Вплив сонячної активності на людину

Про матеріал
Доступний презентація на тему "Вплив сонячної активності на людину ". Доступна лише для ознайомлення з матеріалом. До копіювання заборонена.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вплив сонячної активності на людину.11-А

Номер слайду 2

Сонце:— центральне тіло сонячної системи, що являє собою розжарену газову кулю. — сонце є потужним джерелом енергії, завдяки якій на Землі існує життя .— сонячна активність настільки велика, що якби Земля не була захищена озоновим шаром, то ні про яке життя на планеті не було б і мови.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Вплив сонця: Вплив сонця на здоров'я людини був помічений ще в давнину. Проте детальні дослідження з цього приводу розпочалися лише у ХVІІІ-ХІХ ст. Сьогодні відомо, що вплив сонця пов'язаний насамперед із 11-річним циклом сонячної активності, підвищення якої причиняє збурення магнітосфери та іоносфери.

Номер слайду 5

(3 цикли сонячної активності)

Номер слайду 6

Ультрафіолетове випромінювання:- у великих дозах підвищує ризик розвитку раку шкіри – меланоми. Надлишок сонця висушує нашу шкіру і порушує структуру каркасу шкіри – погіршується вироблення і посилюється руйнування білка колагену. В результаті шкіра швидко старіє і з'являються зморшки. Інфрачервоні промені при тривалій дії можуть перегріти наш організм і спровокувати сонячний удар. Виникають запаморочення, нудота, блювання, підвищується температура тіла, може статися непритомність, організм відчуває стан зневоднення.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Підвищення сонячної активності впливає:-на здоров'я і самопочуття людей. Це небезпечно в першу чергу для тих, хто страждає артеріальною гіпертонією і гіпотонією, хворобами серця. Приблизно 70% інфарктів, гіпертонічних кризів та інсультів відбувається саме під час сонячних бурь. В дні підвищеної активності Сонця число нападів стенокардії на 20% більше, ніж у дні спокійного Сонця. Число випадків інфаркту міокарда досягає максимуму наступного дня після спалаху. У цей день уже починається магнітна буря на Землі. Негативні наслідки викликаються також у людей, що страждають захворюваннями органів дихання. Під час магнітних бур у таких хворих знижуються показники життєвої ємності легень. У хворих на туберкульоз стають частішими випадки легеневих кровотеч.

Номер слайду 9

В період сонячних спалахів:- що викликають магнітні бурі на Землі, спостерігається також вплив на людей, з захворюваннями шлунково-кишкового тракту, бронхіальній астмі, епілепсії та інших хворобах. Виявилось, що в дні магнітних бурь в середньому на 50 відсотків зростає число загострень хронічних хвороб, раптових психічних розладів.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

У деяких:- здорових людей погіршується настрій, з'являється головний біль, знижується продуктивність праці. Особливо це небезпечно для людей, які мають професії, пов’язані із швидкою реакцією. Так, у пілотів збільшувалась кількість помилкових рішень, наростала тривога, втома, погіршувався настрій. З'являється певна загальмованість, повільність, погіршується кмітливість. Збільшується ймовірність прийняття невірних рішень, може з'явитися безпричинна дратівливість.

Номер слайду 12

вітамін D₃:утворюється в епідермісі шкіри під впливом ультрафіолетових променів сонячного світла з провітаміну D₃ .- для підтримки необхідного рівня вітаміну D в організмі досить підставляти сонцю руки та обличчя 2-3 рази на тиждень по 5-15 хвилин протягом літніх місяців.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

УФ-промені:- активізують більшість процесів, що відбуваються в організмі — дихання, обмін речовин, кровообіг і діяльність ендокринної системи. Доведено, що під дією УФ-променів значно збільшується кількість антитіл у крові, що підвищує стійкість людського організму до інфекційних і вірусних захворювань. Взимку і навесні, коли захисні функції організму ослаблені, УФ-промені допомагають боротися із застудними захворюваннями. УФ-промені успішно використовуються при лікуванні різних шкірних захворювань, таких як екзема, псоріаз, вугровий висип. Використання в лікувальних цілях не усуває негативних побічних ефектів УФ-випромінювання, однак відбувається під медичним контролем, що дозволяє мінімізувати шкоду в порівнянні з корисним ефектом.

Номер слайду 15

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Додав(-ла)
Бо Аліна Юріївна
Додано
16 лютого 2023
Переглядів
4263
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку