Вклонімося хлібу -він святий

Про матеріал
Формувати уявлення учнів про значення хліба в житті людини, про історію його виникнення, про обряди і звичаї, які супроводжували процеси вирощування, збирання та випічки хліба в Україні; розвивати мовлення учнів, увагу, пізнавальний інтерес; сприяти розвитку творчої активності, навичок самоосвітньої діяльності; виховувати бережливе ставлення до хліба, повагу та інтерес до хліборобської праці.
Перегляд файлу

  Тема: Вклонімося хлібу — він святий.

 

  Мета: Формувати уявлення учнів про значення хліба в житті людини, про історію його виникнення, про обряди і звичаї, які супроводжували процеси вирощування, збирання та випічки хліба в Україні; розвивати мовлення учнів, увагу, пізнавальний інтерес; сприяти розвитку творчої активності, навичок самоосвітньої діяльності; виховувати бережливе ставлення до хліба, повагу та інтерес до хліборобської праці.

 

  Ключове питання: Без чого не можна жити?

  Змістові питання:

Де вперше з'явився хліб?

Як вирощують хліб?

Народні традиції вшанування хліба.

  Кінцевий результат:

Глибоке засвоєння матеріалу.

Формування навичок роботи у групах, навичок роботи з додатковою літературою.

Виготовлення плаката "Хліб — всьому голова".

  Обладнання: Засоби мультимедіа (слайди), знаряддя праці для випічки хліба, предмети українського побуту, виставка книг, таблиці.

 

  Хід реалізації проекту

 

І.Вибір теми, отримання завдань.

 

ІІ. Опрацювання літератури (з допомогою батьків). Робота в творчих групах.

        Створення банку даних.

 

  Група 1 — історики.

Готують інформацію про те, звідки прийшов до нас хліб, як вперше навчились його випікати.

  Група 2 — народознавці.

Дізнаються про використання хліба в обрядах і звичаях українського народу, які народні свята пов'язані із вшануванням хліба.

  Група 3 — дослідники.

Підбирають матеріал про те, який шлях пройшов хліб від посіву зернових до хлібини на столі, дізнаються, люди яких професій задіяні в цьому процесі.

  Група 4 — літератори.

Підбирають вірші, загадки, казки, прислів'я про хліб

  Група 5 — творці.

Малюють малюнки, пишуть вірші, співають пісні.

 

ІІІ. Мотивація. Оголошення теми заняття та очікуваних результатів.

Учитель:

  • Прочитайте загадку, ідучи по лініях, які з'єднують круги, і відгадайте її.

 

ВИ    СТО     У     НЯВ    ЛІ     ЩЕ   ДОБ   НАЙ  ЗЕМ  МІС

 

 

 

 ЛІ.     РІС   НА     ПО    ЗАЙ   НА    КРА   РІЙ    ЦЕ     ЛІ,

 

  • Виріс у полі на добрій землі,

                 Місце найкраще зайняв на столі.    (Хліб)

 

 

— Давайте створимо павутинку до слова "хліб". 

                              

                                                                     поле

                                            ХЛІБ                                 посіяти

             борошно                                        зерно                                

 

 

 — Сьогодні на уроці ми будемо говорити про хліб. Ви більше дізнаєтеся про історію виникнення хліба, про обряди і звичаї, з якими він пов'язаний, який шлях проходить зернина від ріллі до хлібини на столі.

    Разом з батьками ви готували матеріал до цієї теми, а зараз ви його представите.

     Результатом вашої пошукової роботи буде виготовлення плаката "Хліб — всьому голова", За кожен виступ групи і виконане мовне завдання ви будете отримувати подарунок -зернинку, яку будемо вставляти у колосок. А він у майбутньому займе центральне місце на плакаті.

 

ІV. Захист проекту (презентація творчих надбань, колективне створення плакату).

1.Звіт групи "Історики"

1-й історик

   Як же люди навчилися вирощувати хлібні зерна?

   По хлібні зерна вирушали всім племенем, аби зібрати багато, бо вони давали відчуття ситості.

  Якось зернята покотилися у траву і проросли. Та не всі, а тільки ті, що потрапили у м'яку, розпушену землю. Наступного разу людина палицею розпушила землю, розкидала насіння. Всі зернини проросли.

   Так хлібне зернятко прив'язало людину до землі.

 

2-й історик

   Перші поселення хліборобів у нашому краї з'явилися на берегах річки Сули. Чоловіки обробляли ґрунт, сіяли зерно, доглядали врожай. Жінки збирали зерно, розтирали його між каменями, готували юшку з борошна. Випікати хліб тоді ще не вміли.

3-й історик

Ввечері хлібороби повернулися з поля, сіли вечеряти. Юшка цього разу вдалася густою. Випадково господиня розлила її на розпечений вогнем камінь. Тісто спеклося. Одна із жінок хотіла викинути кружальце. Та воно так смачно пахло, що вона скуштувала його.

   Відтоді почали випікати хліб.

  • Гра "Аукціон"(хто останній назве хлібо-булочний виріб, той і переможець у грі)

   Хліб, паляниця, булка, батон, кекс, бублик, рогалик, печиво, торт, калач, коровай, тістечка, пампушки...  (Група отримує подарунок-зернинку.)

2. Звіт групи "Народознавці"

1-й народознавець

   Хліб завжди супроводжував людину у найважливіших подіях життя.

2-й народознавець

   З хлібом приходили сусіди і родичі вітати новонародженого — на здоров'я і достаток.

1-й народознавець

   На весіллі молодих зустрічали хлібом-сіллю і молоде подружжя цілували його.

2-й народознавець.

   В нову хату входили тільки з паляницею в руках.

1-й народознавець

   В усі часи майже всі свята були пов'язані з хлібом.

2-й народознавець

   На Різдво обов'язково пекли пироги, готували кутю з товченої пшениці.

1-й народознавець

   На Великдень у красному кутку виставляли високі паски.

2-й народознавець.

   На свято Андрія влаштовували вечорниці, основним тут було кусання калити.

   Калита — великий корж із білого борошна.

1-й народознавець.

   Кожне дійство при оранці, сівбі чи збиранні хліба проходило за певними обрядами-на хороший урожай.

2-й народознавець

   Хвала хлібові проходить під час святкування закінчення жнив — обжинок.

  • Гра "Дешифрувальник"

   Користуючись таблицею, розшифрувати закодоване слово за цифрами.

 

     1                 2               3             4                5

 а б в           г ґ д е        є ж з       и і ї й         к л м

 

      6               7                 8            9               0

н о п р         с т у         ф х ц      ч ш щ         ь ю я

 

         5 6 5 6 7 6 5  (колосок)

 

(Група отримує подарунок-зернинку.)

 

3. Звіт групи "Дослідники" 

  • Розповіді учнів супроводжуються демонстрацією слайдів)

 

1-й дослідник.

Довгу дорогу проходить зерно від сівби його у розпушену

землю до короваю хліба золотого, до смачного окрайчика в наших руках.

2-й дослідник.

    Спершу потрібно трактористам землю зорати.

1-й дослідник.

   Потім вчасно зерно посіяти. Доглянути сходи. За цим слідкує агроном.

2-й дослідник.

   Стигле зерно збирають комбайнери. Це їм треба зробити швидко і без втрат.

1-й дослідник.

   Зібране зерно перемелюють мельники.

2-й дослідник.

   Борошно водії відвезуть на хлібозаводи, де пекарі випечуть хлібо-булочні вироби.

1-й дослідник.

   Ми дуже вдячні працівникам Червонозаводського хлібозаводу за те, що кожного дня смакуємо свіжий духмяний хліб.

  • Гра "Яке слово зайве?"

Трактори, шофер, комбайни, сівалки.

Паляниці, бублики, калачі, колоски.

(Група отримує подарунок-зернинку.)

 

4. Звіт групи "Літератори"

1-й літератор.     Вірш "Хлібина"

  Тільки-но з печі-скоринка в золі —

  Свіжа хлібина лежить на столі.

  День починається з тієї хлібини,

  В ній наш достаток, могутність країни, 

  Кажуть в народі правдиві слова:

"Хліб-годувальник —всьому голова!"

2-й літератор.   Казка "Красно дякуємо за хліб" (Г. Демченко)

3-й літератор.   Прислів'я

Буде хліб —буде й пісня.

Хочеш їсти калачі —не лежи на печі.

Риба —вода, ягода —трава, а хліб —усьому голова.

Земля — матінка, а хліб — батечко.

4-й літератор.      Акровірш

Хвалить його кожен,

Любить його кожен,

І днями прожити

Без нього не можем.

5-й літератор.    Скоромовки

1.Русі вуса у вівса,                              2.Жатка жваво жито жне,

Вуса —вся краса вівса.                         Жатку жнець не дожене.

 

  • Гра "Знайди пару"

 

Хліб                                  роботящі            

Руки                                  родюча

Земля                                пахучий 

 

(Група отримує подарунок-зернинку.)

 

5. Звіт групи "Митці"

— Про хліб писали романи, малювали на картинах, оспівували у піснях.

1-й митець демонструє малюнки.

2-й митець читає написаний віршик.

  • Всі діти класу співають українську народну пісню "Ой на горі жито".

(Група отримує подарунок-зернинку)

  • Батьки частують дітей випеченими хлібо-булочними виробами.

 

V. Рефлексивно-оцінювальний етап

1.Учитель:

— Ось який стиглий наливний колос у нас утворився із зернинками золоченими.

Він і буде в центрі нашого плаката. (Естетичне дооформлення доробку)

 

2. Рефлексія "Абетковий суп"

(Учні витягують з чарівної торбинки літеру і придумують підсумкове речення, яке б починалося з цієї літери).

 

3.Учитель.

— Хліб — це те, що завжди було турботою і радістю  людини, чому вона віддавала свій труд і талант. Хліб для кожного з нас звичний, як сонячне світло чи дихання і таке ж необхідне. Без хліба не можна уявити ні степової далі, ні світанку, ні рідного дому.

       Певно, чули ви, малята,

       Вже не раз такі слова:

       "Хліб потрібно шанувати!

       Хліб — усьому голова!"

  • Слайд. Хліб на рушнику

 

—Шануйте працю хліборобів!

    Шануйте хліб!

 

 

docx
Додав(-ла)
Кісенко Ніна
Додано
12 березня 2023
Переглядів
186
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку