Перевірка домашнього завдання. Вправа “Вставити пропущені слова”1. Біологічно активні речовини, які прискорюють хімічні реакції, - ______________. 2. Друга назва ферментів - ______________. 3. Більшість ферментів за походженням є __________.4. Такі ферменти утворюються в ______________.5. Існують ферменти, що мають __________ природу.6. Вони, у свою чергу, утворюються в ___________.
Вітаміни, їх класифікація. Вітаміни – це група низькомолекулярних сполук різноманітної хімічної природи, які впливають на процеси метаболізму та входять до складу активних центрів ферментів або виконують функції прогормонів чи гормонів. ВІТАМІНИВодорозчинні В,С, Р, UЖиророзчинні A, D, E, K
Водорозчинні вітаміни (В,С, Р, U) - вітаміни, які розчиняються у воді. До них належать:{93296810-A885-4 BE3-A3 E7-6 D5 BEEA58 F35}В1 (тіамін)В2 (рибофлавін)В3 (РР або нікотинова кислота)В4 (холін)В5 (пантотенова кислота)В6 (піридоксин)В7 (Н або біотин)В8 (інозитол)В9 (Вс, М (фолієва кислота)В10 (амінобензойна кислота)В11 (левокарнітин)В12 (ціанокобаламін)В13 (оротова кислота)В15 (пангамова кислота)С (аскорбінова кислота)Р (біофлавоноїди)U (метіонін)
Жиророзчинні вітаміни (ліповітаміни) - вітаміни, які розчиняються у ліпідах. До них належать:{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}D1 (ламістерол)D2 (ергокальциферол)D3 (холекальциферол)D4 (дигідротахістерол)D5 (7-дигідротахістерол)А1 (ретинол)Е (токоферол)К1 (філохінон)К2 (фарнохінон) N (ліпоєва кислота)