Вплив війни з росією на міграційні процеси з Україною

Про матеріал
Презентацію можна використовувати, на уроках географії загальноосвітніх шкіл в 11 класі під час вивченя розділу "Суспільна географія України"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Міграція. Міграційні процеси у світі та в Україні.

Номер слайду 2

Що взагалі означає термін «Міграція»?Міграція населення (лат. migratio — переселення) — механічні переміщення людей через кордони тих чи інших територій зі зміною місця проживання назавжди, на більш-менш тривалий час або з регулярним поверненням до нього. Міграція населення — складний суспільний процес, що впливає на різні сторони соціально-економічного життя людства. Людей, які вчиняють міграцію, називають мігрантами. Особи, які переселилися за межі країни, — емігранти, які переселилися в країну — іммігранти. Різниця між кількістю іммігрантів і емігрантів — міграційне сальдо (чиста міграція) — безпосередньо впливає на кількість населення країни.

Номер слайду 3

Міграції розрізняють за багатьма ознаками: тривалістю, напрямком переїзду, керованість, правою ознакою. Більш детальніше можемо розглянути в табличці(нажміть на мишку){21 E4 AEA4-8 DFA-4 A89-87 EB-49 C32662 AFE0}За тривалістю. Постійні(безповоротні)Тимчасові:маятникові(щоденні)вахтові (до 1 місяця)сезонні, або циклічні (до 3 місяців)короткострокові (до 1 року)довгострокові (на кілька років)транзитніепізодичні (ділові (службові)Міграції населення{21 E4 AEA4-8 DFA-4 A89-87 EB-49 C32662 AFE0}За напрямком. Зовнішні:еміграціяімміграція. Внутрішні{21 E4 AEA4-8 DFA-4 A89-87 EB-49 C32662 AFE0}За керованістю. ОрганізованіНеорганізованіПримусові{21 E4 AEA4-8 DFA-4 A89-87 EB-49 C32662 AFE0}За правовою ознакою. Легальні (на законних правах)Напівлегальні (з простроченою візою)Нелегальні (без офіційного дозволу)

Номер слайду 4

Головні чинники міграціїЕкономічніПотітичніНаціональніРелігійніЕкологічніГоловними з них у всі часи були економічні. Міждержавні трудові міграції - важливий чинник обміну досвідом ро-боти, перебудови професійної та кваліфікаційної структури зайнятості, швидко-го й ефективного пристосування до умов світового ринку, розвитку технологій. Розрізняють фізичні та інтелектуальні економічні міграції.

Номер слайду 5

Фізичні міграції передбачають пошук некваліфікованої низькооплачуваної роботи за кордоном переважно в сільському господарстві, будівництві, сфері обслуговування. Так, спостерігається еміграція робочої сили із слаборозвинутих країн до високорозвинутих. Першість за кількістю тимчасових робітників у Європі належить Німеччині. Іммігранти найчастіше задовольняються т. зв.3 D-роботою (від англ. dirty, dangerous, degrading - брудною, небезпечною, такою, що веде до деградації).Інтелектуальні міграції, або «відплив розуму», полягають у переманюванні спеціалістів високої кваліфікації з одних країн до інших. Високорозвинуті країни (США, Канада, ряд країн Європи, Австралія) приймають на роботу здебільшого вихідців з бідних країн Азії, Африки, Латинської Америки. Це завдає останнім значних матеріальних збитків та інтелектуальної шкоди. Однак країни-експорте-ри робочої сили також мають вигоду: зниження рівня безробіття й соціального напруження в країні, одержання доходів від грошових переказів емігрантів, ознайомлення робітників з передовими технологіями тощо. До політичних чинників міграцій належать війни, революції, зміни державних кордонів тощо. Так, активні міграційні потоки між німцями і поляками було спри-чинено наслідками Другої світової війни. У наш час новою тенденцією в потоках мігрантів стало зростання кількості біженців із зон територіальних коноліктів, між-національних локальних суперечок, гострої політичної боротьби, голодування. Релігійні міграції можуть мати тимчасовий характер (наприклад, паломни-цтво до святинь) або сталий. Наприклад, через релігійне несприйняття один одного з повоєнних років тривають міграційні потоки мусульман з Індії до Па-кистану, а індусів - у зворотному напрямку. Трапляються міграції на національ-ному підґрунті. Так, після створення у 1948 р. держави Ізраїль туди лише за перші чотири роки прибуло 700 тис. іммігрантів з країн Європи, Азії, Африки. Останнім часом до суттєвих чинників міграцій додалися екологічні. Люди залишають райо-ни екологічних катастроф. Так сталося після катастрофи на Чорнобильській АЕС.

Номер слайду 6

Міграція в Україні24.02.2022 – саме ця дата змузила більше 3 млн. українців покинути свої домівки. через війну та мігрувати до сусідніх країн. Зазначається, що 16% опитаних українців змінили місце проживання з 24 лютого 2022 року. 12% виїжджали, але вже повернулися додому, 10% планують повернутися найближчим часом, 23% — перечікують, 11% не планують повертатися додому. За даними уряду росії та білорусі міграція українців може бути лише примусова, це та міграція про яку я вже розповідав раніше.

Номер слайду 7

Дякую, за перегляд!Виконав учень 11-го класу. Дачевський Дмитро

pptx
Пов’язані теми
Географія, 11 клас, Презентації
Додано
17 березня 2023
Переглядів
430
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку