Японія у міжвоєнний період (на відкритий урок)

Про матеріал
На початку XX ст. Японія прагнула утвердитися в азійському просторі. Беручи участь у Першій світовій війні (вступ у 1914 р.) на боці Антанти
Перегляд файлу

1. Японія у міжвоєнний період

На початку XX ст. Японія прагнула утвердитися в азійському просторі. Беручи участь у Першій світовій війні (вступ у 1914 р.) на боці Антанти Японія прагнула розширити зони свого впливу в Китаї, Далекому Сході та отримати німецькі володіння у Тихому океані. Власне щодо Китаю та Тихого океану тут японці досягли частково своєї мети. Однак за підсумками Вашингтонської мирної конференції (1921-1922 рр.) було проголошено політику «відкритих дверей» (рівних можливостей для усіх країн у Китаї.

Японію визнають учасницею Вашингтонської мирної конференції. Одразу 3-ма договорами (договір чотирьох, п’яти, дев’яти) Японію зрівнюють із потужними державами, але водночас обмежують її вплив у Азії, зокрема у Китаї і зменшують флот. Таке рішення було сприйняте політичною елітою як образа.

 

Наслідки Першої світової війни для Японії

- згідно з Версальським договором до Японії відійшли колишні німецькі володіння в Китаї і на Тихому океані.

- однак Вашингтонська конференція змусила Японію відмовитися від Китаю і вивести свої війська з китайської території.

 

Соціально-економічний стан країни

Серпень 1918 р. в Японії відбулися стихійні повстання проти зростання цін на рис – «рисові бунти» (10 млн. протестувальників).

У 1920-1921 рр. Японію охопила економічна криза, яка ускладнювалась залежністю країни від зовнішніх ринків.

Загострив становище і землетрус у Токіо 1923 р.

 

Політичний розвиток Японії

У політичному житті Японії переважають мілітаризм і експансіонізм. Однак, відбувається боротьба між демократичним та військовим рухом у якому останній бере гору. При владі у Японії майже увесь міжвоєнний період були військові уряди. Протягом 14 років (1918-1932 рр) при владі чергувалися представники двох консервативних партій «Сейюкай» та «Кенсейкай».

Танака Ґіїті — Вікіпедія1927 р. до влади прийшов кабінет генерала Танаки.

Відразу після приходу до влади генерал Танака проголошує «Меморандум», як майбутній план розвитку Японії.

Меморандум Танаки

Це таємне звернення прем'єр-міністра Японії Танаки до імператора Сьова з планом завоювання Китаю, а потім і цілої Азії.

Для того, щоб завоювати світ у першу чергу потрібно завоювати Китай. Для реалізації таких масштабних планів Японія перейшла до нарощування військової могутності. Країна стає на рейки мілітаризації.

Великі підприємства отримують замовлення на виготовлення техніки, зброї, боєприпасів, одягу тощо.

Найбільших обертів мілітаризація набуває під час світової економічної кризи 1929-1931 рр. Із 1914 по 1939 рр. військовий бюджет Японії зріс майже у 10 разів. А випуск літаків тільки за 2 роки до Другої світової війни збільшився у 2,5 рази.

Внутрішній розвиток Японії залежить від планів влади на світове панування.

Пуї (імператор) — ВікіпедіяНа початок XX ст. єдиною колонією Японії в Азії є Корея (підкорили у 1910 р.). Але Корея мала не багато ресурсів, тож її цінність як колонії не була значною. Тому Китай стає першою ціллю Японської агресії. Китай – це джерело сировини та великий ринок збуту. Північна частина – Маньчжурія не контролювалася китайським урядом, цей регіон перебував під впливом Японії.

1931 р. – окупація Маньчжурії Японією та проголошення у 1932 р. держави Маньчжоу-Го, яку очолив імператора Китаю Пу І, що повністю підкорявся японському уряду.

1932 р. – спроба захоплення міста Шанхай;

1933 р. – вихід Японії з Ліги Націй;

1934 р. – відмова від Вашингтонських домовленостей і нарощування флоту та авіації;

25 листопада 1936 року – підписання Антикомінтернівського пакту (антикомуністичного) з Німеччиною та Італією (що по суті підтвердив військовий союз).

7 липня 1937 р. – 9 вересня 1945 р. – війна між Японією та Китаєм.

 

 

docx
Додано
22 лютого
Переглядів
365
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку