.com%2Fuk%2Fsoundofstreetview%2F&4&0

7. https://www.amplifon.com/uk/soundofstreetview/  звуки міста. Учні можуть перенестися в будь-яку точку планети і відчути атмосферу міста за допомогою його звуків.

Використання: 8, 9,10 класи

Орієнтовний перелік тем: Глобалізація. Туристичні ресурси. Рекреація.

http://qrcoder.ru/code/?http%3A%2F%2Finear.se%2Furbanjungle%2F&4&0

8 http://inear.se/urbanjungle/  urban jungle street  veiw

Використання: 6, 7, 8, 9 класи

Орієнтовний перелік тем:  Клімат. Природні зони. Лісові ресурси. Ліcозабезпеченість. Глобальні проблеми людства. Сталий розвиток. Урбанізація.

9 https://kartographia.com.ua/interactive-map-of-ukraine/ - інтерактивні карти України. Спрощена демо-версія.

Використання: 8 клас

Орієнтовний перелік тем: Залежить від обраної карти. На сайті їх представлено 17.

 

http://qrcoder.ru/code/?https%3A%2F%2Fdpsu.gov.ua%2Fua%2Fmap&4&010. https://dpsu.gov.ua/ua/map - державні митниці вздовж кордону України. На інтерактивній карті можна побачити ступінь завантаженості обраної митниці в реальному часі.

Використання: 8 клас

Орієнтовний перелік тем: Транспортно-географічне положення України

 

Практичне значення завдання: До створення бази інтерактивних карт можна залучити учнів інших шкіл, і вийти на міжшкільний рівень. Готову базу запропонувати вчителям географії, для поширення досвіду використання інтерактивних технологій на уроках географії та економіки. Реалізуючи обраний проект ми відпрацьовуємо не лише знаннєвий компонент, що потребує механічного відтворення знань, а й всі необхідні ключові компетенції від інформаційно-цифрової (передбачає впевнене, а водночас критичне застосування інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) для створення, пошуку, обробки, обміну інформацією) до підприємливості (уміння генерувати нові ідеї й ініціативи та втілювати їх у життя з метою підвищення як власного соціального статусу та добробуту, так і розвитку суспільства).

 

docx
До підручника
Географія 9 клас (Кобернік С. Г.,Коваленко Р. Р.)
Додано
24 вересня 2019
Переглядів
2675
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку