ЯК СПІВІСНУЮТЬ ЛЮДИНА І ПРИРОДА ВІД МИНУЛОГО ДОТЕПЕР

Про матеріал
Презентація на урок всесвітньої історії та суспільствознавства з теми "ЯК СПІВІСНУЮТЬ ЛЮДИНА І ПРИРОДА ВІД МИНУЛОГО ДОТЕПЕР"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РОЗДІЛ 5. ЛЮДИНА В ПРИРОДІ, СУСПІЛЬСТВІ, ГРОМАДІ, ДЕРЖАВІ. ЯК СПІВІСНУЮТЬ ЛЮДИНА І ПРИРОДА ВІД МИНУЛОГО ДОТЕПЕР

Номер слайду 2

ЯК ПРИРОДА ВПЛИВАЄ НА ЖИТТЯ ЛЮДИНИ Й СУСПІЛЬСТВАСкладемо план «Вплив природних умов на життя суспільства в історії»

Номер слайду 3

Людина є частиною природи. З природного середовища вона бере кисень для дихання, воду та продукти харчування, природні ресурси для своїх потреб. Водночас людина — істота соціальна, вона від народження живе в суспільстві. Воно формує й розвиває людину. Тому і людське суспільство невіддільне від природи. Кліматичні умови, рослинний і тваринний світ, географічний ландшафт, температура повітря суттєво впливають на життя суспільства та людських спільнот — цивілізацій, народів, груп населення

Номер слайду 4

Зміни природних умов спонукали людей пристосовуватись до них. Наприклад, у період льодовикового періоду з’явилися теплі житла й одяг зі звіриних шкур, змінилися способи полювання й раціон харчування людей. Відомо, що перші цивілізації виникли на планеті там, де були сприятливі природні умови для людської діяльності. Це, наприклад, узбережжя Середземного моря, долини річок Ніл, Ганг, Янцзи, Тигр і Євфрат. Мешканці степів розводили овець, корів, коней. Тому вони кочували в пошуках кращих пасовищ. А в лісостеповій зоні, де були родючі ґрунти, люди обробляли землю й вели осілий спосіб життя. Може здатися, що нині людина й суспільство менше залежать від природи. Проте ми, як і люди будь-коли і будь-де, потребуємо свіжого повітря, чистої води, рослинної і тваринної їжі тощо..

Номер слайду 5

ЯКИМ Є ВПЛИВ ЛЮДИНИ НА ДОВКІЛЛЯ В МИНУЛОМУ Й ТЕПЕР Винищення в давнину великої кількості великих тварин, випалювання рослинності для полювання призвело до змін рослинного й тваринного світу, ґрунтів і клімату. Втручанням людини в природу було й винайдення землеробства та скотарства. Лісові масиви перетворилися на поля й пасовища, а стада коней, овець, великої рогатої худоби заполонили степи. Збільшення населення планети, розвиток видів діяльності людей, невпинне зростання їхніх потреб посилювали вплив на природу. Це спричинювало природні катастрофи, почасти — занепад цивілізацій і людських поселень.

Номер слайду 6

Нині люди по всій планеті добувають корисні копалини, перетворюють енергію, скеровують течії річок, зводять промислові об’єкти, прокладають дороги, запускають літаки й космічні кораблі тощо. Переробляючи природні ресурси, люди забруднюють навколишнє середовище відходами виробництва та своєї життєдіяльності. Змінюються екосистеми і як наслідок — «обличчя» Землі, що має негативні наслідки як для природи, так і для всього людства.

Номер слайду 7

ЕТАПИ ВЗАЄМОДІЇ ЛЮДСТВА Й ПРИРОДИ В ІСТОРІЇ1. Первісність (майже 2 млн років тому) Людина живе збиральництвом, полюванням, рибальством, залежить від природи й підлаштовується під неї. 2. Первісність (IV–II тис. до н. е., на території України IV–III тис. до н. е.) Відбувається перший суспільний поділ праці — відокремлення скотарства від землеробства. Людина починає змінювати ландшафт та рослинність. 3. Перехід до античності (II–I тис. до н. е.) Відбувається другий суспільний поділ праці — відокремлення ремесла від землеробства. Людина ширше використовує природні багатства. Переважання ручної праці обмежує її вплив на природу. 4. Розвиток великої промисловості (з ХVІІІ ст.) Різке посилення негативного впливу суспільства на природу: видобуток і переробка корисних копалин, освоєння всіх материків, забудова міст, зміна ландшафтів. 5. Зростання населення Землі і збільшення можливостей науки і техніки (ХХ ст.) Використання природних ресурсів у величезних обсягах: розширення сільськогосподарських угідь, зведення великих заводів і забудова міст, освоєння пустель, північних регіонів і Світового океану. Виникнення глобальних екологічних проблем. 6. Пошук шляхів переходу людства до сталого розвитку (межа ХХ–ХХІ ст.) в різних країнах Розвиток систем охорони природи та екологічної безпеки, намагання перейти до відновлюваних джерел енергії, ощадливого використання природних ресурсів.

Номер слайду 8

ЧОМУ СТАЛИЙ РОЗВИТОК ВАЖЛИВИЙ сьогодні і в майбутньому. Під поняттям «сталий розвиток» розуміють такий шлях розвитку людства, який дає змогу задовольнити потреби нинішнього покоління людей, не ставлячи під загрозу здатність майбутніх поколінь задовольняти їхні потреби

Номер слайду 9

Дослідження вчених свідчать, що нині людство використовує таку кількість ресурсів, що для його подальшого існування в найближчому майбутньому знадобиться 2,6 такої планети, як Земля. Тож люди мусять брати від природи не більше, ніж вона може створити, ощадливо використовуючи природні багатства, зберігаючи життєздатність й розмаїття Землі. Збереження та розвиток людства потребує переходу до сталого розвитку

Номер слайду 10

Для кожного мешканця нашої планети сталий розвиток означає необхідність використовувати різноманітні ресурси для повноцінного життя свідомо, тобто так, щоб їх вистачило для всіх і сьогодні, і завтра. Досягнення спільної мети потребує об’єднання зусиль всіх людей, які мають усвідомити загрозу подальшому життю на Землі, а відтак докорінно змінити свої світогляд і дії.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

ГЛОБАЛЬНІ ЦІЛІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ООННа початок ХХІ ст. у світі накопичилось багато глобальних проблем. Як відповідь на них у 2015 році ООН ухвалила документ «Цілі сталого розвитку». У ньому прописані 17 цілей, 169 конкретних завдань, до кожного з яких розроблено показники їх досягнення.

Номер слайду 13

Україна теж приєдналась до Цілей сталого розвитку, окресливши власні завдання щодо зростання економіки, переходу до ощадливішого використання природних ресурсів, зміцнення демократії й забезпечення соціальної справедливості. Це потребує об’єднаних зусиль держави, бізнесу та громадськості.

Номер слайду 14

ОБЕРИ ОДНУ ІЗ ЦІЛЕЙ СТАЛОГО РОЗВИТКУ Й ПОЯСНИ ЇЇ СУТЬ. ЯК ДОСЯГНЕННЯ ОБРАНОЇ ТОБОЮ ЦІЛІ СПРИЯТИМЕ СТАЛОМУ РОЗВИТКУ НАШОЇ ПЛАНЕТИ І ДОСЯГНЕННЮ ІНШИХ ЦІЛЕЙ?

Номер слайду 15

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Козлова Юлія Юріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Всесвітня історія, 6 клас, Презентації
Інкл
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Пометун О.І., Мороз П.В., Малієнко Ю.Б.)
Додано
6 травня
Переглядів
274
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку