Завдання квесту «Фізика навколо нас»

Про матеріал
Завдання квесту «Фізика навколо нас» Станція «Працюємо головою та руками» Станція «Доповни перелік запропонованих фактів…» Станція «Поясни побачене»
Перегляд файлу

Завдання квесту  «Фізика навколо нас»

Станція «Працюємо головою та руками»

  1. Як, використовуючи збиральну лінзу, запалити вогонь?

(Зібрати всі промені в одну точку (фокус), в якій розташувати папір або суху траву, листя)

 

  1.  Напишіть невидиме послання

( В якості невидимих чорнил можна використовувати молоко або лимонний сік. З допомогою пензлика для малювання можна написати послання. А для того щоб його прочитати, аркуш з посланням потрібно нагріти гарячою праскою, або потримати над свічкою. При нагріванні «невидимі чорнила»  стають темнішими. )

  1. За допомогою дзеркала, ліхтарика, відра з водою створити веселку

(На дно відра з водою кладуть дзеркало. На нього направляється світло ліхтарика. На білий аркуш паперу потрібно "зловити" відображене у вигляді веселки світло. Пояснити це просто: світловий промінь складається з декількох кольорів. Проходячи крізь воду, він поділяється на окремі кольори. )

  1. Чищене варене  яйце треба цілим помістити в пляшку.

(Потрібно: пляшка, варене яйце, сірники, папір, олія.

Змастити олією горлянку пляшки. Підпалити папір і кинути в пляшку. Покласти яйце на шийку пляшки. Яйце почне провалюватися.

Пояснення:

Вогонь провокує нагріте повітря в пляшці, яке виходить з неї. Після того, як вогонь згасає, повітря в пляшці починає холонути і зменшуватися. Таким чином, в пляшці формується низький тиск, а зовнішній тиск провокує яйце провалюватися в пляшку..)

-----------------------------------------------------------------------------------------

 

Станція  «Доповни перелік запропонованих фактів…»

 

1.Фізика усередині живих тіл. 

 Фізичне явище проникнення частинок однієї речовини між частинками іншої називається дифузією. Завдяки цьому кисень з повітря проникає в організм через шкіру у простіших тварин, у людини відбувається газообмін,  поживні речовини із травного тракту поступають у кров. 

 Скелет і м'язи працюють разом як важіль, де важіль — це стрижень, який обертається навколо точки опори під дією прикладеної до нього сили. Саме з таких елементів складається частина опорної системи, яка згинає й розгинає руку в лікті: у ліктьовому суглобі розміщується точка опори, кістки передпліччя є стрижнем, передпліччя й кисть є об'єктами, які необхідно перемістити.

2.Підтвердження законів фізики

 Ті, хто ознайомився зі законами фізики, можуть усюди бачити їх  підтвердження. 

 Яблуко падає з дерева на землю, підтверджуючи закон тяжіння. 

• На асфальтовій дорозі легше розігнатися, чим на ґрунтовій, де більше заважає тертя. 

• Після швидкого бігу при раптовій зупинці тіло продовжує рух, підтверджуючи наявність  інерції. Згагудуємо гальмівний шлях.

 Не можна створити вічний двигун, котрий суперечить закону збереження енергії. 

 У сполучених посудинах рідини займають однаковий рівень, так у резервуар високої водонапірної баштою насосом закачується вода із водойми, очищується і по трубах постачається вода у наші будівлі.

3.Найпростіші фізичні властивості речовин довкілля.

Властивості тіла визначають речовини, що входять до його складу

 Столова ложка може бути срібною, металевою, скляною, дерев'яною, тому має різні властивості. 

 На смак шматок цукру солодкий, щіпка солі солона, лимон кислий, а перець пекучий. 

 Різноманітних кольорів та форми виробляють повітряні кульки. 

 Метали мають металічний блиск. 

 Запахом відрізняються різні марки духів. 

 Прозорою є скляна віконна шибка, але непрозора цегляна стіна. 

 Одні тіла плавають по воді, інші тонуть, бо мають різну густину. 

 Вода – речовина на планеті Земля, що перебуває у трьох агрегатних станах. Рідинам властива текучість, тому чай набирає форму чашки.   

 Аромат квітів швидко наповнює приміщення, бо газоподібні речовини не зберігають ні об’єму, ні форми. 

 На уроці малювання доводилось змішувати акварельні фарби, процес дифузії теж вивчає фізика. 

4.Фізика на службі людини 

 Фізичні знання, отримані при вивченні фізичних явищ, застосовуються в розробці техніки. Саме на основі фізичних знань сконструйовані всі побутові прилади та різні механізми. 

 Механізми на підприємствах замінили однотипні монотонні рухи людини у процесі праці. 

 Будівництво, конструювання, судноплавство, проектування, транспорт, видобуток копалин тощо – жодна галузь не обходиться без техніки, робота якої базується на основі фізичних законів.

 Знання фізики допомагають досліджувати макросвіт космосу, надр  Землі, мікросвіт найменших частинок. Свої досягнення фізики ставлять на службу людям. 

 

Станція «Поясни побачене»

 

https://image.jimcdn.com/app/cms/image/transf/dimension=220x1024:format=jpg/path/s11547222599ca557/image/i5af48f2baaad5709/version/1436780759/image.jpg

1.ВОДА ЩО МАЛЮЄ

Для цього досвіду нам знадобляться:

  •  пластиковий контейнер з невисокими бортиками
  • щільнй паперовий рушник / серветка
  • фломастери
  • вода

На одному краї паперової серветки намалюйте в рядочок крапочки, відступивши хоча б кілька сантиметрів від краю. Далі закріпіть її на пластиковому контейнері так, щоб край з крапочками був всередині контейнера, але не торкався самого дна.

https://image.jimcdn.com/app/cms/image/transf/dimension=210x1024:format=jpg/path/s11547222599ca557/image/ic116e891ece55334/version/1436780810/image.jpg

Тепер поступово наливайте в контейнер воду, так щоб вона покривала тільки самий край серветки. Прийшов час магії. Вода буде підніматися вгору по серветці, досягне кольорових крапок і ... продовжить свій шлях вгору, перетворюючи кольорові крапки в доріжки.

 У чому секрет цього фокусу? Відбувається це тому, що папір поглинає воду, а вода піднімається вгору в пористому матеріалі, яким є папір, завдяки капілярним силам, також як піднімається вгору від кореня до листя в рослині. При цьому, вода захоплює за собою і фарбу.

 

2. БЛУКАЮЧА ВОДА

 

 

 https://image.jimcdn.com/app/cms/image/transf/dimension=226x1024:format=jpg/path/s11547222599ca557/image/i298b647e05fa858f/version/1436780795/image.jpg

Для наступного експерименту Вам знадобляться:

  • дві склянки
  • щільна паперова серветка або рушник
  • харчовий барвник
  • вода

Наповніть один стакан водою, другий залиште порожнім. Розчиніть будь-який колір на свій смак у склянці з водою. Скрутіть паперовий рушник трубочкою. Один кінець опустіть у склянку з пофарбованою водою, другий в порожню склянку, щоб вийшов паперовий місточок.

 Тепер запасіться терпінням і спостерігайте як вода з повної склянки буде перетікати в порожню , завдяки все тим же капілярним силам. Радимо використовувати теплу воду,  на все про все у Вас піде близько трьох годин, але вже на протягом перших п'ятнадцяти хвилин ви зможете побачити, як спочатку забарвитися місток і вода почне перетікати в порожню склянку. Що дивно, процес зупиниться тільки тоді, коли в обох склянках буде однакова кількість води. Ось такий простий фокус.

https://image.jimcdn.com/app/cms/image/transf/dimension=210x1024:format=jpg/path/s11547222599ca557/image/i6d0ea7fe5c7dcfb7/version/1436780773/image.jpg

ЗМІШУВАННЯ КОЛЬОРІВ

Якщо Ви вже пробували змішувати кольори знаєте, що з основних - червоного, синього і жовтого, можуть вийде зелений, оранжевий і фіолетовий і ціла маса відтінків, то вам все одно буде цікаво, чи відбудеться це при перетіканні води з повних склянок з різними кольорами в порожній. Принцип той же, що і в попередньому досліді, тільки на цей раз ми використовуємо два основні кольори.

На фото - це жовтий і синій, які змішуючись дають зелений. Ось така захоплююча фізика.

 

 

docx
Пов’язані теми
Фізика, Позакласні заходи
Додано
24 листопада 2021
Переглядів
688
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку