Я і ми. Соціокультурна багатоманітність

Про матеріал
Презентація до уроку з Громадянської освіти, 10 клас, підручник - Гісем, Мартинюк, видавництво: Ранок, 2018
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Я і ми. Соціокультурна багатоманітність

Номер слайду 2

Що таке соціум. Немає людини не виникне соціуму. Відсутній соціум не сформується особистість людини. Жан-Жак Руссо Концепція суспільного договорусуспільство виникло як результат договору всього людства задля задоволення своїх потреб у харчуванні й безпеці, спілкуванні та інтелектуальному розвитку.

Номер слайду 3

Соціологи пояснюють соціум, як сукупність усіх способів взаємодії і форм об’єднання людей, у яких проявляється їхня всебічна залежність одне від одного. У більш поширеному розумінні соціум — це сукупність людей, об’єднаних конкретними інтересами, потребами, взаємними симпатіями або видами діяльності.

Номер слайду 4

Сучасні науковці виділяють такі ознаки соціуму:• його представники проживають на певній території;• його представники здійснюють спільну діяльність;• у соціумі обов’язково має бути розподіл суспільних благ;• як наслідок, ознакою соціуму є соціальний і виробничий поділ праці.

Номер слайду 5

Соціальна структура сучасного соціуму. Полікультурність — співіснування та розвиток різних за змістом культурних традицій у межах однієї локалізованої в просторі й часі спільноти людей. Толерантність — терпимість до іншого світогляду, способу життя, поведінки і звичаїв. Терпимість — здатність витримувати щось, миритися з яким-небудь становищем. Плюралізм — визнання багатоманітності думок, поглядів, напрямків, партій, суб'єктів економічного, політичного й культурного життя демократичного суспільства як основи його розвитку. Компроміс — згода, якої досягають шляхом взаємних поступок. Різноманітність — наявність багатьох складових різного характеру в єдиному цілому. Рівність — можливість забезпечення рівними правами та можливостями різних соціальних груп задля задоволення їхніх потреб.

Номер слайду 6

!!!Поняття «суспільство» тотожне терміну «соціум», а різниця полягає лише у сферах їх застосування. Так, поняття «суспільство» частіше застосовується в правових дисциплінах, у суспільствознавстві та історії, а «соціум» — це поняття, ближче до соціологічних наук: демографи, соціологи, психології. Таким чином, поняття «соціальне» та «суспільне» теж є синонімічними.

Номер слайду 7

Соціальна структура складається з:• соціальних спільнот — відносно стійких сукупностей людей, яким притаманні більш або менш однакові умови та стиль життя, колективна свідомість, спільність соціальних норм, ціннісні орієнтири та інтереси;• соціальних відносин — відносно стійкої системи зв’язків між окремими спільнотами, що сформувалася в процесі їхньої взаємодії в умовах певного суспільства. У межах різних соціальних спільнот люди мають певний соціальний статус — визначене місце в цій спільноті, і відповідно до нього виконують соціальні ролі — поводяться згідно зі своїм соціальним статусом і узгодженими з ним правами та обов’язками.

Номер слайду 8

Соціальна нерівність. Правозахисники та активісти вважають ідеальним таке суспільство, де соціальної нерівності не існуватиме або ж вона не впливатиме на життя людей. Найпоширенішим сьогодні є розуміння соціальної нерівності як становища в суспільстві, за якого окремі соціальні групи мають відмінний соціальний статус, належать до різних суспільних верств або соціальних кіл.

Номер слайду 9

Основною причиною існування соціальної нерівності вважають низький рівень морального розвитку суспільства, його жорстку стратифікацію, відсутність прагнення порозуміння і толерантності. Проявами соціальної нерівності є правова нерівність, обмеження свобод, майнова нерівність, відмінності в можливостях доступу до освіти й культури, медичного обслуговування тощо.

Номер слайду 10

Цінності сучасного західного суспільства передбачають його розвиток, спрямований на усунення цих відмінностей. У першу чергу йдеться про ліквідацію соціальної нерівності, спричиненої біологічними чинниками: розвинені країни створюють умови для вільного пересування, освіти, комунікації та всього необхідного для повноцінного життя людей з особливими фізичними потребами, зумовленими як віком, так і станом здоров’я. Також передбачається формування нового суспільства, де представники різних соціальних груп почуватимуть себе однаково комфортно. Таким чином, основною його цінністю є різноманіття, виражене в гаслі «Усі різні, усі рівні»

pptx
Додано
21 березня
Переглядів
71
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку