Виступ на батьківських зборах "Суїцид – це геройство або слабкість"

Про матеріал
10 вересня - Всесвітній день боротьби з самогубствами. Суїцид - акт самогубства, який чинять людиною в стані сильного душевного розладу або під впливом психічного захворювання. Найчастіше суїцидальні спроби підлітків спонтанні, непродумані і сплановані, а вчинені на висоті емоцій. І часто демонстративні: це не стільки бажання померти, скільки відчайдушний крик про допомогу: «Зверніть на мене увагу! Зрозумійте мене!» І крик - це нам, дорослим.
Перегляд файлу

1

 

Виступ на батьківських зборах

"Суїцид – це геройство або слабкість"

Мета:

• звернути увагу батьків до своїх дітей,

• разом з батьками проаналізувати місце дитини в сім'ї і надати профілактичну допомогу по проблемі підліткового суїциду.

Завдання:

• Розширити знання батьків про причини, ознаки та характер підліткового суїциду;

• Надати можливість задуматися і оцінити взаємини зі своєю дитиною;

• Виховувати повагу до особистості підлітка і розуміння його проблем.

 

Класний керівник: Добрий вечір шановні батьки! Сьогоднішня наша зустріч не є випадкова, ми зібралися для того, щоб обговорити дуже важливу тему - це суїцид серед підлітків. Тож почнемо…

Суїцид - геройство або слабкість,

або в нервові потрясіння зрив?

Є, скажіть, у кого-то хоробрість

розкрити його причинності нарив?

Можна довго міркувати про що,

засуджувати, виправдовувати, картати.

Але не висловити високим стилем,

що порвало тоненьку нитку

між життям і миттєвої смертю,

у якій за спиною розвал.

Хто розповість, як, в які мережі

не з волі людина потрапила?

Обговорюючи тему, психіатри,

балакун-філософ, - диваки,

як на сцені нудного театру,

з пафосом шліфують мови.

Але ніхто не знає, не впізнає,

скільки б не витратило вона праці,

чому самовбивця вибирає

шлях собі такий ось в нікуди.

- Так що ж таке суїцид? І чому ж це страшне явище, відоме саме в підлітковому віці?

Суїцид - акт самогубства, який чинять людиною в стані сильного душевного розладу або під впливом психічного захворювання. Найчастіше суїцидальні спроби підлітків спонтанні, непродумані і сплановані, а вчинені на висоті емоцій. І часто демонстративні: це не стільки бажання померти, скільки відчайдушний крик про допомогу: «Зверніть на мене увагу! Зрозумійте мене!» І крик - це нам, дорослим.

          Згідно статистичних даних  за останні три роки кількість дитячих суїцидів збільшилася на 37% (включаючи тих, кого вдалося врятувати). Найчастіше закінчують життя самогубством підлітки у віці від 12 до 14 років. Причому це не безпритульні або діти з неблагополучних сімей, де батькам до них немає діла. У 78% зареєстрованих суїцидів це діти з цілком забезпечених і благополучних (на перший погляд) сімей.

Так чому ж діти добровільно йдуть з життя? Це питання хвилює батьків, педагогів і психологів. Але однозначної відповіді на нього дати неможливо.

Виділяють 3 види суїциду: демонстративний, афективний, істинний.

Демонстративний. Демонстративна суїцидальна поведінка - це зображення спроб самогубства без реального наміру покінчити з життям, з розрахунком на порятунок. Всі дії направлені на залучення уваги, відновлення інтересу до власної персони, жалість, співчуття, відплата за образу, несправедливість. Місце скоєння спроби самогубства вказує на її адресу: будинки - рідним, в компанії однолітків - комусь із них, в громадському місці.

Афективний. Афективна суїцидальна поведінка - тип поведінки, який характеризується перш за все діями, що здійснюються на висоті афекту. Суїцид під час афекту може носити риси вистави, але може бути і серйозним наміром, хоча і скороминущим.

Істинний. Істинна суїцидальна поведінка - навмисна, обдумана поведінка, спрямована на реалізацію самогубства, іноді довго виношувана. Підліток піклується про ефективність дії і відсутності перешкод при їх здійсненні. У залишених записках звучить мотив власної провини, турбота про близьких, які не повинні відчувати причетність до скоєної дії.

За спостереженнями психологів, які працюють з дітьми, врятованими після спроби самогубства і їх батьками, можна виділити кілька основних причин суїциду.

1. Неблагонадійні сім'ї.

Підлітки, які роблять спроби самогубства, походять з неблагонадійних сімей. У таких сім'ях часто відбуваються конфлікти між батьками, батьками і дітьми, часом із застосуванням насильства. Батьки ставляться до своїх дітей недоброзичливо, без поваги і навіть вороже. Підлітки часто сприймають конфлікти в родині  як власну провину, у них виникає відчуття емоційної і соціальної  ізоляції, почуття безпорадності і відчаю. Вони впевнені, що нічого не можуть зробити, що у них немає майбутнього.

2. Шкільні проблеми.

Шкільні проблеми відіграють важливу роль в дезадаптації, особливо хлопчиків, викликають втрату контактів з однолітками. Група однолітків є референтною групою в підлітковому віці, орієнтиром у становленні власної ідентичності, розвитку самооцінки, уявлень про себе, нормах соціальної поведінки. Втрата або засудження групою може стати тим соціально - психологічним фактором, який здатний підштовхнути або посилити бажання підлітка до суїциду.

 

3. Стрес.

Причиною самогубства може стати стрес. Сімейні конфлікти, неприємності в школі, втрата одного тощо можуть викликати стресову ситуацію. Будь-яка людина піддається стресу в повсякденному житті, однак підлітки особливо уразливі і ранимі, що пояснюється їх особливо гострим сприйняттям існуючих проблем.

4. Сайти глобальної мережі Інтернет (відеоролик).

Ось деякі приклади з життя підлітків, які спробували покінчити життя самогубством.

Зверніть на мене увагу.

Ігорю 12 років. Він дуже хоче жити. Але в той же час він втомився бути один і здатний на все, лише б мама згадала про нього. Папи у хлопчика ні. Мама цілий день на роботі, приходить втомлена і відразу ж засинає. А в рідкісні вихідні дні вона намагається влаштувати своє особисте життя. Ігор цілий день проводить зі старенькою бабусею, яка його і виростила. Але у бабусі той же багато справ - серіал подивитися, їжу приготувати, по телефону поговорити, а там і новий серіал починається. В результаті вся її турбота обмежується триразовим харчуванням і проханнями не заважати. Ігор вже чотири рази намагався покінчити життя самогубством. Він різав собі вени, але не дуже глибоко, щоб не померти. Мама брала його спроби самогубства, як дитячі пустощі і не сприймала їх всерйоз. І тільки в останній четвертий раз Ігор трохи перестарався і ледь не помер від втрати крові. Хлопчику пощастило: в лікарні він познайомився з хорошим лікарем, який і привів його до психолога. Зараз Ігор постійно приходить до цього доктора на роботу, і мріє вирости і стати дитячим лікарем. Він більше не думає про самогубство і не намагається таким чином привернути увагу матері. У мене для Вас шановні батьки, є маленька порада, який повинен стати для Вас законом: підліток заговорив з вами про своє - кидайте мити посуд, покладіть слухавку, відкладіть всі свої справи, сідайте навпроти, очі в очі - і слухайте, вникати, співпереживайте, думайте разом! І ще: дитина, підліток повинен знати, що він завжди може розраховувати на вашу підтримку і допомогу.

Я нікому не потрібен.

З передсмертної записки Маші Н. (11 років): "Мене ніхто не любить! Я їм не потрібна. Папа пішов жити до іншої дівчинки, напевно, більш гарною, ніж я. А мама тільки й думає, як від мене позбутися. Мамочка я тебе дуже люблю, і більше не буду заважати тобі жити! До побачення ... "Як потім з'ясувалося, дівчинка дуже сильно переживала розлучення батьків. А вони не приховували від Маші свої почуття і з'ясовували стосунки в її присутності. Саме так Маша дізналася, що тато пішов жити до іншої дівчинки (його нова жінка народила йому дочку) і вирішила, що вона чимось завинила, раз її кинули. А останньою краплею став випадково почута дівчинкою телефонна розмова. Мама, вважаючи, що Маша спить, скаржилася подрузі, що дитина перешкода в особистому житті і з такою дорослою дочкою вона нікому не потрібна. Маша (вихована телевізором і серіалами) випила цілу упаковку снодійного.

На щастя, Машу вдалося відкачати, але навіть страшно уявити, що могло б статися, якби лікарі запізнилися з допомогою. Зараз, через рік після тієї страшної події, Маша сильно змінилася і навчилася безпечнішими способами вирішувати свої проблеми. Але мама дівчинки досі живе в страху, що дочка знову захоче повторити той вчинок. Підліток повинен вміти вихлюпувати негативні емоції, а не замикатися. Частіше проявляйте до нього ніжність. Нехай він бачить, що ви його дуже любите і завжди готові прийти на допомогу. Так само підліток повинен бачити, що батьки теж іноді відчувають біль або страх. Частіше шкодуйте один одного.

           Частота суїцидальних дій серед молоді, протягом останніх двох десятиліть подвоїлася. У 30% осіб у віці 14 - 24 років бувають суїцидальні думки, 6% юнаків і 10% дівчат здійснюють суїцидальні дії. Із загальної кількості суїцидів 90% - здійснюється людьми у психічному стані і лише 10% - без психічних  розладів. Деякі фахівці пишуть про те, що в 10% суїцидальну поведінку має на меті покінчити собою, і в 90% суїцидальну поведінку підлітка - це залучення до себе уваги.

          Вивчення проблеми суїциду серед молоді показує, що в цілому ряді випадків підлітки вирішувалися на самогубство з метою звернути увагу батьків, педагогів на свої проблеми і протестували таким страшним чином проти бездушності, байдужості, цинізму і жорстокості дорослих. Вирішуються на такий крок, як правило, замкнуті, ранимі по характеру підлітки від відчуття самотності, власної непотрібності стресів і втрати сенсу життя. Своєчасна психологічна підтримка, добре участь, надану підліткам у важкій життєвій ситуації, допомогли б уникнути трагедії. За даними офіційної статистики від самогубства щорічно гине близько 2800 дітей і підлітків у віці від 5 до 19 років, і ці страшні цифри не враховують випадків спроб до самогубства.

          Шановні батьки, задумайтеся!

10 вересня - Всесвітній день боротьби з самогубствами.

Причин піти самостійно з життя багато. Основною причиною високого рівня суїцидів в країні є моральне "здичавіння" суспільства, втрата моральних орієнтирів, втрата сенсу життя. Ілюзія життя як споживання підміняє справжній сенс життя, агресивно вбудовується в свідомість людей. Якщо сенсом життя проголошується покупка квартири, самореалізація, престижна робота і красива дружина, то людина, з якихось причин не зумів всього цього досягти, відчуває себе непотрібним, невдахою, не здатним досягти встановленого рівня. Звичайно, на рівень суїциду впливає і ситуація в родині, тому що найбільш уразливими в психологічному плані є ті люди, у яких є проблеми з близькими (і найбільш часто - з батьками). Відкинуті з різних причин діти страждають. Батьки часто женуться за благами, а дитина виявляється забезпеченим, але самотнім. Більш того, якщо він не виправдовує батьківських очікувань, на ньому зривають гнів. Буває і так, що батьки сваряться, а у дитини, що сприймає себе частиною батька і матері, розвивається внутрішній конфлікт. І та агресія, яка повинна спрямовуватися на батьків, в результаті звертається на себе.

          Шановні батьки! Приділяйте якомога більше уваги своїм дітям!

Перший і найважливіший елемент роботи з самогубцями - це почути їх. Почути те, що вони хочуть сказати, почути їх біль і відреагувати, м'яко і доброзичливо показати вихід. Людина з такою проблемою не бачить адекватно свою ситуацію, реальність сприймається їм спотворено. Підхід до кожного повинен бути індивідуальний.

          Шановні батьки! Якщо ви помітили, що з вашою дитиною щось відбувається, не соромтеся запитати поради у фахівців в цій області. Допоможіть своїй дитині!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
26 серпня 2019
Переглядів
1925
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку