Як утворюються болота, 6 клас, нуш

Про матеріал
Презентація розроблена відповідно до Модельної навчальної програми «Географія. 6-9 класи»для закладів загальної середньої освіти (автори Запотоцький С.П., Карпюк Г.І., Гладковський Р.В., Довгань А.І., Совенко В.В., Даценко Л.М., Назаренко Т.Г., Гільберг Т.Г., Савчук І.Г., Нікитчук А.В., Яценко В.С., Довгань Г.Д., Грома В.Д., Горовий О.В.)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

6 КЛАСІНГА ЛИТВИН-МАТІЙЧУКЯК УТВОРЮЮТЬСЯ БОЛОТА

Номер слайду 2

ПРАВИЛА РОБОТИ НА УРОЦІ1. Мати гарний настрій.2. Бути чемним та поважати один одного.3. Вміти вислухати відповідь свого однокласника.4. Працювати уважно.5. Допомагати один одному.6. Дарувати позитивний настрій.

Номер слайду 3

ПЛАН УРОКУОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ- розуміє зміст поняття «болото»; - встановлює з допомогою вчителя взаємозв’язки явищ і процесів, що відбуваються в гідросфері, унаслідок взаємодії гідросфери з літосферою та атмосферою; - формулює з допомогою вчителя чи інших осіб очікувані результати дослідження. Болото та його ознаки. Типи боліт. Болото і людина

Номер слайду 4

КВИТОК НА ВХІДhttps://learningapps.org/watch?v=prheijryt22https://learningapps.org/watch?v=px7ughftv22

Номер слайду 5

БОЛОТО (від давньо-слов’янського - «грязь») - надмірно зволожена ділянка земної поверхні, вкрита вологолюбною рослинністю, з залишків якої утворюється торф.

Номер слайду 6

Болота на Землі займають невеликі площі (менше 1 % суходолу) й зосереджені переважно в північній півкулі Землі. БОЛОТО ТА ЙОГО ОЗНАКИХАРАКТЕРНІ ОЗНАКИ болото може з’явитися й на місці озера або старицях річок унаслідок їхнього заростання.

Номер слайду 7

назва. Формуються Ґрунти , рослинність. ПОПРАЦЮЄМОЗаповнити протягом уроку

Номер слайду 8

Формуються на плоских вододілах річок. Через накопичення торфу поверхня болота з часом стає опуклою. Живлення виключно атмосферними опадами, у яких небагато мінеральних речовин.Ґрунти промиті опадами й бідні на поживні речовини. Рослинність бідна: білий мох-сфагнум, болотні чагарники, дерев дуже мало. ВЕРХОВІ БОЛОТАВ Україні верхових боліт небагато. Вони є в Карпатах та на Поліссі, де є одним з важливих джерел живлення річок.

Номер слайду 9

ВЕРХОВІ БОЛОТА

Номер слайду 10

Формуються в зниженнях рельефу, в річкових долинах, навколо озер, місцях виходу джерел. Живлення ґрунтовими водами, багатими на мінеральні речовини.Ґрунти достатньо родючі, збагачені мікроелементами з підземних вод. Рослинність багата. Розрізняють болота деревні, чагарникові, мохові, трав'янисті. НИЗИННІ БОЛОТА Україні переважають низинні болота: в степах та лісостепах, 90 % боліт Полісся. Існують у долині Дніпра та інших річок, гирлі Дунаю

Номер слайду 11

НИЗИННІ БОЛОТА

Номер слайду 12

1. За малюнками порівняйте ознаки низинних боліт з верховими. 2. Поясніть, чому низинні болота трапляються навіть у напівпустелях та сухих степах. 3. З’ясуйте, з чим пов’язане багатство ґрунтів та рослинності низинних боліт. 4. Поясніть, чому в Україні переважають низинні болота. ПОПРАЦЮЄМО

Номер слайду 13

ЗНАЧЕННЯ БОЛІТ У ПРИРОДІ

Номер слайду 14

ЗНАЧЕННЯ БОЛІТ ДЛЯ ЛЮДИНИ

Номер слайду 15

ДИСКУСІЙНИЙ КЛУБОцініть всі «за» і «проти» й висловіть свою думку: осушувати болота чи охороняти?

Номер слайду 16

«ВІРЮ - НЕ ВІРЮ»перевіряємо інформацію В Україні найбільші площі боліт на Поліссі. Тому тут виникли особливі слова на позначення видів боліт або понять, пов’язаних з ними. Безна - непрохідне глибоке болото. Несцьока - болото, що ніколи не висихає. Драгва - іржаве болото. Бочка - заросле травою місце, по якому можна ходити, але від рухів воно починає рухатися й хитатися. Вокна - найглибші місця на болотах, де не росте жодна рослинність. Трасовичана або Цмоковине - грузьке болотисте місце.

Номер слайду 17

кінозал. ЗНАЙ БІЛЬШЕ ЦІКАВИХ ФАКТІВ ПРО БОЛОТОhttps://www.youtube.com/watch?v=R8 QXtg. KWsi8

Номер слайду 18

Бувають солоні й прісні. Серед них є низинні й верхові. Серед них є тектонічні, льодовикові, вулканічні. Згодом вони можуть перетворитися на болота. У них є шар торфу. Це природні водойми. Люди іноді їх осушують. Деякі з них є природними фільтрами для очищення води.болотаозера. КВИТОК НА ВИХІДhttps://learningapps.org/watch?v=p0uufhsbc22 Розподіл ознак

Номер слайду 19

КОРОТКО ПРО ГОЛОВНЕБолото - надмірно зволожена ділянка місцевості із шаром торфу не менше ніж 30 см. За характером живлення розрізняють болота низинні, верхові й перехідні. Прохідне і непрохідне болото можна розрізнити за зовнішніми ознаками. Значення боліт у природі дуже велике, тому вони потребують охорони.

Номер слайду 20

САМООЦІНЮВАННЯОціни, як ти працюваи / ла. Оціни роботу вчителя. Оціни, чи цікавою була інформація на уроціОціни, чи багато нового ти дізнався/лася. Від 1до 3

Номер слайду 21

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯОпрацювати матеріал уроку2. Підготуйте добірку віршів про річки України. Вивчіть один із них та розкажіть однокласникам та однокласницям на наступному уроці.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Склярова Інга Петрівна
    Класна презентація, богато інтерактиву! Трішки підробила під себе, але в цілому круто! Дякую!
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Тлучкевич Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Географія, 6 клас, Презентації
Додано
7 лютого
Переглядів
1393
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку