Засідання гуртка на тему: "Дев’ять кроків які необхідно зробити до створення фермерського господарст-ва"

Про матеріал
План інтегрованого засідання гуртків з економіки та виробничого навчання на тему: «Дев’ять кроків, щоб стати фермером». Молже бути використано для роботи викладача та майстра виробничого навчання по професії: 7332 "Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування, кваліфікаціія 1-3 розряд"; 8331 "Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва", категорії А1, А2,В1; 8322 "Водій автотранспортних засобів, категорія С.
Перегляд файлу

СЛАЙД 1  Викладач  СЛАЙД 2  Доброго дня! Вже через пів року перед кожним із Вас постане питання чим займатися, де працювати, як заробляти на життя? Сьогодні ми разом із майстром виробничого навчання Оніпком Олесієм Васильовичем допоможемо Вам з цим розібратися.

Як не крути, а Україна – це, перш за все, аграрна країна. Працювати на землі, заробляти таким чином гроші – в українців, як то кажуть, у крові. Тому не дивно, що чимало наших співвітчизників нині задумується про створення фермерського господарства, або ж уже на фінішному шляху оформлення дозвільних документів. Але ж чи легко у нашій країні стати фермером, до чого потрібно бути готовому учню, який наважується на створення фермерського господарства? Однозначно можна сказати: легко не буде.

СЛАЙД 3 Наше засідання гуртка пройде під девізом: «Ніяка нація не зможе досягти процвітання, доки вона не усвідомить, що орати поле таке ж гідне заняття, як писати поему»  Джорж Вашингтон.

Як бачите засідання нашого гуртка не просте, а відкрите, у нас є запрошені.

Майстер  СЛАЙД 4 Останнім часом багато починаючих підприємців стали частіше звертати увагу на село. В містах всі прибуткові ніші давно зайняті. До того ж, щоб відкрити свій бізнес у місті знадобиться великий стартовий капітал.

Багато успішних людей, які давно займаються сільськогосподарським бізнесом, вважають, що фермерство — це досить перспективний напрямок діяльності, що має всі шанси стати джерелом стабільного доходу. Вони завжди готові поділитися з новачками, як стати фермером з нуля та відкрити їм всі свої секрети.

Відео СЛАЙД 5  Як стати фермером?  СЛАЙД 6

Майстер Ринки збуту

Як стати фермером: з чого почати? Перше що потрібно зробити — це знайти ринки збуту готової продукції. Як і на будь-якому виробництві, у фермерському бізнесі головне – це налагодити збут. Причому зробити це потрібно якомога швидше, оскільки багато видів сільськогосподарської продукції, що швидко псуються.

Продати товар не так вже й просто. На сільськогосподарському ринку спостерігається високий рівень конкуренції. Щоб реалізовувати продукцію самостійно, потрібно відкрити торгові точки, а це досить витратна справа, яка потребує оформлення різних дозвільних документів. Прямі поставки в супермаркети неможливі без сертифікатів якості. А якщо вам потрібно продати зернові культури, в такому випадку, процедура ще складніша.

СЛАЙД 7  Викладач З чого ж почати? Деякі люди вважають, що в першу чергу потрібно розробити грамотний бізнес-план фермерського господарства. Потрібно спочатку все прорахувати, проконсультуватися з досвідченими фермерами, а тільки після цього приступати до роботи.

В принципі, це вірний підхід, оскільки для багатьох новачків бізнес-план може стати дороговказом в цій нелегкій справі. Як видно з практики, в сільськогосподарському бізнесі найголовніше – це старт. Всі інші проблеми досвідчені фермера вирішують по мірі їх надходження. Отже для початку роботи можна взяти кредит. Який доречі дають лише коли фермер представляє бізнес-план з усіма розрахунками.

Так, ПриватБанк надає кредит до 3 років сумою 9 млн гривень, а держава компенсує проценти. Фермери у таких випадках платять лише 1% річних.

Крім того, держава компенсує 25% вартості техніки, яку закуповують фермери. Але це можливо тільки за умови, якщо ця техніка українського виробництва.

В Ощадбанку можна взяти кредит строком на 5 років з першим внеском 20%. Діють і міжнародні програми кредитування від Європейського інвестиційного банку та Європейського інвестиційного фонду. У таких програмах 30% застави забезпечує той, хто бере кредит, іншу частину — забезпечують європейські банки.

Кредит можуть оформити за максимально короткий термін, навіть за 5 днів.

СЛАЙД 8   Розглянемо дев’ять кроків які необхідно зробити до створення фермерського господарства.

СЛАЙД 9     Майстер 

Крок перший

Людина, яка цікавиться, як стати фермером, повинна спочатку розібратися з тим, як відкрити своє фермерське господарство з нуля.

В першу чергу слід підібрати відповідну земельну ділянку. Якщо ви маєте на руках солідний стартовий капітал, виберіть найприбутковіші галузі сільського господарства, наприклад, розведення ВРХ або свинарство, розведення індиків, вирощування курей несучок. З невеликими грошима краще зайнятися вирощуванням баштанних культур та різних овочів. Через пару років, коли ви заробите багато грошей, можна придбати техніку та розширити масштаби діяльності.

Крім того, зверніть увагу на те, щоб земля перебувала неподалік від населених пунктів та автомобільних доріг. Вартість земельної ділянки може коливатися в залежності від її місця розташування.

Ще одна важлива проблема – поголів’я худоби або птиці. Досвідчені фермери рекомендують починати з 300-800 голів. Якщо ви вирішили займатися рослинництвом, прорахуйте кількість посівних культур і розподіліть площу земельної ділянки.

Як ви бачите, одного бажання, хочу стати фермером, мало. Потрібно мати певні знання та навички. Отже на уроках с\г машин, тракторів, агрономії та виробничого навчання будьте уважними та виконуйте всі завдання. Щоб підвищити рівень своїх знань. Завдяки цьому ви зможете швидше отримати прибуток.

СЛАЙД 10    Відео Про рекламу.

Що ж  треба   знати   про   землі   для  ведення  фермерського
господарства?

 Власник   земельної   частки   (паю),  який  бажає  заснувати
фермерське  господарство,  має право виділити свій земельний пай у
натурі  й  отримати  державний акт на право приватної власності на
землю. Ставши фермером, така особа також може додатково одержати в
приватну   власність  або  в  постійне  користування  для  ведення
господарства  земельні  ділянки  із земель запасу. Ці ділянки надає
районна рада за заявою голови фермерського господарства.

  Громадянам,   що   не   були  членами  сільськогосподарського
підприємства  і  не  мають  земельної  частки, але виявили бажання
вести  фермерське  господарство,  земельні  ділянки  надає територіальна громада  на  підставі  їхніх заяв.

 Фермерське господарство   може   одержати   земельну  ділянку  і  в  приватну власність,  і  в  постійне  користування. Земельну ділянку в межах середньої   земельної   частки   фермерові  передають  у  приватну власність безкоштовно і лише раз.

СЛАЙД 11     Викладач

Крок другий

Проведення установчих зборів фермерського господарства, на яких мають вирішитись наступні питання:

  •                             укладення засновниками фермерського господарства установчого договору;
  •                             затвердження членами фермерського господарства його статуту;
  •                             вибори голови фермерського господарства;
  •                             призначення відповідального за державну реєстрацію фермерського господарства.

Фермерське господарство може бути зареєстрованим за місцем проживання засновника або за місцем знаходження земельної ділянки.

СЛАЙД 12     Учень

Крок третій

Для проведення державної реєстрації засновник або уповноважена особа має особисто подати державному реєстратору такі документи:

  •                             заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації юридичної особи;
  •                             два примірники установчих документів.
  •                             копію Державного акта на право приватної власності засновника на землю;
  •                             документ, що засвідчує внесення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації юридичної особи.

СЛАЙД 13    Майстер

Крок четвертий 

А яка ж сільгосптехніка потрібна тому, хто обробляє землю самотужки маючи або кілька власних паїв або ж власних + орендованих, гектарів до 200.

Багато успішних великих господарств чи навіть холдингів починали з малого. Зазвичай це одна людина, яка вирішила господарювати на своїй землі, або ж родина чи група партнерів, якій дісталися землі, техніка та будівлі колишнього колгоспу. З останніми більш-менш зрозуміло, що в такому разі у «спадок» також переходить зазвичай стара техніка: трактори марки МТЗ-80, Т-150, сівалки, котрі виготовлені на заводі «Червона зірка», культиватори КПС-4, комбайни СК-5 « Нива» чи ДОН-1500 тощо.

А яка ж техніка у фермерів, які почали одноосібно господарювати на своїй землі? Зазвичай це також багаторічні трактори МТЗ, які або дісталися у спадок від батька/діда/прадіда, або це викуплений трактор у колгоспі, або ж просто куплений у колеги-фермера вживаний трактор чи взятий у кредит «Білорус» потужністю +/- 80 к.с.

Для обробітку +/- 100 га потрібно 2 трактори. Перший може бути потужністю 80-100 к.с., інший такої ж потужності або до 150 к.с. для більш важких операцій або для роботи з більшими агрегатами, коли є необхідність виконати роботу в стислі терміни.

Вибір ґрунтообробних знарядь залежить від трактора, з яким вони мають агрегатуватись та від технології, яка застосовується. Зазвичай, фермери-одноосібники застосовують класичну технологію. Мінімальний чи нульовий обробіток потребують відповідної техніки, більшої кількості ЗЗР, добрив, ніж при класичній технології, і відповідно більшого капіталовкладення.

Маючи у господарстві трактори потужністю 80 к.с. +/-, вибір агрегатів повинен бути відповідним. Перше - плуг. Його потрібно підбирати під тяговий клас тракторів 1.4. Для роботи з такими машинами підійде трьохкорпусний плуг. Найдоступнішим для цього може бути ПЛН 3-35. Такі плуги робили ще за радянських часів, його ще можна знайти в багатьох господарствах. Але варто звернути увагу на термін служби відвалів, наскільки гострі леміші, щоб якісно різали ґрунт та не було перевитрати пального. Таких плугів можна мати два, якщо є два трактори, щоб швидше проводити оранку. Також можна придбати оборотний трьохкорпусний плуг. Він один може замінити 2 звичайних.

СЛАЙД 14    Сівба та догляд за посівами

Так як посівна кампанія розділена на осінь і весну, то одна 4-метрова сівалка впорається з площею до 200 га в потрібні терміни. Аграрії радять брати звичайну сівалку СЗ-3,6А, яку виробляють багато українських виробників.

Для обслуговування сівалок достатньо мати одну вантажівку або трактор із причепом для транспортування насіння. Ще один вантажний автомобіль чи трактор - для добрив. Для обслуговування обприскувача потрібен трактор із бочкою для води та транспорт для доставки пестицидів. Також бажано мати телескопічний навантажувач або трактор із переднім ковшем.

Техніка та обладнання для внесення добрив

Навесні фермери практикують використовувати для внесення твердих мінеральних добрив як навісні розкидачі, так і безпосередньо сівалки. Однак надзвичайно важливо витримати всі умови для такої операції і зробити це максимально швидко.

Агрегати для обробітку ґрунту перед сівбою

 Вдало підібраний комплекс агрегатів для обробітку ґрунту перед сівбою ярих культур навесні - це велика частина успіху та хорошого врожаю в сезоні. Варто пам’ятати, що польові роботи у весняний період починають з урахуванням основного обробітку ґрунту, проведеного в осінній період.

     Весняний перед - та післяпосівний обробіток ґрунту під ярі культури включає розпушування (закриття вологи), безпосередній обробіток перед сівбою та догляд. Догляд за посівами просапних культур роблять за допомогою культивації, післяпосівного коткування, міжрядних обробітків тощо.

    СЛАЙД 15 Відео як стати успішним фермером (мп4)

СЛАЙД 16  Учень

Крок п’ятий

Для здійснення реєстрації в органах статистики та отримання довідки з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України потрібно звернутися до органу статистики за місцем реєстрації юридичної особи та надати наступні документи:

  •                             заяву;
  •                             виписку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб;
  •                             документ, що підтверджує оплату збору за отримання довідки з відміткою банку;
  •                             документ, що підтверджує повноваження особи (довіреність).

Учень 

Крок шостий  Підставою для взяття на облік в органі державної податкової служби є надходження до цього органу відомостей з відповідної реєстраційної картки на проведення державної реєстрації юридичної особи.

Викладач Для взяття на облік платником податків до органу державної податкової служби за зареєстрованим місцезнаходженням юридичної особи подається:

  •                             заява;
  •                             виписка або витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців;
  •                             копія документа, що підтверджує присвоєння коду за ЄДРПОУ.

Вибір механізму оподаткування постає перед кожним фермером. Можна обрати оподаткування на загальних умовах чи сплачувати фіксований сільськогосподарський податок. Який із них підійде конкретно у вашому випадку.

Оподаткування на загальних підставах передбачає сплату 28 загальнодержавних та 14 місцевих податків та зборів. Фіксований сільськогосподарський податок (ФСП) — це податок, який не змінюється протягом визначеного Законом терміну, виплачується за так звану одиницю земельної площі.

Майстер

Крок сьомий

СЛАЙД 17  Державні програми у підтримку фермерських господарств

Бюджетна дотація за утримання корів Фермерське господарство може отримати компенсацію в розмірі 5 тис. грн але не більше ніж 250 тис. грн.

Вимоги: Фермерське господарство у власності якого перебуває від 5 корів, ідентифікованих та зареєстрованих відповідно до законодавства, за кожну наявну, станом на 1 серпня поточного року корову.

Подати документи необхідно до Мінекономіки до 1 жовтня.

Бюджетна субсидія новоствореним фермерським господарствам

Розмір підтримки складає 3 тис. грн на 1 гектар. Ліміт за максимальною сумою відшкодування становить 60 тис. грн для одного фермерського господарства.

Вимоги: Скористатись субсидією можуть фермерства в перші три роки свого існування. Дані будуть узагальнені центральним Укрдержфондом та передані до Мінекономіки. Мінекономіки буде вирішувати яким фермерським господарствам і в якому обсязі надійде допомога.

Слайд 18 Фінансова підтримка сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів

Фермерське господарство може отримати компенсацію в розмірі до 3 млн грн.

Вимоги: Сільськогосподарський обслуговуючий кооператив до складу якого входять 1 і більше фермерських господарств, які мають чистий дохід (виручку) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за останній рік до 20 млн грн.

Подати документи необхідно Уповноваженим банкам до 1 жовтня.

Фінансова підтримка на поворотній основі. Фермерське господарство може отримати підтримку на конкурсних засадах у розмірі, що не перевищує 500 тис. грн.

Вимоги: Усі фермерські господарства окрім фермерських господарств, які мають заборгованість перед Фондом та його регіональними відділеннями, яких визнано банкрутами, щодо яких порушено справу про банкрутство та які перебувають у стадії ліквідації, а також у яких виявлено факти незаконного одержання та/або нецільового використання бюджетних коштів.

Подати документи необхідно до регіональних відділень Укрдержфонду протягом 30 календарних днів з моменту публікації в друкованих засобах інформації оголошення про проведення конкурсу.

Слайд 19 Викладач

Крок восьмий

Фермерське господарство, як юридична особа, що використовує працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту), відповідно до законодавства є платником єдиного соціального внеску.

Взяття на облік в такому випадку здійснюється управліннями Пенсійного фонду України в районах і містах за місцезнаходженням фермерського господарства на підставі відомостей з реєстраційної картки.

Також потрібно потурбуватися про виготовлення печатки.  Щоб її виготовити достатньо керівнику або довіреній особі звернутися до штемпельно-граверної майстерні, яка займається виготовленням печаток. Найчастіше, при її виготовленні вимагають лише оригінал виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб.

Слайд 20 Учень

 Крок дев’ятий

Перелік документів, необхідних для відкриття банківського рахунку, включає по різних банках від 7 до 18 позицій.

Але всі вони вимагають подання наступних документів:

  •                             заяву на відкриття рахунку встановленого зразка;
  •                             виписку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб;
  •                             копію належним чином зареєстрованого Статуту фермерського господарства;
  •                             копію документа, що підтверджує взяття підприємства на податковий облік;
  •                             картку із зразками підписів осіб;
  •                             довідку про реєстрацію в органах Пенсійного фонду України;
  •                             копію довідки про внесення підприємства до ЄДРПОУ.

Слайд 21 Відео Давайте передивимося відео про нашого учня який став фермером.

Викладач Як бачимо, процес створення фермерського господарства досить клопіткий. І його складність, після отримання землі, залежить в першу чергу від того, наскільки швидко вдасться зібрати усі необхідні документи, та як швидко вдасться зареєструвати фермерське господарство у відповідних державних органах.

Слайд 22 Майстер Переваги і недоліки фермерського бізнесу. Перед тим як прийняти рішення про те, щоб відкрити власне фермерське господарство, ознайомтеся з усіма перевагами та недоліками цього бізнесу.

Плюси професії:

  •                             Гідний заробіток. Сучасні люди прагнуть жити в місті, тому сільське господарство – це практично незатребуваний вид бізнесу. В селах можна знайти багато дешевої робочої сили;
  •                             Проживання на природі в екологічно чистій місцевості;
  •                             Натуральні продукти на вашому столі.

Мінуси професії:

  •                             Великі капіталовкладення;
  •                             Важка фізична праця;
  •                             Необхідно мати певні знання та досвід.

Викладач Тепер ви знаєте, як стати хорошим фермером і заробити на сільському господарстві. Фермерство – це не хобі, а засіб для отримання стабільного доходу. Це складна сфера діяльності, що вимагає хорошої підготовки та наполегливості. Незважаючи на це, такий напрямок діяльності вибирають багато підприємців, тому що це перспективна і вигідна справа.

Слайд 23

 

 

 

 

 

1

 

docx
Додано
26 січня 2021
Переглядів
394
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку