"Використання радіоактивних ізотопів як індикаторів у тваринництві, археології"

Про матеріал
Представлення результату навчального проекту. Даний матеріал можна використовувати під час вивчення відповідної теми або як додатковий матеріал для зацікавлення учнів до наукової та дослідницької діяльності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Використання радіоактивних ізотопів у тваринництві та археології

Номер слайду 2

Використання радіоактивних ізотопів в археологіїМічені атоми використовують для визначення часу з моменту загибелі тварин та рослин і для визначення віку стародавніх поселень. В атмосфері під дією космічних нейтронів утворюється радіоактивний вуглець Період напіврозпаду C становить 5700 років. Співвідношення між стійким 12 C і радіоактивним 14 C ізотопами вуглецю в організмі таке ж, як і в атмосфері, тобто 1 г вуглецю містить близько 5•1010 радіоактивних атомів 14 C.

Номер слайду 3

як визначити точний вік знахідки?. В мертвому організмі обмін вуглецем між організмом і атмосферою припиняється. Тому внаслідок розпаду радіоактивних атомів вуглецю відносна кількість у загиблому організмі з часом зменшується. Співвідношення між ізотопами 14 C і 12 C і період напіврозпаду 14 C дають можливість визначити час загибелі тварин і рослин, а також і вік стародавніх поселень.

Номер слайду 4

Використання мічених атомів.. Мічені атоми дали можливість уточнити значну кількість хімічних реакцій, зокрема, при добуванні синтетичного бензину; розв'язати питання про роль каталізаторів, про процеси перегонки, кристалізації, перемішування і багато інших процесів; уточнити і відкрити нові процеси, які відбуваються в живих організмах.

Номер слайду 5

МЕТОД РАДІОІЗОТОПНОГО ДАТУВАННЯ. Радіоізото́пне або радіометри́чне датува́ння — метод визначення віку різних об'єктів, в складі яких є який-небудь радіоактивний ізотоп. Метод базується на визначенні того, яка частина цього ізотопу встигла розкластися за час існування зразка. Радіоізотопне датування широко застосовується в геології, палеонтології, археології та інших науках. Це джерело практично всіх абсолютних датувань різних подій історії Землі.

Номер слайду 6

ВИКОРИСТАННЯ ІЗОТОПІВ РІЗНИХ ЕЛЕМЕНТІВ. У різних методах радіоізотопного датування використовуються різні ізотопи різних елементів. Оскільки вони сильно відрізняються за хімічними властивостями, то і галузь застосування цих методів різна. Кожен метод можна застосовувати тільки до певних матеріалів та певного проміжку часу. Найвідоміші методи радіоізотопного датування — це радіокарбоновий, калій-аргоновий та уран-свинцевий аналізи.

Номер слайду 7

ВИЗНАЧЕННЯ ЧАСУ ВИГОТОВЛЕННЯ ПРЕДМЕТІВ Існує сувора залежність між віком предмета та величиною залишкової радіоактивності. Вимірявши радіоактивність предмета і порівнявши її зі стандартною величиною розпаду елементів, можна визначити час виготовлення предмета.

Номер слайду 8

ВИКОРИСТАННЯ ІЗОТОПІВ У ТВАРИННИЦТВІ Ізотопи використовують в якості індикаторів при вивченні проміжного обміну, процесів засвоєння складових частин кормів тваринами, шляхів синтезу в організмі білків, жирів, вуглеводів, процесів утворення молока, яєць, вовни і тощо; при вивченні обміну мінеральних речовин і особливо кальцію, фосфору, йоду, різних мікроелементів в організмі тварин при різних фізіологічних станах, а також при хворобах (рахіт, остеомаляція та ін.); для вивчення механізму дії лікарських речовин при розробці нових методів лікування тварин.

Номер слайду 9

ВИСНОВОК Радіоактивні ізотопи служать людині в багатьох сферах її життєдіяльності. Це ще раз доводить, що радіацію можна використовувати на благо людства, допомагаючи людям.

Номер слайду 10

ДЯКУю ЗА УВАГУ!

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 11 клас, Презентації
Додано
30 березня
Переглядів
79
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку