Всеволод Нестайко "Чарівний талісман" 5 НУШ

Про матеріал
Презентація до уроку української літератури у 5 класі. Робота містить стислу біографію письменника, уривки з тексту , матеріал для розуміння змісту, запитання , які допоможуть учням засвоїти матеріал. Посилання на інтерактивне зображення. Презентація може бути використана на уроці та для дистанційного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Всеволод Нестайко «Чарівний талісман»

Номер слайду 2

«Коли я став по-справжньому дорослим, мені страшенно захотілося повернутись назад у дитинство – догратися, досміятися, добешкетувати ... Вихід був один – стати дитячим письменником. Так я й зробив. І, пам’ятаючи своє невеселе дитинство, я намагався писати якомога веселіше… Я пишаюся, що не вийшов із дитинства, що зберіг дитячу душу. Це підтримує мене в нашому жорстокому світі і дає сили творити». Всеволод Нестайко, український письменник1. Пригадай події із творів письменника. Як ти вважаєш, чи вдалося письменнику «повернутися» в дитинство?

Номер слайду 3

Всеволод Нестайко —відомий письменник, класик сучасної української дитячої літератури.

Номер слайду 4

Я ЦЕ ЗНАЮ!2. Виконай завдання. Установи відповідність. Роди літератури. Оповідання. Повість. Особистість. Невеликий епічний твір про якийсь епізодчи подію із життя одного героя протягом короткого проміжку часу. Епос, лірика, драма. Конкретна людина зі своєрідним світоглядом, особливостями характеруй поведінки; індивідуальність. Епічний твір середнього розміру від оповідання відрізняється чималою кількістю персонажів.

Номер слайду 5

Я ЦЕ ЗНАЮ!2. Виконай завдання. Установи відповідність. Григір Тютюнник «Дивак. Галини Малик «Незвичайні пригоди Алі в країні Недоладії»Тараса Шевченка «Садок вишневий коло хати…».«Повість минулих літ»

Номер слайду 6

3. Переглянути відеоматеріал. Заповнити анкету письменника. Позначити на карті міста України, пов’язані із життям Всеволода Нестайка.

Номер слайду 7

Всеволод Нестайко народився 30 січня 1930 року в м. Бердичеві на Житомирщині в сім’ї службовця. 

Номер слайду 8

4. Робота у парі. ЖУРНАЛІСТСЬКИЙ БЛОГПрочитай фрагмент інтерв’ю із Всеволодом Нестайком. Розмовляли Павло Солодько, Олександра Тимошенко, «Друг Читача»Складіть запитання до Всеволода Нестайка. Спрогнозуйте ймовірну відповідь, спираючись на прочитаний матеріа.

Номер слайду 9

— Кому з персонажів ви передали найбільше своїх рис?— В усіх героїв є мої риси, бо вони народилися в моїй уяві, у моєму серці, і я не можу сказати, що я комусь віддаю особливу перевагу. Усі вони мої діти, я їх створив, і тому навряд чи у мене є якийсь один улюблений персонаж. Усі вони — мої улюблені.— А хто ваш перший читач?— Я не можу сказати, що в мене є таке, щоб я давав читати дружині або дочці. Я соромлюся, відверто кажучи. Вони у мене — і дружина, і дочка — з дуже великими вимогами. Вони філологи, викладачі університету. Чи відчуваєте ви славу?— Звичайно, приємно, коли хтось пише якісь статті про мене, хтось балакає по радіо, хтось взагалі вигадує… Звичайно, це краще, ніж лайка. Але ви знаєте, я не заношуся, не належу до тих людей, які дуже пишаються своєю творчістю. Звичайно, похвала приємна ─ особливо, коли її висловлюють мої читачі. Ось недавно мене потішила замітка в «Газеті по-київськи», у якій фронтмен гурту «Мандри» Фома сказав, що він регулярно перечитує «Тореадорів з Васюківки» з метою підвищення настрою, вважає, що ця книжка — відмінна «психотерапія». До речі, не тільки молоді, але й дідусі та бабусі, мої колишні читачі, писали мені, що часто перечитують «Тореадорів», і ця «психотерапія» діє й на них. Мені надходять дуже зворушливі листи і від дітей, і від дорослих. Оце і є найприємніше. За матеріалами ресурсу «Друг Читача»Складіть запитання до Всеволода Нестайка. Спрогнозуйте ймовірну відповідь, спираючись на прочитаний матеріа.

Номер слайду 10

Які твори Всеволода Нестайка тобі відомі?Скільки книжок він написав?Яке враження складають його твори?Всеволод Нестайко

Номер слайду 11

5. ПРАЦЮЄМО РАЗОМ Літературознавчий словник. Повість –невеликий за обсягом ,розповідний прозовий твір , що має одну сюжетну лінію, головних та другорядних персонажів. Глибоко аналізується одна чи декілька проблем. Пригодницька повість -це розповідний прозовий твір, у якому описуються незвичайні або небезпечні події, сюжет розвивається швидко, є інтрига, діють яскраві персонажі.

Номер слайду 12

Назви, до якого твору Всеволода Нестайка ілюстрація.

Номер слайду 13

6. Психологічна хвилинка. Гра «Називай швидко»

Номер слайду 14

7. СКАРБНИЧКА ДЛЯ ДОПИТЛИВИХ ТАЛІСМАН – предмет, що, за марновірними уявленнями, має чудодійну силу й приносить його власникові щастя, удачу, оберігає від небезпеки.

Номер слайду 15

8. Робота у паріАсоціативне гроно. Запиши асоціації до постаті Всеволода Нестайка як автора пригодницької повісті «Чарівний талісман» та «Тореодори із Васюківки» (поняття, емоції, предмети, явища тощо)

Номер слайду 16

9. МИСТЕЦЬКА ХВИЛИНКАРозглянь репродукції картин українського художник. Розкажи, які радощі дитинства цінуєш саме ти.«Діти на кладці» Ярослав Пстрак. Ярослав Пстрак.«Діти з ялинкою»

Номер слайду 17

10. Переглянь буктрейлерhttps://view.genial.ly/6630c8a1c83bbd0014e187fe/video-presentation-creative-video

Номер слайду 18

11. Літературознавче дослідження.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}АВТОРНАЗВА ТВОРУРІД ЛІТЕРАТУРИРІК НАПИСАННЯ1984 ЖАНРТЕМАзображення різноманітних пригод кращих друзівІДЕЯМісце події село Гарбузяни, що розкинулось на березі річки Голубянка. Герої твору Сашко Марусик, Сашко Циган, Сашко Журавель, пес Бровко, чарівник

Номер слайду 19

12. Підсумуй!Виконай тестові завдання1. Укажи ХИБНЕ твердження про Всеволода Нестайка. А. Народився 30 січня 1930 року на Житомирщині. Б. Дитинство припало на Голодомор 1932-1933 років. В. 1979 року трилогію «Тореодори з Васюківки» додано до Почесного списку Г. К. Андерсена. Г. Книги письменника не перекладено іноземними мовами.2. Твір «Незвичайні пригоди Алі…» написала. А. Леся Українка Б. Олена Пчілка В. Галина Малик В. Ірина Жиленко3. Визнач правильне тлумачення фразеологізму «Сни, як у рябої кобили»А. Допомагати кому-небуть Б. Позбуватися чогось. В. Якась нісенітниця Г Постійна небезпека

Номер слайду 20

13. Домашнє завдання. Прочитай за хрестоматією «Чарівний талісман». За прочитаним твором створи дерево дружби.

pptx
Додано
9 травня
Переглядів
1465
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку