Віртуальна подорож м. Берислав "Ми повинні памятати"

Про матеріал

Мета: поглибити знання учнів про героїчне минуле нашого народу, допомогти усвідомити велич подвигу у Вітчизняній війні, виховувати в учнів шану і повагу до тих, хто ціною свого життя здобув перемогу.

Обладнання: відеоматеріали, презентації…

Перегляд файлу

Дата:07.05.14

Тема: Ми повинні пам’ятати

Мета: поглибити знання учнів про героїчне минуле нашого народу, допомогти усвідомити велич подвигу у Вітчизняній війні, виховувати в учнів шану і повагу до тих, хто ціною свого життя здобув перемогу.

Тип заняття: Бесіда

Обладнання: відеоматеріали, презентації…

Інтернет джерела:      

Хід заняття

І. Організація класу:

- Добрий день! Сідайте зручно і  слухайте мене уважно.

ІІ. Оголошення теми, мотивація діяльності:

- Як тільки вберуться у чарівні білі квіти сади навесні, засвітять свічки каштани, а в повітрі розіллється тонкий і ніжний аромат, в бузкових кущах заллються піснями невсипущі солов’ї, а вся земля випромінюватиме радість і щастя, нестримну жагу до життя, ми починаємо відзначати травневі свята!

- Які ви знаєте травневі свята? ( 1 та 2 травня – День Праці,  9 травня – День Перемоги, Друга неділя травня - День матері, 15 травня - Міжнародний день родини і т. д.)

- Чимало свят дарує рам весна,

Як в рідний дім повернення з дороги.

Та є найбільш хвилюючим для нас

Величне свято Перемоги.

 

ІІІ. Основна частина:

- Що для вас значить свято свято Перемоги? Як його відзначають в нашому місті?

Щороку 9 травня Україна відзначає велике свято - День Перемоги. Цього дня традиційно зустрічаються фронтовики, покладаються вінки до пам'ятників військової доблесті і лунає святковий салют.

Вшановується пам'ять і пригадуємо  тих, кому ми зобов'язані життям. Тому свято не тільки радісне, але і сумне, адже практично кожна сім'я постраждала в тій страшній війні.

 - Тема нашого заняття: «Ми повинні пам’ятати». Що ж ми згадуємо в цей день?

Ми згадуємо визначні дати пов’язані з Великою Відчизняною: окупацію і визволення від окупації Берислава 23 серпня 1941 – 11 березня 1944

  • Що таке окупація?  ( Окупація — це тимчасове захоплення частини або всієї території однієї держави збройними силами іншої держави)
  • Чи знаєте ви коли був окупований Берислав? ( 23 серпня 1941)
  • Коли був звільнений від окупації? (11 березня 1944)
  • Знаєте ви, що відбувалося в роки окупації Берислава?

  Коли наблизився фронт , бериславці  взяли участь у будівництві оборонних рубежів навколо міста.

  23 серпня 1941 р. Бериславський район Миколаївської області був окупований німецькими військами. Слідом за передовими частинами до Берислава  вступив загін , який  здійснював у місті і районі кривавий терор.

  • Що означає слово терор? ( Терор- це жорстока, масова розправа ворожої армії над мирним населенням на окупованій нею території)

   Гітлерівці систематично розстрілювали мирних громадян і полонених червоноармйців.  Майже  щодня жителі Берислава бачили, як німці по вулицях гнали людей до балки, де знаходився пункт забою худоби, на розстріл.

  Громадян розстрілювали по 10-15 чоловік.  Перед знищенням, німці роздягали їх до білизни. а потім зганяли в балки, де змушували лягати лицем вниз. Після цього двоє гітлерівців проводили розстріл з автоматів. Затим до балки зганяли нову групу нещасних людей, теж примушували лягати лицем вниз ще теплі трупи і розстрілювали. Багато жертв закопували живими. Крім того починаючи з вересня 1941 р. і до осені 1943р., проводилися розстріли військовополонених. Встановлено, що загинуло їх 1202 чоловіка.

-  Хто такі військовополонені? ( Військовополонені  -це військовослужбовці, узяті у полон під час війни)

  Зі слів жителів єврейської колонії  Новоберислав стало відомо, що 10 вересня 1941 року окупанти зігнали жителів єврейської національності на майдан села. Оголосили, щоб населення збиралося в дорогу до Палестини, взявши цінні речі. В Дрімайській  балці були розстріляні.

  Масовий характер мало вивезення окупантами молоді на рабську працю до Німеччини. Тих, кого  відправляли на фашистку каторгу, німці під загрозою зброї зганяли на берег, вантажили на баржі для перевезення худоби і під конвоєм везли до Херсона. Багато молодих людей тікало і ховалося в льохах та на горищах. Їх виловлювали  і  розстрілювали або відправляли до в’язниці. Щоб не потрапити на каторжну роботи , в рабство, молодь систематично калічила себе: обпікала каустиком, різними кислотами, заливала  під шкіру ас..

  Спочатку на каторжні роботи не брали одружених. Щоб уникнути фашистської каторги багато 16-17-річних юнаків і дівчат вступало у фіктивне одруження.

   Але гітлерівський терор не зламав радянських патріотів. В районі міста, в дніпровських плавнях діяв партизанський загін, створений в середині серпня 1941 р. Бериславським райкомом партії.

- Чи знаєте ви, що таке партизанський загін? ( Партизанський загін — це військова група, що бере учасник партизанської боротьби,тобто боротьбі в тилу ворога)

 Його очолював М.І. Павловсьловський, який мав досвід партизанської боротьби в роки  громадянської війни.

  Встановивши зв'язок з регулярними частинами Червоної Армії, які обороняли лівий берег Дніпра, партизани надавали їм допомогу,брали участь у розвіді ворожих позицій.

  Чинили опір окупантам жителі Берислава. Так, робітники  механічного заводу Костогриз, Годун, Деменський постійно ухилялися від ремонту військової техніки ворога, саботували розпорядження окупаційної влади. В жовтні 1942 року, вони були розстріляні гітлерівцями.

  Жителі Берислава допомагали радянським воїнам, котрі потрапили в оточення: постачали харчами, одежею, переховували від фашистів та їхніх посіпак, допомогали  перебратися через Дніпро.

  На фронтах Великої Вітчзняної війни  бериславці  проявляли зразки мужності і відваги. Більше 2500 воїнів-бериславців були нагороджені орденами та медалями.

Більше 2,5 років населення Беиславського  району і міста знаходилося неволі.

11 березня 1941 року Берислав звільнився від окупантів. А  13 березня весь Бериславський район.

 

- Ми повинні пам’ятати, а щоб не забути про нащих героїв  було встановлено багато пам’ятників присвячених подвигам наших бериславців. Давайте з вами  спробуємо згадати наші  памятики присвячені дню Перемоги починаючи з західної частини міста Берислава( тобто від лікарні рухаючись до центру).Давайте будемо називати і коротеньку інформацію про цей пам’ятник.

Танк

9 травня 1978 року в парковій зоні біля педучилища в честь 35-річчя Перемоги, в знак священої памяті воїнам 2-го Гвардійського механізованого корпусу, який в 1944 роціфорсували Дніпро і переправили свої танки на правий берег. Було встановлено монумент слави, воїнам визволящих м. Берислав в березні 1944 р.. Цей танк привезено з «Прволжського військового округу, за рішенням райвиконкомубув становлений        9 травня 1978 року. Танк Т-34 з номерним знаком 401( с-командир корпуса Свиридов)

Цей танк пройшов всю війну і загинув в Чехословаччині. За розпорядження м Міністерства Оборони  СРСР танк прибув у місто на вічний спокій.

«Танк убежден, что

враг наказан, что

долгожданній мир настал.

Согласно новому приказу,

Взобрался он на пьедест ал.»

 

 

Протитанкові їжаки

З нагоди 70-річчя визволення міста від фашистських загарбників відкрили пам’ятник протитанковим "їжакам", винахідник яких народився саме в Бериславі.

"У місті Берислав урочисто відкрили пам’ятник протитанковим "їжакам". 11 березня 2014 року минуло 70 років з дня визволення Берислава від фашистських загарбників"

Саме у Бериславі народився генерал-майор технічних військ Михайло Горіккер - винахідник невибухового інженерного загородження "протитанковий їжак", відомого також як "рогатки" або "зірочки Горіккера". Це загородження було прийнято на озброєння 3 липня 1941 року і відіграло помітну роль в обороні Києва, Москви, Ленінграда, Одеси, Севастополя, в інших боях Великої Вітчизняної війни.

Активістами пошукової групи Бериславської загальноосвітньої школи №3 у 2013 році було внесено пропозицію до міської ради увічнити пам'ять легендарного земляка.

 

 

Жертвам фашизму

9 травня 1983 року

Серед 20 млн. синів і дочок нашої коаїни тисячі бериславців. Їх імена золотом світять з обелісків , пам’ятників, меморіалів , братських могил. Свідок негативної  памяті став меморіал  «Жертвам фашизму»

За роки війни 1941-1945рр. в Бериславі замучено 1202 військовополонених, моряків, мирних жителів (більше 427 чол.). За мужність і героїзм багатьох бериславців було відмічено державними нагороами, між них є і такі які одержали високе звання Героя Радянського Союзу : Гардиман, Видриган…В побудові цьогомеморіала взяли участь декілька підприємств міста: Завод будівельних матеріалів,  спец автобаза2104 дрю.

 

Пам’ятник Золіну

Встановлений в 1983 році.

Несе свої води мирний Дніпро. А він стоїть і дивиться вдалину, навіки застигнувши  в граніті. Його зір направлено  туди де в 1941 кипіла вода від гарячого свинцю.

Ще на підході до Дніпра декілька ворожих батарей відкрили вогонь. Вмілий маневр і вороги вирішили, що літак не повернеться. Та бамбордувальник , старшого лейтенанта І авіаскадрили Нана Золін знову вийшов на ціль і бомби полетіли на переправу ворога. Та раптом ПС-2 похитнувся і мотор перестав працювати . Бачивши,  що машину зберегти не вдасця, він направив її на ворожу переправу. Так загинув безстрашний пілот.

Йому посмертно присвоєно звання Героя Радянського Союзу.  Це було і останнім маршрутом штурмана  М.М. Мироненка та радиста П.М. Кандакова. Це було 26 вересня 1941 року. Пам’ятник виготовлено Херсонськими художніми майстернями. Встановлено біля медичного училища в 1983 року.

 

Стела

Історичний пам’ятник Монумент загиблим воїнам жителям м. Берислава , які загинули в роки Великої Вітчизняної війни, відкрили в центрі міського парку. Пам’ятник  довжиною – 15 метрів, шириною – 3 метри. На пам’ятнику висічено 5-воїнів, потім на плиті за воїнами висічено: «Народ будет вечно помнить ваш героизм и верность родине». Урочисте відкриття пам’ятника відбулося 9 травня 1966 року на честь 25- річниці.

Автор монументу Ленінградські скульптори. В основі монументу заложена капсула з листом до потомків 2045 року:

«Багато років тому наш народ настигла

велика біда, на нашу країну напала

 фашистська Німеччина.

20 млн. радянських людей віддали

життя, свободу і незалежність Батьківщини.

Пам’ятаймо це ми, пам’ятають

наші діти і онуки, та майбутні покоління.»

 

 

Братська могила

Пам’ятник  історії  Братська Могила знаходиться в північній частині громадського кладовища м.  Бериславі. На могилі встановлено обеліск з граніту. Висота обеліску 5 метрів на обеліску надпис : «1941-1945. Войнам погиблим в годы Отечественной Войны от граждан г. Берислава». Охоронна зона 10х15 м. На огорожі  по куткам вмотані 2 металеві плити с написом на першій:

Ценою слез и материнской боли

Война была оплачена сполна.

Мы память павших чтим и не позволим,

Чтоб разразилась новая война.

Напис 2-й плиті:

Вас не пугали грозовые валы,

Вы шли на бой святой и правый,

Спокойно спите гвардии орлы

Потомки чтут и множат вашу славу.

Обеліск встановлено за рішенням Міської Ради в 1955 році. Шествуе над братською могилою Комбінат Комунальних підприємств.

Вони загинули під час бойових дій проти фашистів в Херсонському напрямку в серпні 1941 році та під час визволення населених пунктів Херсонщини 2-м гвардійським механізованим корпусом в березні 1944 року.

 

Могила Павловського

Історичний пам’ятник  могила  Павловського Михайла  Івановича знаходиться в північній частині громадського кладовища м. Берислава. На могилі стоїть обеліск  з металевою 5-ти кутною зіркою. Висота обеліска 3 метра. На обеліску вмонтована мармурова плита з написом: «Незабываемому  другу, товарищу, мужу и отцу от коллектива г. Берислава».

Зроблений пам’ятник  с каміння-ракушняка.  Общикатурений цементом і отшліфованою галькою. Охорона зона 4х4.

Поставлений пам’ятник по рішенню Міської Ради депутатів трудівників в 1956 році, знаходяться на утриманні родичів Павловського і міськради.

 Павловський М.І. старий партизан, красно армієць ще громадянської війни. В 1941 році організував в дніпропетровських плавнях партизанську группу.Він був залишеним партизанами і радянськими органами в тилу для боротьби з ворогом. В районі Осокоровки Нововоронцовського району один з жителів села побачив партизанський десант і сказав про це фашистам. З часом партизанська група пробралася  в партизанські ліси і связалась з Ковпаком. За активну партизанську діяльність  М.І. Павловського нагороджено багатьма високими нагородами.Після війни Павловський працював Председателем Бериславського Райсполкома.

 

Меморіальний обеліск

Історичний пам’ятник : «Меморіальний обеліск» на честь робітників заводу, що не вернулися з війни в м. Бериславі на території машинобудівного заводу між механічним і ливарним цехами.

Обеліск зроблено з чавуну, висота – 6 м, довжина – 2 м. На обеліску викарбувано з нержавіючої  сталі серп і молот у горі, нижче – цифра – 50 років, а ще нижче воїни. Внизу обеліска на плиті із нержавіючої сталі надпис : «Вечно живым», далі йде перелік  тих імен хто загинув. На заводі було обявлено конкурс на кращий проект.  Комісія затвердила проект Шараєва Володимира Гавриловича, за яким і зроблено обеліск, заводчани зробили і встановили його в  1967 році 6 листопада. До підніжжя пам’ятника було достановлено з братського кладовища м. Берислава  землю. Відкриття пам’ятника приурочено  до 50-ти річчя  Радянської влади.

 

IV.Підсумок:

 

docx
Додано
30 травня 2018
Переглядів
819
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку