20 різних амінокислот приймають участь в побудові білків. Молекули білків складаються із залишків спиртів. Замінні амінокислоти – це речовини, що синтезуються організмом людини і тварини. Синтетичні полімери, яких не існує в природі, називаються білками. Соя має найбільше білка серед рослин (34%). В яйцях і горіхах однакова кількість білків(10%). Ренатурація - процес порушення первинної структури білків. Білок м’язів міозін забезпечує рухову функцію організмів. Білки синтезуються на мітохондріях. А, Г, Ц, У – це нітратні основи ДНК.1.+ 2.- 3.- 4. – 5.+ 6. + 7. – 8. + 9. – 10. – «Так - Ні»
Поширеність моносахаридів: Глюкоза містититься у фруктах, ягодах, особливо у винограді, у меді. Фруктоза – найсолодший із природніх цукрів, в 1,8 рази солодше цукру, його найбільше в меді. Галактоза витрачається організмом людини на біосинтез. Маноза виявлена у складі слини, слизу кишечника, суглубової рідини, крові, у рослин – у слизі зерен злаків, бульб орхідей, шкірці апельсинів
2) Олігосахариди – молекули, що містять від 2 до 10 залишків моносахаридів. Сахароза – буряковий або тростинний цукор - дисахарид, молекула якого складається із залишків глюкози та фруктози, з’єднаних глікозидним зв*язком. Мальтоза – солодовий цукор – складається із двох залишків глюкози; Мальтоза утворюється при проростанні зерен, розщепленні крохмалю при спиртовому бродінні тощо. Лактоза – молочний цукор – складається із залишків галактози і глюкози; це основний цукор молока, входить до складу ліпідів головного мозку - галактозидів
3) Полісахариди – молекули, що містять велику кількість залишків моносахаридів. Камеді і слиз забезпечуютьрослинам захист і загоювання ран. Слина містить муцин для склеювання їжі у грудочки. Гепарин запобігаєзсіданню кровіГіалуронова кислота і хондроїтинсульфат діють як біологічне мастило
Хітин утворює покриви комахі клітинну стінку грибів. Муреїн утворює клітинну стінку бактерій. На поверхні тваринних клітин єглікокалікс. Глікоген резервний полісахаридтварин і людини. Крохмаль складається із залишків α-глюкози. Целюлоза структурний компонент рослин, що входить до їх стінок
- Фосфоліпіди – структурний компонент клітинних мембран;- Гліколіпіди - входять до складу клітинних мембран; є компонентами зовнішнього шару мембран; є головним компонентом нервової тканини;- Ліпопротеїни – комплекси ліпідів з білками; транспортування ліпідів кров’ю та лімфою; входять до складу клітинних мембран.2) Складні ліпіди
3.1. Стероїди Тваринні стероїди-холестерол стабілізує клітинну мембрану тваринної клітини;-жовчні кислоти сприяють перетравленню жирів;-статеві гормони регулюють статеве дозрівання і функції;-гормони кори наднирників впливають на обмін речовин;-компонент вітаміну D Рослинні стероїди-сітостерол є аналогом тваринного холестеролу; -глікозиди впливають на роботу серця3) Похідні ліпідів