Я люблю українську мову!

Про матеріал
Мета турніру – узагальнення знань студентів з української мови, удосконалення навиків колективної роботи, розвиток творчих здібностей, вироблення сталого інтересу до рідної мови, плекання почуття національної гідності, віри у творчі сили народу, формування внутрішньої потреби постійного удосконалення мовної культури.
Перегляд файлу

Сценарій до Дня української мови та писемності

«Я люблю українську мову!»

Мета турніру – узагальнення знань студентів з української мови, удосконалення навиків колективної роботи, розвиток творчих здібностей, вироблення сталого інтересу до рідної мови, плекання почуття національної гідності, віри у творчі сили народу, формування внутрішньої потреби постійного удосконалення мовної культури.

Ведучий 1: Доброго дня, шановні глядачі!

Ведучий 2: Доброго святкового дня, шанувальники рідного слова!

Ведучий 1: Сьогодні ми зібралися з особливої нагоди, адже  відзначаємо День української писемності та мови.

Ведучий 2: 27 жовтня, починаючи з цього року, у день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-літописця, наша держава відзначає День української писемності та мови, свято, яке гуртує усіх нас - на шляху до відродження духовності, зміцнення державності, формування громадянського світогляду. Кожен народ відбувається саме тоді, коли усвідомлює себе у рідному слові.

Ведучий 1: Наше свято сьогодні незвичайне – це слово про слово, а конкретно – про слово української мови, що є неоціненним скарбом нашої держави.

Ведучий 2: Надзвичайно важливе значення в історії кожного народу є виникнення письма.

Ведучий 1: Питання походження слов̕ янської писемності дуже складне і досі не розв’язане.

Ведучий 2: Протягом багатьох сотень  років учених цікавлять питання: коли і як народилась слов̕ янська писемність, абетка і чи мали наші предки до цього якісь інші писемні знаки?

Ведучий 1: На тлі сьогоднішніх подій, це свято набуло ще більшого значення. Щосекунди наші Захисникими і Захисниці боронять рідну землю, щоб  ми могли розмовляти своєю рідною українською мовою, жити і творити.

Ведучий 2: Схиляємо низько голови за кожного полеглого Героя, за кожного цивільного, які віддали своє життя у цій невиправданій нічим війні. Просимо вшанувати їх хвилиною мовчання.

(хвилина мовчання)

Ведучий 1: Ми завжди будемо пам'ятати про кожного загиблого і загиблу на цій війні і у віках будемо нести світлу пам'ять про них.

Ведучий 2: Та попри всі ці події ми повинні продовжувати жити далі, заради наших воїнів, заради нас, заради нашої Перемоги.

Ведучий 1: Нашим обов'язком є прославляти та возвеличувати  рідну солов'їну українську мову на усіх фронтах, щоб довести ворогу, що ми – незламні!

Ведучий 2: Сьогодні ми працюватимемо із мовними перлами, які відображені різними жанрами усної народної творчості, що започаткували дуже давно наші предки.

Ведучий 1: Саме в усній народній творчості проглядається світогляд українців, їх вірування та культура. І ми, як гідні нащадки, повинні зберігати, примножувати і передавати ці духовні скарби.

Ведучий 2: Наша зустріч буде проходити у формі мовного турніру. У змаганні братимуть участь 4 команди. Тож запрошуємо команди до залу.

Команда (Назва) .

Команда  (Назва).

Команда (Назва).

Команда (Назва) .

 

Ведучий 1: Девіз нашого змагання:

Хто любить, знає рідну мову, тому вона всміхнеться.

Солодке слово «перемога» нелегко всім дається.

Хто мову шанує свою, хай той переможе в бою!

 

Ведучий 2: Сьогодні ви матимете змогу показати свої:

 

Ведучий 1:  Знання

 

Ведучий 2:  Уміння

 

Ведучий 1:  Навички

 

Ведучий 2: Ерудицію

 

Ведучий 1: Кмітливість

 

Ведучий 2: Отже, перевіримо ваші знання з української мови та літератури.

Ведучий 1: А допомагати нам в цьому буде наше вельмишановне журі у складі:

 

Презентація команд (кожна команда презентує себе,

 виголошує назву та девіз)

Ведучий 2: Шановні учасники, перед тим як розпочати наші змагання просимо Вас вимкнути звук на своїх мобільних телефонах та для чесності покласти їх до нашого «сейфу», в якому вони будуть зберігатися протягом вікторини.

 

РОЗМИНКА-ЗАПИТАННЯ

Ведучий 1: У першому конкурсі беруть участь капітани команд. Тож запрошуємо капітанів до мікрофонів. Вашим завданням є якомога швидше та точніше дати відповідь на поставлені нами запитання. Для того, щоб точніше визначити переможця, перед тим як дати відповідь на поставлене питання Вам потрібно підняти руку, а не викрикувати відповідь. За кожну правильну відповідь – 1 бал. Максимальна кількість балів – 12.

1.Скільки літер в українському алфавіті? (33)

2.Яка найбільша мовна одиниця ? (текст)

3.Яка перша буква у власній назві? (велика)

4.В якому розділі вивчають пряме і переносне значення слів? (лексика)

5.Який знак у слові «з-поміж» (дефіс)

6.Яка частина мова у слова «сьогодні»? (прислівник)

7.Який стиль художньої літератури? (художній)

8.Скільки звуків у слові «яма»? (4)

9.До якого роду відноситься слово «базіка»? (спільного роду)

10. Чуже мовлення, передане дослівно – це … (пряма мова)

11. Яка літера є найуживанішою в українській мові? (п)

12. Скільки слів налічує українська мова? (приблизно 256 тисяч)

 

КОНКУРС СКОРОМОВОК

Ведучий 2: У наступному завданні беруть участь усі учасники команди. Вашим завданням є якомога точніше і без помилок повторити українські скоромовки. На ознайомлення з ними у вас буде 1 хвилина. 1 представник від команди озвучує скоромовку. Максимальна кількість балів – 5 балів.

1 команда: Хитру сороку спіймати морока, а на сорок сорок – сорок морок.

2 команда: На семеро саней по семеро в сани посідали самі.

3 команда: Три дроворуби на трьох дворах дрова рубають.

4 команда: Ніс Гриць пиріг через поріг, став на горіх – упав на пиріг.

 

КОНКУРС «ПРОДОВЖ ПРИСЛІВ'Я»

Ведучий 1: Ви дуже вміло впорались зі своїм завданням, тому ми переходимо до наступного. Зараз Вам потрібно продовжити запропоновані прислів'я. На виконання цього завдання у Вас є 1 хвилина. Для їх визначення запрошуємо капітанів команд (витягують конверти з завданнями). Максимальна кількість балів – 5 балів.

  1. Шабля ранить голову, а слово - … (душу).
  2. Удар забувається, а слово … (пам'ятається).
  3. Хто мовчить, той двох … (навчить).
  4. Того добре навчати, хто … (хоче знати).

 

ПОЕТИЧНИЙ КОНКУРС «Муки творчості»

Ведучий 2: Творчість - це природна потреба людини. Відомі факти про те, що видатні музичні, художні й літературні таланти часом виявляються вже в ранньому дитинстві.

Моцарт від чотирьох років грав на клавесині, у п'ять уже писав музику, у вісім - створив першу сонату й симфонію, в одинадцять - першу оперу. Шевченко малював з раннього дитинства. Першу поезію Леся Українка написала у дев'ять років, Максим Рильський - у сім.

А ви вже в такому віці, що настав час творити. Це справді, нелегко, тому конкурс називається «Муки творчості».

Шановні учасники, наступне завдання ми вирішили трішки ускладнити. Зараз Вам потрібно скласти коротенький віршик про мову за запропонованими римами. На все про все у Вас є 5 хвилин. Максимальна кількість балів – 10 балів.

Чарівниця – таємниця,

Простягла – принесла,

Малини – пташиних,

Дзвенять – дня.

 

КОНКУРС «КРИНИЦЯ МУДРОСТІ»

Ведучий 1: Шановні учасники! Наступним Вашим завданням буде пояснити значення фразеологізмів одним словом. Кожна команда отримає 10 фразеологізмів і повинна написати свою відповідь поряд з фразеологізмом. Одна правильна відповідь – 1бал. Скільки правильних відповідей, стільки балів отримає команда. На виконання завдання у вас буде 2 хвилини. Максимальна кількість балів – 10 балів.

1.Викинути з голови (забути).

2.Душа в п'ятки (злякатися).

3.Задирати носа (пишатися).

4.Прикусити язика (замовкнути).

5.Як сніг на голову (неочікувано).

6.Рукою подати (близько).

7.Ніде яблука впасти (тісно).

8.Комарика заточити (перекусити).

9.Зуб на зуб не попадає (холодно).

10.Бути на сьомому небі (далеко).

 

КОНКУРС «СИНОНІМИ»

Ведучий 2: Шановні учасники! Наступним вашим завданням є дібрати якомога більше синонімів до запропонованого Вашій команді слова. Команда, яка назве найбільше синонімів, отримає 5 балів. Команда, яка посяде 2 місце в цьому раунді отримає 4 бали. Команда, яка посяде 3 місце отримає 3 бали. А остання команда отримає 2 бали. На виконання завдання у вас буде 2 хвилини.

1) шукати

2) бити

3) йти

4) говорити

 

Ведучий 1: У цьому конкурсі цікавим фактом є те, що слово «бити», яке дісталося одній із команд, має аж 45 синонімів. Це ще раз доводить наскільки красива і багата наша рідна українська мова.

 

КОНКУРС «ЗНАВЦІ ПРИКАЗОК»

Ведучий 2: Ви дуже гарно впорались зі своїм попереднім завданням, тому ми переходимо до наступного випробування. Із запропонованих слів вам потрібно скласти українську народну приказку. Для цього вам потрібно розставити запропоновані слова у правильній послідовності. На все про все у вас буде 1 хвилина. Запрошуємо капітанів команд до отримання свого завдання. Максимальна кількість балів – 5 балів.

1) Що до чого, а каша до борщу, хліб до молока, а дівка до козака.

2) Лакома вівця до солі, коза до волі, а дівчина до нової любові.

3) Любов робить розумних дурними, тихих буйними, а сердитих смирними.

4) Малина – не те, що дівчина: чим більше спіє, тим смачніша буде.

 

ПЕРЛИНИ НАРОДНОЇ ТВОРЧОСТІ

Ведучий 1: Шановні учасники, перед вами є алфавіт, де кожна буква має свій номер. Вам потрібно виписати букву під даними номером і скласти прислів’я.  Час на виконання – 1 хвилина. За правильну відповідь команда отримує 10 балів.

 

Aa   -    (а)1           Іі             12             Тт                -(те)23

Бб    -<бе) 2               Її       -(йі)13             Уу                 -(у)24

Вв      -(ае)3              Йй  -(йот)14             Фф                -(еф)25

Гг      -(ге)4         Кк    -(ка)15             Хх              -(ха)26

Ґг      -(ге)               Лл    -(ел)16             Цц              -(це)27

Да     -(Де)6        Мм  -(ем)17             Чч              -(че)28

Ее       -(є)7        Нн   -(єн)18             Шш             -(ша)29

Єє     -(йе)8        Оо    -(о)19             Щш             -(ша)30

Жж  -(же)9        Пп  -(пе)20             Ьь -(м'як. знак)31

Зз  -<зе)10        Рр  -(ер)21            Юю             -(йу)32

Ии   -(и)11        Сс  -(ес)22           Яя             -(йа)33

 

КНИГА ВЧИТЬ, ЯК НА СВІТІ ЖИТЬ( 15 18 11 4 1     3 28 11 23 31, 33 15 

18 1       22 3  12 23 12     9 11  23  31).

КНИГА – МІСТ У СВІТ ЗНАНЬ ( 15 18 11 4 1 – 17 12 22 23    24    22 3 12  23

10 18 1 18 31)    

ОДНА КНИГА ТИСЯЧІ ЛЮДЕЙ НАВЧАЄ ( 19 6 18 1 – 15 18 11 4 1 – 23 11 22 33 28 12 – 16 32 6 7 14 – 18 1 3 28 1 8 )
 

З КНИГОЮ ЖИТИ – З ДОБРОМ ДРУЖИТИ ( 10 – 15 18 11 4 19 32 – 9 11 23 11 – 10 – 6 19 2 21 19 17- 6 21 24 9 11 15 11)

 

Ведучий 2: Ось і підійшов до кінця наш останній конкурс. Шановні учасники, Ви всі дуже кмітливі, розумні, а головне – є шанувальниками своєї рідної солов'їної мови. Тож у цей святковий день свої привітання дарує …

(ПІСНЯ)

Ведучий 1: Шановні глядачі та учасники, саме зараз настає найцікавіша та найочікуваніша частина нашого заходу. Вже за лічені хвилини ми дізнаємось переможця мовного турніру. Тож запрошуємо до слова наших членів журі.

(Підбиття підсумків, оголошення переможців)

Ведучий 2: Мова – краса спілкування,

Мова, - як сонце ясне,

Мова – це предків надбання,

Мова – багатство моє.

 

Ведучий 1: Мова – то чиста криниця,

Де б'є, мов сльоза джерело,

Мова – це наша світлиця,

Вона, як добірне зерно

 

Ведучий 2: Мова – державна перлина,

Нею завжди дорожіть!

Без мови немає країни –

Мову, як матір любіть.

 

Ведучий 1: Усіх вітаєм і добра бажаєм,

Ще процвітання, миру і тепла,

Щоб в Україні нашій, в ріднім домі,

Завжди любов і злагода була.

 

Ведучий 2: У світле свято, в днину пречудову,

Хай мир і спокій буде в нас щодня,

Культуру бережімо, рідну мову,

 

РАЗОМ: БО УКРАЇНА – ЦЕ ОДНА РІДНЯ!

 

Ведучий 1: Дорогі глядачі та учасники! Ми щиро вітаємо Вас з цим світлим та прекрасним святом. Ми не говоримо Вам до побачення, а говоримо – до нових зустрічей! Слава нашим Збройним Силам! Слава Україні! Героям Слава!

 

 

docx
Пов’язані теми
Українська мова, Сценарії
Додано
29 листопада 2023
Переглядів
175
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку